Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – czyli tzw. shepard’s pie. W oryginale znajduje się mięso mielone z jagnięciny, ale spokojnie można użyć
Kulinarne Przeboje09.07.2019 Dzisiaj zajrzałam do mojej ulubionej kuchni włoskiej i przygotowałam całkowicie warzywną lasagne. Smakuje wyśmienicie, zupełnie nie przeszkadza brak mięsa. Mało tego, przyznam szczerze ,że bardziej
gotuj ze mnąZabrałam się za mielone a tu klops. Brak czerstwej i tartej bułki, brak kaszy manny. Nie możesz wyjść do sklepu i co robić ? Patrzę a w
Ewa w kuchniKotlety z pieczarek i ugotowanych jajek to propozycja na bezmięsny posiłek. Kotleciki te są równie smaczne i pożywne jak te z mięsa. Można je podać z
Monia miesza i gotujeJakiś czas temu zostałam mile zaskoczona przez moją serdeczną znajomą która przygotowała pasztet. Z wielką ochota skosztowałam tego rarytasu i przyznam że mile mnie zaskoczył smak
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – czyli tzw. shepard’s pie. W oryginale znajduje się mięso mielone z jagnięciny, ale spokojnie można użyć
Kulinarne PrzebojeTemperatura na zewnątrz drastycznie spadła i do tego nieprzyjemnie wieje. Ważne jest zatem rozgrzewanie się po powrocie do domu. Poza przyprawami zrobi to w tym aromatycznym
Weekendy w domu i ogrodziePyszny, aromatyczny, z dużą ilością mięsa. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPizza. W sobotę nie pojawiła się na naszym stole jak co tydzień ponieważ balowaliśmy w Czemiernikach na Festiwalu Łuczniczym. Było niesamowicie! oprócz możliwości zobaczenia walk rycerskich
Dzieje kuchennej WiewióryPokrojone w kostkę, ze względu na to, że w sklepie, w którym je kupowałam, niestety nadkrojono je zewnątrz zbyt mocno i po prostu i tak by
Kuchenna KontrrewolucyaNa fb głosy były podzielone. Część z Was miała chęć na kaszankę, druga na jaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę.Bardzo smaczne i
Dzieje kuchennej WiewióryZaburzyło się mi wszystko w kuchni. Były zupy we wtorek, rybki w środę i takie tam... Zaburzyło się... Najbardziej trzymam się niedzielnego mielenia. Dwie niedziele temu
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis od mojej kuzynki Betti, sprawdzony, modyfikowany i dopieszczony do granic smaku!. Ciasto...bajka..., a nadzienie to już inna sprawa :). Wegetarianie zrobią farsz z kapusty i
Apetyczna babeczkaOstatnio zdecydowanie więcej w moim menu mięsa niż poprzednio, kiedy to miałam okres prawie wegetariański.Opieram się głównie na przepisach, które już znam i rzadko teraz
Zdrowa Kuchnia SowyDlatego też na gotowanie zostały tylko weekendy, a wiadomo że jednorazowo nie można zbyt wiele przygotować, bo nie ma tyle miejsca w żołądkach ;) Mimo tego przygotowałam kilka ciekawych i ładnych dań z których jestem bardzo zadowolona. Jednocześnie myślę, że udało mi się udowodnić, że kuchnia szkocka jest niezwykle smaczna i może być wyrafinowana. W końcu jednymi ze słynniejszych kucharzy(...)niesmaczna. Tym razem w moich przepisach dominowały ryby. Potrawy z łupaczem tak mnie zafascynowały, że nie potrafiłam mu się oprzeć. W kolejnej edycji postaram się przyrządzić więcej potraw mięsnych. W końcu Szkocja słynie z wołowiny i baraniny ;) Kuchnia szkocka słynie także z deserów, te jednak nie są moją mocną stroną i ograniczyłam się jedynie do przygotowania słynnych szkockich ciasteczek maślanych
Codzienne Gotowanietygodniu mamy dla Ciebie menu złożone z prostych w przygotowaniu dań, które jednak dostarczą wszystkich potrzebnych składników! Zanim zabierzesz się za gotowanie przeczytaj, dlaczego tak ważna jest zbilansowana dieta! Na końcu wpisu mamy dla Ciebie gotową listę składników, potrzebną by przygotować wszystkie proponowane przepisy dla dwóch osób. Składniki możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl (bez żadnej prowizji(...)zbilansowana diet przekonałam się jakiś czas temu podczas wizyty na siłowni po dłuższej przerwie, kiedy zrobiłam sobie pomiar składu masy ciała. Jest to badanie, które pokazuje ile masz mięśni, a ile tłuszczu oraz jak jest rozłożony, czy twoje narządy wewnętrzne są otłuszczone (tłuszcz trzewny) i jaki masz wiek metaboliczny. Pomiar zajmuje tylko chwilę i jest zupełnie nieinwazyjny. Za to dzięki
Niedzielny kucharzulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki, soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną. Składniki dla czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany 30% 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo do mięsnej marynaty
Miód i pieprzklosiki mięsne w kuchni Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Azji Środkowej kuchni. Głównie wykorzystywane jest wo łow in a, b araniny , jagnięci na lub k urczak i łączone jest z miksem egzotycznych, korzennych przypraw. Kofty w Indiach są zwykle gotowane w pikantnym curry i spożywane z ryżem lub indyjskim pieczyw em . I ja właśnie takie danie zrobiłam. Proste, pyszne, aromatyczne
