dania mięsne - 13801 przepisów (strona:691/921)

Kebab z baraniny 295

również w środku.  Kebaby podałam z  sałatką z grillowanych warzyw  i z przypieczonymi na grillu ziemniakami (wcześniej ugotowanymi w mundurkach). Pyszne! Składniki 500 - 600 g baraniny (dałam łopatkę) 7 g soli 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka  sumaku 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach 2 łyżki lodowatej wody (najlepiej wymieszać wodę z kostkami lodu(...)przed przygotowaniem szaszłyków wymoczyć w wodzie. Zmoczyć ręce. Mięso, po wyjęciu z lodówki, podzielić na równe porcje (8 - 10) - zależy od wielkości naszych patyczków szaszłykowych.  Uformować grube mięsne wałki, każdy nadziać na patyczek, a następnie  starać się jak najbardziej wałki wokół patyczków rozpłaszczyć i wydłużyć.  Kebaby grillować na mocno rozgrzanych węglach. Kiedy kebaby są już prawie gotowe

Stare Gary
Zupa spaghetti 170

można jeść spaghetti to się gotuje zupki a la spaghetti....mniam..pyszna wyszła..zwłaszcza , że dałam swój makaron, ale można dać i taki ze sklepu..Warzywa też można dać różne, ja akurat miałam torebkę warzyw -mieszanki chińskiej na patelnię. Makaron 2 szkl.mąki 2 jajka  szczypta soli kilka łyżek wody lubczyk suszony Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek(...)vegeta Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, uformować kulki.Do garnka wlać wodę, dodać listek,ziele, sól, vegetę .Dodać koncentrat i mieszankę warzyw .Zagotować, do gotującej się wody wrzucać mięsne kulki.Gotować około 15-20 minut.Dodać ugotowany makaron, wymieszać i ewentualnie doprawić.Chwilkę jeszcze podgotować

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 197

Przepisów na gołąbki jest tyle, ile domów w których się je przygotowuje. W liście kapusty zawija się farsz mięsny, grzybowy, ziemniaczany itd. Moja mama robi tradycyjne z farszem z mięsa i ryżu, ale z dużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem(...)łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 197

Gulasz bardzo często gości na moim stole, zawsze smakuje fantastycznie i za każdym razem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek(...)Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło.   Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub  jako część drugiego dania. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 262

lubią. Zdecydowanie to danie rodzinne, zachęcające do wspólnego posiłku przy stole, wśród gwaru rozmów.Takie lubię najbardziej :) Już wcześniej wspominałam, że bakłażan najlepszy do sałatek, czy innych dań to taki wcześniej pokrojony i lekko posolony. Puszczenie soków sprawi, że nie będzie miał w sobie goryczy. Spróbujcie :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 4-5 ziemniaków duży(...)rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku. Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu. Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje. Do garnuszka wykładamy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Dodajemy mąkę i dokładnie energicznie

ChilliJemy
KARMEL-ITKA W WERSJI WEGE? 263

stylem życia, rzeczywiście zostanę "roślinożercą", zarzekałam się o swoim mięsożernictwie. Jak widać, życie pisze różne scenariusze, nawet jeśli chodzi o jedzenie. W każdym razie, czasem mogą pojawić się mięsne przepisy, ponieważ przejęłam w pełni pałeczkę domowej, rodzinnej kucharki. Oczywiście, wszystkie potrawy rekomendowane przez domowników. A ich ocena jest w pełni szczera, bo kto jak kto, ale nikt inny nie powie(...)już z Wami ponad cztery lata, więc chciałam być w stosunku do Was fair i szczerze powiedzieć, co się dzieje. Nawet widać ostatnio na blogu, że ubogo w dania niewegetariańskie. Liczę na Waszą wyrozumiałość i na to, że nadal, pomimo takiej sporej zmiany, będziecie przy mnie trwa i że razem dobijemy kolejnych czterech lat! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ekspresowa zupa z quinoą w hiszpańskim stylu 145

Ci z Was, którzy są z przymusu na diecie bezglutenowej, wiedzą doskonale, jak bardzo trzeba być zorganizowanym w kuchni, żeby zawsze zjeść w porę swój posiłek

Quinoa Raz!
Kotleciki mielone z indykiem 152

Zapraszam na pyszne kotleciki , zawsze przygotowuję je z jednego mięsa , dzisiaj postanowiłam je troszkę zmienić i dodałam mięso z indyka. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały

Sama słodycz i szczypta chili
KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE 95

Klopsiki duszone w młodej kapuście to przepyszne i proste danie jednogarnkowe . Sezon na młodą kapustę w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Pulpeciki są doskonałym pomysłem na obiad , podane z dodatkiem młodych ziemniaków, posypane dużą ilością świeżego koperku smakują wybornie. Takie klopsiki jadłam kiedyś dawno temu u przyjaciół na obiedzie i tak mi posmakowały, że przygotowuję je co roku(...)mielone, wbić całe jajko, dodać namoczoną i odciśnięta bułkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa. Wlać wodę, wsypać sól i pieprz czarny. Dłonią dobrze wyrobić mięsną masę, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Łyżką nabierać porcje mięsa, formować małe pulpeciki. Mięsne kulki obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Pulpeciki zdjąć

Zrób to smacznie
Pieczeń rzymska w cieście francuskim 127

ciekawe potrawy, które ostatnio przyrządzałam Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszną i delikatną pieczeń rzymską pieczoną w cieście francuskim, która w wersji na ciepło idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Natomiast na zimno, polecam podawać na śniadanie zamiast kanapek lub jako ciekawą przekąskę na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy. Składniki: – 500g mięsa mielonego ( u mnie wołowo- wieprzowe(...)pieczenia, naciąć z każdej strony na paski ale tak, aby środek był cały. Tak przygotowane ciasto przenieść na papierze na blachę do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć połowę masy mięsnej, na środku ułożyć ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wcisnąć je w mięso. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę, następnie pocięte na paski boki zakładać naprzemiennie na środek

Smaki Armine
Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra 629

dzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja nie ma granic. Pizze można obłożyć krewetkami, salami, pieczarkami, pleśniowym serem, a nawet rybą. Mięsna czy jarska, każdy znajdzie coś dla siebie. Małe pizzerinki na Sylwestra to super pyszna przekąska. Menu sylwestrowe przyrządzam najczęściej w formie bufetu. W moim sylwestrowym bufecie znajdują się różne dipy(...)rodziną i znajomymi. Dorośli, dzieci…wszyscy razem witamy Nowy Rok. Menu sylwestrowe umila nam czas do wybicia dwunastej, ale zabawa trwa jeszcze długo po północy. Lekkie dania na Sylwestra świetnie się sprawdzają na długie biesiadowanie.   Spara Spara Spara Spara The post Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Klopsiki po myśliwsku 912

Klopsiki po myśliwsku to pomysł na smaczny i sycący obiad szczególnie na chłodniejsze dni. Jest to danie, które można podawać na wiele sposobów, a mianowicie z kaszą, ryżem, ziemniaki lub ze świeżym pieczywem. Dobre też będą z kopytkami. Każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. Ja robiąc klopsiki po myśliwsku sos zrobiłam na bazie pieczarek i suszonych grzybów leśnych, ale pieczarki(...)garść suszonych grzybów leśnych 1 większa biała cebula 2 nieduże ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka bulionu mięsnego lub ciepłej wody sól, pieprz do smaku słodka i ostra papryka w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Klopsików po myśliwsku: Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Pozostawić do napęcznienia

Danka Pichci
Pulpety w sosie koperkowym 164

kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe pęczek koperku 1-2 kopiaste łyżki mąki sojowej (w zależności jak gęsty preferujemy sos) 160ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%) ok. 650ml bulionu (mięsny lub warzywny) lub wody Przygotowanie:    Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, dokładamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa(...)gotujemy 5 minut aby zgęstniało.     W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 384

dość twardą skórkę – pamiętajcie więc, by cukinię obrać przed przystąpieniem do dalszych prac;) Takie danie wygląda bardzo ciekawie i myślę, że sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale również spisze się na imprezowym stole (tym bardziej, że nadzienie można sobie przygotować wcześniej, a całość zapiec tuż przed planowanym podaniem). 1-2 duże cukinie 1 duża cebula(...)oraz mniej więcej połowę sera i mieszamy. Cukinię obieramy, kroimy na grube plastry (około 3-4 cm). Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Tak przygotowane cukinie napełniamy mięsnym farszem. Wierzch posypujemy resztą tartego sera. Krążki cukinii rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 25 minut

Smaki Na Talerzu
Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście 167

Dzisiaj polecam przepis na pyszną wiosenną potrawę, czyli indycze klopsiki duszone w młodej kapuście. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami

Tradycyjna kuchnia Kasi