Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem Gęsta… sycąca… pyszna… – zupa w sam raz na obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach . Smaczne zupy… ** Zupa(...)krem z cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz biały bez zakwasu ** Zupa ogórkowa klasyczna Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 400 g pieczarek 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła zioła prowansalskie lub włoskie przyprawy: sól i pieprz (lub inne ulubione) gęsta śmietana do podania W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili
Kulinarny S.O.S.Kolejna wersja domowej wędlinki. Kolorowa pieczeń z dodatkiem marchewki i groszku. Oczywiście pieczeń można podać też na ciepło jako danie obiadowe. składniki: 1,2 karkówki 250 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka tymianku sól,pieprz Marchewkę z groszkiem ugotować al'dente. Wystudzić i dobrze osączyć. Karkówkę zmielić na drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać(...)marchewkę z groszkiem, bułkę tartą, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę, funkcja góra-dół. Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę
Monia miesza i gotujefarszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej, jest bardzo podzielna. Przepis(...)Jadłam jego lazanię i okazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych pomidorów • 1 cebula • 2-3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 łyżki oleju
To co kochampomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo(...)cebula 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko 5 szklanek ugotowanego ryżu, gruboziarnistego sól i pieprz do smaku 30 g masła 300 ml mięsnego bulionu sos kurkowy, tutaj przepis Umieść kapustę w dużym garnku i napełnij wodą. Lekko posól i blanszuj przez 30 minut. Odcedź kapustę i pozostaw do ostygnięcia. W między czasie zalej
codojedzeniaMięsny wtorek Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine(...)czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Więcej o tajine pisałam w zeszłym roku przy okazji wegetariańskiego tajine z ciecierzycy . W ubiegłym roku zrobiłam także wyborne tajine z baraniny , tym razem , głownie ze względu na K. postanowiłam wykonać to danie z wołowiny, która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy
Codzienne Gotowaniefilipińsku jest bardzo wytrawny w smaku, ale jednocześnie niezwykle lekki i świeży. Cebulka podsmażona i krótko podduszana z liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka(...)sosu sojowego jasnego ok. 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Każdy stek przeciąć na pół, a następnie w paski o grubości ok. 3-4mm wzdłuż mięśni. Szalotkę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną szalotkę oraz liście laurowe. Podsmażać krótko aż zaczną delikatnie brązowieć na brzegach. Delikatnie posolić, wlać wodę i dusić
Pociąg Do KuchniPyszne, proste, mimo, że smażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały podane z dipem czosnkowym i
Walijskie PichcenieOd jakiegoś czasu są dostępne w sklepach różnego rodzaju mieszanki kasz z ziarnami, z warzywami, z ryżem czy z makaronem. To bardzo fajny pomysł na zróżnicowany
Kulinarne przygody GatityKlopsiki w zalewie octowej to przekąska na słono idealna na imprezę. Klopsiki są lekko kwaśne, a zarazem wyraziste w smaku. Pamiętajcie o tym, aby mięso na
UgotowaćLato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy
Kuchnia Pełna PasjiW moim warzywniku jedną z tegorocznych nowości jest okrągła cukinia, która świetnie nadaje się do faszerowania. Jeden z okazów miał wrośnięty z boku kwiat, co wzbudziło
Weekendy w domu i ogrodzieNie ma to jak domowej roboty wędlina, mięsożercy dobrze to wiedzą. Pod tym względem zostałam rozpieszczona przez rodziców. Na stole w moim domu często gościły i
PichceniomaniaRobiąc te odchudzone kotlety schabowe nie nastawiałam się na wielkie "wow". Chciałam zmniejszyć kaloryczność obiadu, kotlet z patelni zdecydowanie odpadłam , c hciałam zrobić go bez tłuszczu
Szefowa kuchniCoś nas tknęło na połączenie otrąb i mięsa mielonego...wyszło smaczne połączenie. Składniki 250 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl otrębów pszennych 1/2
R'n'G Kitchen