dania mięsne - 13801 przepisów (strona:629/921)

Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym 2143

rodziny. Treściwe i sycące danie z podstawowych składników. Prostota, czyli to co lubię w kuchni najbardziej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 kubka/szklanki makaronu u mnie pene 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 3/4 szklanki kwasnej śmietany

Blog kulinarny S9.PL
Zupa z młodej kapusty 148

jakie dania z młodej kapusty królują na Waszych stołach. mięso lub koście na wywar   1 główka młodej kapusty (mała) 3-4 ziemniaki  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe   3ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Dodatkowo:   koperek natka pietruszki Ponadto: olej/masło klarowane do smażenia   Ugotować wywar mięsny

Di gotuje
Focaccia z polędwiczką 170

bardziej traktowane jest jako danie główne. Focaccia z minimum składników świetnie smakuje z oliwą z oliwek. Odrywamy kawałek pieczywa i maczamy ją w oliwie - niebo! Focaccia z polędwiczką borową smakowała świetnie również z oliwą. Ja zazwyczaj focaccie podaję z serem, bo uwielbiamy połączenie ciasta drożdżowego i żółtego sera. Natomiast dzisiaj chciałam Wam przedstawić dodatek mięsny jakiego użyłam. Polędwiczka borowa

MamaOskarka
Kotlety mielone w sosie koperkowym 174

części. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć na papierowym ręczniku. Odsączone kotlety przełożyć do sosu koperkowego i całość ze sobą zagotować.  Przygotowywanie sosu koperkowego  Smażenie kotletów i wygląd dania przed zagotowaniem sosu

Ugotować
Pieczone ziemniaki zawijane w boczku 243

Ziemniaki to danie, który towarzyszy nam niemal każdego dnia. Czy to w zupie, czy jako dodatek do obiadu. Ten prosty produkt może również służyć za super przekąskę! Dziś wam pokażę jeden z takich pomysłów. Są to pieczone ziemniaki w boczku. Są pyszne. Idealnie sprawdzą się do obiadu, ale też jako przekąska. Przez mięsny dodatek są dosyć syte. Są kaloryczne

Gotuj z Mąką
Polski "kebab" 115

to jest kolejnym daniem, które robi się samo, i idealnie nadaję się dla większej ilości osób. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym oraz warzywami takimi jak sałata, pomidor lub ogórek kiszony. Klasyczny przepis na łopatkę, podany w nie co zmodernizowany sposób. Polecam :) Porcja: 8 osób Składniki: * 1.5kg łopatki wieprzowej * dwie małe cebule * kostka mięsna * 3 ząbki czosnku * wegeta

Klasyka Gotowania
Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 197

cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę. Postępować tak z resztą płatów makaronu. Do formy do zapiekania wlać połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć makaronowe roladki łączeniem do dołu. Wszystko polać resztą sosu pomidorowego. Obłożyć plasterkami mozzarelli. Jeśli zostały nam paski cukinii - udekorować nimi danie. Włożyć do piekarnika

Posadzone i zjedzone
Skrzydełka drobiowe w chrupiącej panierce 181

sposób - opanierować i drugie danie gotowe. Chrupiąca panierka, soczyste mięso rozpływające się w ustach to jeden z najsmaczniejszych recyklingów kuchennych. Bardzo lubię delikatny rosół drobiowy właśnie na skrzydełkach, niestety później gotowane skrzydełka z rosołu nie mają wzięcia, a chrupiące, panierowane i owszem. Przepis doskonale znany i popularny z czasów mizerii sklepowej i kartkowych zakupów mięsnych, a myślę, że wart

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lazanki z kapusta i frankfurterkami 264

resztek makaronów, które gdzieś nam zalegają w lodówce i szafkach. Przepis pochodzi z "Ekonomii gastronomii". Kapusta wygląda jak łazanki więc nawet dzieci, dla których kapusta to wróg zjadły to danie ze smakiem. POLECAM! Lazanki z kapusta i frankfurterkami  2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 cebule, pokrojone w półplasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 8 frankfurterek, pokrojonych na kawałki(...)łyżki musztardy (po jednej francuskiej i jakiejś ostrej) 2 łyżki octu winnego 200 g makaronu (gotujemy go do miękkości wg przepisu na opakowaniu) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego bulionu Masło i olej rozgrzewamy na sporym ogniu, wrzucamy czosnek i cebulę oraz kiełbaski. Smażymy mieszając ok 5 minut by wszystko ładnie się zarumieniło. Zmniejszamy ogień, solimy i pieprzymy. Dusimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienna zupa klopsikowa 135

Zupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)się zupy. Dodajemy także łyżkę soli, po 2-3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i liść laurowy *** *** Kapustę kiszoną drobno siekamy i dokładamy do garnka z zupą *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki wrzucamy kolejno do gotującej się zupy. Dodajemy także brukselkę *** *** Wsypujemy kaszę i gotujemy całość na niedużym ogniu pod przykryciem przez około

Blog z Apetytem
Kurczak z ryżem, selerem i pieczarkami 107

potrzebne, by się nasycić: mięcho, ryż, grzyby i seler. Do dzieła! Lista zakupów 4 udka kurczaka 200 g brązowego ryżu 200–250 g pieczarek ok. 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego 20 ml oleju 2 łyżeczki soli (1 do kurczaka, 1 do pieczarek, ryżu i selera) 2 łyżeczki pieprzu (1 do kurczaka, 1 do pieczarek, ryżu i selera(...)przypraw z kurczaka) wlewamy bulion do takiego poziomu, by zakrył mieszankę ryżu, selera i pieczarek. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy danie przez 45 minut na środkowej półce. Po tym czasie jeszcze nie wyjmujemy naczynia z piekarnika, tylko przechodzimy do kolejnego kroku. Po 45 minutach zdejmujemy folię i potrawę przez kolejne

Proste-przepisy.pl
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 158

Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej kompozycji składników, danie ma charakter i nie jest mdłe. Smakuje naprawdę wyjątkowo! P.S. A do tego jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek(...)Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 170

Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej kompozycji składników, danie ma charakter i nie jest mdłe. Smakuje naprawdę wyjątkowo! P.S. A do tego jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek(...)Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Pappardelle z sosem spaghetti i kotlecikami 158

przelać do garnka , dodać wodę i zgotować. Do miski przełożyć zmielone mięso , dodać startą cebulę na tarce jarzynowej oraz przyprawy: Vegetę , maggi , pieprz, czosnek i roztrzepane jajka. Masę mięsną dobrze wyrobić. Jeśli wyda wam się zbyt zbita dodajcie troszkę wody. Z mięsa formujemy kotleciki , mogą być okrągłe lub podłużne jak wolicie. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor(...)sosu pomidorowego. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente . Ja swoich kotlecików nie obtaczałam ani w bułce ani w mące i bardzo ładnie się usmażyły . Pyszne i proste danie :) Smacznego . http://www.bio-fabijanscy.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Szaszłyki mięsno-ziemniaczane 149

przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy, zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, formujemy 10 pulpetów. Obgotowane ziemniaki oraz pulpety nabijamy naprzemiennie na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków. Patelnię rozgrzewamy. Dodajemy klarowane masło. Obsmażamy szaszłyki ze wszystkich stron, do lekkiego przyrumienia. Następnie szaszłyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (ja szaszłyki dałam na kratkę do grillowania

Smaki Na Talerzu
Wielkanocna szynka z białą kiełbasą i sosem chrzanowym 143

Pyszna soczysta szynka,idealna na Wielkanoc ale nie tylko,Nadziana białą kiełbasą i podawana z sosem chrzanowym na dwa sposoby.Pyszna jako danie na ciepło ,jak

Swojskie jedzonko
Tortille po meksykańsku 106

Uwielbiam ostrą kuchnię. Chilli, jalapeno czy habanero to coś, czego na półce z przyprawami w mojej kuchni nie może zabraknąć. Dlatego lubię między innymi kuchnię meksykańską

Z notatnika dietetyka
Krem z żółtych warzyw 161

najczęściej jako pierwsze danie. Jeśli podam z kawałkami kurczaka, dużą ilością zieleniny – wystarcza na obiad, po lekkiej dokładce. Lekko sycąca, zdrowa zupa udekorowana pestkami dyni. Podawajcie także z kleksem jogurtu, śmietany i natki. Dziś zupa krem z żółtych warzyw (pomarańczowe też się załapały). Pyszna, domowa, lekka, zdrowa, szybka zupa krem na bulionie warzywnym lub mięsnym. Możecie do gotowej

Zasmakuj Kuchni
Empanadas z wołowiną. 167

nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care

zadanie-gotowanie
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 229

Quiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie

Karo in the Kitchen
Ulubieńcy stycznia 144

oraz wielu innych dań. Mi najbardziej zasmakował z naleśnikami bolognese. Kolejnym ulubieńcem jedzeniowym jest zielona soczewica. Nie wiem dlaczego, ale wcześniej jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec grudnia spróbowałam tę zieloną i bardzo mi zasmakowała. Szczególnie do gustu przypadły mi z nią pierogi, kotlety oraz potrawka warzywna. Następnym ulubieńcem jest farsz a'la mięsny zrobiony z zielonej soczewicy

wegujemy
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 140

Typowo poniedziałkowa zapiekanka, gdy zostaje mięso z niedzielnego rosołu i można przygotować obiad po jego recyklingu. Zapiekanka ma wszystko czyli 3 w

To co kocham
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 253

konserwantu: nie da się go uniknąć. Sól peklująca zabezpiecza przed psuciem, a przy tym nadaje różowy kolor i smak wędlinie. Dlatego jest powszechnie używana. Po co nam jednak zagęszczacze, wzmacniacze smaku i wstrzykiwana woda? Taki boczek jest też tańszy. Surowy boczek kosztuje max ok 16 zł za kilogram. Zaś dobry pieczony boczek w mięsnym dwa razy tyle

Anioszek w kuchni
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 267

konserwantu: nie da się go uniknąć. Sól peklująca zabezpiecza przed psuciem, a przy tym nadaje różowy kolor i smak wędlinie. Dlatego jest powszechnie używana. Po co nam jednak zagęszczacze, wzmacniacze smaku i wstrzykiwana woda? Taki boczek jest też tańszy. Surowy boczek kosztuje max ok 16 zł za kilogram. Zaś dobry pieczony boczek w mięsnym dwa razy tyle

Anioszek w kuchni
Kofta wołowa 199

Mięsny wtorek W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej dziś wraz z Emilią , Malwiną i Zuzią postanowiłyśmy, w ramach wspólnego gotowania, przygotować kofty. Już kiedyś robiłam kofty jagnięce z miętą , ale ponieważ K. nie przepada za tym rodzajem mięsa, tym razem postanowiłam zrobić nieco pikantne kofty z mięsa wołowego . Tego rodzaju danie idealnie nadaje się do przygotowania na grillu

Codzienne Gotowanie
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 137

 Ostatnio był przepis na ciasto naleśnikowe , więc teraz trzeba coś z nich zrobić będą to krokiety na które znalazłam kiedyś przepis w miesięczniku Moje smaki

Kulinarne życie
drobiowe kebabczety z koperkiem 139

podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką. Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1/2 czerwonej papryki 1/2 pęczka koperku bułka tarta  biały pieprz sól Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Koperek posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa i wymieszać. Z masy mięsnej formować wałeczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia