dania mięsne - 13801 przepisów (strona:664/921)

Tortilla z patelni – czyli pizza inaczej 109

patelni. Tortilla z patelni, czyli pizza inaczej. Tak ! To moje odkrycie ostatnich tygodni, a zaczęło się wszystko od marzenia o pizzy . To danie które gości na naszym stole często. Trzeba je jednak zaplanować wcześniej, przygotować ciasto, dać mu odpocząć. A tu nie było na to czasu, pizzę chcę teraz i już : ) Chrupiącą cienką, pyszną. I tak wpadłam na pomysł(...)zdąży się zrobić. Tak samo jajko, ono nie zdąży się usmażyć.   Tortilla z patelni 1 placek tortilli ser gorgonzola cebula w piórkach czosek oliwa ulubiona dodatek mięsny lub vege gruszka żółty ser konfitura z cebuli pomidory szynka parmeńska camembert     Na patelnię ( musi mięc rozmiar naszego placka ) dajemy łyżeczkę oliwy i rozprowadzamy po patelni równomiernie. Kładziemy tortillę

Kuchnia na wzgórzu
Domowa bułka tarta z ziołami 153

kurczaka dodaj np. suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Spróbuj także połączyć suszone grzyby z bułką tartą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka do kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas gotowania, dlatego lepiej zrobić kilka różnych. Takie smakowe bułki tarte można przygotować nie tylko przy pomocy blendera, ale i moździerza. Zachęcam, bo warto(...)bułkę tartą. Dodajemy rozkruszone w dłoniach ziarna jałowca, listek laurowy i pozostale składniki. Miksujemy, aż powstanie jednolity proszek. Przechowujemy w zamknietym pojemniku. Taka bułka tarta świetnie wzgobaci smak tradycyjnych dań, jak np. panierowane kotlety, krokiety

Moja smaczna kuchnia
Faszerowana papryka wg Aleex 190

tradycyjne dania tym razem sobie odpuściłam. Zrobiłam dla nas paprykę faszerowaną mięsem – bardzo pożywną i bardzo, bardzo smaczną. Nadzienie jest tradycyjne, ale daje mnóstwo możliwości do wprowadzania modyfikacji. Możecie je zmieniać dowolnie – tak, jak Wam się podoba. Natomiast papryka pieczona w piekarniku jest soczysta, jędrna, ale nie za twarda, taka w sam raz. W mojej kuchni danie(...)wcześniej. Wówczas należy je przykryć folią i wstawić do lodówki. 5. Papryki umyć, osuszyć. 6. Odkroić „czapeczki” i wydrążyć, usuwając nasiona. 7. Każdą wydrążoną paprykę posolić. 8. Papryki faszerować mięsną masą. 9. Przykryć każdą paprykę odciętą czapeczką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno którego trzeba wlać pozostałe 2 łyżki bulionu. 10. Papryki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

W mojej kuchni
Ukraińskie czebureki (Чебуреки) 136

Myślami jestem z uchodźcami. Pomyślałam, że warto Wam przybliżyć nieco kuchnię naszych gości. Czebureki (Чебуреки) to danie krymskich Tatarów. Są to cienkie, chrupiące smażone pierogi. Nadziewa się je dowolnym mięsem (pierwowzór był z baraniną), kapustą lub serem. Najsmaczniejsze zjemy właśnie w Ukrainie, gdzie są lokalnym fast-foodem sprzedawanym w budkach. Jako że piszę ten post w trudnym czasie wojny(...)makiem). Gdy na Podlasie Wam nie po drodze, to koniecznie spróbujcie zrobić czebureki w domu. Są uzależniające. Nie jest trudno je zrobić – wystarczy pierogowe ciasto i prosty, mięsny farsz, który nawilży dodany nabiał. Niestety są dość czasochłonne – musimy trochę powałkować, nasmażyć się i na końcu wyczyścić kuchnię z pryskającego tłuszczu. Czy warto? Oczywiście. Czebureki – farsz (16 sztuk

Poezja smaku
Kotlety mielone duszone w sosie własnym 191

Krok 1. Bułkę tartą namoczyć w mleku. Do mięsa mielonego dodać namoczoną bułkę wraz z mlekiem, czosnek, podsmażoną cebulkę, jajko, śmietankę, natkę pietruszki, sól i pieprz - starannie wyrobić masę mięsną. Wilgotnymi dłońmi uformować około 6 większych kotletów, panierować w mące pszennej. Krok 2. Na patelni rozgrzać masło, smażyć kotlety na ładny złotobrązowy kolor z obu stron, na średnim ogniu - przełożyć(...)zagotować. Do wrzącego sosu włożyć kotlety mielone, podgrzewać kilka minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby sos nie przywarł do dna. Jeżeli potrzeba można dolać odrobinę rosołu. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki. Miłego gotowania

Moja Książka Kucharska
Mielone paprykowe 119

Kolorowe mielone, z dodatkiem mielonej papryki czerwonej oraz natki pietruszki. Niesamowicie wilgotne. W smaku da się odczuć smak papryki, jest to więc opcja idealna dla miłośników tego warzywa. około 700-800 g łopatki wieprzowej lub karkówki 1 papryka czerwona 1 czerstwa kajzerka ok 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki mielona słodka papryka sól, pieprz bułka(...)przez maszynkę do mielenia. Mielimy także podsmażoną paprykę oraz odciśniętą kajzerkę. Do miski z mięsem dodajemy jajko, posiekaną natkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy okrągłe kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Inspiracja

Smaki Na Talerzu
Masło orzechowe jako zdrowe smarowidło 121

Pasta orzechowa sama w sobie jest bardzo smaczna, więc tak naprawdę w jej składzie zbędne są inne dodatki. Za to sama jest wyśmienitym dodatkiem do dań. Zwłaszcza, że po pierwsze pasuje do dań słodkich i wytrawnych, a po drugie nadaje się do „odchudzonych” wersji popularnych potraw i wypieków. Przykłady? Ciastka z pastą orzechową, sernik orzechowy, owsianka z orzechami(...)Indiach. Jak wszystkie orzechy także fistaszki mają wysoką zawartość zdrowego tłuszczu oraz białka. De facto białka w orzechach jest na tyle dużo, że obok soi mogą zastępować to mięsne w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Oczywiście białko potrzebne jest także zawodowym sportowcom i osobom rekreacyjnie uprawiającym intensywny sport, dlatego zdrowe smarowidło z orzechów jest jednym ze składników ich jadłospisu. Zresztą

Cynamonowe szczęście
Kurczak kung-pao 154

Dziś przygotowując obiad znów zawędrowałam do Azji, a konkretniej tym razem do Chin. Kurczak kung-pao to niezwykle smaczna potrawa kuchni syczuańskiej. Ponoć nazwę swą zawdzięcza

Z notatnika dietetyka
Australijski koktajl truskawkowy 190

Coraz modniejsze stają się lokale serwujące tzw. freakshaki, czyli zwariowane koktajle mleczne. Liczy się nie tylko smak koktajlu, ale też dekoracja – bita śmietana, kawałki wafelków

Ugotowane pozamiatane
Cepeliny z mięsem i lubczykiem 432

Cepeliny z mięsem i lubczykiem Ostatnie podrygi, ciężkiej, zimowej kuchni , to właśnie cepeliny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 209

posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne kulki ze wszystkich stron

Ratunku obiad
Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka 106

Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka Jeden odpowiedni dodatek potrafi odmienić charakter całego dania. Koperek jest takim właśnie dodatkiem, który zwykłą zupę ziemniaczaną zamienia w lekkie danie pachnące wiosną. Przepis na zupę koperkową z ziemniakami pochodzi z terenów Pogórza Dynowskiego, z Lutczy. Można go znaleźć w publikacji „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”, promującej kuchnię regionalną(...)wody, wkładamy filet z kurczaka, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w plasterki lub w kostkę i dodajemy do wywaru mięsnego razem z liściem selera oraz listkami laurowymi i zielem angielskim. Ziemniaki również obieramy, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do zupy. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy posiekany koperek. Na koniec zupę

Trzeci talerz
Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem 130

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem to doskonałe urozmaicenie dla tradycyjnych kotletów. Nadzianie ich hummusem jest pysznym pomysłem, który klasycznemu daniu nadaje wyjątkowego smaku oraz czyni je atrakcyjniejszym. Uwielbiam takie połączenie!  Koniecznie sami spróbujcie. Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem - składniki: (około 11 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone) 1 sucha bułka(...)indyka nadziewane hummusem - przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.   Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety - każdego nadziewając hummusem. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, na środku umieścić odrobinę hummusu i całość odpowiednio uformować.) Każdego kotleta dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Di gotuje
Ptysie z mielonym mięsem 152

Delikatne i chrupiące ptysie  nadziewane mięsem, cieplutkie prosto z piekarnika i bardzo pożywne . Podane z domowymi korniszonami. To nie tylko drugie danie, ale fantastyczna przekąska pomiędzy .... Genialna sprawa na imprezę .Kulki z mięsa mielonego zostały wcześniej przeze mnie uduszone w sosie pomidorowym. A z czego składa się taka kula? Przede wszystkim z mielonego mięsa wołowo wieprzowego i doddałam(...)Zebrałam marchewkę i selera wmieszałam w mięso w myśl zero waste, dodałam dwa jajka ,pieprz ,sól, dwie łyżki parmezanu ,łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego i wyrobiłam gładkie mięso. Uformowałam kulki mięsne. Następnie mięso udusiłam w sosie pomidorowym ,który potem posłużył mi jako sos do makaronu .Kulki włożyłam do przekrojonych wzdłuż na pół ptysi, ptysie BRZEŚĆ  zapiekłam. Polałam sosem balsamicznym

Z Kuchni Do Kuchni
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 214

Aromatyczna, warzywna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa - tak można nazwać Minestrone. Zupa ta jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę , to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie(...)dodałam do niej makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek o pojemności 3 litry: 1 korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor

Poezja Smaków - blog kulinarny
SPAGHETTI Z MIĘSNYMI KLOPSAMI 169

włoskie danie znane jest na całym świecie. Postanowiłam je trochę zmodyfikować i zamiast tradycyjnego spaghetti bolognese,  przyrządziłam małe klopsiki w sosie pomidorowym i makaronem. Nie ma w nich jajek. Jest idealne dla dzieci jak i oczywiście dla starszych łakomczuchów. Składniki: 500g mięsa wieprzowego ew.wołowego około 150g bułki tartej około 150ml mleka 2 szt.cebuli pomidory/pasta pomidorowa bazylia(...)przez około 30 minut. Mięso zmieliłam, doprawiłam solą, pieprzem i startym czosnkiem. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę i dodałam ją do mięsa. Dodałam bułkę do mięsa i wymieszałam. Uformowałam malutkie mięsne kuleczki. Podsmażyłam je na oleju. Teraz pora na sos. Wlałam do garnka pomidory z puszki i dodałam  również pastę z pomidorów. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę, dodają pod koniec smażenia

potrawyregionalne
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 243

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania