dania mięsne - 13801 przepisów (strona:647/921)

Risotto Z Dynią I Pokrzywą 167

smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były jeszcze liście pokrzywy pasteryzowanej które otrzymałam w healthboxie (pudełko ze zdrową żywnością). Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;) Oczywiście jeśli będziecie mieli(...)szkl ryżu do risotto Arborio około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona) 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1/2 kieliszka wina wytrawnego 1/2 główki cebuli około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 czubata, łyżka posiekanej lub zblendowanej drobno pokrzywy  ( użyłam pasteryzowanej

Gotowanie...to proste !
Mięsno-ryżowe kotlety w sosie 210

konserwantów) oraz wyróżnia się wysoką zawartością grzybów, bo aż 6,4%. I jak znów pokażę jest niezwykle uniwersalny. Choć nazwa wskazuje na risotto, to możecie go wykorzystać do innych dań. Kotlety wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne.Spróbujcie. Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 jajko 3/4 szklanki Risotto z leśnymi suszonymi borowikami  3 szklanki bulionu warzywnego(...)łyżki bułki tartej olej do smażenia ulubiony sos* *Tak przygotowane kotlety można podawać w dowolnym sosie. Ja najczęściej podaję z sosem pomidorowym na bazie bulionu, grzybowym lub mięsnym. Dzisiejszy sos jest improwizacją (sos mięsny z wczorajszego obiadu rozcieńczyłam (aby było go więcej), doprawiłam ulubionymi przyprawami (bazylia, pieprz, słodka czerwona papryka itd) i dodałam posiekaną zieloną pietruszkę). Przygotowanie: Ryż wsypuję

Słodkie okruszki
Kurczak pieczony na soli 181

Tak mnie ostatnio nosi po kuchni, że sama ze sobą wytrzymać nie mogę, jedno skończę i zaraz zaczynam następne. Idę do sklepu kupuje coś, a potem

Apetyczna babeczka
PLACUSZKI GRYCZANE -BEZGLUTENOWE 166

SKŁADNIKI: 200g mąki gryczanej 1 50 g mąki razowej 2 jajka 350 ml mleka kokosowego ( można dać krowie) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 /2 łyżeczki pieprzu mielonego Sól do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE:   Wszystkie składniki przekładam do miski. Dokładnie miksuję mikserem na wysokich obrotach--Tak by ciasto było konsystencji(...)rzepakowy i za pomocą łyżki nakładam na patelnię porcję. Smażę na rumiano.  Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.   Podaję z sosem warzywnym, mięsnym lub z jogurtem naturalnym

Gotowanie Patki
LECZO 150

Leczo (z węgierskiego lecsó) potrawa węgierska. Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 kabaczek 1 cukinia 1 marchewka 2 papryki żółta i czerwona kiełbasa 2 ząbki czosnku słodka czerwona papryka sól,pieprz, bazylia,  Pokroiłam i podsmażyłam cebulę na złoty kolor z pokrojoną(...)plasterki marchewkę i  paprykę. Troszkę poddusiłam aż zmiękną. Następnie pokroiłam w kostkę cukinię z kabaczkiem i dusiłam aż puszczą sok. Zalałam wszystko pomidorami i dodałam przyprawy. Jak danie wyszło za gęste, to proponuję dodać szklankę bulionu. Ryż ugotowałam oddzielnie i podałam jako dodatek. Smacznego

potrawyregionalne
Nadziany kurczak z grilla 171

Wraz z majem niektórzy zaczynają sezon grillowy. U mnie już dawno "po pierwszym razie" w tym roku, więc mogę się z Wami podzielić pomysłem na smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 198

średniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach. W czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna(...)bulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie

Karo in the Kitchen
Pić się chce! letnie napoje na upalne dni 151

pić lecz popijać małymi łyczkami co jakiś czas. Wtedy nasz organizm wykorzysta najlepiej każdą porcję wody, jaką mu dostarczymy. Pijąc rzadko ale w dużych ilościach nie damy mu takiej możliwości, gdyż woda po prostu "przeleci" przez nas. Ile wody potrzebuje nasz organizm? Trudno jest dokładnie wyliczyć ile powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wody. Średnio(...)napojach jak i również w jedzeniu. Za dużo wody wypijać też nie ma sensu, gdyż na zapas nie nawodnimy się, a niepotrzebnie możemy obciążyć nerki, zaburzyć pracę serca czy mięśni. Obserwujmy więc nasze organizmy i wypijajmy tyle, żeby dobrze się czuć. Co powinniśmy pić? Na pewno napoje gazowane, obficie słodzone i nafaszerowane chemią nie będą odpowiednie. Mało prawdopodobne, że pijąc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 230

Muszę przyznać, że wolę jednak mięso, które ma nieco więcej tłuszczyku. Nie dlatego, że jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi

Kuchenna Kontrrewolucya
Gołąbki 183

zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :)Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :)Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem.Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej(...)środku soczyste zawsze dodaję około pół szklanki zimnej wody.Odstawić do lodówki i przygotować kapustę.Jeśli robimy gołąbki tradycyjne, z białej kapusty, to musimy ją dobrze wybrać, żeby liście dały się łatwo oddzielić. Najlepsza kapusta to taka bardziej płaska lub wręcz przeciwnie - szpiczasta, z czubkiem. Ja zawsze w ten sposób wybieram i nie zawiodłam się nigdy :)Pierwsze liście odrzucam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki po szwedzku z żurawiną i ziemniaczanym puree 182

szwedzkich klopsikach słyszał prawie każdy i niejeden miał okazję próbować ich w popularnym sklepie z wyposażeniem wnętrz ;) Te smakowite, małe, mięsne kuleczki otoczone gęstym sosem są prawdziwym przysmakiem. Obowiązkowo podawane z borówkowym dżemem lub (jak u mnie) z żurawinową konfiturą. Już od dawna za mną chodziły i nie raz myślałam, żeby przygotować je w domu. Przepis na szwedzkie klopsiki znalazłam(...)łatwo formuje się w kulki, nie rozpadają się, a po usmażeniu wciąż pozostają miękkie i soczyste w środku. Mój sosik pasuje do nich znakomicie, nie wspominając już o żurawince :) Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a na dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne

MyCookBook.pl
Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Krok po kroku. 148

łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz czarny   Sos:   800 ml wody lub lekkiego wywaru mięsnego lub warzywnego 4-5 łyżek musztardy stołowej (ja użyłem musztardy Roleskiego ) 100 ml śmietanki 30% UHT 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny   Przygotowanie: Do mięsa dodaj jajko, musztardę(...)solą i pieprzem.     Idealny smak   Jak widzicie przygotowanie pulpetów w sosie musztardowym nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowane. Jako dodatki do tego dania sugeruję ziemniaki pieczone lub puree oraz surówkę z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną. W taki sam sposób możecie przygotować pulpety z innego mięsa

kuron.com.pl
Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku? 94

Kopytka tradycyjne to ulubione danie, które często pojawia się na polskich stołach. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jest to proste, szybkie i lekkie danie, które będzie idealne na obiad. Kluski z ziemniaków są miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Nazwa kopytek pochodzi od ich formowanego kształtu. Z ciasta wykonuje się wałeczki, które następnie krojone(...)się, jak zrobić kopytka, które posmakują każdemu. Prosty i smaczny przepis na kopytka tradycyjne Kopytka tradycyjne są rewelacyjnym pomysłem na obiad. Możesz podać je z sosami warzywnymi, jak i mięsnymi. Smakują pysznie odsmażone na maśle i na boczku. Niektórzy również przygotowują je z sosem grzybowym i z suszonymi leśnymi grzybami, co jest również świetnym zestawieniem. Miłośnicy mięsa z pewnością skuszą

Rozdomowiona
Polędwica z dorsza 78

Polędwica z dorsza smażona na maśle z ziołami to świetny pomysł na zdrowe danie obiadowe. Polędwica z dorsza w tym wydaniu jest smażona bez panierki, niezwykle delikatna i smaczna, doprawiona ziołami. Rybę możesz podać z puree ziemniaczanym , puree z batatów i dyni lub selera, kaszą, makaronem. To ryby smażonej na maśle bez panierki pasuje nie tylko surówka z kiszonej(...)także warzywa duszone, np. kalafior, brokuły, surówka z marchewki. Polędwica z dorsza to świetny pomysł na uroczysty obiad dla całej rodziny. Serwowana w tygodniu to super smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów do ziemniaków lub kaszy. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na polędwicę z dorsza smażoną na maśle. Polędwica z dorsza smażona na maśle SKŁADNIKI: 3 kawałki polędwicy

Zasmakuj Kuchni
Galareta 264

aromatu. Trzęsąca się przekąska jest od wieków popularna w Polsce. Wystarczy wspomnieć, że już w 1518 roku na uczcie weselnej Zygmunta Starego i Bony Sforzy goście zajadali się „galaretą mięsną z sałatą”. Przez wiele lat najbardziej lubianą formą tej potrawy był zylc, często nazywany po prostu zimnymi nóżkami. W czasach PRL-u galareta w towarzystwie kieliszka wódki to był prawdziwy(...)również drobiu lub ryb. Na wygląd oraz smak przekąski wpływają także dodatki. Bardzo ważne wartości odżywcze ma również popularna galareta. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 1 wieprzowa golonka ( ok. 1 i 1/3 kg.), 2 wieprzowe nóżki, 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 50 ml. octu, 100 g. salami lub szynki, 100 g. mrożonej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne