dania mięsne - 13801 przepisów (strona:616/921)

Kotlety marmurkowe czyli kotlety mielone inaczej 157

Niecodzienne, bardzo pyszne połączenie mięsa drobiowego oraz wołowego to nasze kotlety marmurkowe, czyli kotlety mielone inaczej! Przepis na kotlety mielone, to jeden z naszych ulubionych na

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka Drwala 147

Pyszna, prosta w przygotowaniu i treściwa sałatka drwala. Hit niejednej imprezy i spotkań rodzinnych. W moim domu zrobiła furorę. Sałatka drwala to raj dla mięsnych smakoszy

Blog kulinarny S9.PL
Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową 177

Zdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczakowe kąski 183

Takie mięsko lubią chyba wszyscy. Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada, to najprędzej musi trzymać dietę i tylko udaje ;) A poważnie, faktycznie jest to jedno z

Pichceniomania
Kotlety mielone z zielonym groszkiem 219

Jak nudne mielone podać w nieco odmiennym i bardziej kolorowym wydaniu???. Wystarczy dodać zielonego groszku i zaraz zrobi się bardzo letnio i zielono. Przygotowany farsz mięsny

Apetyczna babeczka
Boże Narodzenie: Uszka z mięsem 167

Cześć Od kiedy po raz pierwszy przygotowałam uszka (przepis na uszka z grzybami znajdziecie tutaj ), bardzo je polubiłam. Ostatnio przygotowałam je w wersji mięsnej. Nie wiem

blog.moje-pasje.info
Aromatyczne pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym z czubricą zieloną 170

Czubrica to przyprawa pochodząca z Bułgarii. Pod tą nazwą kryje się cząber górski lub mieszanki przypraw na bazie tego gatunku cząbru. W zależności od innych składników

Pichceniomania
Panini wersja wytrawna i łagodna 222

Osoby, które regularnie zaglądają na moją stronę mogą się domyśleć, że ja wolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne

Pasja tworzenia
Kotlety mielone z jarmużem 156

Kotlety mielone często goszczą na moim stole. Żeby jednak nie było, że ciagle te same kotlety lubię je urozmaicić różnymi dodatkami. Dodaje coś do mięsnej masy

Monia miesza i gotuje
Wołowina z imbirem i warzywami 166

Wołowina w chińskim wydaniu. Składniki 500 g polędwicy wołowej 200 g marchwi 1 żółta papryka 1 cebula 2 dymki 70 g imbiru 100 ml bulionu mięsnego

R'n'G Kitchen
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 174

Na żywo wygląda o wiele apetyczniej.. chyba czas jednak wybrać się do domu po sprzęt fotograficzny. (tę jakość sponsoruje kamera internetowa) Bardzo popularne u nas

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 177

Uwielbiam kardamon, ale na długo o nim zapomniałam. Najczęściej... i właściwie głównie, używałam go do rosołu. Przez to zrodziła się myśl o wykorzystaniu go do innego

Kuchenna Kontrrewolucya
Sos beszamelowy 144

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Świetny sos do gotowanych warzyw jak kalafior czy szparagi, do zapiekanek warzywnych, makaronowych – cannelloni i mięsnych jak lazania. Robiłam …

My Blueberry Corner
Kubanskie Picadillo po raz wtory czyli Niedzielne Mielenie odc.16 180

Lubię potrawy z mielonego mięsa. Ostatnio były klopsiki a dzisiaj mała powtórka z rozrywki czyli Picadillo, pyszne esencjonalne i szybkie danie rodem z Kuby. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jednogarnkowe klopsiki z warzywami 245

sosie pomidorowym Te pyszne mięsno-warzywne klopsiki już któryś raz pojawiają się na moim stole, w różnych wersjach. Jestem ich wielką fanką. Tym razem zapraszam na szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko(...)kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa i ser dokładamy do mięsa i wszystko dokładnie razem mieszamy *** *** Ręce delikatnie smarujemy olejem i formujemy z masy mięsnej nieduże klopsiki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy mięsne kuleczki, z każdej strony na rumiano. Smażymy raczej krótko ale na dość wysokim ogniu *** *** Następnie mięso zalewamy wodą i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość

Blog z Apetytem
Curry z zieloną soczewicą i tofu 80

Curry z zieloną soczewicą i tofu to świetne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Bogate w proteiny, pełne aromatycznych przypraw, jest idealne na jesienny obiad czy kolację. Indyjska i tajska kuchnia należą do naszych ulubionych, a curry ląduje na naszym stole kilka razy w miesiącu. Tym razem przygotowałam aromatyczne, smakowite curry z zieloną soczewicą i tofu. A dom szybko wypełnił się zapachem(...)naan. Jeśli zrobicie więcej, drugiego dnia curry z zieloną soczewicą i tofu smakuje jeszcze lepiej. Curry niejedno ma imię Słowo curry opisuje dziś wielką różnorodność pikantnych gulaszów warzywnych i mięsnych z egzotycznymi przyprawami. Termin wywodzi się od kari, słowa oznaczającego sos w języku tamilskim. XVII-wieczni brytyjscy kupcy, nie bacząc na różnorodność, wszystkie gęste, orientalne sosy umieścili pod jedną nazwą

smakowitehistorie.com
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 90

finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom UMAMI. Ten, określany jako piąty(...)Japonii (choć wcześniej termin był stosowany w innych okolicznościach na Hawajach, ale o tym innym razem), a jego źródłem jest istnienie receptorów kwasu glutaminowego. Ogólnie opisujemy go jako „mięsny“, „rosołowy“. Brzmi przyjemnie, prawda? Jednak jego wpływ na smak wina już taki niestety nie jest. Umami w potrawie zwiększa bowiem cierpkość oraz gorycz tanin, zwiększa odczucie kwasowości oraz wydobywa palący efekt

Kate's Kitchen
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 98

finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom UMAMI. Ten, określany jako piąty(...)Japonii (choć wcześniej termin był stosowany w innych okolicznościach na Hawajach, ale o tym innym razem), a jego źródłem jest istnienie receptorów kwasu glutaminowego. Ogólnie opisujemy go jako „mięsny“, „rosołowy“. Brzmi przyjemnie, prawda? Jednak jego wpływ na smak wina już taki niestety nie jest. Umami w potrawie zwiększa bowiem cierpkość oraz gorycz tanin, zwiększa odczucie kwasowości oraz wydobywa palący efekt

Kate's Kitchen
Wino na świąteczny stół 111

finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom UMAMI. Ten, określany jako piąty(...)dwie prawidłowości: – wino dobierane do tego typu potraw powinno mieć na tyle skoncentrowaną owocowość, by poradziła sobie ona z takimi daniami – smak umami możemy jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ

Kate's Kitchen
Makaron z konserwą 219

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z konserwą to kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy makaronu, konserwy z puszki i sosu pomidorowego. Całe danie można przygotować w kilkanaście minut. Konserwy z puszki mają swoich zwolenników i przeciwników. Wydaje mi się jednak, że w dzisiejszych czasach można dostać konserwy ze sprawdzonych źródeł o dobrym(...)składzie. A sam makaron z konserwą idealnie sprawdzi się na szybki obiad , kiedy nie mamy czasu na przygotowanie innego, bardziej pracochłonnego dania. W naszym domu jest to tak zwany obiad awaryjny. Robimy go, kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść na obiad coś ciepłego. Przepis na makaron z konserwą jest banalnie prosty. Takie konserwy z pewnością wielu

Przepiski.pl
Gołąbki z kaszą 100

Czas czytania: 3 min Gołąbki z kaszą. Przepisów na gołąbki jest pewnie tyle ile kucharek 😉 Każda ma swój sekretny sposób na najlepszą wersję tego dania. Gołąbki można przygotować z dodatkiem ryżu i to wszelakiego koloru lub dowolnej kaszy. Oczywiście dla mięsożerców z mięsem a dla tych, którzy lubią roślinki z dodatkiem grzybów, warzyw lub roślinek strączkowych. Dziś gołąbki(...)buraków, a nie jak to bywa najczęściej w liście kapusty. Grzyby w połączeniu z suszonymi pomidorami (które najlepiej przygotować własnoręcznie) i kilkoma aromatycznymi przyprawami zachwycą nawet zagorzałych fanów gołąbków mięsnych. Bardzo istotnym elementem udanych gołąbków jest odpowiednie przygotowanie kaszy! Kasza powinna być ugotowana na sypko, absolutnie nie można dopuścić do rozgotowania jej, ponieważ gołąbki z rozgotowanej kaszy będą niesmaczne. Dopełnieniem

SprawdzonaKuchnia.pl
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 214

posmaku śledzia. Wszystko poprawnie doprawione i słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden(...)Myślę, że menu "mięsne" zaproponowane przez Hotel Agit jest na naprawdę na dobrym poziomie i z miłą chęcią wróciłbym tam na królika. Na tatara z pewnością wrócę w klasycznej odsłonie, co nie znaczy, że rybna wersja nie była smaczna. Deser lekki, orzeźwiający - fajny akcent na zakończenie degustacji. Idzie lato powoli więc proszę o więcej orzeźwiających dań w Lublinie

Right Behind The Kitchen
Kotleciki z pekinką i ryżem w sosie warzywnym 193

przygotowaniu danie obiadowe dla całej rodziny. My takie kotleciki z pekinką i ryżem w sosie warzywnym podajemy wyłącznie z dodatkiem ulubionych surówek. I nic nam więcej nie trzeba. Pyszny, prosty pomysł na obiad. Spróbujcie, polecam. Jeśli szukacie innych obiadowych inspiracji mój blog kulinarny jest ich naprawdę pełny. Wystarczy zajrzeć do zakładki Obiady . Znajdziecie tam najróżniejsze mięsne propozycje, zupy, ryżowe(...)dużych oczkach, reszta drobno posiekana), wbijamy 2 małe jajka, dodajemy przyprawy i powoli dosypujemy bułki tartej (na początek z 2-3 łyżki). Wyrabiamy składniki ręką. Z masy ma się dać formować małe kotlety (ręce wcześniej warto przepłukać pod zimną wodą). Kotlety obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (, aby nie rozpadały się później podczas gotowania w sosie). Obsmażone przekładamy

Słodkie okruszki
Schab pieczony w ajvarze 101

sporadycznie je wyrzucam, ale z tym ogórkiem nie dało się nic zrobić. Był gorzki. I nawet to nie to, że nie miał smaku prawdziwego ogórka. Miał smak nie wiem czego, ale to coś było ohydnego. No, więc sałata… Jeżeli znudził Wam się schab w sosie własnym lub inne typowe mięsne potrawy, pokombinujcie z ajvarem. To naprawdę nie jest głupi

Kardamonovy
Gulasz drobiowy 147

najczęściej sięgam właśnie po ten rodzaj drobiu przygotowując mięsne posiłki. Najczęściej piersi kurczaka jemy w postaci smażonych kotletów, ponieważ jest to najprostszy i najszybszy sposób na ich przygotowanie. Warto jednak pokusić się o to, by zamiast kotletów przygotować coś innego. Ja dziś postawiłam na drobiowy gulasz pomidorowy. Jest to danie bardzo proste i szybkie do zrobienia, które można podawać

Z notatnika dietetyka
Kulki mięsno-ryżowe 189

Super smakują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Polecam  Składniki: 125 g ugotowanego ryżu 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Do miski wkładamy wszystkie składniki na kuleczki mięsne i wyrabiamy masę mięsną. następnie formujemy kuleczki wielkości

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Cheat Meal 112

spożyte produkty stanowią budulec dla naszych tkanek, w tym mięśni. Dlatego robiąc sobie cheat meal day – dzień, w którym zwiększamy swój bilans kaloryczny, zastępując zwyczajowo spożywany posiłek lub dodając nadprogramowy, powinniśmy mieć to zawsze na uwadze. Nie jedzmy więc śmieciowego żarcia. Pozwólmy sobie na ulubione potrawy, czy większą ilość kalorii danego dnia, ale niech to będę pełnowartościowe posiłki, po których

Food Square
Pieczona fasola w pomidorach z suszonymi śliwkami 182

smaż jeszcze chwilkę- gotowe! Smacznego! ps. Za to danie dostałam od Miśki 8/10, ale wcześniej jadła pomidrówę u babci, więc nie była głodna aż tak bardzo, a poza tym, stwierdziła, że skoro ona już nie je mięsa od dawna to nawet wege parkówki jej nie smakują, bo przypominają je mięsne wyglądem.   Artykuł Pieczona fasola w pomidorach z suszonymi

greenscarf
FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 145

Wstyd się przyznać, że to jedno z najpopularniejszych dań wegańskich odkryłam dopiero kilka miesięcy temu. Bardzo mi posmakowały i często przygotuje je na obiad lub jako przekąskę.  Moja wersja tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Naan 203

podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki mięsne z naleśników 200

Roladki z naleśników możemy traktować jako samodzielne danie lub podać, tak jak ja to zrobiłam, pokrojone na plastry jako przekąskę. U mnie taka przekąska sprawdziła się na imprezie, zainteresowanie nią było duże i zniknęła jako pierwsza ze stołu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno . Roladki mięsne z naleśników SKŁADNIKI (na 5 roladek): 10 gotowych naleśników

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki