dania mięsne - 13801 przepisów (strona:679/921)

Sałatka z tortellini w stylu włoskim. Hit każdej imprezy 137

pierwsze znajdziecie na półkach z makaronem, drugie zaś w lodówkach, ponieważ muszą być przechowywane w chłodzie. Tortellini mogą być z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub serowym. Ja do tej sałatki najczęściej wykorzystuję pierożki z serowym farszem, bo mięsny dodatek zapewnia kolejny składnik, którym jest… Salami . Ta długodojrzewająca kiełbaska wieprzowa nadaje sałatce wspaniały aromat. Ja najczęściej używam klasycznego salami, bez dodatków(...)zalewie z oliwy trudniej spotkać na sklepowych półkach. A zalewa jest o tyle istotna, że wykorzystujemy ją później, by stworzyć wyjątkowy dressing. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON Oliwki . Nie wyobrażam sobie, by zabrakło tu też oliwek. Ich charakterystyczny słonawy smak idealnie współgra z delikatnymi pierożkami, aromatycznym salami i mocnymi pomidorami

Na-talerzu.pl
Grillowany kurczak z batatem, quinoą i zieloną sałatką 182

Program Clean 9 to zdecydowanie oszczędność czasu, kolejny posiłek, który przygotujecie w mniej niż 20 minut. Posiłki podczas programu oczyszczająco-odżywczego Clean 9  przygotowuje się

Quinoa Raz!
Pulpety w sosie koperkowym 102

Brak pomysłu na danie obiadowe z ryżem? Polecam pulpeciki w sosie koperkowym. Ugotowany na sypko ryż doskonale do nich pasuje, a same pulpeciki bardzo dobrze smakują. Polecam również klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 kajzerka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko listek laurowy 2-2,5 szkl. bulionu 100 g serka topionego(...)samym końcu dodajemy odciśniętą kajzerkę, mielimy. Do miski z mięsem dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę niewielką ilością bułki tartej lub kaszy manny. Dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy obtaczamy w mące, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju

Smaki Na Talerzu
Krupnik sposobem włoskim. Bardzo pożywna i zdrowa zupa z zaskakującymi składnikami. PRZEPIS 124

biała fasola, fasolka szparagowa i szpinak. Tak nam posmakowało, że odtworzyliśmy tę zupę w naszej kuchni. Mamy już dla was ten przepis. Przepis na krupnik sposobem włoskim Składniki: wywar mięsny lub woda, jeśli gotujemy wege (3/4 średniego garnka), 1 cebula, 2 garście zielonej soczewicy, 2 garście pęczaku, 1 por, 1 puszka białej fasoli, około 100 gramów mrożonej fasolki szparagowej(...)jakiś czas mieszając. Jeśli zupa wyszła za gęsta, dodaj wody. Gotowe! Rada: spotkaliśmy się również z odmianą tej zupy, której zamiast szpinaku dodano pomidory. Jeśli gotowaliście taką, koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak wyszła.   Artykuł Krupnik sposobem włoskim. Bardzo pożywna i zdrowa zupa z zaskakującymi składnikami. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Grillowane warzywa – jakie warzywa grillujemy? 224

Grill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leniwe 172

W moim rodzinnym domu leniwe zawsze nazywane były po prostu kopytkami. Śledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja

PatiGotuje
Kotlet mielony ze śliwką. 153

niej.  Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i mocno wyrabiamy, jak już kiedyś pisałam najlepiej się to robi tłuczkiem do ziemniaków. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do masy mięsnej i ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rosół ( ten jest dużo lepszy niż woda) i ostatecznie doprawiamy. Na koniec jajko i 2 - 3 łyżki bułki tartej. Odstawiamy na chwilę aby sobie(...)grilla i upiec w piekarniku. Według mnie do śliwki aby zapanował kontrast dobrze jest mięso doprawić dość mocno. Takie pikantniejsze lepiej kontrastuje ze słodyczą owocu. Ogólnie bardzo smaczne danie, wyborne na ciepło jak i na zimno

Dieta moja pasja
Pierogi z mięsem z rosołu 194

mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku(...)odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni przesmażamy boczek z cebulą. Ugotowane mięso, warzywa, czosnek, przesmażony boczek z cebulą mielimy maszynką. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, cienko wałkujemy (pozostałe ponownie przykrywamy ściereczką lub przechowujemy w woreczku) i foremką lub szklanką wycinamy kółka

mojewypiekiinietylko
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 171

dziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe(...)lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Zawijaski z mielonego mięsa z pieczarkami 223

Mielony nie znaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:) Składniki; 1/2 kg mięsa mielonego 1 kajzerka lub 2 kromki chleba 1

Apetyczna babeczka
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 237

jeszcze czego dosypać. Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Gdy masa jest już dobrze doprawiona dodajemy do niej żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą mięsną. Przekładamy masę do wysmarowanych smalcem i wysypanych tartą bułką form keksówek, których dno wykładamy cieniutkimi paskami wędzonej słoniny. Masę dociskamy i wyrównujemy dłonią tak, żeby pozbyć się z niej powietrza(...)naprawdę idealny – podsmażenie i duszenie mięsa zachowuje całą jego soczystość . Używamy też płynu-galaretki i tłuszczu pozostałego z gotowania – to sam skondensowany smak . Pasztet jest miękki ale zwarty, lekki , da się kroić w plastry i smarować. Pyszny i wilgotny . Jeśli nie macie jeszcze ulubionego przepisu a pasztet – to może być właśnie ten. Spróbujcie! I DZIEŃ – smażenie i gotowanie 500g szynki

Karo in the Kitchen
Klopsiki z fasolką szparagową w curry 128

Danie w nieco orientalnym stylu. Ryż z klopsikami wieprzowymi w sosie curry z dodatkiem fasolki szparagowej oraz pędów bambusa. Pamiętajcie, że mleczko kokosowe samo w sobie nie jest jakieś mocno wyraziste w smaku, więc finalny efekt wiele zależy od końcowego doprawienia;) 600-800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1-2 ząbki czosnku mielony imbir 250 g zielonej fasolki(...)ilość oleju, wrzucamy połowę cebuli i podsmażamy. W misce mieszamy mielone mięso, przestudzoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą mielonego imbiru, dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je na rozgrzanym na patelni oleju. Pozostałą cebulę podsmażamy na średnio rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej mieloną słodką paprykę, curry oraz posiekaną

Smaki Na Talerzu
Pulpety w gęstym sosie warzywnym 217

Kolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej(...)przygotować pulpety. Seler konserwowy dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać pokrojonego selera, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować duże pulpety, ja zrobiłam 8 kulek. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać uformowane pulpety. Warzywa doprawić solą, pieprzem , słodką papryką i oregano. Gotować dalej aż warzywa będą

Monia miesza i gotuje
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 203

Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. W takie chłodne jesienne dni krupnik doskonale rozgrzewa. Krupnik to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd(...)zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Bo bardzo lubię pęczak w daniach. Dodaje się też do krupniku ziemniaki, ale ja tym razem ich nie dodałam. Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając do krupniku koperek jak tym razem. Krupnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony z ziemniakami 89

wypróbowany i prosty. Bardzo często gotuję barszczyk z ziemniakami i dużą ilością warzyw.   Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania czerwonego barszczu: około 1,5 litra wywaru mięsnego lub jarzynowego 4-5 czerwonych buraków ćwikłowych 1 marchewka kawałek selera biała część pora około 50g słoniny 1 cebula około 300g białej kapusty 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże(...)garnku na zupę stopić słoninkę, gdy skwareczki ładnie się zarumienią dodać posiekaną cebulę, następnie pora, gdy zmiękną dodać buraczki. Wszystko razem przesmażyć chwilę, cały czas mieszając, wlać gorący wywar, dać przyprawy i zagotować.  Do podgotowanych buraczków dodać pozostałe warzywa i jabłka - gotować, aż wszystkie jarzyny będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Jeżeli

Moja Książka Kucharska