mielone, m.in. nadziane pieczarkami , boczniakami , żółtym serem , jajkiem z płynnym żółtkiem czy szpinakiem . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych wraz z dodatkiem podduszonego pora i dużej ilości koperku. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko 1 por 1/2 pęczka koperku sól(...)papryką). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk to dodać kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso mielone podzielić na 6-8 części. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami. Mięso przed
UgotowaćIdealne danie dla entuzjastów wyrafinowanej kuchni! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole oraz firmy Master Cook Handel Składniki: Opakowanie makaronu czarnego z atramentem z kałamarnicy 30 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy 10 dkg pieczarek krojonych w zalewie naturalnej 6 pomidorków suszonych w zalewie olejowej 3 łyżki pasty(...)pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego
Podróż w kulinariaMuszę przyznać, że pieczenie piersi kurczaka na różne sposoby stało się ostatnio moją obsesją. Ochota na kotlety drobiowe w panierce przeszła mi z chwilą, gdy zaczęłam
Weekendy w domu i ogrodzie250 g liści buraka naciowego 2 szkl mleka 2 jajka 4 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatweProste i znane kotlety mielone w nieco innej formie z patelni grillowej. Do masy dodałam soczewicę z puszki, która sprawiła ze kotleciki po ugrillowaniu na zewnątrz
Monia miesza i gotujeProste kotleciki jajeczne z jajek ugotowanych na twardo ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Idealna propozycja na szybki bezmięsny obiad, przekąska na drogę lub dodatek do dania głównego. Możemy serwować je na zimno i na ciepło, z sosem koperkowym lub pieczarkowym. Każda propozycja będzie bardzo dobra. Składniki na 6-8 małych kotlecików: 5 ugotowanych na twardo jajek 1 jajko(...)szczypiorek. 'Dokładnie mieszamy, formujemy kotlety, mocno ugniatając masę. Przed smażeniem obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy kotlety na rumiano, tak jak zwykłe mięsne np.mielone
Życie zaczyna się w kuchniZainspirowany wizytą w gruzińskiej restauracji postanowiłem spróbować odwzorować te dania w domu. Początkowo miało to być chaczapuri, jednak ostatecznie wybór padł na chinkali. Może wyglądają na skomplikowane, ale ich przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle, co naszych polskich pierogów :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 28 sztuk. Składniki na farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500g mięsa(...)siekamy, dodajemy do mięsa. Następnie dorzucamy umytą i posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, przyprawy (dużo pieprzu i papryki, musi być pikantne). Wyrabiamy dodając po trochę bulionu. Należy uważać, żeby masa mięsna nie była zbyt rzadka. Farsz odkładamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ciasto: 1kg mąki (zostawiamy trochę do podsypywania) pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju
Taste of imaginationdziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie urzekł smak i aromat gotowych kotlecików. Byłam zaskoczona, że takie proste połączenie może być takie smaczne. Jest to wspaniałe danie dla wielbicieli papryki. Spróbujcie, jestem pewna, że też Wam zasmakuje.Składniki:2 średnie piersi z kurczaka2 średnie papryki różnokolorowe (ja użyłam dziś głównie czerwonej)średnia cebula3 jajkasól(...)bułkę tartą. Zwiąże ona nam wszystko do pożądanej konsystencji. Formować kotlety i smażyć tak, jak zwyczajne mielone czyli obtaczając w bułce tartej. Kiedyś nie dodałam do masy mięsnej bułki tartej i smażyłam tak, jak placki ziemniaczane (wersja: placuszki kurczakowo - paprykowe). Trzeba tylko uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, gdyż zanim mięso się usmaży, kawałki papryki mogą się
Codzienna kuchnia niecodziennaMięso z królika jest bardzo delikatne i niezwykle smaczne, a do tego zdrowe i lekkostrawne. Wielka szkoda, że Polacy jadają go tak niewiele... Więcej o wartościach
Z notatnika dietetykaPrzy okazji któregoś z przepisów napisałam, że uczyłam się gotowania zaczynając właśnie od mięs. Niezależnie od tego, czy Wy jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy
Karo in the Kitchenskładniki na placki: 500 g młodej cukinii, obranej ok. 300 g mąki 3 jajka 300 g sera białego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz tłuszcz
Domowy Smak JedzeniaOd dawna za mną chodził krem pomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na
CoolinarniePLjeśli nie mamy domowego bulionu, można się wspomóc 2-3 łyżkami bulionu ze słoiczka ), ale sprawdzi się też bulion drobiowy. Jeśli lubimy, możemy zacząć przygotowanie zupy od ugotowania wywaru mięsnego, gotując w wodzie, przez około 45-60 minut, porcję ulubionego mięsa, np. ćwiartkę z kurczaka lub żeberka. Następnie dodajemy wszystkie warzywa (bez buraków) oraz przyprawy. Gotujemy 30 minut i dalej(...)część) 1/4 małej główki czerwonej kapusty 1/2 puszki soczewicy 1/4 szklanki czerwonego lub białego wytrawnego wina 2 l bulionu 4 łyżki soku z cytryny lub zakwasu z buraków / można dać więcej PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego * Buraki myjemy, wkładamy do żaroodpornej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy
cool and mintyparmezanem oraz torrone bianco, druga natomiast pod przewodnictwem Dominika zajęła się polędwicą wellington oraz przystawką. Bardzo chciałam poznać tajniki dobrze przygotowanej polędwicy wołowej, więc chętnie dołączyłam do grupy "mięsnej". Na przystawkę mieliśmy zrobić yorkshire pudding oraz tatar. Póki puddingi spektakularnie rosły w piekarniku, w kuchni było bardzo pracowicie: koleżanki przygotowywały szpinak, pieczarkową pastę, naleśniki oraz dodatki do tatara. Moim zadaniem(...)pastą pieczarkową i szpinakiem, a całość owinęliśmy ciastem francuskim. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedli przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Jak już wspomniałam, tatar smakował nieprzyzwoicie pysznie. Kolejnym daniem były tortellini z bulionem. Pierożki miały ciekawy smak, a dodatek parmezanu jeszcze bardziej go podkręcił, bulion natomiast był delikatny (i taki właśnie miał być, zgodnie z włoską tradycją). Daniem
Obiad gotowytakich sytuacjach biegnę Wam z pomocą i podrzucam pomysły na efektowne, ale proste do przygotowania karnawałowe przekąski. Dziś zapraszam Was na roladki z francuskiego ciasta z salami. Do tego dania wykorzystam gotowe ciasto francuskie, plasterki salami i czarne oliwki. Wszystko razem zwiniemy w rulon, a potem pokroimy. Powstaną nam piękne zawijaski, które wystarczy tylko upiec na złocisty kolor(...)została poświęcona właśnie salami. Instytut poprosił reprezentatywną grupę konsumentów o ocenę najczęściej kupowanych marek tej kiełbasy. Badani konsumenci na pierwszym miejscu wskazali salami marki Sokołów. Produkty tych zakładów mięsnych zostały wysoko ocenione praktycznie we wszystkich kategoriach badania: świeżość, smak, jakość składników, brak różnego rodzaju „chemicznych ulepszaczy” a także szeroki wybór rodzajów salami. Klienci zwracali również uwagę na przystępną cenę
Kulinarne przygody Gatity