W tym przepisie nie podam dokładnych proporcji wszystkich składników,dlatego że końcowe przyprawianie należy do własnych upodobań i kubków smakowych. Ja lubię tą surówkę bardziej słodką
Przepisy mojej mamyGołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych , to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej
Moja DelicjaSzaszłyki z kotlecikami Szaszłyki z kotlecikami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 jajka ugotowana marchewka posiekana pietruszka 5 łyżek bułki tartej cebula papryka Szaszłyki z kotlecikami Wykonanie
Pomysłowa kuchniaZawsze byłam psychofanem raviolo z restauracji Mąka i woda. To taki wielki pieróg z twarożkiem i surowym żółtkiem, które wycieka, gdy nakłuwamy ciasto widelcem. W wielu
Ugotowane pozamiataneCzemu "coś jakby"? Bo z klasycznym przepisem na risotto niewiele ma wspólnego, poza gatunkiem ryżu, którego użyłam. Jaka była inspiracja? Po prostu, biała kiełbaska
PichceniomaniaViolaPassion Wschodnia część Polski Kartacze-Cepeliny SKŁADNIKI; na okolo 30 sztuk w zaleznosci od naszych ziemniakow czy sa mocno wodniste i wielkosci Zadmazka
Viola cooks with passionKarczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą
Kulinarne Fantazje Marioli400 g mielonego mięsa sól pieprz pół cebuli 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej słodka papryka 6 małych jajek Jajka ugotować na twardo
Gotowanie jest łatweKapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem
Gosia gotujeTo był szybki obiad dla mnie, Cioci K. i dzieciaków. Córcia wpierw zrobiła awanturę, że groszku jeść nie będzie. Gdy nie miała wyboru zaczęła jeść i
Dzieje kuchennej WiewióryBurrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata(...)ulubionym dodatkiem jest papryczka jalapeno, która po nagryzieniu sprawia, że łzy cisną się do oczu. Tortille podgrzewa się, wypełnia ciepłym farszem i dodatkami, a następnie jeszcze podgrzewa - to danie podaje się na ciepło. Składniki: Farsz do burrito: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 duża biała cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli
Codziennik Kuchennyknajpki, ławeczki i zegarowa wieża. Drugi główny plac miasteczka to Largo Palmieri z pięknym Palazzo Palmieri. Tam też zajrzyj koniecznie! GDZIE ZJEŚĆ W MONOPOLII GUSTAVO GALATERIA IL CAPRICCIO MANINPASTA Da Marcella Sapori Mediterranei – pyszne owoce morza, makarony i zestaw przekąsek Gelateria Artigianal – świetna lodziarnia, w której dostaniesz pyszne lody w cenie 1,50 € za dwie gałki, a do tego pyszną(...)brudzić (zwykle jest to niemal niemożliwe). Do wyboru również ciasto pełnoziarniste. Adres: Via Orazio Comes 19 Piadineria Artigianale Romagnola “La Jolanda” przy Piazza Garibaldi – sklep spożywczy z lokalnymi produktami, daniami na ciepło (na szybko, do podgrzania), a także miejsce, gdzie na zamówienie panie robią kanapki ze wszystkiego, co dostępne w lodówce (prosciutto, formaggio, suszone pomidory, oliwki, mozzarella
Ostra na SłodkoPolędwiczki wieprzowe w obłędnym zimowym słodko- kwaśnym sosie na bazie malin, żurawiny, porzeczki... i sprawdź sama przepis poniżej. To danie łączy w sobie wszystko to co najlepsze: pyszne, mięciutkie zdrowe ekologiczne mięso wieprzowe, słodkie i kwaskowate nuty owoców domknięte zimowym smakiem rozmarynu i pomarańczy. Bez dwóch zdań ten posiłek mogę Wam zarekomendować na bożonarodzeniowy obiad z najbliższymi Wam osobami(...)ważne, nigdy bym nie wpadła na pomysł, aby namawiać Cię w ten magiczny i wyjątkowy czas, do długiego stania w kuchni. To danie przygotujesz maksymalnie w 20 minut, możesz przy jego realizacji zaprosić dzieciaki czy rodzinę, chociażby do pokrojenia jabłek, bo na tym w gruncie rzeczy, kończy się "cała brudna" robota ;-). #reklama #materiałsponorowany @miesnapaczka.pl Czyste, ekologiczne mięso
SMYKWKUCHNIzdrowotnych, co powoduje, że nie dość że jest pyszna, to jeszcze pozytywnie wpływa na stan naszego organizmu. Zupę kalafiorową można podawać na dwa różne sposoby m. in.: na bulionie mięsnym lub warzywnym. Ponadto jest delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Warto wiedzieć, że w niektórych regionach Polski zupę kalafiorową podaje się z makaronem lub ryżem. Jest też dobrym rozwiązaniem(...)możesz też spróbować surówkę z surowego kalafiora i koperku lub wiosenną lekką sałatkę z kalafiorem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Aromatyczna zupa kalafiorowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 250 kcal Zupa kalafiorowa jest to jedna z najpopularniejszych zup, które goszczą na polskich
ProstePesto.pldomowy sos pomidorowy, przygotowany na bazie świeżych pomidorów i bazylii. Danie zdrowe a jakie szybkie w przygotowaniu. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to uniwersalny składnik takich popularnych dań jak lasagne czy spaghetti. Można go dodawać także do gołąbków, do klusek, zapiec z nim inne warzywa jak bakłażan, no… do wyboru do koloru. Oczywiście domowy sos pomidorowy jest(...)jest zdrowy, bo bez konserwantów. Przekonajcie się sami! Dla miłośników sosów (nie tylko pomidorowych) polecam: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ
A to pestkawątróbki nie robiłam. Aż pewnego dnia, wracając ze szkoły weszłyśmy do sklepu po drobne zakupy. Byłyśmy tam oczywiście sto razy wcześniej, ale nigdy Hania nie wypatrzyła na stoisku mięsnym wątróbki. I stojąc przed ladą chłodniczą mówi błagalnym głosem: - Mamusiu, kup proszę wątróbkę. Ja na to: - Haneczko, ale wiesz, że wątróbkę to u babci zjesz dobrą... I tu włączyła się pani(...)pani powiem. Pokroi pani na paski... To ja mówię: - Wiem w sumie jak przyrządzić, ale mam problem, że tak powiem, z jej obróbką. Po prostu nie dam rady jej surowej dotknąć ;) Na co pani ekspedientka: - To ja pani wybiorę takie wątróbeczki, że nie będzie pani miała z nimi za wiele roboty :) I tak zagościła u nas w domu
bistro mamagrecką moussakę (musaka) był już na blogu, jednak z powodu niezbyt satysfakcjonujących mnie zdjęć musiałam go usunąć i wiedziałam, że pojawi się na mojej liście rzeczy do przygotowanie, to danie, ponownie. W tym czasie zdążyłam kilkukrotnie odwiedzić miejsca w których podawano powyższą zapiekankę. To doświadczenie pomogło mi zweryfikować wcześniejsze błędy w jej wykonaniu i dokonać nowego przepisu, udanego(...)czuć w tej zapiekance. Jedna z bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja. Składniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki
Mango PapajaKluski śląskie to bardzo znany i popularny dodatek do głównych dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać(...)dosypywaniem zbyt dużej ilości mąki. Najlepiej smakują same(z okrasą) lub z różnego rodzaju gulaszami, kiedy to możemy obtoczyć je w pysznym, mięsnym sosiku :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2-4 czubate łyżki mąki pszennej* 2-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej* 2-3 jajka (w zależności od wielkości) 1 łyżka oleju sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości
MyCookBook.plkolejny spisek kuchenny (jak to trafnie kiedyś nazwała koleżanka Saratelka ) wybrałam klasyczne danie kuchni francuskiej. Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować tej potrawy, a że miałam przepis z mojej niezawodnej książki, postanowiłam zaproponować na wspólne gotowanie właśnie beouf bourguignon. Nie zawiodłam się ani na przepisie, ani na smaku. Uważam tę potrawę za genialną, doskonałą. Już samo jej przygotowywanie(...)jest wielką frajdą i nie nastręcza żadnych problemów. Z mojej strony dodam jeszcze tylko tyle, że z pewnością zastąpi ona niejeden boef stroganov tudzież inne mięsne "eintopfy" na niejednym przyjęciu czy imprezie. Jeżeli jeszcze nie jedliście/nie robiliście, po prostu musicie spróbować! I nie zamierzam opisywać smaku boeuf bourguignon, bo każdy za Was będzie miał odmienne doznania
Kuchnia PrezydentowejGnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde(...)smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą
codojedzeniapeklowaliśmy, sami wieszaliśmy w wędzarni. No, to nie pozostało nic innego niż ugotować grochówkę na wędzonych kościach. Wyszła pyszna. Moje poprzednie doświadczenia z kośćmi, podobno wędzonymi, kupionymi w pobliskim sklepie mięsnym, były takie, że cała zupa na nich ugotowana wylądowała w toalecie. Tylko do tego się nadawała. Nigdy więcej sklepowych pseudo wędzonek! Składniki: wywar: 900 g kości wieprzowych wędzonych(...)ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek pieprzu do zupy: 230 g grochu łuskanego 100 g boczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 100 g kiełbasy - dałam domową wędzoną 1/2 cebuli pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku majeranek olej przygotowanie Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele
Stare Garyprzestudzenia. Bułkę namoczyć, najlepiej w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Nie martwić się jeśli będzie wychodziło krzywo czy rozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego(...)częściowo przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna