dania mięsne - 13801 przepisów (strona:694/921)

Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 195

jeszcze czego dosypać. Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Gdy masa jest już dobrze doprawiona dodajemy do niej żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą mięsną. Przekładamy masę do wysmarowanych smalcem i wysypanych tartą bułką form keksówek, których dno wykładamy cieniutkimi paskami wędzonej słoniny. Masę dociskamy i wyrównujemy dłonią tak, żeby pozbyć się z niej powietrza(...)naprawdę idealny – podsmażenie i duszenie mięsa zachowuje całą jego soczystość . Używamy też płynu-galaretki i tłuszczu pozostałego z gotowania – to sam skondensowany smak . Pasztet jest miękki ale zwarty, lekki , da się kroić w plastry i smarować. Pyszny i wilgotny . Jeśli nie macie jeszcze ulubionego przepisu a pasztet – to może być właśnie ten. Spróbujcie! I DZIEŃ – smażenie i gotowanie 500g szynki

Karo in the Kitchen
Klopsiki z fasolką szparagową w curry 101

Danie w nieco orientalnym stylu. Ryż z klopsikami wieprzowymi w sosie curry z dodatkiem fasolki szparagowej oraz pędów bambusa. Pamiętajcie, że mleczko kokosowe samo w sobie nie jest jakieś mocno wyraziste w smaku, więc finalny efekt wiele zależy od końcowego doprawienia;) 600-800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1-2 ząbki czosnku mielony imbir 250 g zielonej fasolki(...)ilość oleju, wrzucamy połowę cebuli i podsmażamy. W misce mieszamy mielone mięso, przestudzoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą mielonego imbiru, dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je na rozgrzanym na patelni oleju. Pozostałą cebulę podsmażamy na średnio rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej mieloną słodką paprykę, curry oraz posiekaną

Smaki Na Talerzu
Pulpety w gęstym sosie warzywnym 187

Kolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej(...)przygotować pulpety. Seler konserwowy dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać pokrojonego selera, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować duże pulpety, ja zrobiłam 8 kulek. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać uformowane pulpety. Warzywa doprawić solą, pieprzem , słodką papryką i oregano. Gotować dalej aż warzywa będą

Monia miesza i gotuje
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 174

Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. W takie chłodne jesienne dni krupnik doskonale rozgrzewa. Krupnik to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd(...)zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Bo bardzo lubię pęczak w daniach. Dodaje się też do krupniku ziemniaki, ale ja tym razem ich nie dodałam. Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając do krupniku koperek jak tym razem. Krupnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony z ziemniakami 64

wypróbowany i prosty. Bardzo często gotuję barszczyk z ziemniakami i dużą ilością warzyw.   Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania czerwonego barszczu: około 1,5 litra wywaru mięsnego lub jarzynowego 4-5 czerwonych buraków ćwikłowych 1 marchewka kawałek selera biała część pora około 50g słoniny 1 cebula około 300g białej kapusty 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże(...)garnku na zupę stopić słoninkę, gdy skwareczki ładnie się zarumienią dodać posiekaną cebulę, następnie pora, gdy zmiękną dodać buraczki. Wszystko razem przesmażyć chwilę, cały czas mieszając, wlać gorący wywar, dać przyprawy i zagotować.  Do podgotowanych buraczków dodać pozostałe warzywa i jabłka - gotować, aż wszystkie jarzyny będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Jeżeli

Moja Książka Kucharska
Cukinia faszerowana kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami 116

Faszerowana cukinia to zawsze fajna opcja na smaczny posiłek, prawda? Tym razem u mnie najprościej jak się da – posiekana drobiutko, usmażona pierś z kurczaka, posypana tartą mozzarellą oraz pomidorkami koktajlowymi. Całość świetnie smakuje polana ketchupem. 3-4 cukinie około 500 g piersi kurczaka 250-300 g tartej mozzarelli kilka pomidorków koktajlowym zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy(...)czasie cukinie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Wstępnie zapieczone cukinie napełniamy mięsnym farszem. Posypujemy tartym serem. Rozkładamy ćwiartki pomidorków. Ponownie wstawiamy do piekarnika, na kolejne 10 minut, aż do roztopienia się sera (lub nieco dłużej, jeśli cukinia jest wciąż twarda

