dania mięsne - 13801 przepisów (strona:665/921)

GRILL – kulinarna sztuka dla każdego 112

zdrowo? Grillowanie może być sztuką. Co zatem, oprócz dobrej jakości produktu, pozwoli nam pozbyć się kulinarnej wpadki, a także sprawi, że nasze grillowe danie będzie naprawdę zdrowe? Dania z grilla mają bezpośredni kontakt z ogniem. Istotnym aspektem w trakcie grillowania jest to, aby soki wytapiające się pod wpływem temperatury, nie miały styczności z żarem, ponieważ paląc się(...)Pamiętajmy o tym, że jedzenie jemy również wzrokiem, a więc właściwe podanie gorących pyszności zachwyci gości i doda uroku na Twoim stole! Nie zapominajmy o tym, że do naszych mięsnych przysmaków możemy dodać również grillowane warzywa – dodadzą walorów smakowych, a nasz grillowy półmisek stanie się kolorowy i jeszcze bardziej zdrowy.  Dlaczego warto grillować? Grillowanie pozwala nam spędzić miłe chwile

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na gnocchi z jarmużem i szynką parmeńską 208

przepis 200 g jarmużu 1 łyżka oleju 5 plastrów szynki parmeńskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku 400 g pomidorów pokrojonych ½ łyżeczki suszonego oregano 50 g jarmużu, mrożony 150 ml mięsnego bulionu 100 g mozzarella 2 łyżki pokruszonego parmezanu sól i pieprz do smaku Rozgrzej olej na patelni i podsmaż gnocchi. Wyjmij na talerz i trzymaj w cieple. Pokrój cebulę(...)czym dodaj zamrożony jarmuż. Cały czas mieszając smaż aż jarmuż odparuje. Następnie dodaj pomidory. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj sos. Do gorącego sosu włóż ciepłe gnocchi. Posyp danie utartą mozzarellą i parmezanem. Gotuj na kuchni przez 1-2 minuty ( lub wstaw do nagrzanego piekarnika) aż mozzarella lekko się rozpuści. Podaj danie na gorąco. The post Przepis

codojedzenia
Forszmak 109

Forszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego –

To co kocham
Potrawka z podrobów z warzywami 149

Dzisiaj coś dla mięsożerców, albo może powinnam napisać- dla koneserów mięsnych smaków. Podroby nie wszystkich jedzących mięso przekonują. Faktycznie, można kochać albo nienawidzić. Ja jako dziecko jadłam wątróbkę niczym za karę, nie cierpiałam żołądków, mówiąc szczerze- smak i zapach wywoływał we mnie swego rodzaju obrzydzenie. No to Was zachęciłam! Nie ma co ;) Na całe szczęście dorosłam, dorosły moje zapędy kulinarne(...)chyba też. Eksperymentuję z podrobami, z dodatkami i przyprawami do nich. Okazuje się, że mogą przekonać niejednego sceptyka, pod warunkiem, oczywiście, że są odpowiednio przyrządzone. Do przygotowania tego dania (ok. 5 porcji) naszykujcie: 700 g ulubionych podrobów. Ja tym razem wykorzystałam drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego

Pichceniomania
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 116

Kolejna propozycja na danie ze szparagami. Sezon w pełni.  Składniki Knedelki :200 g łopatki cielęcej 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej natka pietruszki żółtko sól pieprz 500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy(...)Przygotowanie   Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Pulpety w sosie ogórkowym 1930

inspirację dziękuję Bahusowi :) Pulpety 700 g mielonego mięsa z udźca indyka  1 spora cebula  2 -3 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż sól i pieprz do smaku, 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Sos 1 łyżka masła  3 łyżki mąki  5 ogórków kiszonych 400 ml wody z gotowania pulpetów(...)kosteczkę, przekładam ją na rozgrzany na patelni tłuszcz i podsmażam na złoto. Mięso przekładam do miski, dodaję ostudzoną cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam. Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety. Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut. Po tym czasie wyciągam i odkładam.  Przygotowuję sos:  Ogórki trę na tarce

Takie tam pichcenie
Zrazy - zaproszenie do akcji 159

Zrazy-tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i myśliwskiej, obecne w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa(...)tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł się grzybek i cebulka. A tak skrótowo to mogą być mięsne ,z kasz, ziemniaków. ważne żeby dobrze bawić się a przy okazji smacznie zjeść Tym zdaniem chciałabym zaprosić do mojej akcji  KRÓLESTWO ZRAZÓW  która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl Skladniki  4 porcje

Eli Gotowanie
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 171

Dobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.  Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej(...)czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem. Piec ok. 1h w temp.180st

Walijskie Pichcenie
Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami 222

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z

Marta Gotuje
Menu na tydzień – przedświąteczna dieta 133

przyszedł grudzień. Święta za pasem. Na blogach i w serwisach kulinarnych zaczynają się pojawiać wigilijne przepisy. U nas też będzie się działo, już myślimy o wigilijnych i bożonarodzeniowych daniach i mamy kilka pomysłów, którymi podzielimy się z Wami za tydzień. Do świąt jednak jeszcze kawałek czasu i trzeba do nich jakoś dożyć Menu, które pokażemy Wam w tym tygodniu(...)wciśnie w Was kolejny kawałek ciasta albo dokładkę pieczeni ze świątecznego stołu ;-). Pieczone warzywa – hit na talerzu Pieczeń, pieczyste, grill, rożen – wszystkie te wyrazy kojarzą się z mięsnymi potrawami. Kiedy mówimy o upieczeniu dwóch pieczeni na jednym ogniu, to raczej mamy na myśli dwa solidne kawałki szynki, niż dwa dorodne kalafiory, czy kapusty. I to właśnie jest błąd

Niedzielny kucharz