Buraczki do obiadu Klasyczne, proste, pyszne buraczki do drugiego dania. Moja rodzina je uwielbia. Przyznam Wam szczerze, że jako dziecko omijałam surówki z buraczków, teraz jest inaczej. Przygotowanie takich buraczków jest naprawdę proste. Taka surówka wspaniale smakuje do mielonego, kotletów i najróżniejszych mięsnych sosów. Spróbujcie. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 1 mniejsze
Słodkie okruszkiZwykłe, zwyczajne, a jednak nieprzeciętne w smaku. Pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. A także alternatywa dla mięsnego obiadu. 500 g ugotowanych fioletowych ziemniaków 300
Kucharzycazjedzeniu zapragniecie kolejnej porcji! Menu lokalu oferuje nie tylko dania dla fanów frytek czy burgerów, ale także smakowite przekąski w postaci panierowanej piersi kurczaka, frytek z batatów czy pyszne sałatki - zarówno dla mięsożerców jak i fanów roślinnej kuchni. Dla fanów bez-mięsnych sałatek propozycja od Karoliny Owczarz z grillowanym serem halloumi, mixem sałat, pomarańczą, pomidorami, czerwoną cebulą, sosem
Cooking Monsterjedne z moich ulubionych tematów w kuchni. Nasze polskie, mączne czy ziemniaczane dania górą! Wyniosłam tę miłość z domu, od Babci o której nieraz tu głośno Kocham jeść, gotować, próbować, cieszę się że w parze z tą miłością idą chęci Naleśniki, proste, znane każdemu danie. Dziś same i na słodko, z domowym dżemem i miodem, najlepsze! Podaję(...)także z twarogiem na słodko lub wytrawnie z dodatkiem szczypioru. Uwielbiam także krokiety, najczęściej z kapustą i grzybami lub mocno mięsne, smażone na chrupko z bułką i jajkiem. Możecie wypróbować także farsz na bazie twarogu półtłustego, żółtka i posiekanej świeżej mięty – orzeźwiający hit mojej Mamy na letnie dni z tym że faszeruje nim pierogi Smacznego Składniki: 1,5 szklanki
Zasmakuj KuchniNa ogół nie przepadam za chaosem, ale w kuchni i w potrawach czasem lubię pomieszanie z poplątaniem. Zapożyczam koncepcję dania z tej czy innej
PichceniomaniaPopularnymi daniami są: frytki robione z yuki, patacones (placki z platanów), dania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym
Codzienna kuchnia niecodziennaKotlety smażone w stylu schabowego z bardzo smacznych grzybów, jakimi są kanie. Smażona kania świetnie zastępuje na talerzu obiadowym kotlet mięsny. Kania to grzyb jadalny
Kuchcik gotujegarnku (mamy pewność, że nikt nie trafi na wykałaczkę w daniu, która może pojawić się w najmniej oczekiwanym momencie..). Na dnie garnka zazwyczaj układam zewnętrzne liście kapusty, niezależnie jaka jest to kapusta. Gołąbki nie przypalą się, przejdą także dodatkowo pięknym aromatem kapusty. Dziś mięsne gołąbki z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Takie gołąbki zawsze podaję
Zasmakuj Kuchnismakach. Idealny na majowe ciepłe dni. Polecam spróbować. Smaku i sytości całemu daniu nadaje połączenie ryżu basmati + Quinoa 3 kolory Risana . Wspaniały produktów, w którym nie sposób się nie zakochać. Ja uwielbiam takie połączenia. Idealne z dodatkiem warzyw, wspaniale komponują się również z najróżniejszymi sosami mięsnymi. Warto spróbować. A teraz bez dalszych słów zapraszam Was na moją szybką propozycję
Słodkie okruszkipyszne, to wspaniale się je lepi. Ciasto swą cudowną miękkością spowija mięsne kulki farszu, który w trakcie lepienia jest zbity, nie kruszy się, a po ugotowaniu jest cudownie mięciutki, kremowy, wręcz rozpływa się w ustach, wszystko to suto okraszone smażoną cebulką, która dopełnia smak dania w swój nienachalny, wysublimowany sposób. Ale była uczta!!! Przygotowałam je z podwójnej
Rozpustne gotowanieOkres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz
mojewypiekiinietylkoPrzepis na nią zdobyłam ponad 10 lat temu. Kiedy tylko ją zrobię, zawsze wszystkim smakuje. Ma tylko jeden minus - nie da się jej zrobić dobrego zdjęcia
chwile dla mniezdrowych produktów połączyliśmy w pyszne dania, które z łatwością przygotuje każdy niedzielny kucharz. Zbilansowana dieta – takie powinno być każde menu na tydzień. O tym jak ważna jest zbilansowana dieta niedawno przekonała się Agnieszka podczas wizyty na siłowni, gdy zrobiła sobie pomiar składu masy ciała. Jest to badanie, które pokazuje ile masz mięśni, a ile tłuszczu oraz(...)okazały się bardzo dobre – właściwie doskonałe. Choć Agnieszka ma 32 lata, wiek metaboliczny jej organizmu to jedynie 17 lat! Poziom tłuszczu w organizmie to 17 proc., a masa mięśni w zestawieniu z masą ciała daje wynik, który zalicza ją do osób szczupłych i umięśnionych. Poziom tłuszczu trzewnego (czyli otłuszczenia narządów wewnętrznych) Agnieszki to jedynie 1 (czyli najmniej w skali
Niedzielny kucharzjako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach. Ma również właściwości antyseptyczne (bakteriobójcze) i odświeża oddech (wystarczy porzuć jego ziarenka). Ułatwia trawienie białek, dlatego warto dodawać go do potraw mięsnych. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, usuwa nagromadzony wapń i mocznik w nerkach. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także manganu i żelaza. Może zawierać nawet 8% olejku eterycznego(...)skuteczny w zmniejszaniu objawów spowodowanych alergiami wziewnymi. Co ciekawe może być dodawany do perfum (zwłaszcza męskich) jako afrodyzjak. (Stress Free). Kolendra i imbir dobrze komponują się z daniami z fasoli, zmniejszając problemy ze wzdęciami brzucha. Ta kombinacja korzeni i nasion wprowadza do diety właściwości wzmacniające. Świeży imbir jest stosowany do rozkładania żywności w organizmie o dużej
Zasmakuj Kuchnimega odjazdowe jak na dietę ,oczywiście jeśli się lubi kuchnię indyjską.Kuchnia ta jest bardzo złożona,ponieważ jest podzielona na kuchnię wschodnią gdzie jadą się ryż , soczewicę i ryby.W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone(...)modłę „mughlai” – po mogolsku. W XVI w. Mogołowie doprowadzili swoją sztukę kulinarną do pełnego rozkwitu, podstawą ich kuchni, w odróżnieniu od kuchni Indii południowych, były potrawy mięsne. Na północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki