już z głowy. Zupę możemy przygotwać dzień wcześniej czy nawet rano, niejako przy okazji robienia śniadania. Jedyny minus to fakt, że przydałby się nam jakiś wywar w postaci wywaru mięsnego lub jarzynowego, ale na samej wodzie zupa też wychodzi, tylko jest „lżejsza” w smaku. Jak zrobić zupę krem z brokuła i pora? Wykonanie zupy z brokuła i pora(...)potem gotuję. Ponieważ patelnia jest marmurkowa, to na blendowanie przelewam zupę do zwykłego garnka. W przepisie występuje również ser żółty. Ja lubię dodawać do potraw sery dojrzewające, które nadają daniu charakterystyczny smaczek. Sprawdzi się tak naprawdę każdy inny ser żółty. My jedliśmy zupę z brokuła z grzankami i płatkami migdałów, ale równie dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym, grubą kaszą
Mieszam w Garnkuzupki i tradycyjne drugie dania więc postanowiliśmy zrobić krokiety z mięsem i z pieczarkami. Dzisiaj podam przepis na krokiety mięsem a w kolejnym wpisie będzie przepis na krokiety z pieczarkami. Tym razem będzie praca wspólna. Naleśniki smażył mąż ja natomiast zajęłam się całą resztą. Może trochę przesadziliśmy z ilością krokietów, ale co tam, damy radę, w razie czego(...)talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Składniki na farsz mięsny: ½ kg mięsa wieprzowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe sól, pieprz ½ łyżki suszonego majeranku 3 ziarnka ziela angielskiego 1 – 2 jajka 2 bułki Dodatkowo
Na słodko lub wytrawnieSzybkie i łatwe gołąbki z młodą kapustą. U mnie w wersji nieco nowoczesnej dla tych co nie mają czasu i kochają kuchnie jednogarnkową. Jest to
Apetyczna babeczkaTak ja obiecałam ostatnio, mam dla Was przepis na węgierskie langosze. Moja rodzinka wprost za nimi przepada Węgrzy najchętniej podają je posmarowane czosnkiem (lub masłem czosnkowym
PatiGotujeDziś polecam Wam pyszny i szybki w przygotowaniu makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami . Obiad idealny dla zabieganych. Syci i smakuje, a przygotowanie
Słodkie okruszkiU mnie tradycji musi się stać za dość i z okazji Tłustego Czwartku proponuję Wam sałatkę. Przy okazji chciałam przypomnieć tą z zeszłego roku, a znajdziecie
Quinoa Raz!Małe co nie co na niewielkie przyjęcie, sylwestra lub po prostu przekąska na filmowy wieczór z przyjaciółmi. Czas wykonania: 30 min Ilość
KuchniaWeDwoje.plZaszalałam ostatnio i pokombinowałam trochę z tym zielonym pesto. W zamrażarce czekają jeszcze pierogi, ale póki co dzielę się przepisem na takie ciut inne schabowe. Co
Kuchnia w czekoladzieCo dzisiaj na obiad?...pada pytanie powracającego ze szkoły... - ziemniaczna - eeee tylko..? - tak, nałożyć? - poproszę jak nie ma nic innego - uuu Mamciu jak pyszna, taka kremowa
Apetyczna babeczka4 filety z piersi kurczaka100 g masła2 jajka150 g tartej bułkisólolej do smażeniaWśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych
Świat Domowej Kuchnidziś postanowiłem iść dalej tym tropem i zrobić lasagne. W internecie znalazłem jeden przepis na lasagne z parowaru, ale ze szpinakiem samym. Ponieważ wole mięso niż szpinak, zrobiłem wersje mięsną oczywiście :) Jeżeli Cannelloni wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :)Składniki : 180g mięsa mielonego 4 płaty makaronu lasagne 1/2 puszki małej groszku(...)parowaniu, wyjąłem lasagne, chwytając za folię aluminiową i przekładając na talerz z razem z folią, później pod wadziłem łopatką do naleśników i przełożyłem już na właściwy talerz samo danie. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego.Adam
Parowar FacetaTo już druga część moich pomysłów na szybkie posiłki do pracy. Pierwsza część nadal chętnie jest odwiedzana na blogu i jest najczęściej przeglądanym wpisem. Mam nadzieje
KuchniaWeDwoje.plKolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego(...)barszczu, ale i solo nawet na zimno np. z rożnego rodzaju sosami jako przystawki. Polecam także z innymi farszami np. z mięsnym, mięsno-warzywnym lub rybnym. Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej 40 g cebuli 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu czarnego kilka ziarenek ziela
Ola la LCHFUdziec jelenia z polentą 2017-01-16 12:42:23 Porcje 5 Dziczyzna jest bardzo cenionym surowcem mięsnym głównie ze względu na to, że nie zawiera substancji dodatkowych, którymi wzbogaca się pasze zwierząt hodowlanych. Jest smaczna, zdrowa i w 100% naturalna. Zapewnia niesamowite doznania kulinarne. Dziś postawiłam na mięso jelenia, które charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wysoką(...)jest w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Udziec z jelenia to ciekawa kompozycja leśnych smaków i zapachów. Kruche i delikatne mięso, aromatyczne przyprawy, wytrawne wino, tworzą niebywale wyborne danie. Wzbogacone o kremową polentę i kieliszek czerwonego wina to już iście królewska uczta. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas
Wędrówki po kuchni