dania mięsne - 13801 przepisów (strona:659/921)

Wołowe ragu z makaronem 283

Ragu to ogólna, włoska nazwa na mięsny sos do makaronu. Ragu wołowe (niektóre jego odmiany nazywane także sosem bolońskim) to chyba najpopularniejsza wersja sosu nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie(...)tego etapu przygotowania. Taki makaron to prawdziwa poezja – warto zrobić z podwójnej porcji i część zamrozić, by w każdej chwili móc sobie przygotować na szybko jedno z najlepszych dań na świecie. Wołowe ragu z makaronem (4 porcje) 500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała

Poezja smaku
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 329

dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych. Najlepiej nie smażyć tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim  Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżkę oliwy łyżkę(...)sojowy, papryki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Dla fanów ostrych potraw i kuchni meksykańskiej. 5. Tofu w stylu mięsnym  Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 4-5 łyżki sosu teriyaki  łyżkę sproszkowanej wędzonej czerwonej papryki   1 ząbek czosnku pieprz  Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części

Bananowe Pole
Wyniki konkursu urodzinowego 196

które wygrały w konkursie: 1 miejsce wygrywa tort Marcello, przepis pani Karoliny C. Wygraną w konkursie jest zestaw 6 słoiczków od Luks Pomada 2 miejsce wygrywają muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką, przepis pani Anny K. Nagroda to: zestaw ziarenek od Ziarenkowo 3 miejsce to nagroda ode mnie: wygrywa ją pani Justyna z przepisem(...)przepis pana Emila K. -muffinki z masłem orzechowym i bananami, przepis pani Anety K. Wszystkie osoby które wygrały proszę o wysłanie na mojego maila: marta@mgotuje.pl danych adresowych w celu wysłania nagrody, w ciągu 3 dni. Jeśli do tego czasu nie zgłosi się dana osoba, wybiorę kolejną. Pozdrawiam, Marta Post Wyniki konkursu urodzinowego pojawił

Marta Gotuje
Sieję w mieście - jak przetrwać przedwiośnie 163

itaminy bez konserwantów i aromat świeżych ziół są zawsze mile widziane w każdej kuchni. Małe roślinki w intensywnych kolorach mogą tchnąć ducha świeżości w prozaiczne dania i zabić te wytworne, jeśli przesadzimy z ich ilością. Chętnie sięgamy po nie latem i jesienią, kiedy są w pełni swojego rozkwitu oraz ogólnie dostępne w sklepach, na straganach lub w ogródku(...)wiosny to dość trudny czas, kiedy dopada nas przesilenie. Czujemy się wtedy zmęczeni i senni, spada aktywność fizyczna i psychiczna organizmu, towarzyszy nam rozdrażnienie, ciągłe bóle głowy oraz mięśni. Jednym ze sposobów na przesilenie wiosenne jest odpowiednia dieta bogata w witaminy i sole mineralne. Na przedwiośnie możemy zacząć się przygotowywać już latem poprzedniego roku ale czasami wystarczy tylko zaledwie kilka

SzczyptaSmaQ
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 339

salsicca, tak i te klopsy to przejaw tęsknoty włoskich emigrantów za domem. Powstały najprawdopodobniej w 1920 roku w Nowym Jorku. Kopru włoskiego w tym przepisie nie da się niczym zastąpić – to on nadaje klopsom „to coś”, ten włoski sznyt. Koper włoski ma bardzo specyficzny smak i aromat – anyżowo-kwiatowy, leciutko pikantny. Temu połączeniu mięs dodaje niesamowitej szlachetności. Nie róbcie klopsów(...)bardzo zimną, warto ją włożyć do zamrażalki przed krojeniem). Do emulsji z jajek i przypraw przekładamy oba gatunki mięsa, słoninę, bułkę i starty na drobnej tarce parmezan.   Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką – jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 4-5 minut. W cieście przy zagniataniu

Karo in the Kitchen
Pasta z jajkiem i konserwą turystyczną 165

    Jeśli została Ci konserwa po ostatnim wyjeździe, posiekaj ją ze szczypiorkiem i jajkiem. Po połączeniu z majonezem powstanie bardzo dobra pasta do pieczywa …

Kulinarny S.O.S.
Pasta z jajkiem i konserwą turystyczną 165

    Jeśli została Ci konserwa po ostatnim wyjeździe, posiekaj ją ze szczypiorkiem i jajkiem. Po połączeniu z majonezem powstanie bardzo dobra pasta do pieczywa …

Kulinarne S.O.S.
PIECZARKI FASZEROWANE MIĘSEM WIEPRZOWYM 83

przygotowania faszerowanych pieczarek zainspirowała mnie moja Babcia – podczas ostatniej wizyty zaserwowała podobne danie, wg przepisu swojej Przyjaciółki. Nie jest to tamten przepis. Składniki: 10 pieczarek (o średnicy ok 4-5cm) 150g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżka posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku (drobno posiekany) szczypta pieprzu szczypta soli 100ml wody natka pietruszki wydrąż pieczarki używając małej łyżeczki. Posiekaj(...)pieprz uformuj kulki i umieść je w wydrążonych kapeluszach pieczarek. Lekko spłaszcz wierzch, by nie przewracały się na patelni smaż na małym ogniu na pozostałym maśle – najpierw mięsną stroną do dołu, następnie odwróć – aż się przyrumienią dodaj wodę, przykryj i gotuj na średnim ogniu 10 minut zdejmij pokrywkę i gotuj do momentu, aż woda wyparuje posyp drobno posiekaną

SandraFrej.com
Warzywa z piekarnika – do obiadu 140

Zapewne nie raz zastanawialiście się, jaki dodatek podać do mięsnego obiadu. Ten przepis na warzywa będzie prostą, aczkolwiek smaczną odmianą W zasadzie warzywa z piekarnika rozwiązują nam problem zarówno ziemniaków jak i surówki. Przygotowuje się je około 30 minut, a zapach upieczonych warzyw roznosi się po całym domu. Szczególnie lubię w tym zestawieniu paprykę, ponieważ po upieczeniu ma ciekawy, słodkawy(...)doskonałe dla osób, które są na diecie lub mają problemy trawienne – po zjedzeniu porcji mięsa z warzywami nie ma uczucia ciężkości. Ten przepis możecie traktować także jako oddzielne danie lub serwować je także z rybą czy wegetariańskim falafelem. Smacznego! Zobacz też: Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki Przepis na warzywa z piekarnika

Kuchnia Bazylii
Sos bolognese 156

Łatwy do zrobienia, smaczny i bardzo sycący włoski sos bolognese. Można go wykorzystać do przygotowania lazanii lub podać z makaronem na obiad. Prawdziwy sos bolognese ma

Kuchcik gotuje
Pizza na ziemniaczanym spodzie 224

Pizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do

My Culinary Art
Makaron z pulpecikami, gałką i cynamonem 136

mięsem, gdy przygotowywałam  dolmę, małe bałkańskie gołąbki w liściach winogron i urzekł mnie ich smak. Przepis również wkrótce pojawi się na blogu, a póki co zapraszam na to danie. Składniki: 600 g łopatki 1 mała cebula 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyzeczki gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz i słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku(...)przepuściłam przez maszynkę, d. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam cynamon, gałkę,sól pieprz,paprykę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki ( z tej porcji wyszło mi 15 szt), które lekko obtoczyłam w mace. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam pulpety

Gosia gotuje
Fasolka po bretońsku 106

boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu. Dodatkowo wywar mięsny soliłam wcześniej. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam w domu odpowiada. Spokojnie można ją zawekować bez obawy, że się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Jak już się wszystko  gotuje i fasola jest(...)papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam – nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania  MAJERANEK Odstawiłam fasolkę by przeszła smakiem przypraw. Moja fasolka jest dość gęsta. 3/4 objętości to ugotowana fasola i mięso a pozostałość to rzadka część dania. Lekko

Pieprzyć z Fantazją
Wielkanocne hity – top 10 najlepszych przepisów! 646

Wielkanocne hity – top 10 najlepszych przepisów! Ciekawe propozycje na pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu dania świąteczne. Roladki z szynki, jajeczka faszerowane oraz smakowite pieczenie, pięknie zaprezentują się na wielkanocnym stole i z pewnością zrobią wrażenie na gościach oraz domownikach. Zapraszam po najlepsze przepisy       Kolorowe jajeczka faszerowane Przepis tutaj (KLIK) Ten przepis jest hitem(...)efektowne jajeczka faszerowane mogą być ciekawym pomysłem na wielkanocne śniadanie lub stanowić niebanalną przekąskę na imprezowym stole. Polecam!   Wielkanocne paszteciki z mięsem Przepis tutaj (KLIK) Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka.   Roladki z szynki

Blog z Apetytem
Pulpety w sosie pieczarkowym 444

mięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli(...)łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 litr bulionu mięsnego 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 szklanki zimnej wody 1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia mąka do obtoczenia pulpetów Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę namoczyć

Ala piecze i gotuje