Norwegia, Szwecja, Finlandia, Dania. Jeśli zamówicie surówkę z ogórków, najprawdopodobniej będzie wyglądała dokładnie tak. Prosta, słodko-kwaśna surówka, smakiem przypominająca delikatne, świeże pikle. Tylko pięć składników – a całe bogactwo smaków. Ogórka myjemy, obieramy nożem szczelinowym nie do końca, zostawiając na nim fragmenty skórki – i dla ciekawszego wyglądu, i dla smaku. Koperek drobno siekamy. Cebulę obieramy. Cukier mieszamy(...)idealna para dla smażonego, gotowanego i pieczonego łososia, pstrąga. W krajach skandynawskich używana jest jako dodatek do hamburgerów i hot-dogów. Świetnie komponuje się z klasycznymi mięsnymi klopsikami w jasnym i ciemnym sosie, pieczenią wieprzową. SKŁADNIKI 1 długi wężowy ogórek, 400-500g 1 cebula czerwona, średniej wielkości 60-80g 1 łyżka stołowa drobnego cukru ½ dużego pęczka koperku 80ml
Karo in the Kitchentakie szybkie danie przypominające gołąbki. Składniki 50 g ryżu 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 cebula maggi 1/2 główki kapusty średniej wielkości 2 łyżki cukru 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki świeżego tymianku 70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)posłodzonym cukrem wrzątku ( do miękkości liści). Ostudzamy i wyjmujemy wewnętrzne liście. Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenmakaronem czy ryżem. W wersji letniej to prawdziwa zupa z pomidorów świeżych lub pieczonych w piekarniku – zupa krem. W wersji zimowej z koncentratem, czy passatą oraz przeważnie z mięsnymi dodatkami, lub np. z fasolą, kukurydzą, rybami, owocami morza itp. Może nie powinnam nazywać takiej zupy pomidorówką, bo to zupełnie inna zupa? Wszystkie te zupy mają w składzie pomidory, świeże(...)pyszna zupa pomidorowa w wersji by straga.pl? Dodatki w zupie np. z mięsa mielonego sprawiają, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca i nie trzeba gotować dwóch dań na obiad. Dzięki czosnkowi, oraz ziołom taka zupa z pomidorów jest bardzo aromatyczna. Tak jak np. zupa cygańska, czy meksykańska pomidorówka, takie zupy pomidorowe z mięsem można jeść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubi mielonych? Proste, szybkie danie do przygotowania. Dziś przedstawiam przepis, który możesz dołączyć do swoich ulubionych. Pyszne, pulchne i pachnące aromatyczną kapustą kotleciki. Świetne i z kartofelkami i z pieczywem. Składniki: 1/2 kapusty włoskiej lub 1 mała 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 jajka 100 g bułki tartej 1/4 szklanki śmietany suszone oregano mielona papryka mielony kminek - opcjonalnie(...)małą kostkę mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę taratą, śmietanę i pokrojoną kapustę. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem, kminkiem i papryką oraz oregano. Dokładnie wyrobić z mięsnej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażycćna rozgrzanym oleju 7 minut, często obracając podawać z ziemniaczkmi z wody i ulubiona surówką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robię. Nadziewałam już paprykę oraz cukinię a teraz nadziałam kalarepki. Jest z nimi trochę roboty ale warto bo są przepyszne. składniki: 6 niedużych kalarepek 1 duża cebula, ja dałam czerwoną 200 g mięsa mielonego sól,pieprz oregano 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki przecieru pomidorowego ser żółty do posypania Kalarepki obrać. Moje były nieduże po obraniu miały(...)pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół. Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym
Monia miesza i gotujeNowy rok 2017 zacznę przepisem na bogracz z ziemniakami. Danie jednogarnkowe, bardzo smaczne. Bogracz powinno przygotowywać się nad ogniskiem. Ja tej możliwości nie miałam i zrobiłam na kuchence. Danie pochodzi z kuchni węgierskiej. Idealne na chłodne zimowe dni, które znakomicie smakuje i rozgrzewa. Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad? Składniki 500 wołowiny gulaszowej 2 średnie(...)cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Włożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć je z każdej strony na rumiano. Całość zalać wywarem mięsnym, tak aby mięso było zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby
O kuchni z uczuciemproduktów. Same znikają z talerza... A wiecie co jest w nich najlepsze? Sam proces tworzenia. Osobiście uwielbiam formować idealnie okrągłe kulki i zastanawiać się, którą obtoczę w danym produkcie. Moim faworytem jest kokos i gorzkie kakao. Tak naprawdę składniki możecie komponować dowolnie. Coś odjąć, coś dodać, zależnie, co macie pod ręką. Te kulki są mega uniwersalne(...)powinny docenić osoby borykające się z problemami układu pokarmowego. Mają także cenne składniki mineralne, z których najważniejszy jest potas, ponieważ bierze on udział w przewodzeniu impulsów nerwowych i skurczach mięśni. Daktyle to także źródło witamin z grupy B. Powinny je jeść kobiety w ciąży, gdyż dostarczają kwas foliowy. Inne właściwości to zapobieganie nadciśnieniu, cellulitowi wodnemu, obniżanie poziomu złego cholesterolu
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńJedno z ulubionych dań obiadowych mojego męża :) Praktycznie za każdym razem, gdy będąc gdzieś na wakacjach idziemy na obiad, a w menu jest „placek po węgiersku” zawsze musi go zamówić, a potem i tak słyszę, że ten który robimy w domu jest dużo lepszy ;) To taka mała reklama na wstępie ;) Lecz jako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy(...)bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę okazał się być strzałem
MyCookBook.plobiadowe. Ale równie dobrze, może też być podane na imprezach. Czy to urodzinowych czy przy spotkaniu ze znajomymi. Nam bardzo smakuje i dosyć często to danie robię. Danie podane na talerzu New Hollis Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Klopsiki 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 łyżeczka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 0,5 łyżeczki czerwonej(...)Przygotowanie: Klopsiki:cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, jajko, musztardę, paprykę, cebulę, sól i pieprz wymieszać i wyrobić na jednolitą i zwartą masę. Z mięsnej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu zdjąć z patelni. Ryż z warzywami: na patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną
Ala piecze i gotujeKonkretne danie obiadowe, właściwie jest to pełny zestaw obiadowy - ziemniaczki wzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką... Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku szczypta tymianku 20 dag pieczarek sól i pieprz świeżo mielony tłuszcz do smażenia Pół główki białej kapusty(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną i wyciśniętą bułkę, ręką dobrze wyrabiamy mięso aby składniki połączyły się dokładnie. Z masy mięsnej formujemy klopsy, obsmażamy na gorącym tłuszcz z obu stron podlewamy wodą, wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na wolnym ogniu. Kapustę szatkujemy drobniutko, cebulę kroimy w pół księżyce, marchewkę ścieramy
kgwjanczewoPolędwiczka wieprzowa to z jednej strony nieskomplikowane, proste i szybkie w przygotowaniu mięsko. Można je robić na różne sposoby. Jest jednak i ta druga strona medalu
Analiza SmakuŁatwa i prosta! Choć kalafiorową każdy robi inaczej, ja podaję przepis na swoją wersję… lub raczej lekko zmodyfikowaną zupę mojej mamy Moja modyfikacja polega
Kulinarne S.O.S.Co zrobić z ugotowanym mięsem drobiowym (po rosole)?? Oto kolejna propozycja. Składniki 1 duże udko z kurczaka (ugotowane) garść żołądków drobiowych (ugotowanych) 600 g ziemniaków 3
R'n'G Kitchen5 dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka
Jadło i czytadło