dania mięsne - 13801 przepisów (strona:642/921)

Świąteczna kapusta z grochem i grzybami 116

dania. Jeśli dodacie żeberek, kapusta nabierze świątecznego charakteru. Składniki 1,5 kg kapusty kwaszonej 300 g leśnych suszonych grzybów 2 nieduże cebule 300 ml oleju rzepakowego lub lnianego 500 ml wody szklanka ugotowanego grochu łuskanego Kupiec   .U mnie groch jest ugotowany do miękkości i przetarty przyprawy do smaku: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie kilogram mięsnych

Z Kuchni Do Kuchni
Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 113

minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Danie występuje pod wieloma szerokościami geograficznymi i pod różnymi nazwami. W Holandii jest to „danie filozofa”, we Francji „tłuczonka Parmentiera”, w Chile „pasta ziemniaczana, ale najbardziej znana jest angielska, czy raczej brytyjska (do potrawy przyznają się też Szkoci i Irlandczycy) wersja(...)występuje w dwóch dwóch odmianach: cottage pie (z mięsem wołowym) i shepard’s pie (z jagnięciną lub baraniną). Niezależnie od nazwy wszędzie chodzi o to samo: trzeba przykryć mięsny sos warstwą tłuczonych ziemniaków i zapiec na złoto w piecu. Skład sosu jest dowolny: marchew, pietruszka, seler, groszek, cebula i mięso, lub w wersji wegetariańskiej cieciorka, soczewica. Całość powinna się

Niedzielny kucharz
Makaronowe gniazdka z klopsikami 128

mięsnego klopsika delikatnie go spłaszczając *** *** Całość zalewamy sosem pomidorowym *** *** Każdego klopsika posypujemy startym żółtym serem *** *** Naczynie żaroodporne przykrywamy (możemy użyć foli aluminiowej ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 45 minut- po około 30 minutach zdejmujemy przykrycie i dalej zapiekamy już odkryte *** *** SMACZNEG0 ***   POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ DANIA

Blog z Apetytem
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 280

każdej karcie dań tego dania. Wiedziałam, że jak wrócę do domu, to muszę przygotować krokiety z mięsem. Te dzisiejsze w większości robił mąż, tym bardziej mi smakowały. Krokiety to idealne danie, wtedy kiedy zostało Wam mięso np. z rosołu (może być kurczak, kaczka czy wołowina). Krokiety to danie również dla dzieci, bo jest chrupiące, składa(...)które są składnikiem farszu. Zapraszam Was do lektury postu i do wspólnego gotowania. JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM? Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem do dobrych

SMYKWKUCHNI
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 261

zupę dało się zjeść... I już mam zielone światło dla zup :) I inspiruję się, szukam, wymyślam... A każda zupa coraz smaczniejsza :) A łakomczucha najedzona i szczęśliwa... I takim oto sposobem doszłam do zupy gulaszowej. Gdy pogoda taka byle jaka za oknem, to chce się zjeść coś treściwego, gorącego i pysznego... Taka właśnie jest ta zupa! Aromatyczna, paprykowa, mięsna... Pyszności

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej 409

danie obiadowe, które koniecznie musicie wypróbować :) Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Składniki: 500g mięsa mielonego (wołowina + łopatka wieprzowa) 2 cebule 1 czerstwa bułka 4 łyżki mleka 1 jajko mąka pszenna (do obtoczenia klopsików) 1 duża czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała zielona papryka 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 200ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki

Kulinarne Przeboje
Szynka pieczona w ziołach 232

trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem  lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał  w trakcie pieczenia.  Szynka

Kulinarne przygody Gatity
Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami 225

Pilaw to jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej. A to dodam odrobinę nowej przyprawy. A to czegoś nie dodam. Zmienia się bulion na którym go robię z mięsnego na warzywny .Pojawiają sie nowe dodatki. Jedno się nie zmienia - zawsze jest pyszny . I co ciekawe nawet zdeklarowani mięsożercy godzą się z tym , ze mięsa

Buniabaje w kuchni
Kwiecień - kuchnia żydowska 169

pielęgnowały swoje zwyczaje i dziedzictwo kulturowe. Restrykcyjne przestrzeganie zasad religijnych było jedynym sposobem na zachowanie tożsamości. W kuchni ciężko wyróżnić smaki, które wskazują na to, że danie jest daniem żydowskim. Ważniejsze są reguły koszerności, których należy przestrzegać. Kuchnia koszerna Samo pojęcie koszerności obijało mi się o uszy często, ale w zasadzie nie miałam pojęcia co się(...)mięsnymi. Wynika to ponoć z biblijnego zapisu, żeby nie gotować koźlęcia w mleku matki. Tym samym, po zjedzeniu mięsa należy odczekać kilka godzin, jeśli chcemy zjeść produkt mleczny. W drugą stronę można odczekać krócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia do przygotowywania i podawania potraw mięsnych i mlecznych

W kuchni wieczorem
Paella z owocami morza. Hiszpańskie danie z ryżem do zrobienia na jednej patelni. PRZEPIS 68

Jedno z najsłynniejszych hiszpańskich dań, które tym razem zrobiliśmy z owocami morza. Smakowało wspaniale. Przepis na paellę z owocami morza Składniki: 250 gramów ryżu krótkoziarnistego do paelli, łącznie około 400 gramów owoców morza – używamy takich, jakie akurat udało nam się kupić. Tym razem była to gotowa mrożona mieszanka, w skład której wchodziły małe krewetki, małże, kałamarnice i omułki(...)także nadały jeszcze więcej morskiego smaku. Fajnie pasowałyby także małże w muszlach. 1 cebula, 2 ząbki czosnku, garść groszku mrożonego, szczypta szafranu, 2,5-3 szklanki gorącego bulionu mięsnego lub warzywnego, ewentualnie osolonej wody, 1 cytryna, natka pietruszki, oliwa, pieprz. Jak zrobić hiszpańską paellę z owocami morza? Do gorącego bulionu dodaj szafran, odstaw na kilka minut i wymieszaj, pięknie się

Kulinarna Polska
Zioła w kuchni - ROZMARYN 172

proszę o tym i w miarę możliwości starajcie się używać ich jak najwięcej w swojej kuchni. Powiem więcej - czasem użycie świeżych ziół przesądza o ostatecznym smaku potrawy i nie da się ich po prostu zastąpić suszonymi! A czasem jest zupełnie odwrotnie. :) W przepisach prezentowanych na blogu zawsze podam Wam, jakich ziół powinniście użyć - czy świeżych, czy suszonych. :) Mam nadzieję(...)Śródziemnego. Zioło jest dobrym dodatkiem do kąpieli, ponieważ poprawia krążenie. Poza tym pomaga także przy trawieniu, więc jest dobrym dodatkiem do potraw. Rozmaryn stosuje się, także przy bólu głowy, mięśni oraz nerwobólach. Rozmaryn jest jedną z przypraw o największych właściwościach przeciwutleniających, wykazuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz konserwujące. Polifenole zawarte w rozmarynie wspomagają procesy detoksykacji organizmu. Napar z tego zioła działa

Garniec Magalie
Pasztet wegetariański 92

krojenia. Pasztet najlepiej smakuje z domową musztardą lub chrzanem na kromce pysznego domowego chleba na przykład chleba z garnka . Przepis jest bardzo łatwy i szybki w odróżnieniu od pasztetów mięsnych 😉 Gorąco polecam na Święta i na co dzień. Print Pasztet wegetariański .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny pasztet zupełnie bez mięsa. Course Dodatki Cuisine Polska(...)selera naciowego 50 g korzenia pietruszki 130 g marchewki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 120 g ugotowanej cieciorki 60 g prażonych orzechów włoskich 3 łyżki sosu sojowego - dałam jasny 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tartce

SprawdzonaKuchnia.pl
Chili con carne 170

paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 10 dag przecieru pomidorowego lub 2 duże pomidory 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego Oliwa z oliwek lub smalec do smażenia Sól, zioła, pieprz do smaku Przepis na chili con carne Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, w tym samym czasie w głębokim garnku(...)cebuli i zobaczyć czy zaczyna olej skwierczeć ) dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż aż cebula się zarumieni. Następnie dodaj wołowinę . Często mieszaj aby nie przypalić dania Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Dodaj do mięsa i smaż około 10 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko dokładnie oraz dodaj przecier pomidorowy. Gdy składniki się połączą dodaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z mięs z rosołu - nasza domowa polityka zero waste 86

gatunki. Cała kura rosołowa, wołowina, kawałek gęsi lub kaczki oraz golonka z indyka. Taki wolniutko bulgoczący wywar daje później mnóstwo mięsa, które na wiele sposobów można przygotować jako dodatkowe danie. Czasem powstają z niego pierogi z mięsem, czasem tarta, innym razem paszteciki drożdżowe, które już na blogu znajdziecie. Inna możliwość to przygotowanie domowego pasztetu pieczonego.  Do jego zrobienia(...)dokładnym wymieszaniu dzielę masę na 2 części i jedną wykładam równa do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Używam długiej prawie 40 centymetrowej, ponieważ w sumie mam dużą porcję mięsnej masy. Jeżeli robicie rosół z mniejszej porcji mięs, dobierzcie odpowiednio mniejszą formę do pieczenia.  Na tę pierwszą część mięsa układam ugotowane  jajka i przykrywam resztą pasztetu. Wyrównuję powierzchnię

I tu będę miała takie te
Aromatyczna zupa ogórkowa 68

wywarze mięsnym lub mięsno-warzywnym i głównym składnikiem jaki się dodaje są starte ogórki kiszone lub przecier ogórkowy. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa ogórkowa jest lekko kwaśna, bardzo pożywna i pyszna. W Rosji często spożywa się zupę rozsolnik, czyli rodzaj zupy ogórkowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Aromatyczna zupa ogórkowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa

ProstePesto.pl
Flaki wołowe. Jak zrobić pyszne flaki jak u mamy 139

danie, które od zawsze gości na polskich stołach, to jedno z najbardziej znanych zup polskiej kuchni, często wywołuje kulinarne kontrowersje, gdyż jedni je kochają inni nienawidzą, nigdy nie skosztowawszy flaków. Wychodzą z założenia, że flaki to wnętrzności i tego się nie jada. Flaki doprawia się m.in. liściem laurowym, majerankiem, pieprzem, papryką, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Ta mięsna zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA SOCZEWICOWA Z POMIDORAMI 119

mięsnej wersji można podać ją z podsmażonymi, cieniutkimi plasterkami chorizo lub pokrojonym w kosteczkę boczkiem. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 łyżka oleju  50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 szklanka czerwonej soczewicy  2 puszki (2x400g) pomidorów 500 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: soli (można dać

cool and minty
Leniwe wytrawne, z ziołami 166

dania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały do wszelkich sosów mięsnych

Stare Gary
Leniwe wytrawne, z ziołami 148

dania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały do wszelkich sosów mięsnych

Stare Gary
Roladki z kurczaka z pesto i "Podarunek" 168

Mimo rannego przymrozku dzisiejsza niedziela palmowa okazuje się naprawdę wiosenna 😊 Jest na tyle słonecznie i ciepło, że na balkon wystawiłam doniczkę z młodziutki siewkami sałat. Wiosna

Weekendy w domu i ogrodzie
Z gruntu dobre. Weganska linia produktow od Sokolow 160

mięsne smakołyki! opakowania przyciągające uwagę :) "Z gruntu dobre" to nowa linia produktów całkowicie WEGAŃSKICH! o bardzo dobrym składzie, która niebawem pojawi się na sklepowych pólkach. O samej idei powstania tej linii możecie przeczytać na stronie Akademii Samku Sokołów . Ja powiem tylko tyle, że na styczniowych warsztatach i degustacjach miałam okazje spróbować bardzo rożnych potraw. Rozmaitych smarowideł i dań

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nowy pomysł na leczo! 184

mięsnego. Leczo podaję z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki obieram ze skorki, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka do pieczenia, dodaję dwie łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku i 2 szalotki. Solę delikatnie. Do garnka wlewam 1/2 szklanki wody. Przykrywam pokrywką i wstawiam do pieca na godzinę temp. 220 stopni C. Całość dania

SMYKWKUCHNI
La Sirena – Tex czy Mex? 156

dobrze pasujących do wołowiny. Idąc do Meksykańskiego kartelu spodziewaliśmy się nieco większej ilości znajomych, meksykańskich smaków. Pod tym względem się zawiedliśmy, jednak sama kuchnia La Sirena nie zawodzi – dania są smaczne i stworzone z myślą o prawdziwych żeberkowych mięsożercach, co warto podkreślić i docenić, po prostu próżno tam szukać klasycznego Meksyku. Surowy klimat restauracji zasługuje za dodatkowe(...)ukłony – zaczynając na wystroju, ogródku, poprzez genialne, charakterystyczne, kończąc na pięknej porcelanie i kolorowych, a jednocześnie surowych deskach do serwowania. Jest to zdecydowanie miejsce w klimatem oferujące solidny, mięsny Tex – Mex. Artykuł La Sirena – Tex czy Mex? pochodzi z serwisu Taste and Cook

Taste and Cook
Kluski na parze – pampuchy 233

Kluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na

PatiGotuje
Zupa ogórkowa 214

więcej dodawać, ponieważ większość osób bardzo dobrze ją zna. Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej.  Przygotowuję ją na różne sposoby.  Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce..   mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka(...)pietruszka kawałek selera   kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła sól, pieprz     Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle

Di gotuje
Wegetariański bigos 127

Otrzymałam od kolegi słoik kapusty, którą kisił osobiście. Wiejska kapustka kiszona w tradycyjny sposób. Od razu pojawił się pomysł aby powstał z niej bigos. Niestety mięsożerny

Łycha smaków
Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić brzegi pierogów 218

danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików. Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu. Przepisy na farsz: z kapusty i grzybów , ruski , malinowo-serowy , jabłkowy , mięsny (function

Życie zamknięte w smaku