Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 185Jak mogłabym się oprzeć takiemu wyzwaniu? Takiej nazwie? No musiałam wypróbować szwajcarską cholerę, ale żeby to zrobić, trzeba było opracować bezglutenową recepturę. Każdy kto miał
Quinoa Raz!
Ciasto na pierogi – najlepsze na świecie :) 180Nie myślałam, że to powiem, ale dotychczasowe maślankowe ciasto na pierogi przegrało z przepisem, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Szybkie, proste, nie brudzące rąk
Pieguskowa Kuchnia
Przepiórki duszone w cydrze gruszkowym, podane z czerwoną quinoą i młodym szpinakiem 219Ostatnio był debiut z pancakes, a dziś kolejny ;) Przepiórki! Pierwszy raz spotkałam je w sklepie, wołały mnie z miski z lodem i jak mnie znacie, to
Quinoa Raz!
Tort makaronowy 255Tort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego
Kto ugości moich gości?
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 440rolada. Z głębokiej frytury. Yummy! W domu robi się go naprawdę prosto. Nie kupujcie gotowców. I nie płaćcie jak za złoto w podrzędnych knajpach, licząc na bezpieczne i znane danie. Kupcie piersi z kurczaka z wolnego wybiegu, dobry boczek i szynkę. Więcej – poza kilkoma kuchennymi trikami – zupełnie nie jest do szczęścia potrzebne. Mięso kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek(...)bank się rozerwą. Mięso zaczynamy delikatnie rozbijać od środka i przesuwamy się do zewnątrz – rozbijamy kotlety nadając im jak najbardziej owalny kształt, dokładnie według kierunku ułożenia mięśni . Dzięki temu patentowi kurczak na takie kotlety (czy na rolady) jest cieniutko rozbity i naprawdę bardzo rzadko kończy z dziurą. Mięso rozbijamy na grubość około 4-5mm – starajcie się, żeby kotlety
Karo in the Kitchen
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 284tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem, a pod koniec gotowania okraszała podsmażoną na smalcu cebulą z drobnymi skwareczkami. Żadnych tam marchewek, selerów, pietruszek czy innych warzyw. Wspominając ostatnio nasze(...)dzieciństwa był jak najbardziej pełny. Dla mnie to była uczta! Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać
Obiad gotowy
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego 127Czas czytania: 2 min Ciasto serowo-francuskie to przepis, który przyda się na wiele okazji. Wykorzystacie go do świątecznych pasztecików lub tarty z farszem wytrawnym, lub
SprawdzonaKuchnia.pl
Wywar z kurczaka 224Wywary zna każdy kto w domu gotuje. Prawdziwy dobry wywar to ten domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie(...)cebulę podpiekam w piekarniku mocno, a raz dodaję surową od razu, najczęściej z łupinką. Aromatyczny, prawdziwy, z odrobiną soli, zdrowy, prosty, robi się sam. Dobry wywar jest podstawą zup, dań, sosów, tych zimnych i ciepłych, dodawany do pasztetów wzbogaca smak, dodaje soczystości. Składniki: 6 pałek z kurczaka, podudzi, ud 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula
Zasmakuj Kuchni
Karkówka w marynacie 224Karkówka w tej marynacie smakuje wyśmienicie, nadaje się do upieczenia w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia czy po prostu na grilla. Moją upiekłam w naczyniu, a
Pychotkaaa
Czeburek idealny 249Nadzienie musiałam oczywiście troszkę zmodyfikować bo skąd tu wziąć baraninę ale już wiem, że wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być(...)razy zagniatając. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy i również odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małej mandarynki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na ok 2 mm i nadziewamy ją masą mięsną. Bardzo dokładnie zlepiamy boki - można sobie pomóc spodkiem od filiżanki (ja użyłam słoika). Patelnię napełniamy do połowy olejem, rozgrzewamy i smażymy nasze czebureki na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia
sierotka maRysia w kuchni
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 306Lukrecji:"Smakiem przypomina anyż, znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, jest podstawowym składnikiem ulubionych słodyczy w krajach Skandynawii, starty korzeń lukrecji świetnie sprawdza się w roli przyprawy do dań orientalnych, pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,poprawia działanie systemu odpornościowego, działa bakteriobójczo." (Opis: Skworcu)Laski cynamonu i cynamon mielony oraz Gorącą Czekoladę, Korzeń Lukrecji(...)różnego rodzaju dietach, Wspomaga ukrwienie tkanek, wzmacnia mięśnie, Działa dezynfekująco i przeczyszczająco, odkrztuśnie i przeciwzapalnie w chorobach układu moczowego, Pomocny w bólach głowy, stawów i mięśni oraz przy wysokiej gorączce." (Opis: Piatnica)Kupisz go tutaj: Kliknij.Anyż:"Gwiazdki anyżu maja charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach .Gwiazdki anyżu dodane w niewielkiej ilości do potraw uszlachetniają i podnoszą
Wypisz Wymaluj
Wegetariański gulasz węgierski 157którym wielokrotnie pisałam na blogu. Co można gotować w wolnowarze Wolnowar inaczej slow cooker lub Crock-Pot został skonstruowany niemal 50-lat temu właśnie z myślą o przyrządzaniu mięsnych i warzywnych gulaszy. Okazał się jednak wynalazkiem na tyle uniwersalnym, że można w nim przygotowywać niemal wszystkie potrawy, a przy tym nie wymaga to naszego nadzoru czy mieszania w garnku. Wolnowar(...)czasu. Dzięki uchylnej pokrywie nie muszę jej zdejmować, kiedy chcę dodać przyprawy. Ponieważ wolnowar bardzo długo utrzymuje temperaturę posiłków i zarazem pięknie się prezentuje, często podaję w nim przygotowane danie, gdy robimy sobie obiad czy kolację w ogrodzie. Wówczas pokrywa nie zajmuje mi miejsca na stole, podczas nakładania porcji. Wolnowary okazały się naszą najlepszą inwestycją w sprzęt kuchenny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z soczewicą 187Pierogi z soczewicą to jedno z moich ulubionych dań. Pierwszy raz jadłam to danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw strączkowych. Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ(...)zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy z wyglądu będzie przypominać farsz mięsny . Mąkę mieszam z solą i oliwą, dodaję tyle ciepłej wody by zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na porcje, rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki i na każdy nakładam po łyżce farszu. Brzegi
Bea(u)ty kitchen
Delikatny królik duszony w cytrusach 242warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek . Gdy już podzielimy królika na porcje, przyrządzenie go nie zabiera dużo pracy(...)kupić mięso królika... Na co dzień nie kupuję mięsa królika i zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie można go dostać. Postanowiłam więc w drodze do pracy odwiedzić wszystkie sklepy mięsne w Piasecznie. Sklepów po drodze miałam cztery. Niestety w żadnym z nich nie mieli królika i nie wiem, co bym zrobiła, gdyby nie Pani w ostatnim sklepie: - Dzień dobry
Chilli Czosnek i Oliwa
Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną 205Niedawno przedstawiliśmy Wam przepis na podobnego kurczaka – z mozzarellą i pomidorami ( tutaj ) – za to dziś – mimo, że podobny, to w zupełnie innej smakowo
Pociąg Do Kuchni
Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim 205O zaletach czosnku niedźwiedziego już pisałam przy wpisie o niedźwiedzim pesto . Ponieważ jeszcze trwa okres jego zbiorów, zgodnie z obietnicą, kolejny przepis. Kotleciki drobiowe z czosnkiem
mojewypiekiinietylko
Naleśniki - krokiety z mięsem 195nikogo nie jest już tajemnicą, że uwielbiam naleśniki. Pod każdą postacią i w każdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem.Na farsz mięsny potrzebujemy:około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka),30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką),sól(...)jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć i trzeba dać jej około pół godziny, w zależności w jak dużych kawałkach będzie. Wątróbki nie przyprawiajmy przed pieczeniem.Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne
Codzienna kuchnia niecodzienna