metamorfozy.Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika(...)mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte i oczyszczone papryki pokroiłam w paski, sparzyłam wrzątkiem, następnie zahartowałam zimną wodą i osuszyłam (dzięki temu papryki będą jędrne i skórka nie będzie
mojewypiekiinietylkotrochę się przyłożyć do luzowania żeby później uzyskać lepszy efekt dania. Kiedy się piekła i pięknie pachniała wiedzieliśmy, że czeka nas pyszny obiad. Jabłko i sok jabłkowy nadały mięsu delikatności i soczystości. Kaczkę piekłam z różnymi farszami. Była na przykład Kaczka z kaszą jaglaną , Kaczka z farszem mięsnym czy Kaczka z farszem kolorowym . A jak przygotować i upiec
Smaczna PyzaPulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą . Są proste w
Smakowite DaniaPaszteciki z dodatkiem kapusty i suszonych grzybów to bardzo smaczna przekąska. Zazwyczaj pojawiają się one na świątecznym stole, a z nimi barszcz czerwony do picia , który
Przepiski.plsmakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były jeszcze liście pokrzywy pasteryzowanej które otrzymałam w healthboxie (pudełko ze zdrową żywnością). Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;) Oczywiście jeśli będziecie mieli(...)szkl ryżu do risotto Arborio około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona) 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1/2 kieliszka wina wytrawnego 1/2 główki cebuli około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 czubata, łyżka posiekanej lub zblendowanej drobno pokrzywy ( użyłam pasteryzowanej
Gotowanie...to proste !konserwantów) oraz wyróżnia się wysoką zawartością grzybów, bo aż 6,4%. I jak znów pokażę jest niezwykle uniwersalny. Choć nazwa wskazuje na risotto, to możecie go wykorzystać do innych dań. Kotlety wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne.Spróbujcie. Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 jajko 3/4 szklanki Risotto z leśnymi suszonymi borowikami 3 szklanki bulionu warzywnego(...)łyżki bułki tartej olej do smażenia ulubiony sos* *Tak przygotowane kotlety można podawać w dowolnym sosie. Ja najczęściej podaję z sosem pomidorowym na bazie bulionu, grzybowym lub mięsnym. Dzisiejszy sos jest improwizacją (sos mięsny z wczorajszego obiadu rozcieńczyłam (aby było go więcej), doprawiłam ulubionymi przyprawami (bazylia, pieprz, słodka czerwona papryka itd) i dodałam posiekaną zieloną pietruszkę). Przygotowanie: Ryż wsypuję
Słodkie okruszkiTak mnie ostatnio nosi po kuchni, że sama ze sobą wytrzymać nie mogę, jedno skończę i zaraz zaczynam następne. Idę do sklepu kupuje coś, a potem
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI: 200g mąki gryczanej 1 50 g mąki razowej 2 jajka 350 ml mleka kokosowego ( można dać krowie) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 /2 łyżeczki pieprzu mielonego Sól do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki przekładam do miski. Dokładnie miksuję mikserem na wysokich obrotach--Tak by ciasto było konsystencji(...)rzepakowy i za pomocą łyżki nakładam na patelnię porcję. Smażę na rumiano. Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję z sosem warzywnym, mięsnym lub z jogurtem naturalnym
Gotowanie PatkiLeczo (z węgierskiego lecsó) potrawa węgierska. Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 kabaczek 1 cukinia 1 marchewka 2 papryki żółta i czerwona kiełbasa 2 ząbki czosnku słodka czerwona papryka sól,pieprz, bazylia, Pokroiłam i podsmażyłam cebulę na złoty kolor z pokrojoną(...)plasterki marchewkę i paprykę. Troszkę poddusiłam aż zmiękną. Następnie pokroiłam w kostkę cukinię z kabaczkiem i dusiłam aż puszczą sok. Zalałam wszystko pomidorami i dodałam przyprawy. Jak danie wyszło za gęste, to proponuję dodać szklankę bulionu. Ryż ugotowałam oddzielnie i podałam jako dodatek. Smacznego
potrawyregionalneWraz z majem niektórzy zaczynają sezon grillowy. U mnie już dawno "po pierwszym razie" w tym roku, więc mogę się z Wami podzielić pomysłem na smacznego
Kuchnia w czekoladzieśredniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach. W czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna(...)bulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie
Karo in the Kitchenpić lecz popijać małymi łyczkami co jakiś czas. Wtedy nasz organizm wykorzysta najlepiej każdą porcję wody, jaką mu dostarczymy. Pijąc rzadko ale w dużych ilościach nie damy mu takiej możliwości, gdyż woda po prostu "przeleci" przez nas. Ile wody potrzebuje nasz organizm? Trudno jest dokładnie wyliczyć ile powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wody. Średnio(...)napojach jak i również w jedzeniu. Za dużo wody wypijać też nie ma sensu, gdyż na zapas nie nawodnimy się, a niepotrzebnie możemy obciążyć nerki, zaburzyć pracę serca czy mięśni. Obserwujmy więc nasze organizmy i wypijajmy tyle, żeby dobrze się czuć. Co powinniśmy pić? Na pewno napoje gazowane, obficie słodzone i nafaszerowane chemią nie będą odpowiednie. Mało prawdopodobne, że pijąc
Codzienna kuchnia niecodziennaMuszę przyznać, że wolę jednak mięso, które ma nieco więcej tłuszczyku. Nie dlatego, że jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi
Kuchenna Kontrrewolucyazawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :)Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :)Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem.Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej(...)środku soczyste zawsze dodaję około pół szklanki zimnej wody.Odstawić do lodówki i przygotować kapustę.Jeśli robimy gołąbki tradycyjne, z białej kapusty, to musimy ją dobrze wybrać, żeby liście dały się łatwo oddzielić. Najlepsza kapusta to taka bardziej płaska lub wręcz przeciwnie - szpiczasta, z czubkiem. Ja zawsze w ten sposób wybieram i nie zawiodłam się nigdy :)Pierwsze liście odrzucam
Codzienna kuchnia niecodziennaszwedzkich klopsikach słyszał prawie każdy i niejeden miał okazję próbować ich w popularnym sklepie z wyposażeniem wnętrz ;) Te smakowite, małe, mięsne kuleczki otoczone gęstym sosem są prawdziwym przysmakiem. Obowiązkowo podawane z borówkowym dżemem lub (jak u mnie) z żurawinową konfiturą. Już od dawna za mną chodziły i nie raz myślałam, żeby przygotować je w domu. Przepis na szwedzkie klopsiki znalazłam(...)łatwo formuje się w kulki, nie rozpadają się, a po usmażeniu wciąż pozostają miękkie i soczyste w środku. Mój sosik pasuje do nich znakomicie, nie wspominając już o żurawince :) Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a na dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne
MyCookBook.pl