Środa: Sałatka soczewicowo-ryżowa z krewetkami W tym daniu godny uwagi jest sposób gotowania soczewicy i ryżu. Każde z nich gotuje się osobno. Soczewicy charakteru nadaje chorizo, ryż nabiera niesamowitego smaku dzięki dodatkowi kory cynamonowca. Słoneczny kolor to zasługa kurkumy. Czwartek: Tajski makaron z sosem z masła orzechowego To danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Kluczowym(...)Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka. To danie jest warte grzechu, ale nie zgrzeszycie jedząc je! Jest pełne Doriwia. Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano Makaron dobrze się mrozi Szukając sałatek do menu na ten tydzień szukaliśmy takich dań, żeby
Niedzielny kucharzKolejna propozycja żeby urozmaicić jadłospis mięsożercom. Taka wersja może być wykorzystana w ramach pysznego obiadu z ulubionymi dodatkami, ale także jako wędlina na kanapkę, czy też
PichceniomaniaDzisiaj po raz kolejny wracamy do gruzińskich smaków. Tym razem są to chinkali. To pierożki, które w oryginale przygotowuje się z surowej mielonej jagnięciny lub baraniny
PatiGotujeWątróbkę albo się kocha albo raczej całkiem przeciwnie. Ja długo nie byłam jej miłośniczką, aż odkryłam, że wystarczy pobawić się nieco smakami, by się do niej
Pichceniomaniaobniża poziom cholesterolu, a również pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (cukrzycy!). Co ciekawe używa się go również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji maści rozgrzewających i łagodzących bóle mięśni i stawów. Kurkuma czyli szafran indyjski jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków przeciwzapalnych. Zawarta w niej kurkumina ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Pomaga w gojeniu(...)trawieniu białek (dlatego dodatek serka wiejskiego do śniadania) i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie. Uwaga! Nasz organizm nie jest w stanie przyswoić samej kurkumy, dlatego przed dodaniem do dań, należy zmieszać ją z czarnym pieprzem lub papryką i rozpuścić w oliwie z oliwek
Gawron w rosoleźródłem chlorofilu 3) Cytrynian magnezu Cytrynian magnezu jest organiczną formą tego minerału, która jest szczególnie dobrze przyswajalna przez organizm. Jak może już wiecie, magnez przyczynia się do: • prawidłowego funkcjonowania mięśni • właściwego funkcjonowania układu nerwowego • utrzymania kości w dobrym stanie • zmniejszenia zmęczenia i wyczerpania Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów, którego potrzebuje człowiek i niestety jednym z najłatwiej wypłukujących się(...)biegu, picie kawy i mocnej herbaty, a także intensywny wysiłek fizyczny powodują, że najczęściej spotykamy się właśnie z jego niedoborem. Dlaczego tak ważna jest forma, w jakiej przyjmujemy dany minerał? Ponieważ daje pewność, że substancja szybciej i w większej ilości zostanie wchłonięta przez organizm. W przypadku cytrynianu mówi się, że jest to najlepiej absorbowalna postać tego pierwiastka! 4) Olej
Poranek na słodkoWęgierskie słowo gulyas oznacza zupę. Dosyć gęstą, treściwą i mięsną, ale zawsze zupę, a nie potrawkę, czy sos. Pełna nazwa tej potrawy to gulyasleves lub bogracsgulyas . Sam bogracs jest kociołkiem zawieszanym nad ogniskiem, w którym tradycyjnie przygotowywało się takie potrawy. Określenia bogracsgulyas używa się czasami również wtedy, gdy zupa powstała w zwykłym garnku na kuchence. W Polsce przejęliśmy węgierskie słowa(...)trochę innym znaczeniu, ale to jest zupełnie normalna sytuacja na styku języków i kultur. Chociaż wiem, jak Madziarzy nazwaliby moje danie, to sam powiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem
zadanie-gotowanieSałatka z cukinii i papryki na zimę uratuje Was w niejednej kryzysowej sytuacji. Idealnie pasuje do mięsnych obiadów, a także jest świetnym dodatkiem do domowych fast-foodów. Gdy cukinia jest tania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na później – dzięki słoikom jest to możliwe. A samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę(...)pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć się smakiem letnich warzyw i nie martwić się o dodatki do głównego dania. Niestety, rzadko robię zapasy na zimę – mam w kuchni bardzo mało miejsca i nie posiadam piwnicy – jednak coraz chętniej dzielę się słoiczkami z najbliższymi – okazuje się
Poezja smakuprzygotowywać mięso do faszerowania papryki zróbmy dwie porcje .Jedną dodamy do papryki a drugą zostawmy na następny dzień na danie obiadowe ,którym będzie kotlet mielony a' la kebab. Danie ma 580 KCAL. 0.5 szkl.ugotowanego ryżu 80 g. 2 strąki czerwonej papryki 240 g. 3 łyżki mielonego mięsa indyczego 90 g. 0.5 jaja ( białko)-25 g. sól pieprz(...)sera light 60 g. 1 szkl.soku jabłkowego 200 ml. **************************************************** Drobno pokrojone pieczarki i cebulę poddusić,wymieszać z mielonym MIĘSEM , jajem i ugotowanych RYŻEM , przyprawić do smaku. Oczyszczoną paprykę napełnić mięsnym farszem , nakryć plasterkiem sera , owinąć w folię i zapiekać w piekarniku.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipierś z kurczaka podwójna jajko sól pieprz szczypiorek natka pietruszki pieprz ziołowy staropolski szczypta ziół prowansalskich Kilka szt białej rzodkwi bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś
Gotowanie jest łatweKtoś z Was nie lubi fasolki po bretońsku??? ja ją uwielbiam i Małżon też, i psiapsiółki moje również. Dlatego też bez wahania ugotowałam Gigantes Plaki z
Dzieje kuchennej WiewióryMicrowave – pojemnik, w którym można przechowywać żywność, odgrzewać rozmaite dania, a nawet gotować. Pokrywka wyposażona w poręczne uchwyty, które nie nagrzewają się oraz zawór ciśnieniowy, który zapewni gotowanie bez pryskania i ochlapywania. Świetnie się sprawdza do przyrządzania większych porcji: ziemniaków, brokuł, kalafiora, a także potraw mięsnych. Średni parowar Sistema Microwave – doskonały do gotowania na parze
Moje domowe kucharzenieGrochówka to chyba jedna z najprostszych i najbardziej znanych zup. Zupa z dzisiejszego przepisu nie jest ciężka, ale treściwa – mocno pachnąca wędzonką, ze świeżymi jarzynami i
Karo in the KitchenDziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący(...)wspólnego pichcenia potraw kuchni tureckiej razem z Emilią i Panną Malwinną . Zajrzyjcie do dziewczyn, znajdziecie tam inną wersję sałatki, z dressingiem z tahini. A oto poprzednie, naprawdę świetne dania kuchni tureckiej , które przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni: Havuc plakisi - duszona marchewka Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach Uwagi techniczne: Nie martwcie się obecnością
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj polecam cielęce klopsiki na obiad. Wspaniałe pełne smaku mięsne kuleczki w sosie grzybowym z pesto makaronem. Uwielbiam na obiad klopsiki w sosie , bo przyrządzam je na dwa razy i za każdym razem podaję inaczej. Oczywiście klasyczne klopsiki na obiad to te z ziemniaczanym puree. Uwielbia je cała rodzina. Ale klopsiki można również podać z pesto makaronem . Wydawałoby się(...)trochę za dużo smaków na talerzu, ale nie! Makaron wymieszany z pesto a do niego dodana porcja klopsików w sosie to przepyszne danie. Te same klopsiki i dwa różne obiady. Lubię gotować na dwa dni ale jakies urozmaicenie musi być. Klopsiki na obiad Składniki: 6-8 porcji 1 kg mielonej cielęciny 1 duża cebula 150 ml śmietanki 2 łyżeczki
codojedzenia