tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem, a pod koniec gotowania okraszała podsmażoną na smalcu cebulą z drobnymi skwareczkami. Żadnych tam marchewek, selerów, pietruszek czy innych warzyw. Wspominając ostatnio nasze(...)dzieciństwa był jak najbardziej pełny. Dla mnie to była uczta! Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać
Obiad gotowyCzas czytania: 2 min Ciasto serowo-francuskie to przepis, który przyda się na wiele okazji. Wykorzystacie go do świątecznych pasztecików lub tarty z farszem wytrawnym, lub
SprawdzonaKuchnia.plWywary zna każdy kto w domu gotuje. Prawdziwy dobry wywar to ten domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie(...)cebulę podpiekam w piekarniku mocno, a raz dodaję surową od razu, najczęściej z łupinką. Aromatyczny, prawdziwy, z odrobiną soli, zdrowy, prosty, robi się sam. Dobry wywar jest podstawą zup, dań, sosów, tych zimnych i ciepłych, dodawany do pasztetów wzbogaca smak, dodaje soczystości. Składniki: 6 pałek z kurczaka, podudzi, ud 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula
Zasmakuj KuchniKarkówka w tej marynacie smakuje wyśmienicie, nadaje się do upieczenia w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia czy po prostu na grilla. Moją upiekłam w naczyniu, a
PychotkaaaNadzienie musiałam oczywiście troszkę zmodyfikować bo skąd tu wziąć baraninę ale już wiem, że wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być(...)razy zagniatając. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy i również odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małej mandarynki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na ok 2 mm i nadziewamy ją masą mięsną. Bardzo dokładnie zlepiamy boki - można sobie pomóc spodkiem od filiżanki (ja użyłam słoika). Patelnię napełniamy do połowy olejem, rozgrzewamy i smażymy nasze czebureki na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia
sierotka maRysia w kuchniLukrecji:"Smakiem przypomina anyż, znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, jest podstawowym składnikiem ulubionych słodyczy w krajach Skandynawii, starty korzeń lukrecji świetnie sprawdza się w roli przyprawy do dań orientalnych, pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,poprawia działanie systemu odpornościowego, działa bakteriobójczo." (Opis: Skworcu)Laski cynamonu i cynamon mielony oraz Gorącą Czekoladę, Korzeń Lukrecji(...)różnego rodzaju dietach, Wspomaga ukrwienie tkanek, wzmacnia mięśnie, Działa dezynfekująco i przeczyszczająco, odkrztuśnie i przeciwzapalnie w chorobach układu moczowego, Pomocny w bólach głowy, stawów i mięśni oraz przy wysokiej gorączce." (Opis: Piatnica)Kupisz go tutaj: Kliknij.Anyż:"Gwiazdki anyżu maja charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach .Gwiazdki anyżu dodane w niewielkiej ilości do potraw uszlachetniają i podnoszą
Wypisz Wymalujktórym wielokrotnie pisałam na blogu. Co można gotować w wolnowarze Wolnowar inaczej slow cooker lub Crock-Pot został skonstruowany niemal 50-lat temu właśnie z myślą o przyrządzaniu mięsnych i warzywnych gulaszy. Okazał się jednak wynalazkiem na tyle uniwersalnym, że można w nim przygotowywać niemal wszystkie potrawy, a przy tym nie wymaga to naszego nadzoru czy mieszania w garnku. Wolnowar(...)czasu. Dzięki uchylnej pokrywie nie muszę jej zdejmować, kiedy chcę dodać przyprawy. Ponieważ wolnowar bardzo długo utrzymuje temperaturę posiłków i zarazem pięknie się prezentuje, często podaję w nim przygotowane danie, gdy robimy sobie obiad czy kolację w ogrodzie. Wówczas pokrywa nie zajmuje mi miejsca na stole, podczas nakładania porcji. Wolnowary okazały się naszą najlepszą inwestycją w sprzęt kuchenny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPierogi z soczewicą to jedno z moich ulubionych dań. Pierwszy raz jadłam to danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw strączkowych. Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ(...)zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy z wyglądu będzie przypominać farsz mięsny . Mąkę mieszam z solą i oliwą, dodaję tyle ciepłej wody by zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na porcje, rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki i na każdy nakładam po łyżce farszu. Brzegi
Bea(u)ty kitchenwarzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek . Gdy już podzielimy królika na porcje, przyrządzenie go nie zabiera dużo pracy(...)kupić mięso królika... Na co dzień nie kupuję mięsa królika i zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie można go dostać. Postanowiłam więc w drodze do pracy odwiedzić wszystkie sklepy mięsne w Piasecznie. Sklepów po drodze miałam cztery. Niestety w żadnym z nich nie mieli królika i nie wiem, co bym zrobiła, gdyby nie Pani w ostatnim sklepie: - Dzień dobry
Chilli Czosnek i OliwaNiedawno przedstawiliśmy Wam przepis na podobnego kurczaka – z mozzarellą i pomidorami ( tutaj ) – za to dziś – mimo, że podobny, to w zupełnie innej smakowo
Pociąg Do KuchniO zaletach czosnku niedźwiedziego już pisałam przy wpisie o niedźwiedzim pesto . Ponieważ jeszcze trwa okres jego zbiorów, zgodnie z obietnicą, kolejny przepis. Kotleciki drobiowe z czosnkiem
mojewypiekiinietylkonikogo nie jest już tajemnicą, że uwielbiam naleśniki. Pod każdą postacią i w każdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem.Na farsz mięsny potrzebujemy:około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka),30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką),sól(...)jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć i trzeba dać jej około pół godziny, w zależności w jak dużych kawałkach będzie. Wątróbki nie przyprawiajmy przed pieczeniem.Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne
Codzienna kuchnia niecodziennałatwy obiad wegetariański -300 Składniki: 300g ryżu 1 średnia cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża łyżka masła ok. 1 litr bulionu warzywnego (może być też mięsny) starta skórka z małej cytryny 3 łyżki oleju/oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli(...)minutach risotto jest gotowe do jedzenia. Wystarczy tylko posypać natką pietruszki. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieLato, lato, lato… i nagle strzał w twarz! Przyszła jesień, a razem z nią ziąb i mokre chodniki. W taką pogodę stawiam na obiad bezczelnie jedzony
Karo in the KitchenSkładniki: Gołąbki: - ok. 800g mięsa mielonego - 1 nieduża główka kapusty białej - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego - pół cebuli - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól
Kulinarne blogowanie