dania mięsne - 13801 przepisów (strona:624/921)

Menu na Wielkanoc 620

obiad wielkanocny, znajdziecie tutaj 100 przepisów na mięsny obiad z wieprzowiny i kurczaka: – 50 przepisów z wieprzowiny – 50 przepisów z kurczaka , do którego można podać pyszne domowe surówki lub sałatki , które można również podać na kolację. ŻYCZYMY wszystkim czytelnikom SMACZNYCH i WESOŁYCH ŚWIĄT! Jeśli skorzystacie z naszych przepisów to dajcie znać w komentarzu co przygotowaliście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski leniwe bezglutenowe 82

masłem i cukrem, ze śmietaną, jogurtem, czy mięsnymi, gęstymi sosami. Na każdy mój przyjazd do dziadków moja babcia szykowała mi solidną ich porcję. Teraz jednak, kiedy przyjdzie mi ochota przygotowuję je sama w domu. Czasem w wersji z glutenem, dzisiaj jednak bez niego. Spróbujcie i porównajcie z podstawową wersją – dajcie znać która lepsza Składniki na 4-6 porcji

Be Fit Be Strong
Sałatka z szynką o smaku BBQ 126

pogoda dopisuje nadzwyczajnie , racząc nas upałami , takie dania szczególnie schłodzone podane prosto z lodówki są na pewno dużo lepszym pomysłem niż pieczeń czy gorący gulasz składniki : 4 ziemniaki średniej wielkości 6 jajek 2 marchewki , również średnie kawałek , białej części pora wędzona szynka około 200 – 300 g zależy jak bardzo mięsną chcecie 3 ogórki konserwowe 2 ząbki czosnku

Ogrodnik w podróży
Domowe wędliny i mięsa na Boże Narodzenie 666

Pierwszy i drugi dzień świąt nie są już postne jak kolacja wigilijna – w tym wpisie znajdziecie moje sprawdzone przepisy na mięsne potrawy, które warto wykorzystać jako

Karo in the Kitchen
Bigos wigilijny 148

bigos to obowiązkowy punkt w menu. O ile mięsna wersja warzona jest zawsze z wielkim namaszczeniem, o tyle ten wigilijny przeważnie był, bo był, bo w końcu 12 potraw być musi! Co roku myśl o nim nie dawała mi spokoju, nie mogłam się pogodzić z faktem, że nie jest wyjątkowym daniem, jak większość, które serwujemy w ten szczególny dzień(...)Zawzięłam się na niego ;) I po wielu próbach, mniej lub bardziej udanych, powstał poniższy przepis. Moja ulubiona wersja tego kapuścianego dania. Czytaj więcej

Pichceniomania
Pieczone klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 139

sosie pomidorowym, inspirowanym włoską Marinarą ;) Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie mnóstwo smaku i ziołowego aromatu, a ponadto są niezwykle soczyste dzięki wmieszanym pieczarkom. Całość skąpana w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem pachnących ziół- pysznie, łatwo i szybko! Do klopsików podałam makaron, tworząc tym samym wariację na temat dania Meatball pasta , najlepiej znanego w Ameryce i Wielkiej Brytanii

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarellą 213

Pulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne

Monia miesza i gotuje
Wegetarianizm? Lubię! 112

się, że od czasu do czasu robię coś mięsnego (tylko indyk lub jakaś ryba). Ale staram się pomimo wszystko, aby w mojej kuchni było mięsa jak najmniej. Dlaczego? Są dwa powody. Po pierwsze, szkoda mi po prostu zwierząt… uważam, że w dzisiejszym świecie napędzonym konsumpcjonizmem tak, że bardziej się nie da, idea ograniczania popytu na mięso jest bardzo istotna(...)mięso i czy rzeczywiście musimy je jeść. Już od roku staram się tak odżywiać i oczywiście umieszczać tutaj przepisy, dzięki którym również możecie urozmaicić swoje jadłospisy o dania bezmięsne. W tym wpisie znajdziecie parę wskazówek, pomocnych linków, z których możecie skorzystać, jeśli szukacie ciekawych przepisów na dania wegetariańskie. I nieważne, czy po prostu chcecie wprowadzić więcej

rabarbarowo
Pasztet "rosołowy" z żurawiną i makaronem spaghetti 164

czasu i pracy nowe, doskonałe i zdrowe danie gotowe - składniki trzeba tylko zmiksować i zapiec :)  Taki pasztet świetnie nadaje się na śniadanie, kolację czy przekąskę na świąteczny/imprezowy stół. Dzięki warstwie z nitek makaronu spaghetti i nie wmieszanej w masę żurawiny jest znacznie ciekawszy dla oka, oryginalny. Do masy mięsnej można dodać też pozostałe warzywa z rosołu - pietruszkę

Kolorowy Przepisownik
Kuleczki z mięsa mielonego z miętą i tzatzikami 186

Potrawa kuchni greckiej. Pieczone klopsiki doprawione miętą, podane z dobrze schłodzonym sosem tzatziki. Świetne na obiad, podane np. z pitą, ale też jako przekąska na przyjęcie

Szefowa kuchni
LASAGNE - pyszna, a kalorie mam w nosie! 180

gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, mieszamy. Sos pomidorowo-mięsny gotowy.   Ostatni etap: układamy warstwy (w mojej wersji mam trzy warstwy, więc na tyle dzielę makaron, sosy i starty ser) - najpierw makaron, na to sos beszamelowy, potem sos mięsno-pomidorowy i ser. Każda warstwa tak samo, na koniec sera można dać więcej.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tradycyjny gulasz wieprzowy 217

50 dag mięsa z łopatki wieprzowej30 dag mięsa z szynki wieprzowej½ łyżeczki soli4 łyżki oleju1 duża cebula1 łyżka słodkiej papryki1 kostka mięsna2 listki laurowe10 ziarenek czarnego

Świat Domowej Kuchni
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 85

aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerz wysypujemy mąkę. Z masy formujemy burgery i obtaczamy

Kuchnia MagdaLeny
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 97

aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerz wysypujemy mąkę. Z masy formujemy burgery i obtaczamy

Kuchnia MagdaLeny
Bakłażany faszerowane mięsem (Melanzane ripiene di carne) 127

SKŁADNIKI 4 bakłażany 50 g startego parmezanu Mięsne ragù 4 00 g mięsa mielonego wołowego  400 g passaty pomidorowej 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków bazyli s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 4 melanzane 50 g di parmigiano grattugiato Ragù di carne(...)cipolla 1 carota 1 gambo di sedano 3 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di origano secco qualche foglie di basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Bakłażany Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia i osuszenia bakłażanów. Owalne bakłażany przekrawamy na pół. W przypadku bakłażanów okrągłych wystarczy odkroić ich górną część.  Z bakłażanów wydrążamy miąższ, który drobno siekamy

La grande e la piccola cuoca
Kotlety mielone z cukinią i żółtym serem + film 166

masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.   Artykuł Kotlety mielone z cukinią i żółtym serem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Sałatka z indykiem, selerem naciowym i żurawiną 70

Sałatka z indykiem, selerem naciowym i żurawiną to świetne połączenie smaków. Słone mięso, chrupiący seler i słodka żurawina. Idealna sałatka na przyjęcia, którą można przygotować nawet

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 123

użyć dowolnych grzybów jakie akurat Wam się nawinęły pod rękę. Jeśli nie dbacie o linię, to możecie dodatkowo zabielić zupę śmietaną. Jeśli uważacie na to, co jecie, to możecie dać kleks śmietany na środku talerza, lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku. Do zup grzybowych, tata zwykle dodawał łazanki. Często mama robiła łazanki z pozostałości po cieście pierogowym. Takie duże(...)zabielamy \u015bmietan\u0105.\r","Podajemy z natk\u0105 pietruszki. "]} Drukuj Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa Składniki 300 g dowolnych świeżych grzybów 1 średnia cebula 1,5 l wywaru (mięsny lub jarzynowy) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 garstki łazanek lub innego makaronu 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła natka

Mieszam w Garnku
Cevapcici w szynce 129

danie. Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej w moim wydaniu jest wyśmienita w smaku! Głównym produktem wykorzystywanym przy wykonywaniu cevapcici jest mięso mielone lub siekane. Oryginalnie chorwackie ćevapčići zrobione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny. Można do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawy i zioła. Ale obowiązkowo mięso musi mieć kształt ruloników, które grilluje się lub smaży. Ja przed grillowaniem dodatkowo mięsne(...)szynka szwarcwaldzka w plastrach Jak przygotować Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej? Mięso z wołowiny mielimy wraz z czosnkiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, wodę, oliwę i dobrze wyrabiamy ręką. Można dać jajko, ale jak dodamy wodę i oliwę i dobrze mięso wyrobimy, nie ma takiej potrzeby, gdyż mięso dobrze się klei i nie rozpada. Tak przygotowane mięso odstawić na lodówki. Następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kalafior faszerowany mięsem 205

różyczki i wypełniamy masą mięsną. Następnie masą pokrywamy cały kalafior. Na wierzchu układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem

mojewypiekiinietylko
Risotto po węgiersku 151

Risotto to bardzo wdzięczne danie - wszystkie składniki możemy pokroić na jednej desce i przygotować w jednym garnku, zalet tego rozwiązania nie muszę chyba omawiać:). Mięso, ryż, papryka, marchew, pieczarki i pomidory - wyszło pycha! 2 duże filety z kurczaka 300g ryżu do risotto 1,5 l ciepłego bulionu mięsnego lub warzywnego 250ml czerwonego, wytrawnego wina 2 duże papryki 300g pieczarek

Szefowa kuchni
Zupa pizza z serem pleśniowym 152

Przepis na 3-4 porcje dania Zupa pizza z serem pleśniowym   SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe ) 2-3 łyżki oliwy 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1/2 koncentratu ( około 100 g ) 1 litr bulionu mięsnego sól 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej

WSZYSTKO SMACZNE
Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 151

bezglutenową fasolkę po bretońsku , jedno z ulubionych dań mojego synka, a nawet znajdujące uznanie u mięsożerców w mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji i taka jest najsmaczniejsza. Spróbujcie a zostaniecie

Kawa z mlekiem
łopatka 168

łopatka pieczona Chyba wszyscy lubimy soczyste mięsne pieczenie, dlatego dziś przedstawię przepis na pieczoną łopatkę. O ile wszyscy przywykliśmy do tego że pieczemy szynki, schaby, czy karkówki to większość podchodzi do łopatki dosyć podejrzliwie. Moim zdaniem całkowicie niesłusznie ponieważ pieczeń z ładnie wykrojonej wieprzowej łopatki, delikatnie poprzerastana tłuszczem, będzie daniem które z pewnością przypadnie do gustu domownikom. składniki

Miód i pieprz
Udziec jagnięcy z czosnkiem wg Aleex 166

cebulę i wlać ok. 1,5 szklanki smaku mięsnego (patrz: Porady Aleex). 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 1,5 – 2 godziny, w zależności od wagi mięsa. 6. 5 minut przed końcem pieczenia rozciąć ekran, aby mięso się przypiekło. 7. Wyjąć mięso z piekarnika i przed pokrojeniem, dać mu odpocząć 5 minut. 8. Podawać z ulubionymi

W mojej kuchni
Makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami. 232

ćwiartek z kurczaka . Jest to naprawdę pyszne danie, pieczone mięso dopełnia smak aksamitnego, kremowego sosu, a dodatek brokułów przełamuje smak nadając mu świeżości. Pycha!!! Składniki na makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami kawałek pieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz ze skórką) 1 średnia cebula 400 ml wody 1 kostka mięsna 2 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej

Rozpustne gotowanie