Zdziwicie się pewnie czytając listę składników – tym razem to niewiele przypraw jak na ramen ale gwarantuję Wam, że jego smak jest bardzo mocny i skondensowany. Wszystko
Karo in the KitchenOstatnimi czasem staramy się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie. Zatem dziś na obiad były kotleciki mielone w wersji light. Kleik w postaci bułki tartej zastąpiłam zdrowym
Tradycyjna KuchniaPewnie i Wy zabieracie lub szykujecie jedzenie do pracy – oto kilka pomysłów na Lunchbox’y do pracy dla mojego męża. Nam nadzieje, że takie propozycje przypadnę
KuchniaWeDwoje.plprzekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy *** *** Dodajemy kaszę oraz obraną cebulę (w całości) *** *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną oraz przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki wrzucamy do gotującej się zupy, zmniejszamy ogień i całość gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut *** *** Następnie przygotowujemy zasmażkę(...)się zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł
Blog z ApetytemDuszona karkówka z kimchi Jeśli zrobiliście Kimchi z mojego wcześniejszego przepisu i zastanawiacie się jak je wykorzystać, to już spieszę Wam z pomocą. Karkówka duszona z kimchi to fajne danie na obiad, które przygotujecie w czasie krótszym niż godzina. Możecie podawać je z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami. 1 kg Karkówki wieprzowej 1 Średnia cebula 250 g Pomidorków śliwkowych(...)czosnku 1 tbsp Sosu rybnego Sól i pieprz (do smaku) Olej kokosowy (do smażenia) Szczypiorek 1/2 cup Wody lub domowego bulionu Karkówkę kroimy w plastry (mi Panie w sklepie mięsnym pokroiły i przepuściły przez maszynę zwaną steaker), posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy mięso partiami na dużym ogniu aż złapie koloru i się skarmelizuje. Do patelni na której smażyliśmy mięso dodajemy
Oslov.wersję jaj po szkocku z dodatkiem szpinaku. Dzięki temu jajeczka nabierają innego posmaku a do tego ciekawiej prezentują się w przekroju. Tak przygotowane jajka można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę/przekąskę. składniki: 650 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 8 małych jajek mała bułka namoczona w mleku 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego(...)jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać wystudzony szpinak, surowe jajko, odciśniętą bułkę i dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na mniej więcej 7 równych części. Następnie każdą część rozpłaszczyć, na środku ułożyć ugotowane jajo i dokładnie je oblepić. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju, ja smażę
Monia miesza i gotujeMięsny wtorek Potrawka z fasoli z chorizo to alternatywna wersja znanej zapewne wszystkim fasolki po bretońsku, którą nawet niedawno robiłam, ale była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, dlatego też na blogu nie ma na nią przepisu, ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. A tymczasem polecam fantastyczną fasolkę duszoną z dodatkiem kiełbaski chorizo. Chorizo nadaje(...)potrawie charakterystyczny smak i piękny kolor. Potrawka z fasoli to idealne, rozgrzewające i sycące danie na zimową obiado-kolacje. Przygotowanie gulaszu z chorizo z fasolą jest proste, a jeżeli na dodatek, podobnie jak ja, wykorzystacie do tego wolnowar, to o nic nie musicie się martwić - wystarczy przesmażyć warzywa z hiszpańską kiełbaską, wrzucić do garnka i zalać pomidorami, a potem
Codzienne Gotowaniepysznie.Pieczeń można podać na ciepło lub na zimno. 1 kg mięsa drobiowego 5 plasterków wędzonej szynki [ nie dałam] 2 jajka 1 szkl. śmietany 30% ½ pęczka zielonej pietruszki [nie dałam] sól, pieprz przyprawa do gyrosa zioła prowansalskie Mięso z kurczak a skręcić przez maszynkę do mięsa na większych oczkach sitka [ ja użyłam robota z nożami tnącymi ] , szynkę pokroić(...)Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ( masa jest luźna) . Mniejszą foremkę do wypieku keksa wyłożyć papierem do pieczenia [ u mnie foremka z folii aluminiowej bez papieru ] i napełnić masą mięsną. Piec w temp. 200 st około 60-70 minut
Moje domowe kucharzeniepuszka fasoli białej konserwowej drobnej - jajka na twardo - 250 ml śmietany 12% Buraki obieramy, kroimy na plasterki- ćwiartki. Botwinkę siekamy w około 0,5 cm paski. Całość zalewamy wywarem mięsnym około 4 litry. Dodajemy 2 łyżeczki płaskie cukru, i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, ale tak aby bezpośrednio zupy nie gotować, tylko aby delikatnie wrzała (wtedy ma ładny kolor(...)Gotujemy aż buraki będą miękkie. Pod koniec dodajemy fasolę, zagotowujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną. Gorącą zupę podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego Kochani! I dajcie znać jak u Was się robi botwinkową jestem bardzo ciekawa, jak to wygląda w poszczególnych regionach Polski. ;-))) Zapraszam WAS na Faceebooka i Instagrama SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIWydaje Ci się, że stek to elitarne danie, które może zaserwować tylko najlepsza restauracja? To prawdziwa sztuka - tak mawiają mistrzowie patelni. Jeśli kupisz dobre mięso, wystarczy kilka dobrych rad i możesz zabłysnąć w kuchni! Najłatwiej usmażyć jeden grubszy stek i poporcjować go niż kilka cienkich, które łatwo można przepiec. Wybór mięsa Wybór odpowiedniego mięsa to sprawa pierwszoplanowa(...)Perfekcyjny stek upieczesz tylko z dobrej gatunkowo wołowiny i to nie każdej. Miękki i soczysty stek przygotujesz jedynie z mięsa pochodzącego z krów ras mięsnych. Takie mięso zanim trafi na sklepową półkę wisi w chłodniach o temperaturze 3`C od 7-10 dni. Idealna wołowina poprzerastana jest tłuszczykiem, tzw. marmurkowa. Mięso jest drogie, ale warto spróbować jak smakuje naprawdę dobra
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś moje popisowe danie :) Sprawdzony przepis, który "obchodzi" całą naszą rodzinę i znajomych . Czasem robię tak golonki z indyka, czasem skrzydła w zależności od tego co jest w sklepie :) Indyk jest raczej na słodko - mimo pomarańczowego musu. Tak czy inaczej - wszystkim smakuje Składniki: 6 skrzydeł z indyka (często przecinam je na dwie części, ze względu na rozmiary(...)pomarańcze dżem brzoskwiniowy 2 cm imbiru 2 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szklanki wody 1 kostka mięsna (z knorra lub winniary) pieprz sól Marynata: Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, 1 kostkę mięsną 3 łyżeczki przyprawy do piernika, dodajemy ok 3/4 szklanki dżemu brzoskwiniowego, 2 łyżki miodu oraz 2 cm imbiru, 1 łyżeczkę pieprzu
dlaSmaQmetamorfozy.Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika(...)mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte i oczyszczone papryki pokroiłam w paski, sparzyłam wrzątkiem, następnie zahartowałam zimną wodą i osuszyłam (dzięki temu papryki będą jędrne i skórka nie będzie
mojewypiekiinietylkotrochę się przyłożyć do luzowania żeby później uzyskać lepszy efekt dania. Kiedy się piekła i pięknie pachniała wiedzieliśmy, że czeka nas pyszny obiad. Jabłko i sok jabłkowy nadały mięsu delikatności i soczystości. Kaczkę piekłam z różnymi farszami. Była na przykład Kaczka z kaszą jaglaną , Kaczka z farszem mięsnym czy Kaczka z farszem kolorowym . A jak przygotować i upiec
Smaczna PyzaPulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą . Są proste w
Smakowite DaniaPaszteciki z dodatkiem kapusty i suszonych grzybów to bardzo smaczna przekąska. Zazwyczaj pojawiają się one na świątecznym stole, a z nimi barszcz czerwony do picia , który
Przepiski.pl