dania mięsne - 13801 przepisów (strona:675/921)

Zupa ogórkowa na żeberkach z kaszą jaglaną 151

Jedna z klasycznych polskich zup (tj. jak pomidorowa, krupnik, kapuśniak, jarzynowa), które po prostu od czasu do czasu, goszczą w naszych domach. Nieco mniej tradycyjne wydanie

Kierunekuchnia
SMAŻONE PIEROGI NA JARZYNCE 186

porze kapusta jest niezastąpiona w w domowej kuchni.Możemy z niej przygotować wiele smacznych dań.Dziś przygotowałam bardzo smaczny przepis na smażane pierogi z mięsem , otulone w kapuścianej jarzynce.Zapraszam!. Ciasto: ****************** 50 dag.mąki 2 jajka sól 2 łyżki oleju Ok.1 szklanki ciepłej wody Farsz: ********************** 60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy 1 sucha bułka 1 żółtko(...)mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką.Wyrabiamy z żółtkiem i doprawiamy.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.Rozwałkowujemy ma placek i wycinamy szklanką krążki.Nadziewamy je farszem mięsnym i zlepiamy fantazyjnie lub jak kto umie.Gotujemy pierogi we wrzącej , osolonej wodzie kilka minut. W tym czasie szatkujemy kapustę i siekamy drobno koperek.Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy posiekaną drobno

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki 174

Roladki schabowe przygotowałam na naszą rocznicową kolację. Kruche i rozpływające się mięso, farsz z grzybków nazbieranych przez Małżonka i pyszny sosik #lowicz wzbogacony śliwkami i rozmarynem

Kuchnia w czekoladzie
Galaretka z Lebiodki pospolitej –czyli oregano 167

przez sito wyłożone grubą warstwą gazy.Będzie to trwało prawie całą noc . Nie ściskać mieszaniny ,bo galaretka będzie mętna .Po tym czasie zmierzyć ilość płynu,i na każde 100ml dać 100g cukru brązowego,lub białego.Ogrzewać mieszaninę z cukrem, stale mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Gotować przez około 30 minut, do zgęstnienia galaretki.Sprawdzając gęstość , po umieszczeniu na talerzu łyżeczkę(...)jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki.   Oregano posiada również wartościowe

w mojej kuchni
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 153

Dzisiejszy przepis zrodził się trochę z konieczności, a trochę z tęsknoty. Jedno jest pewne, dodałam do niego dużo serca ;) dosłownie i w przenośni.  Po pierwsze

Quinoa Raz!
Chilli con carne a'la Heston 209

smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej mikstury. Na patelni lekko podgrzać oliwę z dodatkiem mielonego kuminu, wędzonej papryki i pieprzu cayenne. Ja nie miała mielonego kuminu i nie miałam możliwości zmielenia, przetarłam więc lekko w moździeży(...)Ekstraktu Marmite również nie było w kuchni ale zamiast tego dodałam łyżkę sosu sojowego, który jak się dowiedziałam smakuje podobnie a jest także używany w innych przepisach na to danie. Całą pastę przełożyć do garnka z mięsem i chwilę jeszcze pogotować. GOTOWE ;) Ja na koniec dodałam jeszcze słodką kukurydzę. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Aromatyczny gulasz . 150

Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny  gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 253

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania(...)zawijaniu liść nie pękał). Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka

Pyry na Gaz
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 167

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe

ClauditteMissCooking
YumYum DEVILED EGGS – FALLOUT – jajka faszerowane awokado z bekonem 240

jajek gotowanych na twardo i faszerowanych na ostro, z kolei radioaktywność kojarzy nam się z zielonym kolorem. Z tych względów jajka ustroiliśmy pastą z awokado, nie zapominając jednocześnie o mięsnym akcencie w postaci boczku, który idealnie pasuje do aksamitności farszu. Tak oto powstała prosta i smaczna przekąska dla fanów postapokalispy! Zobacz, jak jajka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)świetną przekąskę nie tylko w okresie świątecznym, ale także na każdą imprezę, zwłaszcza w klimatach postapo. Przywracają kilka punktów życia i dostarczają małej porcji promieniowania. OM NOM NOM!   * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

Nerds Kitchen
Przepisy na jesienne potrawy 179

czym popadnie. Jeśli mam w domu ryż serwuję ryż. Dla urozmaicenia często podaję gulasz z kaszą lub ziemniakami. Lubię gulasze gdzie obok mięsa są również warzywa. Poza tym mięsny gulasz można ugotować nawet z kurczaka. Placki ziemniaczane z sosem Jesień to pora na ziemniaki. Placki ziemniaczane z samych ziemniaków i te z dodatkiem marchewki lub cukinii smażę przynajmniej(...)ziemniaczane Lubię przepisy na jesienne potrawy z ziemniaków. Na ogół zawsze gotuję więcej ziemniaków na obiad, bo jeśli zostaną to na drugi dzień przyrządzam ziemniaczane krokiety. Jest to przepyszne danie z jesiennych warzyw. Przyrządzam je z dodatkiem batatów, jarmużu lub kalafiora. Po prostu to co mam pod ręką. Nic dziwnego, że za każdym razem ziemniaczane krokiety inaczej smakują. Nudna

codojedzenia
Pieczone klopsiki z papryką i koperkiem 155

Ostatnio mam spory apetyt na mięso, a że lubię je w postaci mielonej sporo takich przepisów u nas. Dzisiaj coś pieczonego. Tym sposobem chciała troszeczkę "odtłuścić" moje danie. Czy się udało ? O tak !!! Pulpeciki pieczone wyglądają przepysznie i zapewniam Was, że tak też smakują. Następnym razem przygotuję je z większej porcji i przechowam na następny dzień gdyż idealnie nadają(...)mięso mielone, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki, które układamy na blaszce do pieczenia. Pulpeciki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25  minut. Można obrócić po około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz czerwony z ziemniakami. 175

Smaczne i proste danie, mnie kojarzy się z dzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki(...)ziele angielskie, gotowac do miękkości. Mięso wyjąc i użyć do innych celów. Marchew, pietruszkę i buraki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru mięsnego. Gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem a jeśli używacie to przyprawą uniwersalną, a także startym czosnkiem lub przeciśniętym przez praskę. Dodajemy także majeranek. Jeśli kolor

Radość kipiąca uśmiechem.
Grochówka 116

Grochówka to przepyszna treściwa i sycąca zupa z grochu łuskanego, ziemniaków z dodatkiem kiełbaski. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimową aurę. Najlepiej smakuje ze

Blog kulinarny S9.PL
Aromatyczny pasztet z czarnej fasoli 118

Nie ukrywam że jem mięso – doskonale wiecie że nie jestem ani wegetarianką, ani weganką. Ale często – a ostatnio nawet bardzo często – jemy w domu całkiem bez

Karo in the Kitchen