Bardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób
Karo in the Kitchenprzepis autorstwa Jagny Niedzielskiej, który został przez nas nieco zmodyfikowany. Jest to śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną. Zaskakujące połączenia? Tak, ale baaaardzo pyszne! Danie to przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadziła właśnie Jagna. Warsztaty odbyły się pod hasłem "Jak cieszyć się zdrowym świętowaniem z bliskimi?" i zostały zorganizowane przez Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej(...)zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami
Kulinarne przygody Gatityuzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach? Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie sztywne, spoiste i twarde. A niezupełnie o to nam chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić ręką, ale krótko, około minuty – tylko do momentu, aż da się łatwo uformować , nie porozpada
Karo in the KitchenRostbef bez kości (ang. Striploin) zawiera mięsień najdłuższy grzbietu. To bardzo delikatne i smaczne mięso wołowe. Ma czerwoną barwę, a jego tłuszcz – białą. Mięśnie są drobnowłókniste, delikatne, tkanka mięsna soczysta i wyjątkowo smaczna.” (opis za „Wielką księgą wołowiny”, 2015). Mięso wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zdążyło się ogrzać do temperatury otoczenia – nie może być bardzo zimne! Osuszamy wołowinę(...)ewentualne kawałki tłuszczu. Sznurkiem bawełnianym obwiązujemy kawałek mięsa tak, żeby jak najbardziej go wyrównać i uformować – dzięki temu mięso równomiernie będzie się ogrzewało i równomiernie piekło, a potem da się łatwo pokroić na zgrabne kawałki (poszukajcie na youtube filmu „wiązanie beleronu”). Mocno i solimy i pieprzymy związane mięso. Nie obawiajcie się, że tak użyta sól w jakikolwiek sposób wysuszy mięso
Karo in the Kitchenszukania sztućców. Pierwsze podobne jadłam przygotowane przez prawdziwą kucharkę na imprezę z okazji 40 mojego męża. Jednak nie dostałam przepisu i takie wyszły według mojego pomysłu na to danie. Do przygotowania około 30 sztuk potrzeba tylu właśnie pieczarek, raczej nie za wielkich. Zatem konkretnie: - 30 pieczarek - 400g dowolnego mięsa mielonego - 1 cebula drobniutko pokrojona(...)mięso, posiekaną cebulę i trzonki pieczarek oraz 1 jajko i dodatkowo oczywiście sól i pieprz. Można i z innymi przyprawami poeksperymentować. Następnie każdy kapelusz napełniam dobrze wymieszaną masą mięsną formując rodzaj kuleczki. Gdy wszystkie są gotowe, szykują zestaw do panierowania, czyli trzy naczynia, z mąką, roztrzepanym jajkiem (1 może nie wystarczyć) i bułką tartą. Używam dwóch łyżek i obtaczamy
I tu będę miała takie tewywodzące się z Włoch danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Nie z każdego typu ryżu zrobimy risotto, potrzebny jest nam jeden konkretny rodzaj, a mianowicie ryż arborio . Ten rodzaj ryżu ma okrągłe ziarna, które w trakcie gotowania stają się lepkie, klejące i nie rozpadają się. Ryż gotujemy z dodatkiem wywaru, najczęściej warzywnego, ale wywar mięsny, rybny oraz woda(...)starsze. Młode i małe sztuki pieką się szybciej, po godzinie powinny być już miękkie. Jeśli wywar warzywny , którego używacie jest doprawiony solą, zredukujcie ilość soli, którą doprawiacie risotto. Lubisz dania z burakami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kuskusu z burakiem. Risotto The post Risotto z buraczkami appeared first on MeCooks Blog
MeCooksłyżka mąki Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko, kapary można przekroić na pół. Wymieszać masę mięsną, wyłożyć na folię spożywczą i zawinąć dość gruby rulon. Obwiązać nitką. Parzyć w wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić. Wywar z pod pieczeni wlać(...)śmietana nam się nie zważyła. Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry, polać sosem. Danie podawać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatweTradycja przygotowywania zakąsek jest prawie tak stara jak tradycja spożywania napojów wyskokowych. Śledzik i ogórek stale towarzyszą co bardziej udanym spotkaniom. Do tak zacnego grona warto
Kulinarna PatilogiaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 To jedno z nielicznych dań, po które sięgnąłem po wielu, wielu latach. Coś, co zwie się, jak się zwie, wcale nie musi tak smakować. Na szczęście spróbowałem i pokochałem to danie. Niestety, jak to w życiu bywa, nie długo cieszyłem się delektowaniem się tej zupy. Postanowiłem więc, poszukać alternatyw, które(...)jakiś sposób pozwolą zastąpić, nie tracąc zbyt wiele z niesamowitego aromatu. O konsystencję można sprzeczać się. Jednak dla kogoś, kto musi uważać na produkty mięsne lub z wyboru zrezygnował z jego spożywania, jest to przepis na miarę „złota”. <AG> Składniki: 100 g kotletów sojowych 2 marchewki 2 pietruszki
R'n'G KitchenPlusem jest to że bardzo dużo ich wychodzi i może być obiad na 2 dni Dawno ich nie robiłam, ale tym razem dodałam jeden składnik więcej
Moje WyrobyDzień jak co dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla
Gotowanie z pasjąDzień jak co dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla
Gotowanie z pasjąWitam Kochani Dziś zapraszam po przepis na pyszne kartacze, specjał kuchni polskiej, wykonane są z ciasta ziemniaczanego, które jest połączeniem ziemniaków gotowanych i surowych. Kartacze nadziane
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuinne. Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Za co bardzo dziękuję. 2 pęczki zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła klarowanego 100 g żółtego sera 100 g słodkiej śmietany 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego groszek ptysiowy sól pieprz bazylia Szparagi opłukać i odłamać
O kuchni z uczuciemPo Świętach mam niesamowitą ochotę na mięso, więc dziś zaserwowałam polędwiczkę wieprzową marynowaną w cydrze i duszoną z jabłkami. Danie jest pachnące i pyszne, a
Weekendy w domu i ogrodziepewno jest to tradycyjne i regionalne danie Tatarów Krymskich. Czebureki, bo o nich mowa, są rodzejem pierogów z rewelacyjnym farszem, które smaży się na głębokim tłuszczu. Generalnie farsze to surowe mięso mielone – w oryginale baranina, ale można spotkać się także z wersją warzywną lub wypełnioną serem. Moją dzisiejszą propozycją jest wersja mięsna, a konkretnie wieprzowo-wołowa. Oryginalnie czebureki
PatiGotujepewno jest to tradycyjne i regionalne danie Tatarów Krymskich. Czebureki, bo o nich mowa, są rodzejem pierogów z rewelacyjnym farszem, które smaży się na głębokim tłuszczu. Generalnie farsze to surowe mięso mielone – w oryginale baranina, ale można spodka się także z wersją warzywną lub wypełnioną serem. Moją dzisiejszą propozycją jest wersja mięsna, a konkretnie wieprzowo-wołowa. Oryginalnie czebureki
PatiGotujeKluski śląskie to bardzo popularna i tradycyjna potrawa na Śląsku.Zdobyła już swoich zwolenników w całej Polsce.Kluski można podawać polane stopioną słoninką,skwarkami z
Niespełnione zdolności kulinarneViolaPassion Wschodnia część Polski W moich stronach ,jedno z tradycyjnych dań(...)zamierzonej wielkości gotowego już wyrobu Ciasto: 7.5kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jeżeli ziemniaki są bardzo mokre) sól Farsz mięsny: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ,3 jajka w zaleznosci czy małe czy duże 6 ząbków czosnku przeciśniętego na prasie łyżka suszonego majeranku pieprz sól do smaku 1 kajzerka
Viola cooks with passionmoim blogu. Kiedy jednak dodaję coś mięsnego, to staram się, aby było to coś naprawdę dobrego. Przygotowując te roladki-zraziki nie nastawiałam się, że zrobię zdjęcia i umieszczę na blogu. Wyszły jednak tak smacznie, że w biegu fotografowałam, aby podzielić się nimi z Wami. Wbrew pozorom jest to dość szybkie danie, bo kurczak dusi się krótko. Troszkę zabawy jest
Codzienna kuchnia niecodziennabędę się nad tym rozprawiać.Możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Porcja Dania ma 294 kcal. Przepis na 4 porcje. 50 dag.mięsa mielonego z kurczaka 40 dag.fasolki szparagowej 2 dymki 1 mała papryczka chilli 1-2 łyżeczki curry jajko 1,5 łyżeczki kaszy manny ( dajcie więcej jak potrzeba) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sezamu ziaren(...)olej kokosowy sól,pieprz,cukier,natka,woda mineralna gazowana *********************************************************** Mięso wyrabiamy z jajkiem , kaszą manną ,sezamem i wodą mineralną 2 łyżkami.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Z masy mięsnej formujemy kotleciki.Każdy obtaczamy w bułce tartej , a następnie smażymy na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Dymkę obieramy,kroimy ukośnie w kawałki.Chilli umyć , usunąć gniazdo nasienne
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChinkali z mięsem to danie kuchni kaukaskiej, bardzo popularne zwłaszcza w Gruzji. Chinkali to inaczej pierogi, czy też duże kołduny, które zwija się jak sakiewki. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka rosół i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię