dania mięsne - 13801 przepisów (strona:682/921)

rolowany szczupak w cytrynowej galarecie 175

szczupak w galarecie Danie to jest prawdziwą ozdobą każdej biesiady, warto wiec poświęcić nieco czasu i przygotować potrawę która oczaruje wszystkich niecodziennym wyglądem i smakiem. składniki  szczupak o wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 3-4 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki(...)nożem nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa( zaczynając od łba a kończąc na ogonie). Teraz nacinamy rybę tuż za łbem i delikatnie, odciągamy mięsne filety od ości, następnie  odcinamy płetwy i oczyszczamy filet z resztek ości. Filety szczupaka znów myjemy,  oprószamy pieprzem  solą, oraz skórką otartą z cytryny i odstawiamy

Miód i pieprz
Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą 296

Kolejna wersja naleśników , a raczej naleśniko – krokietów , ponieważ farsz i sposób przyrządzenia bardziej przypomina naleśniki .Nie ważne , jak zwał tak zwał – ważne , że są naprawdę pyszne

Ostra na Słodko
Jak upiec wiejskiego kurczaka , żeby był miękki i soczysty 234

jaką wybierzemy , zwykłe nioski raczej się nie sprawdzą , za chude i żylaste. Naszym głównym kurczakiem stołowym są Orpingtony angielskie , Brahmy i Mechelnery Belgijskie . Są to trzy ciężkie rasy kur mięsnych o wspaniałych walorach smakowych i dużych ładnie umięśnionych tuszkach , ale jajka też niosą godziwie . Jeśli macie na swojej działce choć kącik , polecam warto , trudy i nieprzyjemności wynagrodzi Wam już pierwszy(...)zatłoczonej hali bez ruchu , tylko jedząc i tyjąc . Wyjmujemy mięso z wody osuszamy papierowym ręcznikiem . Obficie solimy , nacieramy pieprzem i suszonym mielonym czosnkiem . Pod skórę wpychamy wszędzie gdzie się da dość grube plastry masła . Umieszczamy kurczaka w woreczku do pieczenia , wlewamy do niego 1/2 szklanki wody ( 100 ml ) , to pozwoli na utrzymanie soczystości mięsa i zapobiegnie jego wysuszeniu . Wstawiamy

Ogrodnik w podróży
Klasyczna pieczeń rzymska z jajkiem 88

rzymską z jajkiem, ziołami, przyprawami i łopatką wieprzową. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na obiad, danie wielkanocne lub jako dodatek do kanapek. Składniki. Podane składniki są na dużą keksówkę o wymiarach 11cm x 34cm. Danie nie zawiera glutenu i pszenicy. Kaloryczność pieczeni: około 250 kcal na 100g. 1 kg łopatki wieprzowej 1 surowe jajko(...)ostudzone jajka ze skorupek. Na dnie blaszki wykładam papier do pieczenia (możesz także wysmarować tłuszczem i obsypać np bułką tartą). Na dno blaszki wykładam trochę mniej niż połowę masy mięsnej około 1/3. Następnie układam w poprzek 5 ugotowanych jajek jak na zdjęciach poniżej. Dla ułatwienia za pomocą palca robię małe wgłębienie, w które lepiej wchodzą jajka bez potrzeby ich późniejszego

Ania gotuje
Krem z dyni ze smażonymi klopsikami 80

4.8 / 5 ( 5 votes ) Krem z dyni ze smażonymi klopsikami Krem z dyni ze smażonymi klopsikami , to wybitnie jesienna propozycja . W tym sezonie, niestety nie było

Ogrodnik w podróży
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 187

ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z

Słodko-Słony Świat Ilony
Kofty czyli mielone na patyku 130

Kofty to świetna propozycja na obiadek. Takie mielone na patyczku fajnie się prezentują na talerzu i są łatwe w przygotowaniu. Mięsko można doprawić ulubionymi przyprawami. składniki

Monia miesza i gotuje
13. Kotlety mielone z serkiem feta 110

1 kostka serka feta natka pietruszki 200 dag mięsa mielonego (dowolne) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, olej, tarta bułka Cebulę posiekać

Jadło i czytadło
Arbuz. Korzyści, ciekawostki i zastosowanie 90

udział w procesie usuwania kwasu mlekowego, odpowiedzialnego za tworzenie się mikrourazów wywołujących ból (zakwasy). Poprawia przepływ krwi i umożliwia osiąganie lepszych efektów podczas aktywności sportowej, wpływa na proces regeneracji mięśni po treningu. Cytrulina pobudza popęd seksualny. Owoc arbuza jest jedną z nielicznych jagód, która ma dużą ilość kwasu foliowego (B9). Folian jest ważny dla prawidłowego rozwoju narządów, dla prawidłowego wzrostu(...)obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Pestki arbuza to źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), cennych witamin, minerałów, białka, substancji wspomagających leczenie wielu chorób. Zastosowanie arbuza w kuchni – propozycje na dania z arbuzem. Mrożony, niskokaloryczny deser. Mrożona herbata. Arbuzowy sorbet. Lodowy koktajl. Arbuzowy drink, napój z wódką lub białym rumem. Mrożone kulki miąższu arbuza. Sałatki arbuzowo-owocowe. Sałatka

ProstePesto.pl
Spaghetti z wegańskim sosem bolognese 74

Zapewne zauważyliście, że jemy bardzo mało mięsa. Przepisy mięsne praktycznie nie pojawiają się na blogu, ponieważ jak już się skusimy, to najwyżej na pizzę z salami ;) Można powiedzieć, że ja mam wręcz traumę związaną z niektórymi rodzajami mięsa, a w śród nich są mielone. Ostatnio jadłam je pewnie ze 25 lat temu. Ostatnio w sklepach pojawia się coraz więcej produktów(...)zakup. Wygląd i konsystencja tego co kupiłam do złudzenia przypomina mięso, więc musiałam się przyzwyczaić do tego widoku, kilka razy wziąć głębszy oddech i wyluzować ;) Okazało się, że danie jest naprawdę pyszne, więc chętnie dzielę się z Wami przepisem. Do przygotowania wegańskiego bolognese użyłam bardzo mało przypraw. Chciałam lepiej poznać smak produktu, a dobre sezonowe pomidory i zioła sprawiły

Mienta blog
Pulpety z wątróbki 147

Pulpety z wątróbki drobiowej połączonej z mięsem mielonym i grysikiem to danie, które koniecznie musicie zrobić w domu. Pulpety są lekkie, smaczne i idealne podane nie tylko jako danie główne ale także jajko dodatek do zup. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki pulpety z wątróbki. 55 dkg wątróbki drobiowej 35 dkg mięsa(...)wątróbki . Pulpety : wątróbkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Dodać mielone mięso, pokrojoną natkę pietruszki, sól oraz pieprz do smaku. Zmiksować na jednolitą masę. Do mięsnej masy wsypać grysik oraz dodać jajka i miękkie masło. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Do dużego garnka wlać wodę. Zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować przy pomocy dwóch łyżek stołowych

mecooks
Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku) 114

koszu? Łodyga brokuła jest nie tylko jadalna, ale też naprawdę pyszna - smakuje jak kalarepa. Po obraniu z twardej skórki można pokroić ją w kosteczkę i dodać do dań warzywnych. Starta na tarce stanie się ciekawym uzupełnieniem surówki albo wytrawnych placuszków. Zapraszam zatem na ziemniaczane placki z dodatkiem łodygi brokuła, podkręcone szczyptą kminku, a następnie zapieczone z wędzonym serem Gouda(...)pieczonych pomidorów , tzatziki  albo zwykły ketchup. Ja zrobiłam salsę z pomidorków koktajlowych, czosnku i szczypiorku. Placki z ziemniaków i łodygi brokuła to również super uzupełnienie obiadu - warzywnego lub mięsnego gulaszu. ➤ Zobacz także: Placki z łodygi brokuła i marchewki (czwartek w tygodniowym menu) Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku) ➤czas przygotowania: 30 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 90

młodych ziemniaków jest częścią menu na tydzień – przepisy dla początkujących , w którym pokazaliśmy jak łączyć te same składniki, żeby tworzyć różne dania. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo . Szaszłyki z młodych ziemniaków Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka(...)tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli

Niedzielny kucharz
Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 102

młodych ziemniaków jest częścią menu na tydzień – przepisy dla początkujących , w którym pokazaliśmy jak łączyć te same składniki, żeby tworzyć różne dania. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo . Szaszłyki z młodych ziemniaków Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka(...)tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli

Niedzielny kucharz
Mielone kotlety z duszoną kapustką 271

duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy do dietetycznych, ale czasami potrzebujemy zjeść trochę więcej kalorii szczególnie w takie dni z brzydką pogodą. Wyrzuty sumienia dopadają dopiero po zjedzeniu, ale wtedy jest już za późno(...)praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dokładnie mięso na puszystą masę. Zalecam dodanie odrobiny  zimnej przegotowanej wody lub zimnego wywaru rosołowego  dla bardziej aksamitnej masy mięsnej. Odstawiamy mięso na około godzinkę po czym  formujemy zgrabne nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z gotowanymi tłuczonymi

Kulinarne przemyslenia