Tarta z tuńczykiem i ricottą. Ta tarta to idealna równowaga pomiędzy kruchym ciastem , kremową ricottą i cudownym smakiem tuńczyka oraz natki pietruszki . Miło jest mieć przepis
Zdrowy Styl Joannyzupą w lodówce. Zupa to ulubione danie chyba większości dzieci, choć słyszę głosy tu i tam, że nie wszystkie dzieci lubią zupy. Nie było to moje ulubione danie w dzieciństwie, więc wierzę, że jest to możliwe. Wychodzę jednak z założenia, że dobra zupa smakuje każdemu dziecku. Najlepiej przyzwyczaić dziecko do jedzenia zupy czy innej potrawy, jedząc te same(...)podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne – można je przyrządzać w dużych porcjach. Co jeszcze lubią dzieci po powrocie ze szkoły
codojedzeniaowoców wykorzystaliśmy do naszych gołąbków młodą kapustę. Gołąbki były pieczone pod przykryciem w piekarniku, dzięki temu uzyskały wyrazisty smak. Aromatyczny pomidorowo - ziołowy sos był idealnym dodatkiem do tego dania. Składniki: - 1 kg mięsa wołowo - wieprzowego. - 1 woreczek ryżu parboiled - średniej wielkości 1 młoda kapusta - 3 cebule - przecier pomidorowy - sól, pieprz - zioła suszone: łyżeczka oregano i bazylii(...)mieszamy: mięso, cebulę, podgotowany ryż i dodajemy odrobinę ciepłej wody. Bardzo dokładnie doprawiamy solą i pieprzem. Ze sparzonej kapusty odrywamy liście i wycinamy twarde końce. Następnie wykładamy mięsny farsz na brzeg liści kapusty, zawijamy boki i rolujemy gołąbka. Na dnie naczynia układamy niesparzone liście i uformowane gołąbki. Zalewamy je do połowy wodą i pieczemy pod przykryciem przez
Pan i Pani Smith w kuchniKolejna odsłona mini makaronu od Lubelli i kolejna odsłona konkursu. tym razem pod pod hasłem „Sezon na botwinkę”. Zadaniem kok=nkursowym było przygotowanie dania z wykorzystanem mini kokardek i botwinki. Mam nadzieje że moja propozycja przypadnie jury do gustu ;) Indyka w asyście buraczków i sosu serowego kocha chyba każdy człowiek na świecie ;). Pomimo że ten sos jest(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że makaron wrzucamy do wody z gotującymi się buraczkami czerwonymi. dzięki temu nabiorą różowego kolorku. W rondelku gotujemy wywar warzywno mięsny czyli indyka z marchewką, pietruszką, natką pietruszki, młodą botwinką i wszystkimi przyprawami. Ugotowanego indyka serwujemy z buraczkowym makaronem i warzywami tj. marchewka, buraczki, pietruszka, natka pietruszki w asyście pysznego sosu
Życie zaczyna się w kuchniDziś obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jest on elementem kampanii uświadamiającej zdrowy sposób jedzenia, bo statystyki na temat otyłości i chorób z nią związanych
Weekendy w domu i ogrodzie300 g makaronu rigatoni 500 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry szczypta papryki
Gotowanie jest łatweUwielbiam kalafiory pod każdą postacią ,dlatego często wymyślam dania z nimi . Testuje je na rodzinie . Niestety zawsze jest ktoś kto nie podziela entuzjazmu mojego do takich wynalazków . Na szczęście większość oznajmiła że jet to dobre. Składniki 2 duże filety drobiowe 1 kalafior 1 łyżka musztardy ostrej 3 łyżki kaszki mammy błyskawicznej sól pieprz do smaku. Wykonanie -- Filety(...)folią i miejsca łączeń rozbić tak aby krawędzie połączyły się . -- Na płat filetu wyłożyć masę kalafiorową ,uformować wałek i zawinąć płat mięsny. Można zabezpieczyć miejsce łączenia wykałaczkami . -- Ściśle zawinąć w folię do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 35-40 minut -- Roladę obciążyć
Eli Gotowaniejasno wiśniowy kolor, jest miękkie ale mimo wszystko zwarte, poprzecinane delikatnymi, marmurkowymi żyłkami tłuszczu. Takie mięso zagwarantuje nam soczysty, miękki stek. Jasne mięso jest pochodzi z mniej ukrwionych mięśni. Steki wyjmujemy z opakowania i pozwalamy im odpocząć na desce. W momencie, w którym wrzucimy je na patelnię, muszą być w temperaturze pokojowej po to, żeby szybko nabrać odpowiedniego stopnia(...)już kwestia smaku i własnych upodobań. Mięsa nie solimy! Sól wyciąga wilgoć, a my chcemy finalnie uzyskać soczyste, rozpływające się w ustach mięsko, a nie suchą podeszwę. Możemy stekom dać chwilę poleżeć i w tym czasie zrobić sobie jakieś dodatki- mieszankę sałat z winegretem, frytki i sos. Uwielbiam sos z zielonego, marynowanego pieprzu. Szczególnie do steków. W małym rondelku
Karo in the KitchenZapiekańce są bardzo lubiane w moim domu. Można je robić z różnymi nadzieniami. Dziś proste i szybkie zapiekańce ziemniaczane z mięsem mielonym. Jest to danie do zrobienia którego możemy z powodzeniem wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego. Zapiakańce ziemniaczane z mięsem SKŁADNIKI: 0,75 kg ziemniaków 300 g mięsa mielonego z łopatki 3/4 szklanki mąki pszennej(...)ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypujemy zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidużo bardziej niż mózg, mięśnie, czy wątroba. Wszystkie plemiona pierwotne bardzo cenią szpik kostny, do niego też najpierw dostają się wilki po upolowaniu zdobyczy. Przetestuj na swoim psie – daj mu mięso czerwone, wątrobę i szpik i zobacz, co najpierw zje. Szpik produkuje czerwone krwinki, dlatego też jest niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne żelazo . Zawiera także dużo tłuszczów omega(...)zakamarków kości. Dla osoby wychowanej na chlebie i chudziutkim mięsie ten smak może być na początku trudny. Jednak dzieci go uwielbiają – im mniejsze, tym bardziej. Możesz szpik dać nawet niemowlęciu (od około 9 miesięcy), tylko nie za dużo naraz. Konsystencja szpiku jest kremowa, a smak delikatny , nawet lekko słodkawy. Nie używaj żadnych skomplikowanych przypraw – z samą solą jest
PaleoSMAKCzas na coś wegetariańskiego w tym mięsnym dziale jakim jest dział “wędzenie”. Prezentujemy tym razem przepis na wędzony ser z którym w tradycyjny sposób uwędzimy każdy gatunek sera. Domowy wędzony ser jest nie do przebicia. Nie mogą z nim się równać żadne sery sklepowe. Niesamowicie pachną a aromat jest pełny i wyrazisty. Wszystko dzięki tradycyjnej recepturze wędzenia sera(...)żółty, goudę, ser biały i inne twardsze wędzimy w temperaturze 55C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wędzenie sera domowym i tradycyjnym sposobem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wędzone Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Wędzenie 4 godz. Kalorie 300 kcal Nie ma nic pyszniejszego niż domowy wędzony ser. Przedstawiamy przepis na wędzenie
ProstePesto.plwzgórza z winnicami,żyzne równiny na których uprawia się warzywa i owoce.Dzikie zwierzęta i ptactwo łowne. Dzięki temu wszystkiemu kuchnia toskańska obfituje w mnóstwo ciekawych przepisów, które z każdego dania uczynią istną biesiadę dla podniebienia. Moi Drodzy, przedstawiam Wam niezwykle prostą, pobudzającą apetyt zupę cebulową. Zupa powstała na bazie aromatycznej oliwy z oliwek "Oleofarm", pachnącego rozmarynu, szałwii(...)kopru 4-5 dużych, białych cebul, pokrojonych w cienkie krążki 1 łyżeczka brązowego cukru 3 ząbki czosnku, rozgniecione płaską stroną noża - lekko posiekane 850 ml esencjonalnego wywaru jarzynowego lub mięsnego (podgrzanego) liść laurowy sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku świeża zielenina do dekoracji dodatkowo: 4 kromki chleba ciabatta masło do posmarowania kromek około 75g sera gruyere
Moja Książka Kucharskaprzygotowac danie z mięsa bez soli trzeba użyć dużo aromatycznych przypraw. Paluch z kurczaka proponuję przygotować w piekarniku, dzieki temu są zdrowsze od smazonych na patelni. Są pyszną i zdrową przekąską. Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 2 piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duże jajo 1 łyżka oliwy(...)jako dodatek do sosu). Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy jajo z dodatkiem 1 łyżki oliwy, dodajemy po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego. Ziarna rozsypujemy na talerzyk. Paluchy mięsne zanurzamy w jaju po czym panierujemy w ziarnach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy paluchy i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Pieczemy około 15 minut
Gotuj Sam!sosem czosnkowym albo ulubioną surówką. Składniki (na ok 10 sztuk): 6-7 średnich ziemniaków 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Farsz: 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową) mała cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren(...)zimnych ziemniaków dodajemy jajka, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta odrywamy kulki wielkości mandarynki. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy jak pierogi. Pierogi smażymy na oleju z obu stron na złoto
e-PrzepisyKulinarne