Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 256Choć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Polecamy Wam super patent na doskonałego hamburgera z dodatkiem tajemniczego składnika. Czas: 45 minut (plus godzina odpoczynku dla przyprawionego mięsa) Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 30 zł Nie mówimy tu o mielonym, z całym(...)ciekawa propozycja – kotlet według tego przepisu jest soczysty i chrupiący równocześnie. Efekt ten można uzyskać dodając do mięsa 2 jajka (na pół kilograma mięsa) . Na początku masa mięsna może być trochę luźna. Dlatego trzeba ją odstawić na pół godziny do lodówki, żeby stężała. Potem formujemy kotlety i smażymy. Tajemniczy składnik Ostatnio znaleźliśmy jednak przepis, który naszym zdaniem bije
Niedzielny kucharz
Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 207Dzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego(...)pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował. Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym 275zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Będąc w Turcji niemal na pewno w menu hotelowej restauracji znajdziemy pyszne klopsy z ziemniakami zapiekane w aksamitnym sosie pomidorowym, jest to popularne danie tureckie, bardzo smaczne i proste w wykonaniu, które spokojnie możemy przyrządzić w domu według poniższego przepisu, a smak na pewno przywoła miłe wspomnienia z tego pięknego kraju. Tureckie klopsiki(...)posiekanej. Dodajemy mięso mielone, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki papryki chili, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki oliwy i 1/3 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy porcje wielkości jaja kurzego, które spłaszczamy jak kotlety. Ziemniaki obieramy i kroimy w jednocentymetrowe talarki, podobnie kroimy pomidora, a paprykę stożkową kroimy w półcentymetrowe krążki. W naczyniu żaroodpornym układamy
Księga-Smaku
Pieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym 175Pieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym Pieczone żeberka każdy zna i praktycznie każdy lubi . No ale pieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym to już
Ogrodnik w podróży
Schabowe zawijaki z aromatycznym pesto 187Dawno, dawno temu, choć pewnie raptem kilka miesięcy, w formie prezentu, przyjechał do mnie z Włoch słoiczek z pesto. Wstawiony do szafki, lekko zapomniany, czekał na
Pichceniomania
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 262Moja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smak
Ziemniaki zapiekane z klopsikami 186Lubie takie dania jednogarnkowe, nie trzeba w sumie stać przy garnkach i pilnować.Wystarczy wszystko przygotować, wstawić do piekarnika i czekać aż się upiecze.Pomysł na takie ziemniaki zapiekane z klopsikami podpatrzyłam u Aleex. • 1,5 kg ziemniaków • 3 cebule • 2 łyżki majonezu • koperek, może być suszony • 20 dag wędzonego boczku • oregano • wegeta • przyprawa do ziemniaków • przyprawa chili(...)blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą. Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec około 45-50 minut z opcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia temperaturę można trochę zmniejszyć do 150 stopni
Moje domowe kucharzenie
Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca 273ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca, kilkanaście minut pracy i chwila czekania gdy zupa się gotuje, a potem efekt pyszny. Zupa porządna na wywarze mięsnym z dodatkiem mięsa wieprzowego oraz pysznej lekko chrupiącej ciecierzycy. Ciecierzyca ( zwana cieciorką, grochem włoskim) to po prostu perełka zdrowia zawiera dużo białka oraz inne składniki, które zapobiegają(...)plasterki. Seler naciowy pokroić na małe plasterki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę,chili, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, a do garnka dać mięso i je przesmażyć. Jak zmieni kolor na szary dodać wywar i warzywa sos pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować. Gdy marchewka będzie miękka zupa jest gotowa. Doprawić
Kuchnia na wzgórzu
Nie żałuj sobie przypraw ! 174kolorze * ma bardzo silny, aromatyczny zapach oraz korzenny a zarazem gorzkawy i słodki smak * po zmieleniu nabiera ostrości * zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie * można przyprawiać nim dania słodkie ale i urozmaica też smak szynki, kotletów i bitek GAŁKA MUSZKATOŁOWA * przyprawą są ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa muszkatołowca korzennego * wykorzystuje się też okalającą je czerwoną(...)wzdęcia i bóle reumatyczne * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy
Magiczne Życie Marty
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ 203Pyszne mielone kotleciki z dodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1
Mała w garnku miesza
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 180moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa. Zawsze przywołują miłe wspomnienia domu rodzinnego. I właśnie stąd narodził się pomysł na dzisiejsze danie. Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych zapieczone z serem mozzarella. Przepis jest banalnie prosty, ale potrafi zaskoczyć smakiem i formą podania. Jako dodatek możecie zaserwować pieczone warzywa, lekką(...)majerankiem, solą i pieprzem. Farsz wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Foremkę smarujemy oliwą i wykładamy na dnie i ściankach wcześniej ugotowanym i wystudzonym makaronem. Z farszu formujemy kuleczki mięsne, które umieszczamy w gniazdach makaronowych. Każdą porcję posypujemy startym serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy przez ok 25 min. Smacznego
kulinarnyJa
BURGERY Z KURCZAKA Z SEREM 182surówką lub w formie burgera w bułce, np. z sałatą, pomidorem i innymi dodatkami. Jest to też doskonały pomysł na nakarmienie z dwóch filetów większej liczy osób, bo z danej porcji wychodzi 10-12 szt. burgerów średniej wielkości. Do tego są bardzo proste w wykonaniu, a smakują rewelacyjnie! To zdecydowanie moje ulubione burgery, dużo lżejsze i delikatniejsze niż wołowe(...)rozdrabniaczu. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy majonez, kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Z masy
Kuchnia MagdaLeny
Kasza gryczana z grzybami 161broszury zostaje tajemnicą. Kasza hreczana z grzybam i w oryginale jest bez mięsa, ale oczywiście można ją troszkę zmodyfikować dodając boczek wędzony. W obu wersjach jest pyszna jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięsa. 500 g kaszy gryczanej, 50 g grzybów suszonych (podgrzybków), cebula, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 150 g masła, sól, pieprz, cukier, 300 g boczku(...)dodatkami dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. *to w wersji mięsnej ;) zastawa
królestwo garów
Masło czosnkowe 165Dzisiaj przepis na masło czosnkowe zapożyczony od sąsiadki Agaty. Jeszcze do niedawna nie akceptowałam czosnku. Jego zapach i smak były dla mnie okropne. W potrawach mięsnych i tych w których go specjalnie nie czułam było jeszcze znośnie, ale kiedy jego posmak stawał się mocniejszy nie chciałam nawet spróbować. Ostatnio zaczęło się to zmieniać. Przy tak częstym gotowaniu przełamałam swoją niechęć(...)masło wcześniej wyciągnąć z lodówki (lub do niej nie wkładać jeśli niedługo jemy). Chodzi o to, aby masło czosnkowe miało delikatną, śmietankową konsystencję. Idealnie pasuje do zapiekanych kanapek, parówek, dań z grilla i nie tylko :) Polecam! Na pewno zrobi furorę na Waszym stole
Karola gotuje
Kotlety mielone z nadzieniem 237Kotlety mielone z nadzieniem Kotlety mielone znają chyba wszyscy, chociaż niektórzy uważają je za zbyt pospolite i nudne danie. Jednak wystarczy trochę podkręcić ich smak kilkoma dodatkami, by zyskać zupełnie odmienione mielone. Składniki dla 4 osób: 500 g mielonej wieprzowiny 300 g mielonej wołowiny 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki bułki tartej zalane 4 łyżkami wody 1 łyżeczka mielonej(...)przez praskę ząbek czosnku i olej. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok. Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, bułką i jajkami. Na koniec po trochu dodawać wodę. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna się kleić ani do miski, ani do rąk. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Z masy oderwać kawałek mięsa, rozpłaszczyć. Na środku ułożyć porcję nadzienia, zlepić brzegi, uformować kotlet
Pełny talerz
Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms 233W moim rodzinnym domu bigos zawsze był przygotowywany ze słodkiej kapusty, aromatyczny i w ogromnym garnku, gdyż odgrzewany smakował jeszcze lepiej. Postanowiłam przygotować go w końcu
karmelowy
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 290Wiem, że wygląda jak ciacho, ale to danie obiadowe Kto mnie już zna ten wie, że lubię szybkie i proste posiłki więc dzisiaj coś dla wielbicieli gołąbków, które w tradycyjnej opcji są dość pracochłonne. U mnie dużo szybsza i łatwiejsza wersja bo w formie zapiekanki ale jeszcze innej, niż ta którą już się kiedyś z Wami dzieliłam Składniki(...)blaszkę wysmarować tłuszczem. Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru. Smacznego! — BTW całości: 1170 g, 1928 kcal, B 102 g, T 155 g, W 35 g. W 100 g: 165 kcal
Ola la LCHF
Mega makaron i mini pulpeciki 227op makaronu "wielkie świderki" 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy
Gotowanie jest łatwe
Galaretki drobiowe. 234Galaretki mięsne przypominają mi dom rodzinny. Pamiętam, że we wszystkie święta czy też w większe uroczystości były one podawane. Długo czekałam ze zrobieniem ich, ponieważ bałam się, że mi nie wyjdą. Myślałam, że są bardziej skomplikowane do zrobienia, a okazało się, że bardzo się pomyliłam. Galaretki są dość łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Podstawą jest dobrze ugotowany rosół. Trzeba(...)musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ), żelatyna na 1L wody, ewentualnie ocet do polania gotowej galaretki - ale to jak kto lubi. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ugotować 1L rosołu: Mięso zalać ponad 1L wody (trochę wyparuje
W kuchni u Moniki
Żurek świąteczny 295Żur na polskich stołach gości już ponad 700 lat. Nie od początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany
Pełny talerz
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 307Cykl Obiadów za 10zł uświadamia mi okrutnie, że czas płynie nieubłaganie. Dopiero co był poniedziałek i ostatni przepis z cyklu publikowałem, a tu już nad kolejnym
BaRepas
Tradycyjne kotlety mielone 19550 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego5-7 dag czerstwej bułkiszklanka mleka2 cebule1 jajkobułka tarta do obtoczenia kotletówsólpieprzolej do smażeniaNa kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa
Świat Domowej Kuchni
Spaghetti z pulpecikami 199się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób. Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej(...)pieprz tymianek 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Pulpety: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa mielonego. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym pokrojoną drobno dymkę. Dobrze wyrobić mięsną masę i formować małe kulki. Pulpety podsmażyć na rozgrzanym oleju. Sos: Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory oraz
Pasja Smaku
Drobiowe pulpeciki na makaronie podane 282Składniki : 1 pierś z kurczaka 4 pieczarki 1 łodyga selera naciowego mała cebulka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz 1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma
kolorowotorcikowo