Doskonała imitacja mięsa. Kotlety bez dodatku jaj, a wszystko za sprawą płatków żytnich (można użyć również bardziej popularnych - owsianych). Struktura zalanych wrzątkiem płatków żytnich bardzo przypomina
MamaOskarkaDomownik przywiózł z Portugalii taki wynalazek, jak łubin. Był zakonserwowany w słoiku w solonej wodzie. Wygląda trochę jak przerośnięta kukurydza, ale w smaku i konsystencji bardziej
Quinoa Raz!Pulpety lubię bardzo i często je przygotowuję. Zwłaszcza jeśli mam ochotę na mięso, ale niekoniecznie to smażone. Do tego aromatyczny sos lub kasza, ryż, jakiś makaron
PichceniomaniaW kuchni duże zmiany,a to za sprawą jesieni. Lekkie sałatki powoli zastępuję czymś bardziej pożywnym i aromatycznym. Tym razem padło na pasztet. I pomyśleć, że
Przysmaki KarolkiLubię, gdy niedzielny obiad jest aromatyczny i nie wymaga ode mnie zbyt dużo pracy. Dlatego często decyduję się na dobrze doprawione mięso, które mogę piec razem
Weekendy w domu i ogrodzieNiezbyt często lubię przyrządzać tego typu mięso, ze względu na to, że nie smakuje mi ono za dobrze, jeśli długo nie przechodzi przyprawami, a nie zawsze
Kuchenna KontrrewolucyaZupa z botwinki to wiosna w moim domu, Kiedy pojawia się taki barszczyk, to w jego smaku czuję zapach wiosny i lata. Teraz mamy wszystko wcześnie
W kuchennym oknie Ewyspróbować, podróżując po tym ciekawym kraju. Bacalhau a Bras Bacalhau, czyli dorsz, jest najpopularniejszą rybą w Portugalii. Mówi się, że Portugalczycy znają 365 sposobów na jego przyrządzenie. Wśród najpopularniejszych dań obiadowych można wymienić dorsza grillowanego, różne odmiany gulaszu z tą rybą czy właśnie bacalhau a bras, czyli rybną zapiekankę. Bacalhau a bras przygotowuje się z rozdrobnionego suszonego dorsza(...)kiełbasy i oliwy z oliwek, przyrządza się caldo verde. Zupę podaje się najczęściej z kromkami chrupiącego chleba kukurydzianego. Feijoada a Transmontana Gulasze, zarówno mięsne jak i rybne, są w Portugalii bardzo popularne. Feijoada a transmontana to mięsna wersja tej potrawy, koniecznie z dodatkiem czerwonej fasoli. Fasolę i różne rodzaje mięs gotuje się w sosie pomidorowo-winnym, często z dodatkiem innych
ProstePesto.plKlopsiki pieczone na ryżu to smaczne i proste danie jednogarnkowe. Robi się je dość szybko, ponieważ nie musimy tu nic podsmażać, ani gotować. Ryż do naczynia wsypujemy sypki (nie gotujemy). Ja do ryżu dodałam jeszcze startą surową marchew i pokrojonego pora, ale można te dodatki pominąć lub dodać inne warzywa. Natomiast pulpety robimy jak tradycyjne kotlety mielone(...)różnicą, że nie obtaczamy ich w bułce tartej i nie smażymy, tylko uformowane kulki mięsne układamy na ryżu, a całość zalewamy gorącym bulionem. Klopsiki pieczone na ryżu można też zalać gorącą wodą, ale w tym przypadku należy ją doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku lub innymi ulubionymi przyprawami. Klopsiki pieczone na ryżu to idealny pomysł na rodzinny
Danka Pichcigrzybów są gotowe. Polubi je nawet największy amator wieśmaków! Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2-3 Wege burgery z portobello Ze wszystkich burgerów i mięsnych i wegetariańskich ten hamburger jest najprostszy do zrobienia. Za to smak ma wyrafinowany! A zatem jeśli chcecie w prosty sposób przenieść się do kulinarnego nieba – burger z portobello to coś(...)trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Przepis na zdrowe burgery z wołowiną i cukinią Przepis brytyjskiego kucharza, który schudł 80 kg, jedząc m.in. burgery i sałatki coleslaw. Obydwa dania mają lekko zmieniony skład, ale smakują jak klasycznym hamburger i coleslaw. Czas przygotowania : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 bardzo duże Najprostszy burger Jamiego Oliviera Żeby zrobić
Niedzielny kucharzDuszone żeberka to takie danie, które smakuje nawet tym, który generalnie żeberek nie lubią. Tak było w przypadku mojego narzeczonego Zapierał się, że on żeberek nie lubi w żadnej postaci. Kiedy po raz pierwszy spróbował tych miękkich, duszonych w niewielkiej ilości sosu żeberek polubił je tak bardzo, że tez musze je przygotowywać przynajmniej raz w miesiącu Wydaje mi się(...)najlepsza rekomendacja! Duszone żeberka Składniki: około 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych 2-3 łyżki smalcu/oleju gałązka rozmarynu 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 większa papryczka chilli (może być suszona) pieprz sól Najpierw dzielimy żeberka na małe mniej więcej takie same kawałki. Następnie mięso doprawiamy pieprzem i solą. Dobrze nacieramy je przyprawami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany wrzucamy
PatiGotujePróbowaliśmy już różnych wegańskich substytutów produktów mięsnych, ale kaszanka to wielkie zaskoczenie. Jest naprawdę pyszna, sycąca, a jednocześnie bardzo zdrowa. I możecie sami zrobić ją sobie w domu. Tradycyjną kaszankę robi się z krwi wymieszanej z kaszą i podrobami. Tak, nadal są tacy, którzy zajadają się nią, nie zdając sobie z tego sprawy, a gdy już się dowiedzą(...)zazwyczaj kończy się małą konsternacją. Z kaszanką wegańską wam to nie grozi. To danie w stu procentach roślinne, pełnowartościowe i zaskakująco pyszne. Składa się głównie z kaszy gryczanej, bogatej w dobrze przyswajalne węglowodany, i czerwonej soczewicy będącej doskonałym źródłem białka. Jeśli szukacie pomysłów na dania wegańskie, koniecznie spróbujcie. Składniki: szklanka kaszy gryczanej palonej, szklanka czerwonej soczewicy, dwie
Kulinarna Polskawyjąć, doprawić solą i pieprzem. Na połowę każdej porcji wyłożyć plaster mozarelli, 1-2 suszone pomidory i ew. 2-3 ziarenka kaparów. Mięso złożyć, ewentualnie zawijając końcówki, tworząc mięsne sakiewki. Tak przygotowane mięso można wyłożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 30-40 minut. Można również uprzednio standardowo panierować w rozkłóconym jajku(...)następnie przełożyć na kilka dodatkowych minut do nagrzanego piekarnika (w naczyniu podlanym bulionem lub wodą i pod przykryciem). Sakiewki można podgrzewać kolejnego dnia, stanowią więc sprawdzoną propozycję dania imprezowego, które moźna przygotować odpowiednio wcześniej a później podgrzać pod przykryciem w piekarniku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanigdy w pełni nie odzwierciedla rzeczywistości. Jednak może się okazać, że Twoja kalkulacja mocno odbiega od stanu faktycznego i wcale nie jesteś w deficycie. Może być to kwestia bazy danych, z której korzystasz. Jeśli pomiarów dokonujesz za pomocą jednej z popularnych aplikacji, to niestety jest tam wiele błędów. Duża część pozycji jest bowiem wprowadzana przez użytkowników i niestety często się(...)mięśnie ważą więcej niż tłuszcz . W takiej sytuacji cel w postaci redukcji tłuszczu jest zrealizowany, choć na pierwszy rzut oka niewidoczny... Mimo to redukcja tkanki tłuszczowej na rzecz mięśni to ogólnie mile widziana zmiana, trzeba tylko mieć na uwadze, żeby nie sugerować się wtedy wskazaniami wagi ciała. Skutecznym narzędziem ułatwiającym odchudzanie jest gotowy zbilansowany jadłospis skomponowany z myślą o redukcji
Modern Cave GirlCóż. Nic dodać, nic ująć. Nawet nie wiem jak mam lepiej zapowiedzieć przepis na danie, które przygotowałam w zeszły weekend. Po prostu idealny pomysł na niedzielny obiad. Jego przygotowanie chodziło mi po głowie od momentu, kiedy jedna z firm wprowadziła na rynek gotowca w proszku i bardzo mocno go reklamowała, czyli już bardzo, bardzo długo. Zastanawiałam się wtedy(...)kiedy zdecyduję się je wykonać to na pewno nie będzie opcja z torebki. W zeszły weekend w końcu nadszedł dzień zmierzenia się z pomysłem. Składniki: 1/2 kg chudych i mięsnych żeberek wieprzowych 100-150 ml coca-coli 2 łyżeczki sosu sojowego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki keczupu sól, pieprz chili (może być sporo) cząber, tymianek
Kuchnia po mojemu