dania mięsne - 13801 przepisów (strona:687/921)

Zupa z porów, zupa porowa 140

porów, zupa porowa Składniki 2 duże pory (bez ciemnozielonych liści) 2 duże cebule 4 duże ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera lub 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie grzanki lub bułka oraz natka do podania Sposób przygotowania Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy(...)smaku i zabielamy śmietaną. Jeśli lubisz zupy gładkie, możesz zupę zblendować. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-porow-zupa-porowa/ MieszamWGarnku   Artykuł Zupa z porów, zupa porowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zupa z soczewicy z makaronem 112

łatwa do zrobienia zupa z soczewicy z makaronem to lekka, pożywna i zdrowa potrawa. Taka zupa podana do obiadu nie obciąży organizmu, ale pobudzi nasz apetyt na drugie danie. Uwielbiam zupy i często je gotuję, a obiad bez zupy dla mnie jest jakiś taki niepełny. Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż(...)szklanki zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 100 g drobnego makaronu (nitki, muszelki, kolanka) wiązka natki pietruszki kilka gałązek świeżego koperku 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry pieprz i sól do smaku Odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka

Kuchcik gotuje
Obiad po polsku. Mięsny vs Wegański schabowy. 170

trochę sosu bbq) 2. Przygotuj panierkę -jajko rozbełtaj w głębokim talerzu -na płaski talerz wysyp mąkę tartą 3.Opanieruj grzyby 4. Smaż na mocno rozgrzanej patelni i odrobinie oleju. b)mięsny Składniki: schab (około 150gram na porcję; grubość: 1-1,5cm kawałki ) jajko bułka tarta sól pieprz olej/smalec Wykonanie: 1. Schab w temperaturze pokojowej pokrój na porcje. 2. Kotlety ułóż(...)mięso 8. Po chwili zmniejsz ogień. Smaż 2-3 minuty z każdej strony *Bo w każdy prawdziwy facet ma tłuczek lub kamień... Ekspertem od schabowych jest P. Przepraszam Mamo. Dałaś przepis,no ale.... Ja wolę jednak smażyć boczniaki ;) Którą opcję wolicie

Fiolka w kuchni
Tortellini w sosie serowym 152

Pierożki zapieczone w sosie z przepysznym parmezanem Składniki 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym 200 g śmietany sól olej 100 g sera pleśniowego pieprz tłuszcz do wysmarowania formy 50 g parmezanu pomidorki koktajlowe Przygotowanie   Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem. Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem(...)Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.  Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła się złocistobrązowa skorupka. Gotowe danie podałem gorące

R'n'G Kitchen
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 146

Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie :) Dzisiaj do mięsa dodałam suszone pomidory - to był strzał w dziesiątkę. Wyszło pyszne i aromatyczne danie :)Składniki:2 średnie cukinie,30 dkg mielonego mięsa,6 połówek suszonych pomidorów w oliwie (polecam biedronkowe),pół suchej bułki,1 jajko,10-15 listków świeżej bazylii(...)sól. Dokładnie wyrobić masę. Z posolonych cukinii odlać powstały pod wpływem soli sok. Na dno włożyć mozzarellę dociskając lekko. Na ser wkładać masę mięsną również dociskając. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i ustawiać w nim nadziane mięsem i serem kawałki cukinii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort sałatkowy z jajkiem 51

Kolorowa sałatka zaserwowana w formie tortu z pewnością zachwyci każdego gościa. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, ładnie trzyma swoją formę i nie rozpada się podczas

Alle Dobre!
Czosnek niedźwiedzi rządzi! 165

Tym razem muszę się przyznać do tego, że nie wszystkie etapy poniższego przepisu zostały wykonane przeze mnie. Może pod moim telefonicznym nadzorem, ale pesto z niedźwiedziego

Pichceniomania
Mielone pod pierzynką z sera i cebulą 178

Kotlety mielone w innym wydaniu. Smaczne i bardzo ładnie się prezentujące. Dodatkowo bardzo wilgotne i aromatyczne :) Zapraszam!  Mielone pod pierzynką z sera żółtego i prażonej

Tagebuch po polsku
Potrawka z rekina, łososia i owoców morza 162

Biedronka koło domu - Portugalia na talerzu :) Nie ukrywam, że chwycił mnie za serce sezonowy program biedronkowy pt "Smaki Portugalii". Dlatego postanowiłam wyczarować coś nowego, z czym

upichcona
Kremowa zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym 125

zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na naszą ulubioną kremową zupę pieczarkową. Serwuję ją najczęściej jesienią i zimą. Zupy krem, to idealne rozgrzewające danie, które można przygotować dosłownie w kilka minut. Wystarczy mieć dobrej jakości blender, dzięki któremu możemy wszystko dokładnie i szybko zmiksować. U mnie sprawdza się blender ręczny Kernau KSHB(...)dodać jednego lub dwa ziemniaki. Zupa dzięki temu będzie nie tylko gęsta, ale też i bardziej sycąca. Spróbujcie. Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 750 ml warzywnego lub mięsnego bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 50-60 ml śmietany 30% pieprz i sól do smaku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki groszek ptysiowy

Słodkie okruszki
PASZTET WIEPRZOWY PIETRUSZKOWY 199

pasztety. Te kupne nijak się mają do tych które przygotujemy w domu. Warto więc poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, by później cieszyć się ich smakiem. Do tego pasztetu dałam sporą ilość natki pietruszki, która fajnie podkręciła jego smak.  Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej 30 dag wątróbki wieprzowej 50 dag boczku wieprzowego 4 marchwie 2 pietruszki 1 cebula(...)Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wlewamy szklankę rosołu,oraz dodajemy posiekana natkę,oraz ubita wcześniej pianę z białek, dobrze mieszamy. Przekładamy do  foremek. Pieczemy ok godziny

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, kukurydzą i pieczarkami 478

Danie to przygotowuje się na początku w kilku garnkach, ale kończy się jednogarnkowo w naczyniu żaroodpornym. Uwielbiam dania, które są bardzo aromatyczne, wręcz przesiąknięte rozmaitymi przyprawami. Wtedy, gdy je się przyrządza w domu unosi się piękny zapach. Do zapiekanki dodałam sos zrobiony z połączenia mleka ze szklanką wody rozrobionej z vegetą. Aromatu dodają zioła(...)szklanki wrzątku 2 szklanki mleka + łyżka masła 400 g kukurydzy (może być mrożona lub konserwowa z puszki) przyprawy do smaku - wszystkie w połączeniu dają baaaardzo aromatyczne danie: świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, curry, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, lubczyk, świeżo zmielona w moździerzu lub ugnieciona kolendra żółty tarty ser do posypywania zapiekanki + natka

Zasmakuj Kuchni
Pomidorowa – krem na żeberkach z Parmigiano Reggiano DOP 136

Zupa jest zdrowa, pełna słońca i aromatyczna. Dla wielbicieli wakacji i makaronu- idealna! Szczypta Dolce Vita przyprawi rumieńców każdemu! Do dzieła! Składniki 2 butelki PASSATA CLASSICA ŁOWICZ 400 g mięsnych żeberek wieprzowych czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 5 daktyli garść listków bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry sól himalajska różowa Garnek(...)daktyle pokrojone w paseczki oraz listki bazylii. Przykryj i duś do momentu, kiedy zupa zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie ugotowane. W całej kuchni poczujecie zapach wakacji i wspaniałego dania. Międzyczasie ugotujcie swój lubiony makaron. Dodacie go do zupy. Gdy zupa będzie gotowa, oczyśćcie mięso z kości, pokrójcie na kawałki i dodajcie do garnka z kremem. Nakładajcie na talerze

Z Kuchni Do Kuchni
Caldo verde - portugalska zielona zupa 199

cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki  100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską) sól pieprz ewentualnie: ząbek czosnku i ok. 50g chorizo lub portugalska chouriço - dla smaku Obrać warzywa. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę pokroić(...)kapustę. Pogotować ok. 3 minut. Po zdjęciu z ognia zmiksować zawartość garnka. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem ewentualnie zetrzeć do zupy czosnek. W wersji mięsnej chorizo podsmażyć z cebulą i wyjąć je razem z nią przed gotowaniem warzyw. Potem dodać do zmiksowanej zupy. -------- Podobne: Zupa ze słodkiej kapusty Orientalny krem z dyni Kapusta z grochem

Weekendy w domu i ogrodzie
Szpik – masło bogów 320

zakamarków kości. Dla osoby wychowanej na chlebie i chudziutkim mięsie ten smak może być na początku trudny. Jednak dzieci go uwielbiają – im mniejsze, tym bardziej. Możesz szpik dać nawet niemowlęciu (od około 9 miesięcy), tylko nie za dużo naraz. Konsystencja szpiku jest kremowa, a smak delikatny , nawet lekko słodkawy. Nie używaj żadnych skomplikowanych przypraw – z samą solą jest(...)niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . Nie wyrzucaj kości! W porach kości zostało jeszcze trochę szpiku, możesz teraz ugotować rosół . Przy następnej wizycie w dobrym sklepie mięsnym zapytaj o kości ze szpikiem. Potem je upiecz, zjedz szpik i poczuj się, jak prawdziwy jaskiniowiec! Smacznego! Szpik kostny Wartość energetyczna Węglowodany (w tym błonnik) Tłuszcz Białko Porcja

PaleoSMAK