dania mięsne - 13801 przepisów (strona:612/921)

Wiosenne porządki dla ciała i umysłu 89

minut codziennej aktywności jest gwarancją zdrowia – ruchomości stawów, mięśni, zdrowego układu kostnego. To może być spacer, jazda na rowerze, pływanie, trening na siłowni lub zajęcia fitness. To mogą być także spokojne ćwiczenia, jak joga czy pilates. Istotne jest, aby zrobić coś, co poruszy całe ciało i da odskocznię od codziennych zmartwień i problemów. Dbaj o siebie w każdej chwili

Kucharzyca
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 75

jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty

Even Better Food
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 86

jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty

Even Better Food
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 120

jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty

Even Better Food
Prosta surówka z marchewki i jabłka 179

Prosta surówka z marchewki i jabłka Idealna do drugiego dania. Prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna Do przygotowania dosłownie w kilka minut. Wystarczy obrać marchewki i jabłko, zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gotowe! Prosta surówka z marchewki i jabłka doskonale smakuje z najróżniejszymi sosami mięsnymi, kotletami, a nawet kluseczkami. Spróbujcie. Zapraszam też po inne moje

Słodkie okruszki
Pierogi z mięsem z rosołu / Polish Pierogi with Leftover Chicken 131

skorzystajcie z wolnego czasu i ulepcie je sobie na drugie danie. Pierogi z mięsem z rosołu możecie nadziać dowolnym kawałkiem ugotowanego, zmielonego mięsa. U mnie to stu procentach drobiowe - używając akurat tego gatunku, pamiętajcie, by dodać do farszu kilka łyżek bulionu, inaczej może wyjść suchy. Świetnym dodatkiem do mięsnego farszu w pierogach jest ugotowana marchewka, która również nadaje całości

Lekcje w kuchni
Prosta surówka z kapusty pekińskiej 169

wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Przeważnie przygotowuje ich kilka. Dziś polecam Wam prostą surówkę z kapusty pekińskiej. Kilka chwil i gotowa. Surówkę najlepiej przygotować wcześniej, aby smaki się ładnie przegryzły. Taka surówka z kapusty pekińskiej najlepiej smakuje w towarzystwie sosów mięsnych. A co zrobić z resztą kapusty? Ja tu polecam

Słodkie okruszki
Zupa krem ze świeżego ogórka 180

bardzo smakowała i szybko zniknęła.   Danie na pewno do powtórzenia. 👉  Sprawdźcie sami! :) 👉 Czas ok. 20 minut Składniki (dla 2 osób): duży ogórek 🥒 mała cebula 2 garści ryżu* oliwa z oliwek lub masło garść posiekanego koperku 400-500 ml - woda lub bulion warzywny (lub mięsny - u mnie 12-godzinny rosół ) 100 ml mleka kokosowego (lub jogurtu

Cytryna&Co.
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 238

jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty

Even Better Food
Najlepszy koktajl z sezonowych owoców ! 197

pomogą także w słabo nasilonych wzdęciach. Wywołują też nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, ale nie mogą być nadużywane przez kobiety w ciąży. Nie przedłużając zapraszam po przepis! Składniki: 1 szklanka mleka 250 g borówek 200 g mali 400 g truskawek (dałam mrożone, wcześniej odmroziłam) Przygotowanie: Do wysokiego naczynia dodajemy borówki, maliny

Gotuj z Mąką
Zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami, czerwona fasolą i makaronem 183

rybą. W zależności od tego, na co mamy chęć danego dnia, tak możemy komponować dodatki. Dzisiejsza zupa jest bardzo gęsta i o intensywnym smaku. Można podać ja z kleksem dobrej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, a zamiast makaronu zrobić kluski. Jedno jest pewne: będzie pysznie 😊 Składniki: kulki mięsne: 500 g chudego mięsa wieprzowego (użyłam szynki) sól do smaku 1/3 łyżeczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
FLACZKI Z KANI LUB BOCZNIAKA 220

nadają się na udawanie zupy z flaczków.Jest to danie na wskroś dietetyczny.Jesli nie mamy" KANI" lub innych świeżych grzybów z lasu to użyjmy przepysznych boczniaków ,które są fantastyczne do tej zupy.Polecam!. 50 dag.Kani lub boczniaków  30 dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna jałowca utłuczone

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Stek wołowy z antrykotu z czarną soczewicą i warzywami 160

nadająca się do takiego szybkiego smażenia. Zresztą do innych dań też nie bardzo bo bitki wołowe z mięsa nie sezonowanego będą dusiły się kilka godzin a z takiego dojrzałego zaledwie godzinę. Poza tym jeszcze niestety zbyt często na rynku sprzedaje się wołowinę innych ras niż te typowo mięsne a przez to bardzo twarde i ciężkie w obróbce. Wołowina

Smaczna Pyza
Pasztet z cieciorki 143

pewnie nadejdzie moment , w którym jednak zdecyduję się zrobić mięsny. Na razie przedstawiam Wam pasztet z cieciorki i pieczarek o bardzo wyrazistym smaku. Cieciorka (ciecierzyca) pewnie głównie kojarzy się z kremowym hummusem,albo hinduskim dhal'em, ale warto sięgać po nią także do innych, nawet mniej egzotycznych dań.  A teraz zapraszam na krótką, niezbyt daleką  podróż

Bon appetit mon amie
Potrawka z kurczaka 172

zapiekanka  . Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję. Mało fotogeniczne danie, ale bardzo smaczne. Potrawkę możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Zapraszam na smaczny obiadek. Składniki mięso z kurczaka ugotowanego w rosole 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 łyżki ketchupu 1 puszka groszku konserwowego bulion mięsny 1 duża cebula 2 średnie marchewki 200 ml śmietany słodkiej

O kuchni z uczuciem
Obiadowe kubeczki 181

łyżka papryki słodkiej - kilka listków bazylia - 2 kostki rosołowa mięsna - sól pieprz - 1 łyżka czubata mąki - olej Sposób przygotowania 1. - z cukinii i papryki odciąć kapelusiki z papryki usunąć pestki a z cukinii wydrążyć środki  miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli  dodać

W królestwie smaków Beaty
Sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną 222

będzie na zimno i na ciepło jak to woli. Prezentowane danie zjeść możemy na śniadanie, na lunch w pracy jak i też na obiadokolacje. Posiłek tani, prosty w przygotowaniu (zaprawdę trudną ją zepsuć) a dodatkowo pożywny. Tak więc o to sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną: Składniki: podwójna pierś z kurczaka  6 dużych ziemniaków (może

Smaki Brazylii
Afrykańskie smaki 147

różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu dam się ponieść wyobraźni i zainspirowana lekturą kuchni afrykańskiej postaram się stworzyć

noteskulinarnyfiga
Mięso wieprzowe w słoiku 320

Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i nie daliśmy rady zjeść, to zróbmy sobie z niego "żelazny zapas" :) Kiedy lodówki nie były tak dostępne jak dziś, takie mięsne zapasy robiła moja babcia, a potem mama. Ja robiłam to rzadko. Postanowiłam jednak wrócić  do dawnego sposobu konserwowania. Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym

Proste Potrawy
Kremowy sos warzywny z zielonym pesto 210

Magda Taki sos na pewno przypadnie do gusty nie tylko wegetarianom – jego sekret to zbiór pysznych zielonych warzyw, które na długo nasycą i zachwycą nawet zagorzałych zwolenników mięsnych obiadów. Do tego kremowy, łagodny serek i zielone pesto, któremu sos zapewnia swój wyjątkowy smak – wszystko to tworzy udaną smakową kompozycję do podania z ulubioną kaszą lub makaronem. Składniki(...)upływie tego czasu dodajemy na patelnię pesto, kremowy serek, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozprowadzenia serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Danie jest gotowe do podania. Świetnie smakuje z kaszą jaglaną lub innym ulubionym dodatkiem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
3 zdrowe przyprawy, których powinieneś używać w swojej kuchni. 106

ulubione potrawy na wyższy poziom? Idealnym sposobem, aby nadać im jakości jest stosowanie przypraw, które uchodzą za szczególnie cenne i wyjątkowo zdrowe. To dzięki nim nie tylko wzbogacisz ulubione dania o intensywne aromaty, ale także zadbasz o organizm „od środka”. W ramach kulinarnych i prozdrowotnych inspiracji - przygotowaliśmy listę trzech niezawodnych przypraw, które warto trzymać w kuchennej szafce. Cynamon(...)klasycznym, meksykańskim taco; tajskich zupach; mięsnym Chili Corn Carne i ostrych sosach do nachosów. Curry - żółta mieszanka na anemię Curry to mieszanka korzennych przypraw, za podstawę której stanowi kurkuma, czarny pieprz, imbir, kolendra, kardamon i anyż. Żółta, aromatyczna kompozycja jest popularna zwłaszcza w kuchni azjatyckiej – jako dodatek do sosów lub dań z ryżem. Jedząc curry nie tylko zyskujesz wyrazisty

Kuchcik gotuje
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 255

były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić(...)dwie części. Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy.  Brzegi ciasta skleić ze sobą, tworząc sklejenie wysokie na około centymetr. Potem zawinąć sklejenie (patrz zdjęcie obok). Powtarzać czynności 10-12 do wykończenia ciasta. Ostatni placek rozwałkować

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami - prosty, zdrowy obiad. 742

jest dużo łatwiej nabyć takie szczęśliwe kurki, które żywią się znacznie lepiej i nie dostają serii ulepszaczy pod skórę. Nie jestem fanką drobiu, na ogół coraz częściej rezygnujemy z mięsnych obiadów na korzyść ryb, czy nabiałów, ale kiedy można zjeść mięso wiadomego pochodzenia, to zawsze staram się zrobić coś fajnego, co zachęci zwłaszcza moje dzieci do zjedzenia pełnowartościowego posiłku(...)prostoty.  Składniki na 6 osób: 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie go na zwykły biały, bo nie będzie sypki) mrożone warzywa - ulubiona mieszanka 750 g (ja dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw) 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu) tłuszcz do posmarowania formy, np masło pałki z kurczaka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu 161

Lasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii..... Składniki 30 dag płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina(...)formie warstwami przełożone masą mięsną. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku . Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut.  Podawać gorące danie

Wanilia i Kardamon
Sałatka z kabanosem i oscypkiem 219

Szybka sałatka z kabanosem i oscypkiem na kolacje lub przyjęcie. Jedna z moich ulubionych sałatek na kolację. Sałatka posypana jest solonym

KuchniaWeDwoje.pl
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 209

więc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU.  PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający(...)zastrzeżeń. Jedyne co, panuje w lokalu samoobsługa. Zamawiając danie, dostajemy numerek w postaci małego druczku jak paragon, a po przygotowaniu zostajemy wywołani przez mikrofon. Naczynia po skończonym daniu także musimy odnieś sami do okienka znajdującego się przy kasie. Poza tym, standardy na wysokim poziomie. Ocena lokalu: 7,5/10 Ocena dania: 9/10 ZAJAZD POD CARYŃSKĄ Leszek Skórka

W kuchni Karmel-itki
No to klops (moja "pieczeń rzymska") 475

wersja jest bez gotowanych jajek w środku, czyli pewnie to bardziej klops niż pieczeń rzymska, ale myślę, że z tego przepisu można spokojnie przygotować także wersję tradycyjną. W przygotowaniu dania inspirowałam się przepisem z programu ABC Gotowania  w Kuchni+. Dziś zrobiłam go pierwszy raz i wyszedł pyszny. A jutro pewnie będziemy jeść kanapki z klopsem na zimno(...)szczelnie napełnić masą mięsną. Trzeba dobrze dociskać, aby pozbyć się powietrza ze środka. Wierzch przykryć szczelnie plastrami boczku. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok godzinę. Na początek warto przykryć boczek kawałkiem papieru do pieczenia, aby za bardzo nie wysechł. Po ok 20 minutach zdejmujemy papier i pieczemy bez przykrycia.  Po wyjęciu z piekarnika dobrze dać klopsowi odpocząć przez

Kulinarne Inspiracje
Mac and cheese – Makaron z serem 74

cheese – makaron z serem Mac and cheese to popularne danie z makaronem i serem, które zyskało popularność na całym świecie. Jednak mało kto wie, jakie jest pochodzenie tego dania i jakie jest jego miejsce w historii kuchni. Początki dania. Początki mac and cheese datują się na XIII wiek we Włoszech, gdzie ser i makaron(...)pojawił się na rynku pierwszy serek do zapiekania, który miał za zadanie ułatwić przygotowanie dania. Mac and cheese na całym świecie. Od tego czasu danie to stał się popularnym daniem na całym świecie, a każdy kraj ma swoją wersję tego dania. We Francji serowy makaron nazywa się gratin, w Niemczech Käsespätzle, a w Kanadzie

RafalCook
Wołowina po meksykańsku 153

Lubię ostro przyprawione jedzenie, dlatego raczej nie stronię od kuchni meksykańskiej. Dzisiaj na obiad jest u mnie wołowina po meksykańsku - danie nie dość, że pyszne

Z notatnika dietetyka
Kapuśniak z nutką wędzonej papryki 255

Zimową porą kapuśniak smakuje najbardziej. Ja chcę Wam pokazać jego wersję podkręconą szczyptą wędzonej papryki. Zapach wędzonki trochę podobny do wywaru na wędzonych żeberkach. Kapuściane danie

Czerwień i błękit
SMAŻONE PIEROŻKI Z MASŁEM ORZECHOWYM 265

Jakiś czas temu odkryłam fajny pomysł na ciasto pierogowe , które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka. W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub

Ostra na Słodko
Wielkanocna terrina z rzodkiewką 169

naszym stole. Pojawiają się na nim nasz tradycyjne dania i potrawy, ale od czasu do czasu lubię wprowadzić jakiś nowy element do świątecznego menu. Też tak macie ? 😊 Pewnie tak, każdy z nas lubi nieco urozmaicenia. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować - obok oczywiście klasycznej terriny i pasztetu mięsnego -  terrinę z rzodkiewką i zielonym ogórkiem. Pięknie będzie

Kulinarne przygody Gatity
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 172

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę

Codziennik Kuchenny
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 166

Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje

Codziennik Kuchenny
Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy 254

Zagłębiając się w tajniki kuchni wegetariańskiej coraz bardziej przekonuję się, że ma nieograniczone możliwości. Właściwie wszystko, co wydawało nam się tylko i wyłączcie mięsne, jesteśmy w

Pyza i Surówka
Pieczony królik maślany 152

Dziś kolejna moja propozycja na króliczą tuszę. Tym razem bardziej aromatyczna, bo pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą

Weekendy w domu i ogrodzie
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 198

drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu i do panierowania, a także jako wypełniacz mas mięsnych i warzywnych przy nadziewaniu makaronu czy zapiekanych warzyw. Kilka

Karo in the Kitchen
Pieczeń z jabłkiem :) 172

słodka, ostra, curry, oregano, bazylia, majeranek (choć tu każdy może dać to co lubi :)) Przygotowanie: Wątróbkę obsmażamy na łyżce oleju. Mielimy szynkę, obsmażoną już wątróbkę i cebulkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po obsmażonej wątróbce. Pozostałe składniki (tu bułka tarta, przyprawy, jabłka) dodajemy do mięsnej masy i mieszamy, mieszamy :) Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy

Zdrowie na języku :P
Rillettes - smarowidło z mięsa 284

Dzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba

Bernika - moj kulinarny pamietnik