dania mięsne - 13801 przepisów (strona:646/921)

KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM 177

czym kojarzą się Wam krokiety? Bo mnie ewidentnie z Bożym Narodzeniem i farszem z kapusty i leśnych grzybów, ewentualnie z mięsnym nadzieniem. Podejrzewam, że większość z Was również zna krokiety właśnie pod taką postacią. Dziś chcę Wam udowodnić, że nie musi wcale tak być! Szpinak i suszone pomidory wraz z ciągnącą się, roztopioną mozzarellą to połączenie idealnie włoskie, ale także(...)idealnie pasujące naszym kubkom smakowym. W taki właśnie sposób wypełniliśmy nasze krokiety, które przygotowaliśmy z mąki pełnoziarnistej. A to wszystko dało cudowne krokiety ze szpinakiem , pachnące suszonymi pomidorami i włoskim słońcem pod koniec lata. KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM (7 sztuk) Składniki na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka/wody 1 duże jajko (rozm. L) 1/2 łyżeczki soli

W kuchni Karmel-itki
Udka w miodowo musztardowej marynacie 112

planie dnia, gdzie mam go wypełniony poza normę nawet nie mam czasu na przyrządzanie takich smakołyków. Jednak, gdy nadchodzi weekend i spotkanie rodzinne trzeba wykonać coś pysznego i oczywiście mięsnego. Tym razem padło na udka w słodkiej marynacie. To tak w ramach ciasta, którego nie ma :D Udka cenowo wychodzą tanio, także taki obiad nie wychodzi drogi. Marynatę przygotowujemy najlepiej(...)dzień wcześniej na noc lub chociaż 3 godziny przed pieczeniem mięsa. Im dłużej będzie się marynowało, tym lepszy smak uzyskamy, ale jeśli komuś przyjdzie nagle ochota na takie wspaniałe danie, to parę godzin też wystarczy, aby aromat przeszedł mięso. Tak podane udka świetnie smakują z ryżem i delikatną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 8 pałek kurczaka ▪ 4 łyżki miodu

Zdrowie i pysznie na talerzu
Udka w miodowo musztardowej marynacie 112

planie dnia, gdzie mam go wypełniony poza normę nawet nie mam czasu na przyrządzanie takich smakołyków. Jednak, gdy nadchodzi weekend i spotkanie rodzinne trzeba wykonać coś pysznego i oczywiście mięsnego. Tym razem padło na udka w słodkiej marynacie. To tak w ramach ciasta, którego nie ma :D Udka cenowo wychodzą tanio, także taki obiad nie wychodzi drogi. Marynatę przygotowujemy najlepiej(...)dzień wcześniej na noc lub chociaż 3 godziny przed pieczeniem mięsa. Im dłużej będzie się marynowało, tym lepszy smak uzyskamy, ale jeśli komuś przyjdzie nagle ochota na takie wspaniałe danie, to parę godzin też wystarczy, aby aromat przeszedł mięso. Tak podane udka świetnie smakują z ryżem i delikatną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 8 pałek kurczaka ▪ 4 łyżki miodu

zdrowo i aktywnie
PLACKI ZIEMNIACZANE PO MEKSYKAŃSKU + FILMIK 103

mąki pszennej 2 jajka  sól do smaku  PRZYGOTOWANIE :   Mięso przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, przecier z kartonika i troszkę danie dusimy. Sos mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolkę, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Sos należy odparować aż będzie gęsty. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce(...)dowolnym robocie, następnie dodajemy mąkę, jajka i sól, mieszamy. Smażymy spore placki na rozgrzanym oleju, na złoto z jednej i drugiej strony. Na każdy placek nakładamy porcję sosu mięsnego, posypujemy serem, składamy na pół i znowu posypujemy serem. Placek podgrzewamy w mikrofalówce około 1 minuty aż ser się rozpuści, polewamy ketchupem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tatar z czarnym czosnkiem, czarną quinoą i czarną truflą 156

Uwielbiam najróżniejsze wariacje  na tema tatara :) Quinoa jest ciekawym dodatkiem do niego, a ta czarna dodaje trochę chrupiącej tekstury, do tego plasterek czarnej trufli i

Quinoa Raz!
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 168

soczyste w środku. Takie pamiętam z dzieciństwa...moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie! Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić po swojemu i powstają zupełnie nowe ciekawe dania, do tego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej:). Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać(...)oprócz mielonych z serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, parówkami, kiszoną kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym. Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych dodałam mielone z pomidorkami, a kotlety dodatkowo wzbogaciłam smakiem tartej mozzarelli. Aby nie było mdło dodałam przyprawę do mielonego i ostrą paprykę. Pieprzu też nie żałowałam. Aaaaa

Zasmakuj Kuchni
klopsiki z twarogiem w sosie pieczarkowym 150

Nietuzinkowy sposób na danie z mięsa mielonego. Nadzienie z twarogu nadaje mu lekkości i niecodziennego smaku. Sos pieczarkowy pasuje znakomicie, podkreśla charakter całości. Uwielbiam pieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również(...)kaszą. składniki: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula jajko sól, pieprz do smaku nadzienie: 200 g twarogu 1/2 pęczka szczypiorku odrobina soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 300 g pieczarek ok 3 łyżek mąki oliwa do smażenia Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, wraz z pozostałymi składnikami dodać do mięsa, wyrobić

6niebo
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 161

Dziś post z przepisem, który czekał chyba od października na publikację i ciągle nie było mi z nim po drodze. Teraz pewnie takie danie byłoby

Weekendy w domu i ogrodzie
Wojskowa grochowa 213

Jedna z zup które uwielbiałam, uwielbiam i uwielbiać będę! Świetna na rozgrzanie podczas zimnych jesiennych dni, sprawdza się też fantastycznie na "polu boju", na którym nie

My Culinary Art
Dieta CZTO, dzień siódmy 126

Ewę Matuszczak. Poza listą produktów i podanym przez panią Ewę sposobem przygotowania posiłków przedstawiałam Wam jak wyglądają podane porcje oraz przygotowane danie. Gdy odbiegałam od podanych w jadłospisie produktów lub formy przygotowania – pisałam od tym pod danym posiłkiem. Na koniec oceniałam krótko cały dzień. Dziś pora na podsumowanie. Celem diety była redukcja masy ciała(...)dobre, czułam się najedzona i przestało mi przeszkadzać, że posiłki powtarzają się. Jedyne co mnie naprawdę raziło w jadłospisie to herbatniki. Taka awersja do produktów mocno przetworzonych, ale nie dajmy się zwariować. Co się zmieniło? Do tej pory nie jadałam ani tyle miodu, ani chleba, ani twarogu. W diecie pojawiło się też więcej mięsa, niż jadam w tygodniu. Brakowało

Kucharzyca
Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem 243

warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami. Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą. Przełożyć masę mięsną i założyć wierzch boczkiem. Przykryć całość folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie usunąć folię, podwyższyć temperaturę(...)Rada: Po usunięciu foli w formie znajdowało się sporo wody z tłuszczem. Zlałam to, zebrałam tłuszcz, a na tej wodzie zrobiłam sos do pieczeni. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad Świąteczny Tagged: boczek , jogurt naturalny , seler , szynka , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 148

Stała sobie miska na blacie. – Kiedy zdążyłaś zmielić mięso? – (w tym momencie rozlega się mlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i

Karo in the Kitchen
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 128

zwrócić uwagę? - o tym sprzedawcy nie mówią, a jeśli już, to niezwykle rzadko. W ubiegły piątek miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych marki Zagrodowy. Oprócz świetnych dań, które przygotowaliśmy na podstawie receptur i pod czujnym okiem Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, mieliśmy też okazję dowiedzieć się co nieco o kurczaku Zagrodowym(...)naturalną karmą roślinną bez GMO, jego dieta opiera się na zbożach i słoneczniku, czyli tym co kurczaki lubią najbardziej rośnie wolno, bo aż 56 dni, dla porównania - drób ras mięsnych, intensywnie tuczonych przed ubojem rośnie zaledwie 42 dni. chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach zlokalizowanych na Podlasiu, z dala od dużych miast i  ma dostęp

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klopsy + film 125

zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku szczyptą chili, solą oraz czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Następnie do klopsików wlewamy gorący bulion i wszystko gotujemy około(...)całość mieszamy i zagotowujemy. Sos można jeszcze doprawić według uznania. Tak przygotowane klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.   Artykuł Klopsy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka 81

Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Przysieki, gmina Skołyszyn, powiat jasielski Gołąbki z ziemniakami to jedno z dań, które są typowe dla naszej podkarpackiej kuchni. Zwykle przygotowuje się je z doprawionych surowych ziemniaków zawiniętych w liście kapusty, jednak w niektórych zakątkach regionu gospodynie farsz ziemniaczany wzbogacają mięsem. W miejscowości Przysieki do surowych ziemniaków dodaje się podsmażoną cebulę(...)zmielone ugotowane mięso wieprzowe. Po upieczeniu gołąbków ziemniaki łączą się z mięsem w takim stopniu, że farsz wydaje się czysto mięsny, choć smak pozostaje bogaty, a gołąbki są miękkie i wilgotne. Choć dla wielu osób przygotowanie gołąbków jest proste i oczywiste, pozwolę sobie podać kilka wskazówek, które mogą przydać się początkującym :) Do gołąbków wybieramy kapustę, której zewnętrzne liście są cieniutkie

Trzeci talerz
Zupa pieczarkowa krem 105

Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem Gęsta… sycąca… pyszna… – zupa w sam raz na obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach .   Smaczne zupy… ** Zupa(...)krem z cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz biały bez zakwasu ** Zupa ogórkowa klasyczna   Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 400 g pieczarek 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła zioła prowansalskie lub włoskie przyprawy: sól i pieprz (lub inne ulubione) gęsta śmietana do podania   W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili

Kulinarne S.O.S.
Zupa pieczarkowa krem 105

Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem Gęsta… sycąca… pyszna… – zupa w sam raz na obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach .   Smaczne zupy… ** Zupa(...)krem z cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz biały bez zakwasu ** Zupa ogórkowa klasyczna   Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 400 g pieczarek 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła zioła prowansalskie lub włoskie przyprawy: sól i pieprz (lub inne ulubione) gęsta śmietana do podania   W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili

Kulinarny S.O.S.
Pieczeń z marchewką i groszkiem 164

Kolejna wersja domowej wędlinki. Kolorowa pieczeń z dodatkiem marchewki i groszku. Oczywiście pieczeń można podać też na ciepło jako danie obiadowe. składniki: 1,2 karkówki 250 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka tymianku sól,pieprz Marchewkę z groszkiem ugotować al'dente. Wystudzić i dobrze osączyć. Karkówkę zmielić na drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać(...)marchewkę z groszkiem, bułkę tartą, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę, funkcja góra-dół. Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę

Monia miesza i gotuje
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 124

farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej, jest bardzo podzielna. Przepis(...)Jadłam jego lazanię i okazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych pomidorów • 1 cebula • 2-3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 łyżki oleju

To co kocham
Gołąbki – przepisy na gołąbki 867

pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo(...)cebula 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko 5 szklanek ugotowanego ryżu, gruboziarnistego sól i pieprz do smaku 30 g masła 300 ml mięsnego bulionu sos kurkowy, tutaj przepis Umieść kapustę w dużym garnku i napełnij wodą. Lekko posól i blanszuj przez 30 minut. Odcedź kapustę i pozostaw do ostygnięcia. W między czasie zalej

codojedzenia