dania mięsne - 13801 przepisów (strona:618/921)

Kotlety z kalafiora 144

Robiłam już kotlety z cukinii, wszelakich kasz, ziemniaczane, mnóstwo cudownych smaków i pomysłów. Przyszedł czas na te z kalafiora, przepyszne i idealne na ciekawy obiad jako

nietylkopasta.pl
Jajka wielkanocne - szynka z warzywami w galaretce 479

Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz

Ugotować
BURGER Z PIECZONYMI BURAKAMI, JARMUŻEM I FILETEM ŚLEDZIOWYM 137

Nie wiem jak w Waszych miastach, ale w Krakowie na każdym kroku można spotkać przeróżne burgerownie. Każda z nich oferuje co najmniej kilkanaście propozycji na pyszne

Ostra na Słodko
Burgery z wędzoną rybą i soczewicą 144

Przygotowane przeze mnie ostatnio “ Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy

Moja Delicja
Podudzia kurczaka z bulgurem zapiekane w aromatycznej glazurze i "Jezioro szczęścia" 194

Wysokie temperatury nie sprzyjają gotowaniu i staniu przy kuchence czy płycie. Dlatego ja wybieram pieczenie całej potrawy w jednej formie. Danie jest bardziej aromatyczne i

Weekendy w domu i ogrodzie
Młoda kapustka z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami 303

Dziś zapraszam Was na proste, pyszne i naprawdę sycące danie. Młoda kapusta z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami , to idealny majowy obiad. Osobiście uwielbiam takie

Słodkie okruszki
Roladki z szynki i "Siostry" 209

Kiedyś już podawałam przepis na aromatyczną pieczoną szynkę . Dziś proponuję inne wykorzystanie kulki szynki. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a dzięki niemu dostajemy danie, które

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy 152

Meksykański kurczak w paprykowo-czekoladowym sosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z

To co kocham
Żeberka w sosie musztardowo-miodowym z orzechami 140

W moim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują

To co kocham
Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 213

Kolejna odsłona Maminkowych zapiekanek. Tym razem w dwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko i dla tych, którzy za nim nie przepadają.     Składniki: -1

Maminek kulinarny
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 175

ubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku pieczonych warzyw, pomidory powinny być jak najlepszej jakości, dojrzałe i bardzo aromatyczne, najlepiej wybrać sprzedawane bezpośrednio od rolników na targach... WIĘCEJ PLACUSZKI ZIEMNIACZANE(...)ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił, to znowu jakoś te wytrawne smaki mu bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo

SMYKWKUCHNI
Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup 121

pożywna i wystarczy za pełne danie obiadowe. Do zupy często dodaje się też podroby, ale ja zrezygnowałam z tego dodatku. Jeśli lubicie tradycyjną zupę ogórkową , koniecznie spróbujcie również tej ciekawej wersji. Rassolnik jest sycący, rozgrzewający i pyszny. Polecam, smacznego:) Przepis na zupę ogórkową po rosyjsku (Rassolnik): ok. 2 -2.5 l domowego bulionu mięsnego (u mnie drobiowy), mięso z bulionu

Lekcje w kuchni
Szakszuka ze szpinakiem i kindziukiem 139

daję inspirację na pyszne danie. Szakszuka pojawia się u nas z reguły podczas weekendowych śniadań, kiedy to jest czas, aby celebrować posiłki, niespiesznie pokrzątać się po kuchni, a  potem wspólnie usiąść do stołu. Rodzajów szakszuki jest całe mnóstwo, wszystko tak naprawdę zależy od Waszej kulinarnej wyobraźni. Tym razem moja szakszuka jest mięsna, ponieważ dodałam do niej plasterki kindziuka

Kulinarne przygody Gatity
sufleciki mięsno-serowe 118

Przepis na to danie dostałam od czytelniczki- Pani Ani. Jak tylko rzuciłam na niego okiem to już wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę i na pewno nam zasmakuje. Zrobiłam je trochę inaczej (gotowane mięso zamieniłam na smażone w przyprawach) ale jestem przekonana, że wersja pierwotna także byłaby pyszna.  Te mięsne babeczki są niezwykle delikatne, niczym suflet. Przepysznie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KOTLETY Z ZIEMNIACZANE 165

gotujecie ziemniaki specjalnie do tego dania, pamiętajcie o ich dokładnym wystudzeniu przed formowaniem. Zimne i zbite puree zagwarantuje odpowiednią strukturę kotletów. Sprawi, że nie będą rozpadały się podczas smażenia i przewracania na patelni. Udadzą się nawet bez dodawania jajka. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym lub grzybowym . Pasują też jako dodatek do mięsnego obiadu lub po prostu

cool and minty
Placuszki z cukini 157

roli głównej. Postanowiłam, że i ja dam jej szanse. W końcu przełamałam lody i zrobiłam placuszki z cukini. I wiecie co? Nie taki diabeł straszny jak go malują. Placuszki z cukinii okazały się przepyszne. A przy okazji są wyjątkowo wdzięczne – są niskokaloryczne i szybkie w przygotowaniu. Idealne jako lekki lunch lub dodatek do mięsnych potraw. Wiem, że będą one częściej

Fit Food Brunetki
ZUPA MEKSYKANSKA PODANA Z NALESNIKIEM 265

nadal smak jest inny to w daniu całkowicie nie przeszkadzało mi to. ZUPA: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżka masło Polskie Extra Mlekovita 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka 4 łyżki papryki słodkiej 1 litr bulionu warzywno-mięsnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie

Kuchnia w oparach
Wielkanocny pasztet z fasoli, gruszki i orzechów włoskich 168

zacząć przygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak. Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnego mięsnego. Składniki: 2,5 szklanki ugotowanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Austriacka zupa rieslingowa 160

trzeba spróbować. Gwiazdą w tym daniu jest oczywiście Riesling. Koniecznie wybierajcie tego wytrawnego, wysokiej jakości. W razie potrzeby poproście kogoś o poradę. Kiepskie wino zepsuje wszystkie Wasze starania. Przechodząc do konkretów: Składniki: Wywar: 60 dag szpondra wołowego ok. ½ kg wędzonych kości wołowych (mogą też być wieprzowe lub żeberka z kością, te średnio mięsne, jednak kości są najlepsze; raczej więcej

Kate's Kitchen
Tort naleśnikowy. 444

drugą część farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki  sera. Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje. Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne danie

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka pasterska w kokilkach 362

mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania

https:KKuchniaMniam
Leniwe z przepisu mojej babci 98

przepisu mojej babci zawsze wychodzą pyszne. Leniwe to mój smak z dzieciństwa, pamiętam jak robiły je moje obie babcie. Każda z nich miała swoje sposoby, na ulepszenie tego prostego dania. Mam po nich gruby zeszyt z tradycyjnymi “babcinymi” przepisami i to właśnie do niego zaglądam, żeby przygotować najsmaczniejsze leniwe. Skąd się wzięły w polskiej kuchni? Znane są już(...)zachwycił się ich smakiem w Kijowie i przywiózł przepis nad Wisłę. Odtąd na staropolskich stołach i w tych bogatszych i mniej zamożnych domach, królowało ciasto z różnymi rodzajami nadzienia – mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli

smakowitehistorie.com
Leniwe z przepisu mojej babci 108

przepisu mojej babci zawsze wychodzą pyszne. Leniwe to mój smak z dzieciństwa, pamiętam jak robiły je moje obie babcie. Każda z nich miała swoje sposoby, na ulepszenie tego prostego dania. Mam po nich gruby zeszyt z tradycyjnymi “babcinymi” przepisami i to właśnie do niego zaglądam, żeby przygotować najsmaczniejsze leniwe. Skąd się wzięły w polskiej kuchni? Znane są już(...)zachwycił się ich smakiem w Kijowie i przywiózł przepis nad Wisłę. Odtąd na staropolskich stołach i w tych bogatszych i mniej zamożnych domach, królowało ciasto z różnymi rodzajami nadzienia – mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli

smakowitehistorie.com