studenckiego zawsze mogli sięgnąć do zamrożonych zapasów i zjeść pyszne pierogi, tak bardzo przypominające dom i babcię. Oczywiście w swojej kuchni też przygotowywałam pierogi. Szukałam jednak swojej wersji tego dania, eksperymentowałam z farszem, próbowałam różne odmiany ciasta. Ostatnio stwierdziłam, że MUSZĘ nauczyć się robienia pierogów. Dlaczego? Po pierwsze – wszyscy je lubimy, moje dzieci nadal za nimi przepadają(...)lepienia pysznych pierogów. Skoro postanowiłam, to i zrobiłam. Najpierw odkurzyłam przepis, który odkryłam już 10 lat temu u behemotki84. Potem nastawiłam się psychicznie. Poczekałam na wolne popołudnie i…. ta dam! Zrobiłam. Przyznaję, że z lekkim niepokojem czekałam na werdykt chłopaków. Kiedy wieczorem wrócili z pracy, z przyjemnością zjedli domowe pierogi. Baardzo im smakowały. Dość powiedzieć, że 60 sztuk starczyło
W mojej kuchniprzygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta Któregoś roku były własnoręcznie lepione pierogi z autorskim mięsnym farszem, innym razem ciasteczka lub kwiaty z dostawą do domu, dziś jabłecznik. Domowy, ciepły, pachnący jabłkami, od serca. Nadzieniem owocowym mogą być także inne owoce, jak: gruszki, morele, brzoskwinie(...)cukru waniliowego 10 g proszku do pieczenia Nadzienie: 2 kg jabłek (ok. 8 dużych jabłek) 2-3 płaskie łyżki cukru lub w zależności od gatunku jabłek, jeśli kwaśne można dać więcej opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: W większej, głębszej misce mieszam ze sobą mąkę, cukier, żółtka, masło, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Formuję kulę lub ugniatam mocno ciasto
Zasmakuj KuchniRosół to idealne danie na weekendowy obiad. Choć trzeba się zdrowo naczekać nim będziemy mogli go skosztować, to samo przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. Rosół to jedna z najbardziej lubianych wśród dzieci zup. Dla niemowląt, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem będziemy musieli jednak przygotować inną, bardziej lekkostrawną wersję tej potrawy. kawałek wołowiny (pręga, łata, mostek albo(...)gotujemy tak przez 2,5 godziny. W trakcie gotowania zbieramy z powierzchni bulionu szumy. W międzyczasie obieramy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki. Selera w kostkę. Gdy wywar mięsny jest gotowy dorzucamy warzywa oraz 1,5 płaskiej łyżki soli i gotujemy całość jeszcze przez godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy 4 ząbki czosnku. Sprawdzamy, czy rosół jest odpowiednio słony. Jeśli
Dieta bez mlekaMięsny wtorek Dziś zapraszam na pysznego kurczaka w sosie koperkowym po szwedzku. W oryginalnym przepisie była to potrawka z jagnięciny z sosem koperkowym, ale ponieważ K. nie przepada za owieczką, a miał to być obiad dla nas obojga dlatego też zdecydowałam się na wersję z kurczakiem. Jednak jestem pewna, że jeszcze kiedyś wypróbuję przepisu z baraniną. Koperek zwany(...)ryżem i muszę przyznać, że smakował wyśmienicie! Polecam! Składniki : 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie pierś) 1 cebula duży pęczek koperku 250ml wody 90g cukru (można dać nieco mniej) 100ml białego octu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 żółtko 120ml śmietany 750 bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : Cebulę pokroić w drobną
Codzienne GotowanieBardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie. Idealne, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy zjeść coś pysznego. Składniki: 60 dkg. piersi z indyka 20 dkg. boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry sól pieprz czarny mielony 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki 2 jajka 20 dkg. tartego sera 15 dkg. ser topiony kremowy 2 ząbki czosnku(...)topiony kremowy, tarty ser, pokrojone w kostk ę piersi i posiekany czosnek. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką, po bokach oraz spód układamy cieniutkie plastry bekonu. Wlewamy farsz mięsny, przykrywamy bekonem, który ułożyliśmy po bokach, rozprowadzamy równomiernie jedn a łyżk a kwaśnej śmietany i posypujemy 5 dkg. tartym serem. Formę wstawić do piekarnika, nagrzanego
Smaczne PotrawyDzisiaj polecam pulpety z sosem pomidorowym Składniki: 500 g chudej wieprzowiny cebula jajko kajzerka ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka mąka średnia marchewka bulion sos 2
Pomysłowa kuchniaNa dzisiejszy obiad polecam pyszne kotlety mielone z papryką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Można je podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego
Tradycyjna kuchnia KasiKto lubi kotlety mielone , ser żółty..to na pewno takie kotlety posmakują.Najlepsze na ciepło..wtedy ser tak przyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy
Moje domowe kucharzeniezamrozić do późniejszego wykorzystania. Wówczas, gdy będziesz potrzebować bulionu z kurczaka, możesz zrobić z niego garnek. Po ugotowaniu kości można przecedzić rosół i użyć go do zup lub innych dań. Domowy rosół z kurczaka jest zdrowszy niż kupiony w sklepie Pośród wielu zalet domowego rosołu z kurczaka najważniejszą jest jego korzystny wpływ na zdrowie. W przeciwieństwie do produktów kupionych(...)wagi. Zawsze zaleca się dobrze wstrząsnąć rosołem przed jego użyciem. Smak domowego rosołu znacznie różni się od smaku rosołu kupionego w sklepie. W rzeczywistości domowy rosół ma mocniejszy, bardziej mięsny smak niż bulion z puszki. Co więcej, nie jest wodnisty ani przytłaczający. Ci, którzy spróbowali domowego rosołu, mogą potwierdzić jego wyższość. Jest łatwiejszy do zrobienia Do zrobienia rosołu z kurczaka
Patchworkpoznanie produktów spożywczych, które mogą potencjalnie wywoływać nieprzyjemne objawy. Zalicza się do nich m.in.: rośliny cebulowe, napoje gazowane, alkohol, proszek do pieczenia, przyprawy do zup, silne wywary mięsne lub grzybowe, czekolada oraz wyroby czekoladowe, sok pomidorowy, soki z owoców cytrusowych. Kolejny etap to obserwowanie swojego organizmu pod kątem dolegliwości pojawiających się po spożyciu powyższych produktów. Pomoże(...)wszystkim o wodzie mineralnej, słodkim mleku, jogurtach, napojach mleczno-warzywnych. Zakazane jest natomiast spożywanie mocnej kawy i herbaty czy napojów gazowanych. Wybór tłuszczów pochodzenia roślinnego O ile dania tłuste i smażone nie są wskazane, o tyle warto spożywać posiłki z dodatkiem tłuszczów roślinnych. Świetnie sprawdzi się np. oliwa z oliwek lub olej lniany – dodawane do sałatek
Cztery Fajerysamym czasie dostałam zaproszenie do specjalnego konkursu LubelLOVE Inspiracje Blogerów . Zadanie jest bardzo proste jeżeli macie ochotę weźcie również udział w konkursie, należy przygotować kreatywne i smaczne danie z makaronem Lubella MINI, zrobić jego zdjęcie. Ważne jest aby na zdjęciu chwyć na zdjęciu opakowanie Lubella. Całość opublikuj na swoim blogu oraz w kanałach social media z hasłem(...)kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną cebulkę i bułkę tartą. Wyrabiamy farsz mięsny. Gotujemy wodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone
Życie zaczyna się w kuchniJajka po szkocku, czyli jajka zawinięte w mięso mielone to topowe danie kuchni brytyjskiej. Scotch egg są popularną przekąską spożywaną szczególnie na zimno. Mimo wszystko, dla mnie wersja na ciepło jest zdecydowanie lepsza. Jajka po szkocku powinno się smażyć w głębokim tłuszczu, jednak postanowiłam je nieco odchudzić i upiekłam w piekarniku oraz podałam z chrzanem i pieczywem. Pycha! Przepis(...)odstawiamy do wystygnięcia. 2 Czosnek oraz szalotkę ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do mięsa mielonego. 3 Całość dokładnie mieszamy i dodajemy kolejno sól, pieprz i musztardę. Gdyby masa mięsna była zbyt gęsta możemy do niej dodać jedno surowe jajko. Musi być elastyczna, aby łatwo było zawinąć w nią jajka. 4 Mięso mielone dzielimy na cztery części. Z każdej części
Kuchnia Bazyliimietanowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie makaronu z sosem śmietanowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku 2 duże(...)czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy ok. 2-3 cm, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron
Słodka StronaSzaszłyki z wołowiny z papryką i suszoną węgierką znalazłam w starej kuchni serbskiej. Są one tam opisane jako jedno z tradycyjnych dań serbskich podawanych na specjalne okazje. Mięso jest soczyste, suto przyprawione rozmarynem, czosnkiem i papryką. Pycha! Powinny być najpierw obsmażone a następnie grillowane jednak wersja z piekarnika smakuje równie wspaniale Przepis dołączam do Lubelskiego Kociołka Pod hasłem śliwki(...)jajko Do dzieła!!! Wołowinę mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem, rozmarynem i słodka papryka. Odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Z mięsnej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w plastry boczku. Paprykę kroimy w kawałki 2x2 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, paprykę, śliwkę w boczku, paprykę, mięs. Chwilę smażymy
sierotka maRysia w kuchninadzwyczajne w smaku. Serwowane z gotowaną marchewką zagęszczoną zasmażką maślaną z mąką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kotlety mielone z marchewką zasmażaną 5 od 16 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 3 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 230 kcal Tradycyjne kotlety mielone, przepis podstawowy. Ciepła gotowana marchewka pokrojona w kostkę zagęszczona maślaną(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KOTLETY MIELONE Mięso mielone przełóż do misy. Wbij jedno całe jajko, wsyp bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę, dodaj przyprawy. Zarób dłońmi jednolitą, dobrze wymieszaną mięsną masę. Uformuj 6 niewielkich lekko spłaszczonych kotlecików, okrągłych kształtem. Lepiej przygotować niewielkie mielone, gdyż szybciej usmażą się szczególnie w środku. Na nieprzywierającej patelni mocno rozgrzej tłuszcz do smażenia. Na gorącym
ProstePesto.pl