dania mięsne - 13801 przepisów (strona:609/921)

Kurczakowe kąski 196

Takie mięsko lubią chyba wszyscy. Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada, to najprędzej musi trzymać dietę i tylko udaje ;) A poważnie, faktycznie jest to jedno z

Pichceniomania
Kotlety mielone z zielonym groszkiem 222

Jak nudne mielone podać w nieco odmiennym i bardziej kolorowym wydaniu???. Wystarczy dodać zielonego groszku i zaraz zrobi się bardzo letnio i zielono. Przygotowany farsz mięsny

Apetyczna babeczka
Boże Narodzenie: Uszka z mięsem 172

Cześć Od kiedy po raz pierwszy przygotowałam uszka (przepis na uszka z grzybami znajdziecie tutaj ), bardzo je polubiłam. Ostatnio przygotowałam je w wersji mięsnej. Nie wiem

blog.moje-pasje.info
Aromatyczne pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym z czubricą zieloną 175

Czubrica to przyprawa pochodząca z Bułgarii. Pod tą nazwą kryje się cząber górski lub mieszanki przypraw na bazie tego gatunku cząbru. W zależności od innych składników

Pichceniomania
Panini wersja wytrawna i łagodna 230

Osoby, które regularnie zaglądają na moją stronę mogą się domyśleć, że ja wolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne

Pasja tworzenia
Kotlety mielone z jarmużem 162

Kotlety mielone często goszczą na moim stole. Żeby jednak nie było, że ciagle te same kotlety lubię je urozmaicić różnymi dodatkami. Dodaje coś do mięsnej masy

Monia miesza i gotuje
Wołowina z imbirem i warzywami 174

Wołowina w chińskim wydaniu. Składniki 500 g polędwicy wołowej 200 g marchwi 1 żółta papryka 1 cebula 2 dymki 70 g imbiru 100 ml bulionu mięsnego

R'n'G Kitchen
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 181

Na żywo wygląda o wiele apetyczniej.. chyba czas jednak wybrać się do domu po sprzęt fotograficzny. (tę jakość sponsoruje kamera internetowa) Bardzo popularne u nas

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 187

Uwielbiam kardamon, ale na długo o nim zapomniałam. Najczęściej... i właściwie głównie, używałam go do rosołu. Przez to zrodziła się myśl o wykorzystaniu go do innego

Kuchenna Kontrrewolucya
Sos beszamelowy 150

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Świetny sos do gotowanych warzyw jak kalafior czy szparagi, do zapiekanek warzywnych, makaronowych – cannelloni i mięsnych jak lazania. Robiłam …

My Blueberry Corner
Kubanskie Picadillo po raz wtory czyli Niedzielne Mielenie odc.16 185

Lubię potrawy z mielonego mięsa. Ostatnio były klopsiki a dzisiaj mała powtórka z rozrywki czyli Picadillo, pyszne esencjonalne i szybkie danie rodem z Kuby. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jednogarnkowe klopsiki z warzywami 254

sosie pomidorowym Te pyszne mięsno-warzywne klopsiki już któryś raz pojawiają się na moim stole, w różnych wersjach. Jestem ich wielką fanką. Tym razem zapraszam na szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko(...)kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa i ser dokładamy do mięsa i wszystko dokładnie razem mieszamy *** *** Ręce delikatnie smarujemy olejem i formujemy z masy mięsnej nieduże klopsiki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy mięsne kuleczki, z każdej strony na rumiano. Smażymy raczej krótko ale na dość wysokim ogniu *** *** Następnie mięso zalewamy wodą i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość

Blog z Apetytem
Curry z zieloną soczewicą i tofu 86

Curry z zieloną soczewicą i tofu to świetne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Bogate w proteiny, pełne aromatycznych przypraw, jest idealne na jesienny obiad czy kolację. Indyjska i tajska kuchnia należą do naszych ulubionych, a curry ląduje na naszym stole kilka razy w miesiącu. Tym razem przygotowałam aromatyczne, smakowite curry z zieloną soczewicą i tofu. A dom szybko wypełnił się zapachem(...)naan. Jeśli zrobicie więcej, drugiego dnia curry z zieloną soczewicą i tofu smakuje jeszcze lepiej. Curry niejedno ma imię Słowo curry opisuje dziś wielką różnorodność pikantnych gulaszów warzywnych i mięsnych z egzotycznymi przyprawami. Termin wywodzi się od kari, słowa oznaczającego sos w języku tamilskim. XVII-wieczni brytyjscy kupcy, nie bacząc na różnorodność, wszystkie gęste, orientalne sosy umieścili pod jedną nazwą

smakowitehistorie.com
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 98

finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom UMAMI. Ten, określany jako piąty(...)Japonii (choć wcześniej termin był stosowany w innych okolicznościach na Hawajach, ale o tym innym razem), a jego źródłem jest istnienie receptorów kwasu glutaminowego. Ogólnie opisujemy go jako „mięsny“, „rosołowy“. Brzmi przyjemnie, prawda? Jednak jego wpływ na smak wina już taki niestety nie jest. Umami w potrawie zwiększa bowiem cierpkość oraz gorycz tanin, zwiększa odczucie kwasowości oraz wydobywa palący efekt

Kate's Kitchen
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 103

finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom UMAMI. Ten, określany jako piąty(...)Japonii (choć wcześniej termin był stosowany w innych okolicznościach na Hawajach, ale o tym innym razem), a jego źródłem jest istnienie receptorów kwasu glutaminowego. Ogólnie opisujemy go jako „mięsny“, „rosołowy“. Brzmi przyjemnie, prawda? Jednak jego wpływ na smak wina już taki niestety nie jest. Umami w potrawie zwiększa bowiem cierpkość oraz gorycz tanin, zwiększa odczucie kwasowości oraz wydobywa palący efekt

Kate's Kitchen