dania mięsne - 13801 przepisów (strona:649/921)

Gulasz Węgierski „Gulyas”, „Pörkölt” 228

nazwano więc gulaszem. Dopiero później przejęto z języka ludowego wyraz pörkölt. Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera(...)Następnego dnia udałem się na lokalne targowisko i zakupiłem potrzebne produkty. Podstawowym, którego niestety nie uświadczyłem w Polsce jest pełna dymnego aromatu słona wędzona słonina, której w każdym sklepie mięsnym leżą stosy, następnie papryka suszona słodka i ostra (tam naprawdę jest ostra) oraz ostra pasta paprykowa Pista. Zakupiłem łopatkę wołową, ale wieprzowa też zdała by egzamin, dodatkowo składnikiem dodającym potrawie

lysygotuje.pl
Pulpety w sosie koperkowym + film 112

czasu mieszając. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, bułkę tartą i jajko, wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut, od czasu do czasu pulpety obracamy. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek(...)bulionu, całość mieszamy i zagotowujemy. Pulpety podgrzewamy w sosie koperkowym. Podajemy z ziemniakami i surówką.     Artykuł Pulpety w sosie koperkowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pieczarkowe risotto 96

smakuje znakomicie , choć zupełnie inaczej. Risotto to jedna z tych nieśmiertelnych potraw , z uwagi na swoją prostotę no i oczywiście smak . Można serwować je solo , bądź wzbogacić o mięsne , czy warzywne towarzystwo , wszystko uchodzi i pasuje .Polecam , warto Składniki : 1,5 szklanki ,ryżu do risotto ( okrągły typ arborio ) 8-9 pieczarek 1 dość duża cebulka 2 ząbki czosnku(...)gdyby wino zbytnio odparowało można podlać odrobinę wody , ważne ,żeby gotowe risotto nie pływało , ale też nie było suche . No i tu musicie zaufać trochę , swojemu wyczuciu , bo nie da się tego aptecznie opisać Na koniec do gorącego risotta dodajemy parmezan,masło i pieprz , energicznie mieszamy , aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą . Gorące wykładamy na talerze i posypujemy

Ogrodnik w podróży
Udka kurczaka po hiszpańsku – pełny obiad z jednej blachy 312

Proste, szybkie, słoneczne danie. Kompletny obiad z piekarnika, z jednej blachy – udka z kurczaka na sposób hiszpański. Upieczone na ziemniakach, zamarynowane w soku z pomarańczy, ze sporą ilością hiszpańskiej wędzonej papryki i mocno paprykowej kiełbasy chorizo. One naprawdę buzują smakiem! Wybrałam udka z kurczaka zagrodowego z kilku powodów. W przeciwieństwie do grubych, ogromnych i napakowanych tłuszczem udek hodowanych(...)masową skalę kurczaków, które możecie kupić w markecie na tacce lub u rzeźnika na wagę, te udka są małe i zwarte, bardzo mięsne. Nie są w ogóle poprzerastane tłuszczem. Te kurczaki biegają – spalają to co zjedzą, nie ma na nich widocznych grud tłuszczu i podczas pieczenia mięso pozostaje odpowiednio wilgotne, skórka przypieczona, a z całości nie wytapia się zbyt wiele

Karo in the Kitchen
San Thai - oryginalna kuchnia tajska w Warszawie 101

Original Thai Cuisine . W tym bardzo przyjemnie urządzonym lokalu spróbujecie prawdziwej orientalnej kuchni, która uwodzi swoimi zapachami, smakami i kolorami. W kuchni rządzą Tajowie, a pięknie i apetycznie podane dania bardzo nas zachęcają do ich spróbowania. W San Thai pojawiamy się wczesnym sobotnim popołudniem, jest tu jeszcze pustawo, ale dosłownie w kilka minut po naszym przyjściu lokal zapełnia(...)jest bardzo przestronny i urządzony ze smakiem, bez zbędnego przeładowania przedmiotami. Z różnych stron lokalu spoglądają na nas figurki Buddy. W kuchni rządzą Tajowie, co gwarantuje autentyczność podawanych tu dań. Zdecydowanie czujemy to w potraw tutaj serwowanych. Jak mówią właściciele San Thai "Uwiedzeni kolorytem oraz finezyjnymi, często zaskakującymi, połączeniami smaków, jakie oferuje kuchnia tajska, zapragnęliśmy stworzyć w sercu Polski

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 153

razie konieczności dopraw cały farsz farsz podziel na 12 równych części na każdy liść kapusty układaj 1 część farszu i zwijaj Gotowy farsz mięsny. Jedną porcję farszu mięsnego ułóż na dole liścia kapusty i rozpocznij zwijanie. Najpierw załóż na farsz dół kapusty. Następnie dognij do środka lewy bok liścia kapusty. Potem dognij do środka prawą stronę liścia kapusty. Tak przygotowanego(...)miseczce wymieszaj trochę skrobi ziemniaczanej z wodą wywar z gotowania gołąbków przecedź przez drobne sitko podgrzej wywar stopniowo dodawaj rozrobioną skrobię, aż osiągniesz odpowiednią gęstość sosu WYDANIE DANIA Gołąbki podsmaż na maśle klarowanym lub innym tłuszczu, polej gorącym sosem i udekoruj ulubionym ziołem

Szybko Szybkowar
Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem. 137

bardzo sycące danie. Można je przygotować gdy potrzebujemy właśnie takiego posiłku. Klopsiki, fasolka, pieczarki i makaron to bardzo smaczne połączenie. Do tego bardzo aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki nim danie nie jest mdłe. Fasolki użyłam od  JAMAR , spełniła ona moje oczekiwania, jest bardzo smaczna i wysokiej jakości. Bardzo ją polecam. Zapraszam:) Składniki: Klopsiki: 30 dag fileta z kurczaka(...)maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi około16 sztuk. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, następnie przekładamy je do garnka. 3. Pieczarki obieramy

Izabelawkuchni
Coraz większa konsumpcja mięsa na świecie 77

podejściem do życia, przynajmniej zahamują wzrost konsumpcji mięsa na Ziemi. Niestety jest inaczej. Dane ze świata i z Polski wskazują, że produkcja mięsa masowo rośnie. Kto tyle je? Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2016 roku przeciętny Polak zjadał aż 77 kilogramów mięsa na rok. W 2017 roku, ta liczba wzrosła do 78,5 kg. Średnia dla Europy Zachodniej(...)Najwięcej mięsa jedzą z kolei Amerykanie i Australijczycy, bo rocznie powyżej 100 kilogramów. Na przeciwległym biegunie spożycia mięsa są oczywiście mieszkańcy Indii. Spożywają przeciętnie zaledwie 4 kg mięsnych produktów w roku. A w wielu krajach Afryki, jak Ruanda, Etiopia czy Nigeria, średnie spożycie mięsa na rok jest dziesięciokrotnie niższe w porównaniu do diety statystycznego Europejczyka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dlaczego tyle

Fleksitarianizm.pl
Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek 104

Szybkie i smaczne danie na kurkowy czas. Do sosu najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego lub warzywnego. Jeżeli takiego nie mamy, możemy wspomóc się kostką bulionową lub użyć po prostu wody. Podawałam mięso z grzankami z chleba i było to bardzo smaczne zestawienie. Polecam! składniki (2 porcje) ok 250 g  polędwiczki wieprzowej sos 200 g kurek 1 cebula(...)ząbki czosnku łyżka koperku 1 szklanka bulionu mięsnego + dodatkowo 1/2 szkl ok 100 g śmietany 18% olej i masło do smażenia przygotowanie Kurki opłukać i oczyścić. Ja najczęściej stosuję metodę z gorącą wodą (  klik  ). Większe podzielić na pół. Odstawić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany

Stare Gary
Kiszone cytryny - cenny probiotyk 228

cytryny to prawdziwy rarytas, zaskakują wspaniałym, delikatnym smakiem i aromatem. Doskonały i zdrowy dodatek do wielu potraw, a wersja sfermentowana dodaje im tylko wartości i wydobywa głębię smaku. Każde danie z ich dodatkiem to uczta dla podniebienia. Kiszona cytryna jest powszechnie stosowana w krajach śródziemnomorskich, zwłaszcza w kuchni marokańskiej. To świetne źródło witamin, soli mineralnych, terpenów, rutyny. Jak każda(...)mają zbawienny wpływ na jelita i cały układ trawienny. Szczególnie cennym o tej porze roku. Jak je wykorzystać? Nadają się do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, koktajli, sałatek, potraw mięsnych, rybnych i past. Składniki: 6 cytryn Bio niewoskowanych + 3 na sok 7 łyżek soli gruboziarnistej kawałek imbiru kawałek kory cynamonu 2 listki laurowe Wykonanie: cytryny wyszorować i wyparzyć. Naciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słonina w papryce-wędzona 308

SUROWIEC -słonina z przyrostem mięsnym o grubości 5-8 cm ze skórą najlepiej aby była z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -do słoniny bez mięska nie dajemy peklosoli zastępujemy solą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 110 g/kg i litr wody -peklosól 40 g/kg i litr wody -papryka słodka i ostra(...)tyle samo -czosnek według uznania ja dałem główkę na dwa kg słoniny -haki wędzarnicze WYKONANIE Kupioną słoninę tniemy na kawałki jakie nam pasują .Robimy zalewę i dodajemy zgnieciony czosnek, następnie topimy słoninę na okres 14-20 dni i przechowujemy w lodówce. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy dokładnie .Następnie przez drobne sitko posypujemy słoninę z trzech stron oprócz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie 159

Dziś polecam Wam pyszny i prosty przepis na obiad dla całej rodziny – klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie . Idealne do ziemniaków, ryżu, kasz, a nawet kromki

Słodkie okruszki
Placek po węgiersku 194

Placki ziemniaczane są na pewno znane wam wszystkim ;) Każdy lubi je w innej formie, jedni z dodatkiem soli i niczego więcej, inni z różnej maści sosami

Taste Therapy
Sos bolognese z pesto makaronem 158

obiad , to bez wahania odpowie sos z mielonego mięsa. Moje dzieciaki nie są wyjątkiem! Sos bolognese ze spaghetti przyrządzam przynajmniej raz w miesiącu. Makaron z sosem to pożywne danie. Staram się za każdym razem jakoś je urozmaicić. Smak sosu podkreślam świeżymi ziołami, a makaron mieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi! Sos bolognese Składniki(...)mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 500 g pomidorów, passata 1 łyżka pomidorowego przecieru 100 mięsnego bulionu 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego sól do smaku 300 g spaghetti, waga sucha 100 ml pesto

codojedzenia
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 168

godz. Kątnica-ma być bardzo dobrze wyczyszczona i wymoczona Gdy czas solenia i peklowania dobiegnie końca płuczemy pod bieżącą wodą surowiec z soli oprócz golonki. GOTOWANIE Surowce mięsne gotuje się w niewielkiej ilości wody na małym ogniu do stanu półmiękkiego, skórki  do miękkości. Nóżki i kości gotujemy najdłużej około dwóch godzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości(...)Rozdrabnianie Kawałki golonki pozostawiamy jakie są czyli około  4x4cm ozory również.Płuca i serca  mielimy sitko fi 2,5-3 mm oraz połowę skórek .Serca drobiowe można dać przekrojone na pół po długości jak ktoś woli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze kawałki 2x2 cm.Z kości i nóżek zdejmujemy resztę mięsa i skórek. MIESZANIE

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.