Smaki Na Talerzu
Placki z kurczakiem a’la chaczapuri 103

mają chyba tylko sposób przygotowania, dodatki bowiem nie są typowo tradycyjnym wyborem. Zwał jak zwał, najważniejsze, że są pyszne! Kilka lat temu mieliśmy okazję próbować pysznych pierogów z farszem mięsnym doprawionym curry, a także chaczapuri imeruli z serem typu imeretyńskiego. Obie potrawy pyszne i bardzo inspirujące. Postanowiłam oba nowe smaki połączyć w jedno, tym bardziej, że kiedyś widziałam przepis(...)patelni – wyszły jakby bardziej miękkie i wilgotne niż te pieczone. W smaku na pewno czuć lekką różnicę, aczkolwiek szczerze polecam Wam obie wersje. Ciasto: 400 g mąki (dałam typ 00 jak do pizzy) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 3/4 szkl. mleka 1/4 szkl. wody 3-4 łyżki oleju Dodatkowo: 2 duże pojedyncze piersi

Smaki Na Talerzu
Tradycyjny barszcz ukraiński 137

Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą(...)wodzie) masło lub olej do smażenia sól i pieprz do smaku ćwierć łyżeczki cukru  1 łyżka soku z cytryny lub octu koperek lub natka pietruszki Wywar mięsny na barszcz ukraiński 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy), lub podsmażonych żeberek wieprzowych ewentualnie pół kurczaka Zagrodowy 1 duża cebula opalona nad ogniem 1 pietruszka kawałek selera 1 liść laurowy

Cztery Fajery
Makaron spaghetti z pulpetami  125

polane pysznym sosem pomidorowym firmy Jamar, a do tego kuleczki z mięsa mielonego posypane startym parmezanem. Jamar to rodzinna firma.produkująca zdrowe, naturalne przeciery warzywne i owocowe. Do przygotowania dania wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki 500 g makaronu spaghetti pomidorowego 8 łyżek startego parmezanu 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)jednolitą masę – jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę tartej bułki lub kaszy manny. Na koniec dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość. Z powstałej masy przygotowujemy pulpety. Mięsną masę dzielimy na małe porcje z jednej łyżki mięsa powinien powstać jeden pulpet. Gotowe kulki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy posypujemy ziołami

Podróż w kulinaria
Cannelloni alla chili con carne . 162

nadziewane mięsem , przekładane mieszanką warzyw chili con carne którą dostałam od firmy Bonduelle . Do mięsa użyłam przypraw od firmy  Skworcu i  firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :)  Składniki : około 300 g cannelloni  1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu(...)dodajemy 2 łyżki oliwy i lekko podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45/ 50  minut aż rurki będą miękkie . Upieczone cannelloni posypujemy starty parmezanem i smarujemy Remuladą duńską z Folwark

Sama słodycz i szczypta chili
Biała kiełbasa II 174

razem biała kiełbasa wg przepisu Dany z  Leśnego Zakątka . Przepis nieco inny od tego z którego korzystałam do tej pory. Robiłam z 1/3 porcji, zmniejszyłam ilość chili  - kiełbasa wyszła rewelacyjna. Jak raz zrobimy domową kiełbasę o której wszystko wiemy - nie prędko wrócimy do tej ze sklepu. A może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa(...)pokrojonego czosnku, 1 łyżka świeżego tymianku, świeży lubczyk - duża garść 5 strąków papryczek chili, 1200 ml lodowatej wody, 10m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny. Mięsa umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić w maszynce do mielenia mięsa, stosując do mielenia sitka o średnicy otworów jak w spisie składników. Wołowinę pozostawić osobno. Włożyć ją do malaksera

Stare Gary
Pieczeń meksykańska w boczku wędzonym 286

wędzonym boczkiem. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na wielkanocnym stole, wnosząc nie tylko bogactwo smaku, ale też kolorów. Pieczeń dobrze smakuje na ciepło, jako danie główne, ale również sprawdza się na zimno jako wędlina. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy(...)fasolą. Delikatnie wmieszać w mięso, aby nie rozgnieść ziaren fasoli. Plasterkami boczku wyłożyć szczelnie keksówkę o wymiarach 11 x 24 cm, tak aby końce wystawały ponad formę. Nałożyć masę mięsną, dociskając do dna i założyć wierzch wystającymi plasterkami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez ok 40 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut

https:KKuchniaMniam
Corn dog, czyli parówka w cieście z czarnuszką i rozmarynem 167

Jednym z fenomenów Internetu są krótkie filmiki z przepisami typu Tasty recipes albo ChefClub. Zwykle widać jest tylko rączki osoby, która gotuje. Brak znajomości języka nie

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki z pęczakiem 138

Zachciało mi się gołąbków...ale okazało się , że nie mam w domu ryżu..robiłam już z płatkami ryżowymi , kaszą ..ale z pęczakiem jeszcze nie ...więc trza

Moje domowe kucharzenie
Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią 101

Tak przygotowane pulpety są delikatne i niesamowite w smaku.   Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki

R'n'G Kitchen