dania mięsne - 13801 przepisów (strona:691/921)

gołąbki ziemniaczane 118

Gołąbki z ziemniakami To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.========================================================= składniki: 1 główka kapusty 70dkg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko pół szkl.śmietany pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce(...)osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy

w mojej kuchni
Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler 177

Pieczeń rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka. Składniki: 600g mięsa mielonego z łopatki Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka(...)klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50 minut

Pyry na Gaz
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 81

Biała kiełbasa w niestandardowym wydaniu - w postaci klopsików w sosie chrzanowym - to świetna propozycja na wielkanocny obiad. Do przygotowania klopsików potrzeba kiełbasy białej, surowej i kilka

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone kotlety mielone z indyka i cukinii 156

Składniki: 1000 g mięsa z udźca indyka 2 małe cukinie 1 marchewka 1/2 pora (jasna część) 2 jajka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka oleju sól

Qchnia po prostu
Burgery z buraka 194

Zawsze na wiosnę mamy ogromną ochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze

Kolizje Smaków
Gołąbki z wolnowaru 414

Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu   5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko

Moje domowe kucharzenie
Jak właściwie używać przypraw? 98

Uświadamiamy sobie to dopiero wtedy, gdy zabraknie nam np. soli. Wtedy dociera do nas, jak bardzo jest ona cenna i jak niemożliwym jest przygotowanie dań bez niej. Każde danie, nawet najprostsze, jeśli ozdobione jest przyprawami, może zmienić się w coś wyjątkowego. Jednak umiejętność poruszania się między niezliczonymi przyprawami nie jest taka prosta. W tym wpisie scharakteryzuję kilka najpopularniejszych(...)przykład proces trawienia. Tymianek: jego silny aromat powoduje, że smak ciasta jest niezwykle wyrazisty. Ostry i nieco korzenny posmak bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami mięsnymi typu kiełbasa, czy szynka. Tymianek, podobnie jak bazylia, pomaga w procesie trawienia. Dzięki zawartości garbników poprawia np. trawienie białek. A poza tym: oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny Wieprzowina Szałwia

365 dni dookoła kuchni
Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym 321

klopsiki w so sie pomidorowym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad.  Sos pomidorowy idealnie komponuje si ę z mięsem t worząc ciekawe i smaczn e danie oraz nową odsłonę klasycznych kotletów mielonych . Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka(...)czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron

Słodka Strona
Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis 150

zeżarł WSZYSTKIE(!!!) pulpety. Wszystkie! I on się dziwi, że nie może schudnąć! I on…… Nie wiem, co jeszcze Tata, gdyż moimi myślami zawładnęło jedno słowo. PULPETY! Pulpeciki! Pyszne mięsne kuleczki. To jest to! I do tego młody ziemniaczek z koperkiem. I sadzone jajko! I wiosenny obiad gotowy. Generalnie pulpety zazwyczaj robię z tego, co mi w ręce wpadnie (albo(...)premedytacją nie podaję tym razem gramatury przypraw, w szczególności kuminu, gdyż jest on specyficzny i jednym będzie smakowała jego większa ilość, innym mniejsza, jednak musi się w tym daniu znaleźć, ponieważ odpowiada za jego charakter. 1 jajko do pulpetów + jajka „do posadzenia” młode ziemniaki – ja wybrałam takie malutkie, jak orzechy włoskie 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Mięso

Kate's Kitchen
Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym 109

sosie własnym, ale mając w zamrażarce pokaźny zapas koperku - zdecydowałam się jednak na koperkowy ze śmietanką, którą po prostu uwielbiam. Prosto i przede wszystkim... smaaacznie! Polecam.   1 kg mięsnych żeberek wieprzowych 1 duża cebula (duża)   3 listki laurowe   4 ziarenka ziela angielskiego przyprawa rosołowa (bez glutaminianu sodu) papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo:  1 pęczek koperku(...)oraz dobrej jakości przyprawę rosołową. Całość gotować (pod przykryciem) do miękkości (około 1,5 h) na małym ogniu.  Na końcu gulasz połączyć z posiekanym koperkiem oraz rzadką śmietanką. Danie doprawić do smaku i zagotować. (W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ewentualnie przygotować zasmażkę (*).)  (*) Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki

Di gotuje
Pęczak po staropolsku 167

Kuchnię Staropolską (zapraszam na fotorelację TU ), miałam okazję przygotowywać i kosztować typowe potrawy staropolskiego karnawału . Pierwszy raz w życiu próbowałam wtedy móżdżku cielęcego oraz grasicy i degustowałam je w daniach rodem z sarmackiej kuchni Rzeczypospolitej Obojga Narodów . Podpatrzyłam wtedy wiele interesujących trików na "odświeżenie" staropolskich smaków i przełożenie ich na współczesne, bardziej nowoczesne gotowanie. Jednym z nich podzielę się(...)spróbuje, nie uwierzy, jakie to jest dobre! :) Tak doprawiony pęczak stanowi świetny dodatek do mięsa wszelkiego rodzaju. Ja pałaszowałam go w towarzystwie Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol . Gulasz - mocno mięsny, z dodatkiem cebuli, w gęstym i aromatycznym sosie - idealnie łączył się z niekonwencjonalnie przyrządzonym pęczakiem. Do szczęścia dołożyłam tu jeszcze kilka buraczków w occie domowej roboty i poczułam się jakbym

Grunt to przepis!
Cukinia faszerowana + film 153

propozycja na zakończenie lata - to cukinia faszerowana mięsem mielonym z czerwoną papryką, kukurydzą, cebulą oraz czosnkiem, a następnie zapiekana z serem żółtym, może być p rostym, smacznym i sycącym daniem obiadowym lub gorącą kolacją. składniki na 3 porcje 3 średnie cukinie 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy z puszki 3 łyżki(...)wszystko podsmażamy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystkie składniki mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Mięsną masę doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz suszoną bazylią. Pod koniec smażenia dodajemy keczup, wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia. Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu delikatnie oprószamy solą

Smakowite Dania
Wolnowar czy multicooker 88

lubią dobrze zjeść, a służby się jeszcze nie dorobili. Zawsze gorąco polecam zakup wolnowarów, ponieważ sama korzystam z nich od ponad 8 lat i nie wyobrażam sobie przyrządzania większości dań bez moich crock-potów. Natomiast multicooker z funkcją wolnowaru to już prawdziwe mistrzostwo świata, a takie właśnie urządzenia pojawiły się niedawno na rynku.  Więcej informacji o wolnowarach znajdziesz(...)mini piekarnik) smażenie, także saute i w głębokim tłuszczu, dla mnie to świetny sprzęt m.in. do smażenia pączków ponieważ mogę precyzyjnie ustawić temperaturę tłuszczu gotowanie m.in. zupy, curry, gulasze mięsne i warzywne, buliony, ryż i kasze (zastępuje rice cooker), puddingi itd. Crock-Pot 5.6L Digital Slow & Multi Cooker   Duża prostokątna misa o pojemności 5,6 litra pozwala

Cztery Fajery
Dufinki 171

puree ziemniaczanego. Ich niepowtarzalny kształt to sposób na elegancki i oryginalny dodatek do dania głównego. Jeśli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki lub poszukujesz jakiegoś eleganckiego dodatku do dania głównego to przepis idealny dla Ciebie! Dufinki Składniki: 1kg ziemniaków 1 jajko 1 żółtko 6-8 łyżek mleka 2 duże łyżki masła pieprz sól opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej(...)małe spiralki-rozetki. Najlepiej wyciskać jeszcze ciepłą masę. Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut, aż rozetki ładnie się zezłocą. Jak dla mnie są idealnym dodatkiem do mięsnych sosów. Smacznego Artykuł Dufinki pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje