uformowałem kulki o wielkości trochę przewyższającą piłeczki pingpongowe. Przed formowaniem każdej mięsnej kulki polecam zwilżyć ręce, aby mięso nie kleiło się i dość długo obtaczać mięsne kulki w rękach, tak aby struktura mięsa była zwarta i żeby nie rozpadło się ono w trakcie dalszego przygotowywania. Po uformowaniu mięsnych kulek przykryłem je szczelnie folią spożywczą i odstawiłem do lodówki na godzinę(...)wcześniej przygotowane mięsne kulki. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i smażyłem mięso z każdej strony, do jego lekkiego zarumienienia się. Po przesmażeniu dodałem mięso do sosu i całość podgrzewałem na małym ogniu przez około 10 minut. W razie gdyby sos stawał się zbyt gęsty, należy dodać do niego więcej wody. Po tym czasie dodałem do dania pozostałą
Wyprawy kulinarneklopsiki z ryżu i mięsa mielonego zapiekane w sosie pomidorowym. Idealny zestaw dla fanów gołąbków i podobnych połączeń z kapusty. Gołąbki to klasyczne, ulubione przez nas danie. Jednak to potrawa, która wymaga dużo czasy i pracy. Zapiekanka z kapusty znakomicie sprawdza się jako zamiennik dla popularnych gołąbków. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy zrobić klopsiki(...)Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego znakomicie się sprawdzi na codzienny obiad jak i na ten rodzinny. To także idealne danie jednogarnkowe. Zapiekankę można przygotować wcześniej, a później tylko zapiec . Żółty ser, natka pietruszki będą doskonałym wykończeniem potrawy. Tak udekorowana zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego
Dieta moja pasjapodkarpacka Lokalizacja: Kożuchów, Gmina Wiśniowa, Powiat Strzyżowski Suszone grzyby to ważny element podkarpackiej kuchnia. Zwykle używa się ich jako dodatku do kapusty, gołąbków czy krupników, ale mamy też wiele dań, w których aromat suszonych grzybów gra główną rolę. Jednym z nich jest zupa z suszonych grzybów. Ale i tu mamy pewną różnorodność. W zależności od zwyczajów panujących w okolicy(...)innych śmietaną. Czasem są to zupy proste i skromne, a czasem jest w nich więcej składników i smaków. Dzisiaj zapraszam na smaczną zupę grzybową z łazankami gotowaną na wywarze mięsnym lub warzywnym, która podbita jest i śmietaną i mąką. Podaje się ją z ugotowanym osobno makaronem typu łazanki. Mimo swojej skromności jest to zupa bogata w smaki i warta uwagi
Trzeci talerzdanie to mieszanina smaków. Ale jaka! W zasadzie wystarcza za cały obiad. Niezwykle sycąca zupa krem, o ciekawym warzywnym smaku. Niby niepozornej wielkości miseczka, ale pełna zupy, w pełni nakarmi godnego. Jest tu kalafior, ziemniaki, esencjonalny bulion, szczypta egzotyki w postaci mleczka kokosowego, które niebywale podnosi walory tej potrawy. Jako że zupa była moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam(...)ostrożnie, smakując i oceniając smak. Wyszła naprawdę zaskakująca! Chcąc ją wzbogacić o jakąś treściwą „wkładkę”, tym razem wpadłam na pomysł dodania pulpetów, ale nie mięsnych, a rybnych. Kupiłam ładny kawałek łososia i proszę! Proste składniki połączone razem sprawiły, że obiad był niezwykły! Składniki: zupa (na duży garnek) 2 litry bulionu mięsno-warzywnego 1 kalafior 4 średniej wielkości
Raj dla Podniebieniasmażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, papryka słodka mielona *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną (lub bułką tartą) oraz przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki i podsmażamy z każdej strony na rumiano *** *** Gdy klopsiki stracą już surowy(...)dodałam dwie łyżeczki cukru), mieszamy *** *** Zupy nie potrzeba dodatkowo zagęszczać, gdyż sama w sobie jest dość gęsta *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Zupa gołąbkowa z klopsikami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemodpowiednich przypraw oraz czas. Jeśli chcesz przygotować odpowiedniej jakości mięso, nie możesz się śpieszyć. Jak zrobić więc dobrą szarpaną wieprzowinę? Szarpana wieprzowina w piwie, bo taką wersję proponujemy, to danie bardzo proste w przygotowaniu. Jedynym mankamentem jest dość długie pieczenie mięsa. Aby jednak uzyskać odpowiednią jego miękkość ten proces jest niezbędny. Szarpana wieprzowina – jakie mięso? Zdecydowanie najlepiej sprawdzi(...)lepiej. Mięso z kością po upieczeniu będzie jeszcze pyszniejsze. Zapraszamy na przepis Kanapki z wieprzowiną Składniki: Mięso: łopatka wieprzowa w kawałku: 2 – 3 kg piwo, cydr lub bulion mięsny: ok. 1 litr cebula duża: 2 szt. Marynata: cebula: 2 szt. czosnek: 2 ząbki brązowy cukier: 2 łyżki musztarda Dijon: 1 łyżka sól: 1,5 – 2 łyżeczki wędzona papryka
Kuchnia Na WypasieW naszym ogródku powoli widać koniec cukiniowego wysypu, a my nadal mamy głowy pełne pomysłów na potrawy z tego warzywa. Dzisiaj zrobiliśmy cukiniowo-ziemniaczane kotleciki i
niecodziennikparyDzieci znajdą tu mały plac zabaw i drewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy. Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne domowe obiady. Na naszym stole pojawiła się najpierw(...)grube, nie za cienkie, a w środku wspaniały farsz z przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową
Kulinarne przygody Gatityparmezanu w towarzystwie sosu pomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką(...)przepis na mniej kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym
Niedzielny kucharzodżywcze i przyjemny smak. Jakie są korzyści z ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej? Najczęściej gotuję kaszę gryczaną nieprażoną, gdyż w moim domu bardziej ją lubimy i pasuje do większości dań obiadowych. Kaszy lepiej nie gotować w torebkach, gdyż traci wiele cennych składników, a cały smak zostaje w wodzie, którą później wylewamy. Kasza gryczana dobrze wpływa na nasz układ krążenia(...)diecie bezglutenowej. Dodatkowo jest bardzo sycąca i nie ma dużo kalorii, co powinny docenić osoby aktywne i dbające o linię. Kaszę gryczaną nieprażoną można wykorzystać: do sosów grzybowych i mięsnych z farszami do mięsa i warzyw z gulaszem w farszu do pierogów i gołąbków do zapiekanek z warzywami lub mięsem w sałatkach z warzyw i grzybów do pulpetów jako składnik
Gotuj w domuparmezanu w towarzystwie sosu pomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką(...)przepis na mniej kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym
Niedzielny kucharzKebabowa surówka z pekinki Pyszna surówka o smaku kebabu doskonała do frytek . Genialnie prosta , a do tego wegetariańska. Moi chłopcy nie przepadają za surowymi warzywami ale
Ogrodnik w podróżyDynia, naukowo cucurbita, to genialne źródło witamin, antyoksydantów, które mogą hamować rozwój zmian nowotworowych, działa korzystnie na nasz wzrok. Jest pełna substancji obniżających poziom złego cholesterolu
PichceniomaniaMimo że ostatnio coraz bardziej zaskakuje mnie różnorodność kuchni roślinnej, to wciąż zdarza się przygotować czasem coś mięsnego. Ze względów zdrowotnych nie mogę jeść tyle strączków, a produkty mięsne są dla mnie po prostu neutralne. Co najchętniej wybieram? Oczywiście drób! Tym razem miałam do wykorzystania mięso z piersi indyczej, chudej i bogatej w mnóstwo związków mineralnych oraz witamin - niacyna(...)tłuszczu! Czyli naprawdę malutko. Dzięki jogurtowej marynacie mięso stało się wyjątkowo kruche i soczyste, a przy tym świetnie skomponowało się z ziołowymi przyprawami i całym daniem. Podałam je z delikatnym ryżem basmati i natką pietruszki. Było tak pysznie, że w przeciągu 2 dni postanowiłam przygotować sobie ponownie to danie. 😇 Indyk z cukinią to połączenie idealne! Składniki
Kuchnia EllieMam takie miłe wspomnienie... jak to lata temu, w przerwie obiadowej w ciągu dnia pracy, biegłyśmy z przyjaciółką na "coś dobrego" na poprawę humoru
Pichceniomania