mogę góry przenosić😅 Może i zabrzmi dość pospolicie z postanowieniami, ale od dziś startuję znowu z redukcją i moje śniadania są bez węglowodanów. Przez ostatnie miesiące była masa, trochę mięśni nabudowałam, to nadszedł czas na spalenie nadmiaru i wyeksponowanie bajcepsów.😆 Nie jestem sezonowcem i Was również zachęcam, aby zacząć swoją przygodę z siłownią na długie lata, a nie tylko(...)jakiś czas mieszamy do momentu puszczenia soków przed pomidory, a cebulką się zeszkli. Wbijamy na to jajka i czekamy aż się zetną. Trudno będzie w całości zdjąć z patelni danie, dlatego polecam przekroić na 4 części po jednym ściągać, wtedy wszystko zostanie na swoim miejscu. Wartości odżywcze: 352 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzedstawiam dziś przepis na faszerowany makaron ze smaczną pastą z suszonymi pomidorami z dodatkiem chrupiącego słonecznika. To pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole ! Składniki: 200 g uprażonego na patelni słonecznika 15 suszonych pomidorów w zalewie ząbek czosnku ostra papryka, pieprz, sól, oliwa 5 łyżek pasty z suszonymi pomidorami(...)dodatkiem oliwy. Farszem nadziewamy rurki makaronu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, puszkę pomidorów i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gotowy sos mięsny wykładamy na faszerowany makaron. Smacznego
Podróż w kulinariawolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra w coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam(...)godzin. Wyłożyć folią aluminiową żeliwna patelnię albo inne dowolne naczynie które możemy wstawić do piekarnika. Ostrożnie przenieść upieczone żeberka z wolnowara na przygotowana patelnię, mięsną stroną do góry. Mięso będzie odchodziło od kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue. Wstawić do piekarnika
Stare GaryOdkąd pamiętam, kotlety te są jednym z moich ulubionych dań. I choć wypróbowane w różnych wariantach, najlepiej smakują te tradycyjne. Można je zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :) Potrzebne nam: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka(...)Przygotowanie: Cebulę pociąć w drobniutką kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami
W poszukiwaniu inspiracjirazem zatrzymujemy się na obiad w Grecji. Przedstawiam Wam pyszną Moussake, czyli tradycyjne greckie danie z bakłażanem, mielonym mięsem wieprzowym, dużą ilością sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :) Składniki:1 bakłażan500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku(...)układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (mogą się stykać) i doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy
Mango Papajaprzechodzi przez skomplikowane procesy trawienne. Pijąc więc wodę przefiltrowaną przez wkład AquaMag , można mieć pewność, że niedobór magnezu będzie codziennie niwelowany. Dzięki temu zapobiegnie się stanom zmęczenia, depresji, skurczom mięśni, schorzeniom układu krążenia itp. Dodatkowo wkład AquaMag jest łatwy do włożenia i wyciagnięcia dzięki specjalnie wyprofilowanej „główce”. Teraz bardzo ważna sprawa – indykator wymiany wkładu filtrującego. Wskaźnik zużycia filtra przypomina(...)filtrów Dafi jest ekonomiczne ze względu na ich przystępną cenę. Ale nie tylko! Dzbanek z filtrem umożliwia uzyskanie czystej i smacznej wody w kilka minut, w ilości potrzebnej w danym momencie. Jeden wymienny co miesiąc filtr Dafi może zastąpić ponad 100 butelek z wodą ze sklepu, których nie musisz już kupować Po drugie EKOLOGIA Używając szklanego dzbanka filtrującego Dafi, zużywasz
Z Kuchni Do Kuchnizabawa. Menu powinno być tak skomponowane by zachęcało do jedzenia nawet największych niejadków, dobrze też żeby było zróżnicowane smakowo aby każdy znalazł coś dla siebie. Dzieci uwielbiają fantazyjnie podane dania i przekąski dlatego w tym wpisie podsyłam kilka przetestowanych prze zemnie pomysłów. *** Winogronowy jeż – bardzo lubiana przez dzieci owocowa przekąska. Instrukcje wykonania znajdziecie TUTAJ *** *** Galaretki(...)KONIEC POZOSTAJE MI ŻYCZYĆ WAM UDANEJ IMPREZY, SAMYCH SMACZNYCH, KOLOROWYCH I EFEKTOWNYCH DAŃ ORAZ PRAWDZIWEGO ZACHWYTU W OCZACH DZIECI :)) POWODZENIA! *** Jeśli skorzystasz z któregoś z moich przepisów, miło mi będzie jak wyrazisz w komentarzu swoją opinię :)) POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI! 15 PROPOZYCJI
Blog z ApetytemBrukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A
To co kochamSzybka i pożywna propozycja na pyszny obiad lub kolację - chrupiąca rukola o lekko orzechowym posmaku, panierowany w płatkach kukurydzianych kurczak, soczyste pomidory, świeża cebula, prażony słonecznik
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 12 kawałków suszonych pomidorów 2 garście listków świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka 2 jajka 150 g
Qchnia po prostuSkładniki: - ok. 700g mielonej wieprzowiny - 1 cebula - 5 pieczarek - 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - 2 jajka - pół szklanki zimnej wody - olej - przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Kulinarne blogowanieprzywitali nas przedstawiciele firmy Sokołów oraz szef kuchni Akademii Smaku Dominik Moskalenko. W pierwszej części spotkania dowiedzieliśmy się o programie "Razem w przyszłość", który od lat prowadzą zakłady mięsne Sokołów, a także o polityce jakościowej firmy. Kolejnym i przeze mnie szczególnie wyczekiwanym punktem spotkania były same warsztaty - czyli gotowanie, gotowanie i ... uczta:) Ale po kolei. Tematyka warsztatów była jak najbardziej(...)Okazało się, że takie samo danie przygotowuje Grażyna, więc połączyłyśmy siły;) Wszyscy mieli ręce pełne roboty. Naprzeciwko nas Anita wzięła się za krojenie warzyw, inni kroili owoce do sałatek, nadziewali szaszłyki, mieszali, siekali ucierali... Szefowie Dominik i Dariusz Łęczycki pomagali, dzieli się wiedzą i podpowiadali, którą potrawę jak lepiej doprawić i upiec. Pierwsze dania powoli ustawiano
Obiad gotowyBrukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie
To co kochamCześć Wam! Nie wiem czy wiecie ale właśnie dzisiaj 29 kwietnia miną rok od początku mojej przygody z MasterChef'em. Dokładnie rok temu odebrałem telefon z
Kuba Gotujedobra, chwila prawdy - nigdy nie gotowałam prawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię, to jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole(...)pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. cebulę opalamy nad ogniem. Z mięsnego wywaru zbieramy pianę, która się tam zebrała podczas gotowania, a do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Całość gotujemy ok. 3 godzin, a pod koniec gotowania solimy. Następnie mięso
Czary - gary w kuchni