dania mięsne - 13801 przepisów (strona:697/921)

Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 156

początku, a niekiedy dopiero na finiszu. Ten piąty element to   umami . Smaki bowiem nie kończą się na słodkim, słonym, gorzkim i kwaśnym. Istnieje jeszcze 5 —   umami , zwany mięsnym lub rosołowym. Jest to smak, który uzależnia (przez co mięsożercom tak trudno z niego zrezygnować).   Ale   w kuchni wegańskiej wcale o niego nie trudno! Z pomocą przychodzą grzyby(...)klik), Zupa:  ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na   ajoblanco   można znaleźć tutaj . Danie główne:  wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej

Food Square
Kuleczki cielęce z makaronem i sosem pomidorowo-śmietanowym/Spaghetti z kuleczkami cielęcymi i sosem pomidorowo-śmietanowym 174

moje kuleczki nie są do końca przygotowane zgodnie z przepisem producenta, ale po prostu już tak mam... Muszę wszystko choć drobinkę zmienić i dopasować do własnego smaku. Jednym słowem danie wyszło przeeepyszne! Polecam! (4 porcje)  Kuleczki: 350-400g mięsa mielonego cielęcego (może być też inne) 3 łyżeczki kompozycji przypraw Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym bazylia(...)pozostałą częścią produktu Knorr. Całość wymieszać i podgotować (na małym ogniu) około 5-10 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowy przełożyć do talerzy i polać sosem z kuleczkami mięsnymi

Di gotuje
Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo 137

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię

Ugotowane pozamiatane
Kotlety mielone z serową niespodzianką 160

Bardzo lubię urozmaicać swoje kotlety mielone i dodaje do nich różne dodatki. Tym razem w środku kotletów ukryłam małą kuleczkę mozzarelli. Zamiast niej można dodać inny

Monia miesza i gotuje
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 161

Wiosna w pełni, lato za pasem… Ostatnie upały dały się we znaki i spowodowały lekki zastój w naszej kuchni, kiedy to królowały skromne dania, raczej bez gotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam(...)czeka już na mnie kolejny kalafior w parze z koperkiem i jutro będzie powtórka z rozrywki :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 1,5 l bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego) ok. 500-600 g kalafiora (różyczki) 1/3 szklanki śmietanki 30% duży pęczek koperku 1 szklanka makaronu świderki 1 płaska łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Wykonanie

MyCookBook.pl
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 109

nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.  A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony(...)odchudzanie.  Obok piperyny właściwości lecznicze wykazują olejki eteryczne, które są znakomitym lekiem przy przeziębieniach i grypie. Olejek pieprzowy doskonale rozgrzewa i działa napotnie, a także pomaga przy bólach mięśni oraz stawów. Pieprz używa się w niewielkich ilościach, ale regularne spożywany, z czasem przyniesie pozytywne rezultaty. Nie spodziewajmy się jednak spektakularnych efektów! Należy także pamiętać, że nie każdy może

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 109

nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.  A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony(...)odchudzanie.  Obok piperyny właściwości lecznicze wykazują olejki eteryczne, które są znakomitym lekiem przy przeziębieniach i grypie. Olejek pieprzowy doskonale rozgrzewa i działa napotnie, a także pomaga przy bólach mięśni oraz stawów. Pieprz używa się w niewielkich ilościach, ale regularne spożywany, z czasem przyniesie pozytywne rezultaty. Nie spodziewajmy się jednak spektakularnych efektów! Należy także pamiętać, że nie każdy może

Kuchnia MagdaLeny
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 395

kurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników – zobaczcie, jak odrobina chemii w kuchni da Wam nieziemsko chrupiące doznania! Proszek do pieczenia. Mieszanka wodorowęglanu sodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga, bo w procesie pieczenia(...)miejscu kostek na trzy części. Czubków skrzydełek nie będziemy piec, nie ma tam prawie mięsa, ale nie wyrzucajcie ich – można je zamrozić i dodać przy gotowaniu rosołu lub mięsnego wywaru.   Podzielone skrzydełka wkładamy do szklanej lub plastikowej miski. Mieszamy proszek do pieczenia z solą i taką mieszanką w miarę dokładnie i równomiernie nacieramy wszystkie skrzydełka. Nie marynujemy

Karo in the Kitchen
Paprykowe klopsy. 136

Moja córka uwielbia spaghetti więc postanowiłam przygotować je troszkę w innej wersji równie smacznej jak tradycyjne danie. Spróbujcie.   Składniki;   30 dag makaronu spaghetti 50 dag pomidorów z puszki 1 cebula 3  ząbki czosnku oliwa, parmezan sól, pieprz 1 czerwona papryka (mogą tez być inne kolory) 50 dag mięsa z indyka pół czerwonej cebuli 1 jajko natka(...)oliwy rumienimy drobno pokrojoną cebule, dokładamy czosnek (1 ząbek) i pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do sosu mięsne kulki i dusimy razem jeszcze 5 min. Makaron należy ugotować al dente. Na talerze wykładamy porcje makaronu oraz sos z klopsami. Na wierzchu posypujemy natka i startym parmezanem.   Klopsy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczone żeberka Korsarza 100

Pieczone żeberka Korsarza Pieczone żeberka są zawsze genialne . Ja uwielbiam tą część mięsa wieprzowego najbardziej ze wszystkiego Moje chłopaki także nie gardzą , a już szczególnie jeśli

Ogrodnik w podróży
Pieczone roladki z mięsa mielonego 153

Pyszne pieczone roladki tym razem z mięska mielonego. W środku ukryłam ser żółty a gotowe roladki owinęłam plastrami boczku z którego podczas pieczenia wytapiał się tłuszczyk

Monia miesza i gotuje
Pierogi pilzneńskie z borówkami - tradycyjny przepis woj. podkarpackiego 200

Pierogi pilzneńskie z borówkami, to przepis z tradycyjnej kuchni województwa podkarpackiego. Znajduje się on na liście produktów regionalnych i tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na

Passions hobbies life
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą 156

Na straganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych

Monia miesza i gotuje
Surówka z białej kapusty i pora 87

Prosta surówka obiadowa w 15 minut, z białej kapusty, marchewki, jabłka i pora. Szybka surówka z kapusty to sprawdzony przepis na klasyczny dodatek do potraw mięsnych i nie tylko. Jak zrobić surówkę z białej kapusty? To bez wątpienia jedna z najłatwiejszych w przygotowaniu surówek. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać pokrojonego pora, starte jabłko i marchewkę. Składniki połączyć jogurtem naturalnym i doprawić(...)mięs z grilla. Z młodej, wiosennej kapusty jest po prostu genialna. W sam raz na rozpoczęcie sezonu na pieczone z grilla. Surówka z kapusty jest wręcz idealna do dań z rusztu. Warto o tym pamiętać i wykorzystać czas, kiedy młoda biała kapusta jest najlepsza. Przepis na surówkę z kapusty i pora to bez wątpienia pyszna, chrupiąca i orzeźwiająca propozycja

Kuchnia Na Wypasie
babka mięsna na bogato 1124

Mama. Do środka dawała przeważnie polędwiczkę. Zwykle piekliśmy ją w keksówce ale ja z racji tego, że to przepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka.  Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki z sałatą i ketchupem i mam coś na kształt domowego burgera. Polecam nie tylko(...)dodać do mięsa. Dorzucić pieczarki z cebulą, starty ser i przyprawić. Dokładnie wymieszać.  Foremkę do babki z kominkiem wysmarować smalcem i wysypać przyprawami. Przełożyć do niej połowę masy mięsnej, ułożyć jajka i przykryć resztą mięsa. Wierzch posypać przyprawami. Foremkę nakryć folią aluminiowa (błyszczącą stroną do środka), ustawić na większej blaszce ( żeby tłuszcz nie wylał się nam do pieca

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia