dania mięsne - 13801 przepisów (strona:672/921)

Sałatka z kabanosa 192

Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy. Myślę, że u Was jest podobnie Zazwyczaj piekę dwa do trzech ciast, robię przekąski, jakieś danie gorące i jedną albo dwie sałatki. Jeśli zapraszam rodzinę to ilości przygotowanego jedzenia zwiększaja się wprostproporcjonalnie do liczby zaproszonych gości. Na nadchodzące święta mam już nakreślone menu(...)każde przyjęcie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki na sałatkę mięsną z kabanosa. 4 jajka ugotowane na twardo 130 gr kukurydzy z puszki 180 gr kabanosa (użyłam klasycznego wieprzowego) 4 połówki papryki marynowanej 3 średnie ogórki kiszone 70 gr grubo tartego

mecooks
Grzanki z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą oraz o tym, dlaczego powinniśmy zrezygnować z nadmiernego spożywania soli 144

gałka muszkatołowa. Ziołem doskonale poprawiającym smak wywarów przeznaczonych na zupy i sosy jest lubczyk. Aby unikać nadmiaru sodu w spożywanych posiłkach powinniśmy zrezygnować z żywności przetworzonej, takiej jak dania w proszku (błyskawiczne zupy i sosy), słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, solone orzeszki), konserwy, itd. Warto zwracać uwagę na informacje zawarte na opakowaniach produktów spożywczych, ponieważ nadmiar sodu(...)proszku, sosów czy przypraw), E211 – benzoesan sodu (konserwant dodawany do przetworów owocowych i warzywnych, konserw rybnych, napojów gazowanych), E250 – azotyn sodu (konserwant stosowany w produkcji wędlin i wędzonych przetworów mięsnych), E331 – cytrynian sodu (regulator kwasowości dodawany m.in. dżemów, napojów i przetworów mlecznych) czy E500b – wodorowęglan sodu (tzw. soda oczyszczona, substancja spulchniająca, podstawowy składnik proszku do pieczenia). Na przekąskę, zamiast chipsów

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 228

głowy, kiedy wypatrzę jakiś fajny składnik w sklepie. Tym razem były to duże, ładne pieczarki - które od razu narobiły mi apetytu na pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Pyszne, aromatyczne danie które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pieczarki dobrze umyć a następnie usunąć trzony i oczyścić główki tak, aby w ich wnętrzu było więcej miejsca do napełnienia(...)jasno-złoty kolor. Przestudzić i dodać do mięsa. Wszystko dobrze wymieszać - najlepiej ręką. Na koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Ponownie wymieszać. Tak przygotowaną masą mięsną wypełnić każdy kapelusz pieczarek. Następnie każdą pieczarkę obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Najlepiej obsmażyć najpierw od strony pieczarki, aż się zrobi rumiana

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami 410

Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 521

Dziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie – dynię makaronową. Jest ona na tyle specyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak

karmelowy
Za co kochamy naleśniki i najlepsze przepisy na naleśniki 89

drogimi czytelnikami porozmawiać w tym artykule. Zapraszam więc do dyskusji. Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Oczywiście jest kilka sprawdzonych trików, sekretów kucharskich, które należy opanować aby stać się mistrzem naleśnikarstwa, lecz nawet mimo to jest to banalnie proste danie. Mówimy tu oczywiście o samych plackach, gdyż farsz do naleśników to oddzielna kwestia i może być(...)ćwiartkę, czyli farsz dajemy na jedną ćwiartkę naleśnika bądź smarujemy równomiernie a następnie składamy naleśnik na pół i jeszcze raz na pół. Jakie są dania podobne do naleśników? Jest kilka innych dań spokrewnionych bliżej lub dalej z naleśnikami. Warto wymienić tutaj gofry, które robi się z bardzo podobnego do naleśnikowego ciasta. Wymienić można też racuchy, czyli ciasto

ProstePesto.pl
Kluski kładzione / Polish Laid Dumplings 86

Kluski kładzione / Polish 'Laid' Dumplings Dziś zapraszam na polski klasyk - kluski kładzione. Pasują do gulaszu węgierskiego (przepis TUTAJ ) i właściwie każdego mięsnego, a nawet wegetariańskiego sosu. Możecie tez podać je z podsmażoną cebulką i boczkiem. Kluski kładzione przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy roztrzepać jajko z wodą i mąką. Jeśli chcecie, zastąpcie zwykłą mąkę pszenną mąką orkiszową. Po wymieszaniu składników możecie odstawić(...)kładzione najlepiej smakują świeże, zaraz po ugotowaniu, ale są też wielbiciele odgrzewanych czy odsmażanych klusek kładzionych. Kluski kładzione to szybki pomysł na smaczny, tradycyjny, tani obiad. Smakują jako główne danie i dodatek do mięsa. Polecam, smacznego:) Polecam tez mój przepis na gulasz cygański (film TUTAJ ). Przepis na kluski kładzione, składniki: na jedną porcję: jajko, 3/4 szklanki mąki pszennej

Lekcje w kuchni
Vademecum grzybiarza 96

zobaczyć gęste rurki przypominające gąbkę . Kierując się tym kryterium nie przyniesiecie do domu śmiertelnie trującego grzyba, choć może się trafić taki, który wywoła u nas zatrucie pokarmowe – to jednak damy radę przeżyć ;) Grzyby, u których pod kapeluszem znajdziecie blaszki lepiej zostawcie w spokoju – wiele z nich jest śmiertelnie trujących . Grzyby niejadalne Niejadalne nie musi oznaczać trujące. Są takie grzyby, które(...)uszkodzenia narządów mogące prowadzić do zgonu. Objawy zatrucia Do najczęściej spotykanych niepokojących objawów po spożyciu grzybów zaliczmy: ból brzucha, ból głowy, zawroty głowy, nudności, biegunka, gorączka, zaczerwienienie skóry, skurcze mięśni, spadek ciśnienia krwi. Objawy zatrucia grzybami odczuwane są zazwyczaj po kilku godzinach po zjedzeniu posiłku. Pamiętajcie jednak, że mogą się pojawić już po pół godzinie, a czasami po kilku

Z notatnika dietetyka
Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem 235

czasie serwujemy mus czekoladowy posypany orzechami laskowymi. Wprowadzajcie slow life do Waszego życia. Wybierając się w takie magiczne miejsca, gotując w domu (przepisy Davida są takie proste, a dania smakują fantastycznie!) i zmieniając nawyki. Jak? Ja ostatnio szczególnie zmieniłam nawyk zakupowy. Na zakupy mam zawsze niewiele czasu, więc w każdy weekend były ogromne zakupy w supermarkecie. Gdy otworzyłam(...)było dalej i nie zawsze po drodze. Codzienne zakupy, takie jak kasze, makarony, serki – robię w sklepie po drodze z pracy, mijam także piekarnię. Brakowało mi tylko sklepu mięsnego. Okazało się, że taki jest – 2 km obok. Ekologiczni dostawcy, wyroby wędliniarskie robione na miejscu, fantastyczna jakość – jestem w stanie zapłacić więcej, jeść mięso raz-dwa w tygodniu

Poezja smaku
Wołowe ragu z makaronem 236

Ragu to ogólna, włoska nazwa na mięsny sos do makaronu. Ragu wołowe (niektóre jego odmiany nazywane także sosem bolońskim) to chyba najpopularniejsza wersja sosu nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie(...)tego etapu przygotowania. Taki makaron to prawdziwa poezja – warto zrobić z podwójnej porcji i część zamrozić, by w każdej chwili móc sobie przygotować na szybko jedno z najlepszych dań na świecie. Wołowe ragu z makaronem (4 porcje) 500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała

Poezja smaku
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 292

dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych. Najlepiej nie smażyć tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim  Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżkę oliwy łyżkę(...)sojowy, papryki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Dla fanów ostrych potraw i kuchni meksykańskiej. 5. Tofu w stylu mięsnym  Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 4-5 łyżki sosu teriyaki  łyżkę sproszkowanej wędzonej czerwonej papryki   1 ząbek czosnku pieprz  Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części

Bananowe Pole
Wyniki konkursu urodzinowego 177

które wygrały w konkursie: 1 miejsce wygrywa tort Marcello, przepis pani Karoliny C. Wygraną w konkursie jest zestaw 6 słoiczków od Luks Pomada 2 miejsce wygrywają muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką, przepis pani Anny K. Nagroda to: zestaw ziarenek od Ziarenkowo 3 miejsce to nagroda ode mnie: wygrywa ją pani Justyna z przepisem(...)przepis pana Emila K. -muffinki z masłem orzechowym i bananami, przepis pani Anety K. Wszystkie osoby które wygrały proszę o wysłanie na mojego maila: marta@mgotuje.pl danych adresowych w celu wysłania nagrody, w ciągu 3 dni. Jeśli do tego czasu nie zgłosi się dana osoba, wybiorę kolejną. Pozdrawiam, Marta Post Wyniki konkursu urodzinowego pojawił

Marta Gotuje
Sieję w mieście - jak przetrwać przedwiośnie 142

itaminy bez konserwantów i aromat świeżych ziół są zawsze mile widziane w każdej kuchni. Małe roślinki w intensywnych kolorach mogą tchnąć ducha świeżości w prozaiczne dania i zabić te wytworne, jeśli przesadzimy z ich ilością. Chętnie sięgamy po nie latem i jesienią, kiedy są w pełni swojego rozkwitu oraz ogólnie dostępne w sklepach, na straganach lub w ogródku(...)wiosny to dość trudny czas, kiedy dopada nas przesilenie. Czujemy się wtedy zmęczeni i senni, spada aktywność fizyczna i psychiczna organizmu, towarzyszy nam rozdrażnienie, ciągłe bóle głowy oraz mięśni. Jednym ze sposobów na przesilenie wiosenne jest odpowiednia dieta bogata w witaminy i sole mineralne. Na przedwiośnie możemy zacząć się przygotowywać już latem poprzedniego roku ale czasami wystarczy tylko zaledwie kilka

SzczyptaSmaQ
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 310

salsicca, tak i te klopsy to przejaw tęsknoty włoskich emigrantów za domem. Powstały najprawdopodobniej w 1920 roku w Nowym Jorku. Kopru włoskiego w tym przepisie nie da się niczym zastąpić – to on nadaje klopsom „to coś”, ten włoski sznyt. Koper włoski ma bardzo specyficzny smak i aromat – anyżowo-kwiatowy, leciutko pikantny. Temu połączeniu mięs dodaje niesamowitej szlachetności. Nie róbcie klopsów(...)bardzo zimną, warto ją włożyć do zamrażalki przed krojeniem). Do emulsji z jajek i przypraw przekładamy oba gatunki mięsa, słoninę, bułkę i starty na drobnej tarce parmezan.   Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką – jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 4-5 minut. W cieście przy zagniataniu

Karo in the Kitchen