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana, która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny
Chilli Czosnek i Oliwawypróbowania a ile radości i przyjemności " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bezcenne . Shitake mają fajny mięsny smak więc idealnie współgrają z indykiem. Dobrze , ale coś też trzeba z nich zrobić , były już smażone , duszone , a’la schabowy itp . Czas na lekką i pyszną zupę " class(...)Składniki dla 4 osób : 2 golonki indycze 0,6 kg shitake 2 marchewki 1 pietruszka-korzeń 1 cebula 2 kostki rosołowe drobiowe 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można dać chudą ale ta smakuje lepiej ) 1 łyżka masła sól , pieprz do smaku Cebulkę siekamy , podsmażamy na maśle na złoty kolor , przekładamy do garnka . Shitake , tniemy w paseczki ,również podsmażamy – ważne
Ogrodnik w podróżychłodne dni. Dodatek ostrej papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy :) Można podawać, jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego(...)przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Do szerokiego rondla wlać 250ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Do gotującej się wody włożyć uformowane mięsne kulki (woda będzie sięgać do połowy ich wysokości), przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, wsypać oregano, ostrą paprykę. Doprawić dobrze solą
Moja Delicjaokolicach dzisiejszego miasta Meksyk, polowano na pierwsze dzikie indyki. Z czasem zaczęto je również hodować. Z biegiem lat pieczony indyk stał się niemalże symbolem Stanów Zjednoczonych Ameryki. Daniem łączącym wszystkich mieszkańców tego wielkiego kraju i tradycyjnie podawanym na Święto Dziękczynienia już od XVII wieku. Co jednak z resztą świata? Dzięki wyprawom kolonialnym, indyki sprowadzono na kontynent europejski pod koniec(...)Pomagają również w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. potas – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi fosfor – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz zębów i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wspólnej zabawy w jesienne kolory zaprasza #myAmbition. Składniki: - 2 małe dynie jadalne - 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej - 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego - 1 duża czerwona papryka - 1 duży pomidor - 2 ząbki czosnku - olej - sól - pieprz - łyżeczka suszonej bazylii - sól - pieprz - zielona natka pietruszki 1. Dynie myjemy, osuszamy i odcinamy w 1/3 wysokości. Wnętrze oczyszczamy(...)kaszą, dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. 3. Podpieczone dynie napełniamy farszem z kaszy i warzyw, wkładamy jeszcze raz do wspólnego zapiekania na ok. 15-20 minut. Podajemy gorące. Danie jest bardzo syte więc jedną dynię można przekroić i obdarować dwie osoby. Dla moich czytelników firma Ambition przygotowała 10% rabatu na swoje akcesoria na hasło ZDROWA JESIEŃ
Apetyczna babeczkaszparagami. De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem. Będzie doskonałe do risotto oraz dań z owocami morza. Z czerwonych win polecam De Stefani Plavis Merlot. Typowy merlot. Ma bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi(...)głęboko rubinowej barwie i aromatycznym bukiecie pełnym dojrzałych owoców, suszonych śliwek, pieprzu i korzennych przypraw. Wino o mocnej, bogatej strukturze, jedwabistych taninach i eleganckim finiszu. Dobrze komponuje się z mięsnymi sosami, grillowanym mięsem i włoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco zdecydowanie najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych
królestwo garówtradycyjnych gołąbków. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej(...)czasu mieszając. Do miski wrzucamy poszatkowaną kapustę, dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulkę, suchy ryż, jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony a następnie układamy w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. W misce
Smakowite Daniamięsny" smak z przypalonych pomidorów, a raczej ichprzypalonej skórki, przypalonej cebuli i czosnku. Zupa w oryginale zawiera jeszcze paprykę chipotle. Ja ją pominęłam dodająs trochę wędzonej papryki. SKŁADNIKI: 1 słoik lub puszka czerwonej fasoli lub białej 1 kostka bulionu warzywnego świeże pomidory - 4szt. cebula czerwona czosnek - 2-3 ząbki ostre papryczki chilli - do smaku ( dałam
AZgotuj!Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami. Składniki: 750 g wieprzowiny 2 małe cebule 3 jajka 250g bułki wrocławskiej 4 łyżki smalcu sól pieprz Przygotowanie: Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami. Doprawiłem solą i pieprzem. Obrałem bułkę ze skórki(...)miąższ pokroiłem w kostkę. Z masy mięsnej uformowałem kulki, które obtoczyłem w roztrzepanym jajku i bułce. Podsmażyłem je na smalcu, a następnie zapiekłem w piekarniku 5 minut w temperaturze 160 stopni
R'n'G Kitchenklientów . Jeżeli dany sklep ma małą liczbę klientów to bardzo możliwe, że sklep nie ma codziennych dostaw produktów i mięso w nim sprzedawane nie będzie pierwszej świeżości. Powinno też zwrócić uwagę na czystość sklepu i ubiór osób sprzedających. Powinni oni mięć założone czyste fartuchy, czepek na włosach oraz rękawice. To wszystko tyczy się przede wszystkim sklepów mięsnych, gdzie produkty mięsne
To Musisz WiedziećMięsną z pieczarkami oraz makaronem w pysznym sosie pomidorowym ;) Robi się ją szybko i smakuje bardzo fajnie ;) Idealna propozycja na obiad czy kolację ;) Wszystkie przyprawy znajdziecie jak zawsze w Sklepie Skworcu Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na Facebooku gotowaniepatki ❤ Gotowanie Patki Składniki dla 4 osób: Mięso: 500 g mięsa mielonego (ja dałam
Gotowanie PatkiDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyDuszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne
Ogrodnik w podróżySmaki dań poznanych w dzieciństwie zainspirowały mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu. Do potrawy wykorzystałam kiełbasę podwawelską wyprodukowaną w systemie QAFP. Program „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” to kampania informacyjno – promocyjna trzech produktów (kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka i kiełbasa krakowska sucha) wytwarzanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Kampania realizowana jest przez Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków
Moja smaczna kuchniaSmaki dań poznanych w dzieciństwie zainspirowały mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu. Do potrawy wykorzystałam kiełbasę podwawelską wyprodukowaną w systemie QAFP. Program „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” to kampania informacyjno – promocyjna trzech produktów (kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka i kiełbasa krakowska sucha) wytwarzanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Kampania realizowana jest przez Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków
Moja smaczna kuchniadrugiego dania. Najwyżej jest dokładka:) Kapuśniak jest jedną z moich ulubionych zup (po pomidorowej i ostrzejszym żurku), po którą chętnie sięgam o każdej porze roku (jeśli chodzi o żurek nawet w listopadzie czy styczniu, niekoniecznie w święta od święta). Zupa z charakterem. Ma być na żeberkach, z boczkiem i kiszoną nie płukaną kapustą. Kwaśnawa, mocno mięsna, pieprzna
Zasmakuj Kuchnidużymi przyrostami mięsnymi można lecz nie trzeba dodać trochę peklosoli np.sól 100g peklo 40g PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 120-140 g/kg i litr wody -pieprz ziołowy białowieski jest to mieszanka przypraw w swoim składzie zawiera (gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka,jałowiec)-jest bardzo aromatyczna -czosnek według uznania ja dałem główkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Nigdy jeszcze nie przyrządzałam i nie jadłam kaczki z gruszkami. Skoro jednak znalazłam się w posiadaniu pięknych gruszek i dorodnych piersi
To co kochamAmerykanie w czwartek obchodzili w swoich domach Święto Dziękczynienia więc postanowiłam, że na moim stole w tym tygodniu też zagości indyk. A dokładniej filet z indyka
Emskie SmakiPolecam przepis na pyszne zrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym. Składniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2
e-PrzepisyKulinarnepieczona karkówka Kark wieprzowy to mięsiwo bardzo często używane do przyrządzania soczystych pieczeni. Dzieje
Miód i pieprzPo perypetiach mięsno - lodówkowych, o których pisałam w zeszłym tygodniu, w wyniku których powstały szybkie zapiekanki - ziemniaczana i makaronowa , w końcu udało mi się wyjąć
Kuchnia po mojemuKapuśniak na szybko. Okazało się, że nawet kapuśniak można ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam
Kuchnia z widokiem na ogródwyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia. Przepis na 10 porcji. - 1 kg karkówki - 800 g wołowiny - 6 średnich cebul - pieprz czarny grubo mielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki
Pasje Jolkiwarzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2 marchewki50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)2-3 łyżki oleju2 ząbki
Kuchnia domowa Aniszynki)2 szklanki bulionu mięsnego 1 duża cebula3 ząbki czosnku1 zółta papryka1 czerwona papryka0,5 papryki pomarańczowej0,5 papryki zielonej1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą)1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą)1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą)1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej)1 łyżeczka papryki słodkiej mielonejświeża
Słodko-Słony Świat Ilonypodstawą jest papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon
Mania Gotowania