mięsną- dla mięsożerców takich jak nasza rodzina. Dodałam do niego kiełbasę wiejską, bogatą w czosnek i przyprawy. Znacie zapewne naszą polską kiełbasę, tu w UK na wagę złota. Warzywa można obsmażyć każde z osobna jak ja to zrobiłam, lub wszystkie razem, uważając by nie rozgotować ich. Ratatouille może być przystawką, dodatkiem do obiadu, lub pożywnym daniem(...)ząbki czosnku sól, pieprz, mały pęczek świeżej kolendry mały pęczek natki pietruszki kilka gałązek bazylii i tymianku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy (jeśli robicie wersje mięsną oliwa może nie być potrzebna) Dla mięsożerców 1 spory kawałek kiełbasy wiejskiej. Bakłażany pokroić w plasterki (nie za cienko około 1 cm grubości). Później przekrójcie plasterek na połowę. Pokrojone bakłażany posolić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPoczątkowo miała to być sałatka z makaronu z zupek chińskich, jednak zdecydowanie staram się unikać takich “smakołyków”, więc użyłam zwykłego makaronu w kształcie ryżu
KuchniaWeDwoje.plMakaron jest jednym z ulubionych składników sałatek. Dzięki jego różnorodności, każda sałatka może być inna i za każdym razem sycąca. Oczywiście makaron wstążki jest tylko moją
KuchniaWeDwoje.plostra pasta idealnie nada się do doprawiania wszelkiego rodzaju gulaszy, marynat mięsnych, oraz sosów na zimno czy na ciepło. Jest idealna kiedy nie mamy już dostepu do świeżych papryczek. Doskonały aromat papryki, idealna ostrość, po prostu petarda. Ilość pasty dozujemy w zależności od tego jak ostre dania lubimy. Po otwarciu słoiczka pastę przechowujemy w lodówce. Na 2 słoiczki
Krylowa Kuchniaostatnim czasie, że od jakiegoś czasu zdecydowanie większą ochotę mam na dania ostre, niż na słodkości ( czy to oznaka nadchodzącej zimy?! #strach ). Tydzień temu pokazałam Wam genialny przepis na pyszne wegetariańskie burgery, które zrobiły furorę! Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne, ale tym razem mięsne burgery przygotowane trochę w orientalny sposób nawiązujący do mojej ukochanej, tajskiej
Ostra na Słodkoprosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek jako dodatkowy bonus . Moja wersja jest taka bardzo uboga , kapusta , cebula i pieczarki Ale taką lubimy najbardziej . Taka kapusta doskonale uzupełni także posiłki mięsne , jako towarzysz do schabowego Proste potrawy są naprawdę nie doceniane a szkoda
Ogrodnik w podróżyPożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć surowymi pokrojonymi warzywami i zalać pomidorowym sosem z ketchupem. Po dwóch godzinach gotowe! Trochę niewdzięczne do fotografowania ale całkiem smaczne danie. Mięsożercy bedą zachwyceni. SKŁADNIKI: 1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej 40 dag świeżych pieczarek 1 papryka czerwona
Wanilia i KardamonMakaron jest jednym z ulubionych składników sałatek. Dzięki jego różnorodności, każda sałatka może być inna i za każdym razem sycąca. Oczywiście makaron wstążki
KuchniaWeDwoje.plPrzy tak sytej zupie, drugie danie już nie jest potrzebne! Z domu rodzinnego wyniosłam wiele przepisów na zupy tradycyjnie gotowane na żeberkach wędzonych, korpusie kurczęcym lub skrzydełkach, czy mostku wołowym. Nie ma wątpliwości, że przyrządzane podczas powolnego gotowania, naciągają mocno mięsnym smakiem i aromatem. Jedyny ich minus to długi czas przygotowywania. Czasami mam ochotę na równie smaczną zupę
Grunt to przepis!Pulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko(...)łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie
O kuchni z uczuciemMięsne wtorki Od dłuższego czasu miałam ochotę na jakiś porządne mięso. Tak się złożyło, że K. kupił polędwiczki wieprzowe i musiałam coś z nich zrobić;) Postanowiłam przygotować je z jabłkami i sosie na bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam! Składniki : polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości
Codzienne Gotowanienajbardziej komponujący się z aurą panującą na dworze. Brzmi on "Rozgrzewające dania na jesienne wieczory". Przyznam, że temat był dla mnie bardzo przyjemny, ponieważ miałam kilka pomysłów na takie małe rozgrzewające co nieco. Koniec końców zdecydowałam się na konkretną grochówkę - solidnie przyprawioną, okraszoną boczkiem oraz z mięsną wkładkę. Dosyć gęstą, kremową - taką, jak w rodzinnym domu. Taka zupa
My simple kitchenDawno nie robiłam roladek mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych. Ich ciemny kolor i wyraźny smak
Smaczna Pyzaprzypomnieć. Na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym nie miałam ochoty, więc trochę pokombinowałam i zrobiłam coś w stylu dania jednogarnkowego. Oprócz pulpetów znalazły się w nim warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula i pora, oraz makaron. Danie w miarę lekkie, dobre dla dzieci i dorosłych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety: ok. 500g mięsa wieprzowego(...)przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem z jedną cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam serek topiony, musztardę oraz przyprawy do smaku. Wszystko wymieszałam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje mięsa i formowałam z nich pulpety. Pulpety obtaczałam w mące pszennej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i obsmażyłam na niej pulpety
Waniliowe Improwizacjeznane jest na całym świecie. Restauracje, które serwują to danie prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, rozlokowane są niemal w każdym zakątku globu. Japoński przysmak podbija serca fanów orientalnych dań, a mistrzów sushi przybywa – wielu kucharzy pragnie osiągnąć bowiem najlepszy poziom w przygotowywaniu popularnej potrawy od Japończyków. Na sushi składają się surowe ryby, owoce morza, warzywa i ryż – wszystko(...)wodorostów. W przygotowaniu sushi bardzo istotna jest technika – dlatego nie każdy potrafi sporządzić je właściwie. Ramen – tradycyjna japońska zupa Inną popularną potrawą japońską, jest ramen – tradycyjna zupa, bazująca na mięsnym wywarze, przypominającym w smaku polski rosół, jednak bardziej aromatycznym. Bulion urozmaicany jest dodatkiem warzyw, mięs lub ryb i owoców morza. Sekretem ramenu jest jednak wyjątkowy makaron produkowany z mąki pszennej
Tradycyjna Kuchnia