dania mięsne - 13801 przepisów (strona:658/921)

ZDROWE MIELONE.Z PIECA. O dziwo, mięsne. 187

Znowu mielone? O nie, nie ma mowy! Ale... z drugiej strony... Dobrze, niech będą. Tylko,że odmienione. Zdrowsze! Potrzeba matką wynalazków. Tak samo jest w kuchni

W kuchni Karmel-itki
Włoska zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 593

Pomidory w puszce to jeden z żelaznych punktów mojej spiżarni – zawsze muszą być w pogotowiu przynajmniej dwa opakowania. Idealne na sos do makaronu, sos do pizzy

Karo in the Kitchen
Dlaczego warto jeść kasze? 109

skóry, włosów, paznokci.  Kasza jaglana, podobnie jak kasza gryczana jest bogatym źródłem antyoksydantów. Mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Można ją dodawać zarówno do zup, sałatek, potraw mięsnych i warzywnych, jak i do potraw na słodko, naleśników i deserów.  Kasza jęczmienna Najpopularniejszą kaszą jest kasza jęczmienna. Zawiera duże ilości błonnika, witamin E, K, B6, minerałów – magnezu, żelaza(...)układu krążenia. Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.  Kuskus Kasza kuskus to produkt zawierający bardzo dużo białka. Jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Stanowi dodatek zarówno do dań obiadowych, jak i do deserów.  Kasza manna Kasza manna jest lekkostrawna, dlatego poleca się ją osobom z problemami żołądkowymi, trzustkowymi, wątrobowymi. Kasza manna na mleku stanowi idealny pomysł

Kuchcik gotuje
Pulpety duszone z marchewką i porem 179

smażenia łyżka masła 2 marchewki 1 mały por listek laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu z cukinii (można dać zwykły lub pominąć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Marchewki obrałam, umyłam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora umyłam i drobno pokroiłam. Cebulę obrałam. Połowę cebuli odłożyłam do mięsa(...)maszynce do mięsa razem z połową cebuli. Do zmielonego mięsa dodałam jajko, majonez, bułkę tartą, mleko, przyprawę włoską, sól i pieprz i wyrobiłam wszystko dokładnie ręką na jednolitą masę mięsną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z masy formowałam kulki o wielkości mniej więcej piłeczki do ping-ponga, ale wielkość nie jest aż tak bardzo istotna. Można zrobić wg własnych preferencji. Pulpeciki obtaczałam

Waniliowe Improwizacje
Zupa pieczarkowa 169

pieczarek jest proste, a składniki dostępne są w sklepach przez cały rok. Zupa jest delikatna w smaku i aromatyczna. Obiad bez zupy jest niepełny i pomimo zjedzenia drugiego dania, zawsze czuje się jakiś niedosyt. Zupę pieczarkową można zrobić na wywarze z warzyw lub mięsa, jednak ja bardzo lubię lżejszą jej wersję i przygotowuję na samym maśle. Na maśle(...)litry zupy) 300 g pieczarek 2 małe marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pieprz biały i sól do smaku 100 ml śmietany do zupy 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 łyżeczka zwykłego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kuchcik gotuje
Sałatka z kabanosa 232

Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy. Myślę, że u Was jest podobnie Zazwyczaj piekę dwa do trzech ciast, robię przekąski, jakieś danie gorące i jedną albo dwie sałatki. Jeśli zapraszam rodzinę to ilości przygotowanego jedzenia zwiększaja się wprostproporcjonalnie do liczby zaproszonych gości. Na nadchodzące święta mam już nakreślone menu(...)każde przyjęcie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki na sałatkę mięsną z kabanosa. 4 jajka ugotowane na twardo 130 gr kukurydzy z puszki 180 gr kabanosa (użyłam klasycznego wieprzowego) 4 połówki papryki marynowanej 3 średnie ogórki kiszone 70 gr grubo tartego

mecooks
Grzanki z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą oraz o tym, dlaczego powinniśmy zrezygnować z nadmiernego spożywania soli 171

gałka muszkatołowa. Ziołem doskonale poprawiającym smak wywarów przeznaczonych na zupy i sosy jest lubczyk. Aby unikać nadmiaru sodu w spożywanych posiłkach powinniśmy zrezygnować z żywności przetworzonej, takiej jak dania w proszku (błyskawiczne zupy i sosy), słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, solone orzeszki), konserwy, itd. Warto zwracać uwagę na informacje zawarte na opakowaniach produktów spożywczych, ponieważ nadmiar sodu(...)proszku, sosów czy przypraw), E211 – benzoesan sodu (konserwant dodawany do przetworów owocowych i warzywnych, konserw rybnych, napojów gazowanych), E250 – azotyn sodu (konserwant stosowany w produkcji wędlin i wędzonych przetworów mięsnych), E331 – cytrynian sodu (regulator kwasowości dodawany m.in. dżemów, napojów i przetworów mlecznych) czy E500b – wodorowęglan sodu (tzw. soda oczyszczona, substancja spulchniająca, podstawowy składnik proszku do pieczenia). Na przekąskę, zamiast chipsów

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 253

głowy, kiedy wypatrzę jakiś fajny składnik w sklepie. Tym razem były to duże, ładne pieczarki - które od razu narobiły mi apetytu na pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Pyszne, aromatyczne danie które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pieczarki dobrze umyć a następnie usunąć trzony i oczyścić główki tak, aby w ich wnętrzu było więcej miejsca do napełnienia(...)jasno-złoty kolor. Przestudzić i dodać do mięsa. Wszystko dobrze wymieszać - najlepiej ręką. Na koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Ponownie wymieszać. Tak przygotowaną masą mięsną wypełnić każdy kapelusz pieczarek. Następnie każdą pieczarkę obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Najlepiej obsmażyć najpierw od strony pieczarki, aż się zrobi rumiana

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami 439

Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 541

Dziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie – dynię makaronową. Jest ona na tyle specyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak

karmelowy
Za co kochamy naleśniki i najlepsze przepisy na naleśniki 114

drogimi czytelnikami porozmawiać w tym artykule. Zapraszam więc do dyskusji. Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Oczywiście jest kilka sprawdzonych trików, sekretów kucharskich, które należy opanować aby stać się mistrzem naleśnikarstwa, lecz nawet mimo to jest to banalnie proste danie. Mówimy tu oczywiście o samych plackach, gdyż farsz do naleśników to oddzielna kwestia i może być(...)ćwiartkę, czyli farsz dajemy na jedną ćwiartkę naleśnika bądź smarujemy równomiernie a następnie składamy naleśnik na pół i jeszcze raz na pół. Jakie są dania podobne do naleśników? Jest kilka innych dań spokrewnionych bliżej lub dalej z naleśnikami. Warto wymienić tutaj gofry, które robi się z bardzo podobnego do naleśnikowego ciasta. Wymienić można też racuchy, czyli ciasto

ProstePesto.pl
Kluski kładzione / Polish Laid Dumplings 122

Kluski kładzione / Polish 'Laid' Dumplings Dziś zapraszam na polski klasyk - kluski kładzione. Pasują do gulaszu węgierskiego (przepis TUTAJ ) i właściwie każdego mięsnego, a nawet wegetariańskiego sosu. Możecie tez podać je z podsmażoną cebulką i boczkiem. Kluski kładzione przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy roztrzepać jajko z wodą i mąką. Jeśli chcecie, zastąpcie zwykłą mąkę pszenną mąką orkiszową. Po wymieszaniu składników możecie odstawić(...)kładzione najlepiej smakują świeże, zaraz po ugotowaniu, ale są też wielbiciele odgrzewanych czy odsmażanych klusek kładzionych. Kluski kładzione to szybki pomysł na smaczny, tradycyjny, tani obiad. Smakują jako główne danie i dodatek do mięsa. Polecam, smacznego:) Polecam tez mój przepis na gulasz cygański (film TUTAJ ). Przepis na kluski kładzione, składniki: na jedną porcję: jajko, 3/4 szklanki mąki pszennej

Lekcje w kuchni
Vademecum grzybiarza 116

zobaczyć gęste rurki przypominające gąbkę . Kierując się tym kryterium nie przyniesiecie do domu śmiertelnie trującego grzyba, choć może się trafić taki, który wywoła u nas zatrucie pokarmowe – to jednak damy radę przeżyć ;) Grzyby, u których pod kapeluszem znajdziecie blaszki lepiej zostawcie w spokoju – wiele z nich jest śmiertelnie trujących . Grzyby niejadalne Niejadalne nie musi oznaczać trujące. Są takie grzyby, które(...)uszkodzenia narządów mogące prowadzić do zgonu. Objawy zatrucia Do najczęściej spotykanych niepokojących objawów po spożyciu grzybów zaliczmy: ból brzucha, ból głowy, zawroty głowy, nudności, biegunka, gorączka, zaczerwienienie skóry, skurcze mięśni, spadek ciśnienia krwi. Objawy zatrucia grzybami odczuwane są zazwyczaj po kilku godzinach po zjedzeniu posiłku. Pamiętajcie jednak, że mogą się pojawić już po pół godzinie, a czasami po kilku

Z notatnika dietetyka
Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem 268

czasie serwujemy mus czekoladowy posypany orzechami laskowymi. Wprowadzajcie slow life do Waszego życia. Wybierając się w takie magiczne miejsca, gotując w domu (przepisy Davida są takie proste, a dania smakują fantastycznie!) i zmieniając nawyki. Jak? Ja ostatnio szczególnie zmieniłam nawyk zakupowy. Na zakupy mam zawsze niewiele czasu, więc w każdy weekend były ogromne zakupy w supermarkecie. Gdy otworzyłam(...)było dalej i nie zawsze po drodze. Codzienne zakupy, takie jak kasze, makarony, serki – robię w sklepie po drodze z pracy, mijam także piekarnię. Brakowało mi tylko sklepu mięsnego. Okazało się, że taki jest – 2 km obok. Ekologiczni dostawcy, wyroby wędliniarskie robione na miejscu, fantastyczna jakość – jestem w stanie zapłacić więcej, jeść mięso raz-dwa w tygodniu

Poezja smaku