dania mięsne - 13801 przepisów (strona:676/921)

Kotlety mielone z karkówki 216

Soczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich

Kuchcik gotuje
"Flaczki" z boczniaków na indyku 227

Dzisiaj na blogu aromatyczna zupa z boczniaków na indyku. Pozostaje mi jeszcze przekonać do niego moich synów, ale dzieci czasami długo dorastają do pewnych smaków. Składniki

Czerwień i błękit
Placuszki drobiowe 214

Placuszki drobiowe filet drobiowy z kurczaka-1 podwójny mąka pszenna -2 łyżki jajka -2 szt majonez 2 łyżki czubate sól i pieprz wegeta tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety

Kuchnia Danusi
Indyk – co warto wiedzieć o mięsie z indyka? Przepis na roladki z indyczego udźca 123

utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Indyk jest źródłem witaminy D, B6 i B12. Pierś, udziec czy skrzydła? Można z niego przyrządzić proste, więc codzienne potrawy, jak i wykwintne dania na specjalne okazje. Mięso z indyka jest różnorodne: jasne, delikatne mięso z piersi indyka oraz ciemne mięso z udźca o bardziej wyrazistym smaku. pierś indycza – to jasne, ubogie(...)udźca do delikatnej cielęciny. podudzie z indyka – to konkret na talerzu, polecane tym, dla których udko z kurczaka to zdecydowanie za mała porcja. skrzydła z indyka – są idealne jako mięsna baza do zup. Nietłuste, nadają zupom delikatnie mięsny smak, nie przytłaczając innych, np. warzywnych nut smakowych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o konkretnych częściach indyka odsyłamy na stronę ! Ciekawostka

Czynniki pierwsze
Pulpeciki drobiowe z kaszą jaglaną 155

Delikatne mięso z indyka połączone z równie delikatną kaszą a zarazem sprytny sposób by przemycić do potrawy kaszę.  By nieco zaostrzyć smak tego dania podałam je z surówką z kiszonej kapusty.   Przepis na surówkę znajdziecie tu klik   400 g mielonego mięsa z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy(...)maśle,marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Do mielonego dodać przesmażoną cebulkę,startą marchewkę,rozgnieciony czosnek,kaszę, koperek,wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i formować nieduże pulpeciki,które należy delikatnie obsmażyć na patelni wykorzystując pozostałe masło po smażeniu cebuli. Lekko zarumienione pulpeciki przełożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy

Kolorowa kuchnia Elki
Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną 210

przetestować produkt Primavika o nazwie GULASZ WEGUŚ . Słowo gulasz kojarzy mi się z mięsem i nic na to nie poradzę. Przeczytałam dokładnie, nawet kilka razy etykietę, aby znalezć coś podejrzanie mięsnego,ale nic takiego nie znalazłam...Za to skład zaskoczył mnie, a smak? Też! Gulasz bez mięsa, który faktycznie smakuje jak gulasz. Nie ma żadnego czary mary – skład jest prosty- woda(...)seler), sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C.Informacja dla alergików:Zawiera: gluten, soję, mleko, śladowe ilości selera.Nie zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach. Jest to świetne gotowe danie dietetyczne! Ja postanowiłam zrobić go z dodatkiem kaszy gryczanej, gdyż tę uwielbiam i podaję właśnie z gulaszem...Miałam chęć spradzić jak będzie smakował gulasz od Primavika ! Ugotowalam kaszę na sypko

Z Kuchni Do Kuchni
Klopsiki w sosie grzybowym 153

wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszać. Z mięsnej masy uformuj równej wielkości kulki. Ewentualnie każdy klopsik obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Usmaż na nim kotlety. Gdy mięso nabierze lekkiego koloru, zmniejsz płomień i na patelnię(...)zagotuj i ewentualnie dopraw do smaku. Takie klopsiki podawaj z powstałym sosem, ziemniakami oraz dowolną surówką. Zdjęcie pochodzi jeszcze z zeszłego roku. Dopiero teraz, przy kolejnym przygotowywaniu tego dania, przepis doczekał się publikacji

blog.moje-pasje.info
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 158

Często gęsto w lokalach stoją chłodnie, w których spoczywają beztrosko świeżutkie dary morza. Poprosiliśmy Panią Halinę o omułki – ta kic kic z talerzykiem i już nasza porcja wybrana. Banalne danie wydawać by się mogło – ale o to właśnie chodzi – omułki, odrobina masła i wina – im prościej tym lepiej – bajecznie dobre. Polscy restauratorzy, uwierzcie na słowo - można nie inwestować(...)jeść! Niemniej jednak takie bary tapas to esencja Hiszpanii – doskonałe wino, jedzenie jeszcze lepsze!  Wybraliśmy mix przekąsek tapas – marynowane fileciki śledziowe, smażone rybki, duszone kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła

Right Behind The Kitchen
Młode gołąbki 53

Młode gołąbki Pyszne, szybkie i niedrogie danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni. Soczyste i rumiane klopsiki mięsno-ryżowe duszone w młodej kapuście, to bardzo aromatyczny i mega smaczny obiadek. Polecam!     Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka(...)olej do smażenia       *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany na sypko ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy

Blog z Apetytem
Soczysta karkówka z warzywami gotowana w szybkowarze. 163

Witajcie :) mam dzisiaj  dla Was propozycję pysznego mięsa z warzywami gotowanego w szybkowarze. Mięso jest kruche, soczyste i najważniejsze nie smażone.  Mięso można podawać

Sama słodycz i szczypta chili
Potrawy kuchni podkarpackiej 141

fantazją w wykorzystaniu prostych składników. Nie zapominajmy, że inne bardziej znane kuchnie również "wyrosły" na biedzie. Najlepszym przykładem jest tak lubiana na całym świecie kuchnia włoska, której stare tradycyjne dania powstawały praktycznie z mąki, wody i pomidorów. Co zaskakujące, Podkarpacie jest liderem pod względem ilości potraw wpisanych na Listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i   Rozwoju(...)wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Obecnie Lista produktów tradycyjnych liczy 1479 produktów, z czego 199 zarejestrowanych jest na Podkarpaciu (w tym aż 45 wyrobów cukierniczych i 66 produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak:  bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody

Trzeci talerz
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 244

Oddworld Abe’s Oddysee – znaliśmy ten tytuł, ale o dziwo żadne z nas w niego nie grało i dlatego nigdy nie braliśmy pod uwagę jego potencjału

Nerds Kitchen
Kąski z tortiili 873

Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także

Kuchnia Pełna Pasji
Ciasto cheeseburger 262

farsz mięsny. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę *** *** Farsz mięsny przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przekładamy do miseczki i studzimy *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie nierówne części – większą i mniejszą *** *** Dno tortownicy(...)formy, kroimy na kawałki i podajemy z ulubionym sosem – u mnie domowy sos czosnkowy – przepis znajdziecie TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Curry z dynią 164

miarę potrzeby.  Parę słów o curry Z czym nam się kojarzy słowo curry ? W pierwszej kolejności oczywiście z indyjską żółtą nieco pikantną mieszanką przypraw, którą używamy do przygotowania dań, głównie z drobiem i z dodatkiem jogurtu. Natomiast słowo to oznacza też rodzaj potrawy bardzo popularnej w kuchni tajskiej. Do jego przygotowania używa się pasty curry, która występuje(...)rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej. Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub  z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą

Kulinarne przygody Gatity