Zupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny
Moja DelicjaCzasami lubię szperać za przepisami, które są bardziej skomplikowane, wymagają więcej pracy niż zwykle, lub nieoczywistych składników. Weekendy są najlepsze do takich eksperymentów. Jednak na co
PichceniomaniaSkładniki 1½ szklanki szpinaku ¼szklanki sera koziego -2 łyżki(lub innego białego ) podwójną pierś z kurczaka 2 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ szklanki startej mozzarelli,lub
w mojej kuchniW ziołolecznictwie roszponkę (inaczej kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka) stosuje się, by poradzić sobie z wiosennym przesileniem. Jeśli więc po zakończeniu zimy pojawią się
mojewypiekiinietylkoNaleśniki z tego przepisu wychodzą przepyszne. Są delikatne, elastyczne, nie przypalają się na brzegach. Dla mnie – idealne. Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub
Mieszam w GarnkuQuiche z cukinią, porem i papryką Quiche (pl. kisz), czyli wytrawna, tarta z masą jajeczno-śmietanową. To z pewnością świetny pomysł na lekki obiad lub
Calzonella.comGołąbkowa Lazania, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No
Moja Delicjacały czas podsychał i o to chodzi, to kolejny etap dojrzewania mięsa. Poniżej cytaty z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej Praktyczne przepisy… w części II „Wędliny i w ogóle mięsne konserwy” x) „Sól jest głównym warunkiem zachowania mięsa od zepsucia. W Anglii używają do solenia soli prażonej, w Westfalii, gdzie doprowadzono uprawianie szynek do doskonałości, także dowodzą(...)przykrywszy trzyma tak długo na węglach, aż trzaskać przestanie.” "Do mięsa młodych bydląt używa się mniej soli, do starszych więcej, ale mięso pierwszych nigdy tak długo się przechowywać nie da jak drugich. Mięso chude bywa twarde, jak znowu zbytecznie tłuste, prędko gorzknieje i nieprzyjemnego nabiera smaku. Dla tego do solenia należy wybierać mięso soczyste i obrać je ze zbytniej tłustości
Leśny Zakątekzdrowa, bo zawiera dużo warzyw. Czas : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli wesele to jest rosół Zupa weselna składa się rosołu, warzyw, drobnego makaronu i mięsnych pulpecików W ostatnim odcinku finałowego sezonu „Gry o tron”, Tyrion Lanister ucina sobie krótką przemowę, w której stwierdza, że w życiu nie ważne jest złoto, srebro, bogactwa i władza(...)historie to prawdziwą skarbnicą pięknych opowieści jest kuchnia i przyrządzane w niej jedzenie. Niewiele jest smakowitszych rzeczy niż dobre jedzenie z dobrą historią. Tak jest z włoską zupą weselną, daniem z ciekawą legendę. Zupa jest popularną potrawą w Stanach i we Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana jest
Niedzielny kucharzzdrowa, bo zawiera dużo warzyw. Czas : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli wesele to jest rosół Zupa weselna składa się rosołu, warzyw, drobnego makaronu i mięsnych pulpecików W ostatnim odcinku finałowego sezonu „Gry o tron”, Tyrion Lanister ucina sobie krótką przemowę, w której stwierdza, że w życiu nie ważne jest złoto, srebro, bogactwa i władza(...)historie to prawdziwą skarbnicą pięknych opowieści jest kuchnia i przyrządzane w niej jedzenie. Niewiele jest smakowitszych rzeczy niż dobre jedzenie z dobrą historią. Tak jest z włoską zupą weselną, daniem z ciekawą legendę. Zupa jest popularną potrawą w Stanach i we Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana jest
Niedzielny kucharztłustej śmietanki. Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego. Jeśli lubimy zupę z mięsną wkładką, możemy zacząć od ugotowania kawałka mięsa, np ćwiartki z kurczaka (około 30 minut), a następnie dodać warzywa (bez podsmażania) i dalej postępować jak w przepisie. Po dodaniu śmietany(...)zupy nie należy już zagotowywać. Podgrzewamy ją dłużej, na małej mocy palnika, co chwilę mieszając. Zupka będzie równie smaczna jeśli użyjemy tylko jednego rodzaju śmietany. Ta bardziej tłusta, da nam gwarancję, że zupa nie zważy się, nawet jeśli ją zagotujemy. Można nie dodawać śmietany w ogóle lub zabielić dopiero przed podaniem. Taka zupa znacznie dłużej postoi w lodówce
cool and mintymięsnych , pikantnych potraw . Mi kojarzą się one z gulaszami , ale ich smak jest zdecydowanie inny , dzięki unikalnej kombinacji przypraw i dodatków takich jak czekolada . Polecam wypróbować fajna zabawa dla dzieciaków w stylu poznaj smaki świata i odskocznia od kuchni codziennej Propozycja mocno męska , bo ognista w smaku , ale oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie żebyście przygotowali łagodniejszą wersję tego dania . Naprawdę warto ta potrawa jest pyszna i szczerze powiem, że ta ognista wersja wymiata ! Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego 2 łyżki pasty z pieczonej papryki , ostrej ( jeśli nie macie pasty , można dodać jedną dużą , pieczoną w piekarniku paprykę ) 4 świeże , czerwone papryczki
Ogrodnik w podróżymięsnej. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam SMACZNEGO. Ps. Są pytania czy można taką kiełbasę wędzić owszem można ale do wędzenia nie dajemy już soli wędzonej na to miejsce trzeba dać
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne) plastry boczku prasowanego śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami, cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej
Kuchnia Beatygotowanych ziemniaków . Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami. Włosi mają swoje gnocchi , które występują w różnych wersjach smakowych. Kopytka są bardzo prostym daniem i szybkim do przygotowania, najlepsze wychodzą z zimnych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli będziecie gotować je w dniu przygotowywania kopytek, to wystudźcie je bardzo dobrze! Ziemniaki przeciskamy przez praskę(...)Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka sprawi, że kopytka będą twarde. Kopytka z sosem grzybowym to jedna z propozycji podania, ale nie jedyna. Może to być sos mięsny lub po prostu klarowane masło i cukier tak, jak podawały nasze babcie. Bardzo smaczną wersją jest wersja ze śmietaną, cukrem i malinami lub przypieczoną tartą bułką i parmezanem , możliwości jest
SprawdzonaKuchnia.pltego, co teraz ma swój najlepszy czas. Zapraszam zatem na złote skrzydełka z kalafiora! Chrupiące różyczki kremowego warzywa otoczone doprawionym ciastem i oprószone kruszonymi płatkami kukurydzianymi to przepyszny zamiennik mięsnych skrzydełek dla tych, którzy z mięsem są na bakier ale i dla każdego, kto lubi warzywne pyszności. Gdy ostatnio podałam je na balkonowym przyjęciu obok klasycznych skrzydełek i kawałków kurczaka(...)kalafiorowe bezsprzecznie wygrały i zyskały rzesze fanów :) Te złociste kalafiorowe kawałki z chrupiącą koroną i deliktnym wnętrzem wspaniale sprawdzą się na przyjacielskie spotkanie, dodatek do obiadu, czy samodzielne danie, np. na wakacyjną kolację. Do tego jeszcze odrobina zieleni w postaci natki pietruszki i sos czosnkowy lub ketchup dla chętnych, chociaż same w sobie też mają mnóstwo smaku. Rozbierajcie kalafiory
Kuchnia w Słońcu Skąpanaaromatyczne i bogate w dobry smak. Zupa z naszego przepisu będzie pyszna i posmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowa zupa grzybowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 1 godz. Kalorie 225 kcal Zupa grzybowa kojarzy się przede wszystkim z Wigilią Świąt Bożego Narodzenia(...)przecież nie tylko wtedy. Klasyczna grzybowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g grzybów świeżych lub mrożonych albo 7-10 dag suszonych 1 L bulionu (może być warzywny lub mięsny) 1 cebulę 4 ziemniaki 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 garść koperku 2 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżkę mąki pszennej majeranek sól i pieprz
ProstePesto.plczym kojarzą się Wam krokiety? Bo mnie ewidentnie z Bożym Narodzeniem i farszem z kapusty i leśnych grzybów, ewentualnie z mięsnym nadzieniem. Podejrzewam, że większość z Was również zna krokiety właśnie pod taką postacią. Dziś chcę Wam udowodnić, że nie musi wcale tak być! Szpinak i suszone pomidory wraz z ciągnącą się, roztopioną mozzarellą to połączenie idealnie włoskie, ale także(...)idealnie pasujące naszym kubkom smakowym. W taki właśnie sposób wypełniliśmy nasze krokiety, które przygotowaliśmy z mąki pełnoziarnistej. A to wszystko dało cudowne krokiety ze szpinakiem , pachnące suszonymi pomidorami i włoskim słońcem pod koniec lata. KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM (7 sztuk) Składniki na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka/wody 1 duże jajko (rozm. L) 1/2 łyżeczki soli
W kuchni Karmel-itkiplanie dnia, gdzie mam go wypełniony poza normę nawet nie mam czasu na przyrządzanie takich smakołyków. Jednak, gdy nadchodzi weekend i spotkanie rodzinne trzeba wykonać coś pysznego i oczywiście mięsnego. Tym razem padło na udka w słodkiej marynacie. To tak w ramach ciasta, którego nie ma :D Udka cenowo wychodzą tanio, także taki obiad nie wychodzi drogi. Marynatę przygotowujemy najlepiej(...)dzień wcześniej na noc lub chociaż 3 godziny przed pieczeniem mięsa. Im dłużej będzie się marynowało, tym lepszy smak uzyskamy, ale jeśli komuś przyjdzie nagle ochota na takie wspaniałe danie, to parę godzin też wystarczy, aby aromat przeszedł mięso. Tak podane udka świetnie smakują z ryżem i delikatną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 8 pałek kurczaka ▪ 4 łyżki miodu
Zdrowie i pysznie na talerzuplanie dnia, gdzie mam go wypełniony poza normę nawet nie mam czasu na przyrządzanie takich smakołyków. Jednak, gdy nadchodzi weekend i spotkanie rodzinne trzeba wykonać coś pysznego i oczywiście mięsnego. Tym razem padło na udka w słodkiej marynacie. To tak w ramach ciasta, którego nie ma :D Udka cenowo wychodzą tanio, także taki obiad nie wychodzi drogi. Marynatę przygotowujemy najlepiej(...)dzień wcześniej na noc lub chociaż 3 godziny przed pieczeniem mięsa. Im dłużej będzie się marynowało, tym lepszy smak uzyskamy, ale jeśli komuś przyjdzie nagle ochota na takie wspaniałe danie, to parę godzin też wystarczy, aby aromat przeszedł mięso. Tak podane udka świetnie smakują z ryżem i delikatną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 8 pałek kurczaka ▪ 4 łyżki miodu
zdrowo i aktywniemąki pszennej 2 jajka sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, przecier z kartonika i troszkę danie dusimy. Sos mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolkę, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Sos należy odparować aż będzie gęsty. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce(...)dowolnym robocie, następnie dodajemy mąkę, jajka i sól, mieszamy. Smażymy spore placki na rozgrzanym oleju, na złoto z jednej i drugiej strony. Na każdy placek nakładamy porcję sosu mięsnego, posypujemy serem, składamy na pół i znowu posypujemy serem. Placek podgrzewamy w mikrofalówce około 1 minuty aż ser się rozpuści, polewamy ketchupem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam najróżniejsze wariacje na tema tatara :) Quinoa jest ciekawym dodatkiem do niego, a ta czarna dodaje trochę chrupiącej tekstury, do tego plasterek czarnej trufli i
Quinoa Raz!soczyste w środku. Takie pamiętam z dzieciństwa...moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie! Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić po swojemu i powstają zupełnie nowe ciekawe dania, do tego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej:). Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać(...)oprócz mielonych z serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, parówkami, kiszoną kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym. Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych dodałam mielone z pomidorkami, a kotlety dodatkowo wzbogaciłam smakiem tartej mozzarelli. Aby nie było mdło dodałam przyprawę do mielonego i ostrą paprykę. Pieprzu też nie żałowałam. Aaaaa
Zasmakuj KuchniNietuzinkowy sposób na danie z mięsa mielonego. Nadzienie z twarogu nadaje mu lekkości i niecodziennego smaku. Sos pieczarkowy pasuje znakomicie, podkreśla charakter całości. Uwielbiam pieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również(...)kaszą. składniki: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula jajko sól, pieprz do smaku nadzienie: 200 g twarogu 1/2 pęczka szczypiorku odrobina soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 300 g pieczarek ok 3 łyżek mąki oliwa do smażenia Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, wraz z pozostałymi składnikami dodać do mięsa, wyrobić
6nieboDziś post z przepisem, który czekał chyba od października na publikację i ciągle nie było mi z nim po drodze. Teraz pewnie takie danie byłoby
Weekendy w domu i ogrodzieJedna z zup które uwielbiałam, uwielbiam i uwielbiać będę! Świetna na rozgrzanie podczas zimnych jesiennych dni, sprawdza się też fantastycznie na "polu boju", na którym nie
My Culinary Art