klosiki mięsne w kuchni Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Azji Środkowej kuchni. Głównie wykorzystywane jest wo łow in a, b araniny , jagnięci na lub k urczak i łączone jest z miksem egzotycznych, korzennych przypraw. Kofty w Indiach są zwykle gotowane w pikantnym curry i spożywane z ryżem lub indyjskim pieczyw em . I ja właśnie takie danie zrobiłam. Proste, pyszne, aromatyczne
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana, która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny
Chilli Czosnek i Oliwawypróbowania a ile radości i przyjemności " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bezcenne . Shitake mają fajny mięsny smak więc idealnie współgrają z indykiem. Dobrze , ale coś też trzeba z nich zrobić , były już smażone , duszone , a’la schabowy itp . Czas na lekką i pyszną zupę " class(...)Składniki dla 4 osób : 2 golonki indycze 0,6 kg shitake 2 marchewki 1 pietruszka-korzeń 1 cebula 2 kostki rosołowe drobiowe 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można dać chudą ale ta smakuje lepiej ) 1 łyżka masła sól , pieprz do smaku Cebulkę siekamy , podsmażamy na maśle na złoty kolor , przekładamy do garnka . Shitake , tniemy w paseczki ,również podsmażamy – ważne
Ogrodnik w podróżychłodne dni. Dodatek ostrej papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy :) Można podawać, jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego(...)przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Do szerokiego rondla wlać 250ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Do gotującej się wody włożyć uformowane mięsne kulki (woda będzie sięgać do połowy ich wysokości), przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, wsypać oregano, ostrą paprykę. Doprawić dobrze solą
Moja Delicjaokolicach dzisiejszego miasta Meksyk, polowano na pierwsze dzikie indyki. Z czasem zaczęto je również hodować. Z biegiem lat pieczony indyk stał się niemalże symbolem Stanów Zjednoczonych Ameryki. Daniem łączącym wszystkich mieszkańców tego wielkiego kraju i tradycyjnie podawanym na Święto Dziękczynienia już od XVII wieku. Co jednak z resztą świata? Dzięki wyprawom kolonialnym, indyki sprowadzono na kontynent europejski pod koniec(...)Pomagają również w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. potas – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi fosfor – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz zębów i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wspólnej zabawy w jesienne kolory zaprasza #myAmbition. Składniki: - 2 małe dynie jadalne - 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej - 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego - 1 duża czerwona papryka - 1 duży pomidor - 2 ząbki czosnku - olej - sól - pieprz - łyżeczka suszonej bazylii - sól - pieprz - zielona natka pietruszki 1. Dynie myjemy, osuszamy i odcinamy w 1/3 wysokości. Wnętrze oczyszczamy(...)kaszą, dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. 3. Podpieczone dynie napełniamy farszem z kaszy i warzyw, wkładamy jeszcze raz do wspólnego zapiekania na ok. 15-20 minut. Podajemy gorące. Danie jest bardzo syte więc jedną dynię można przekroić i obdarować dwie osoby. Dla moich czytelników firma Ambition przygotowała 10% rabatu na swoje akcesoria na hasło ZDROWA JESIEŃ
Apetyczna babeczkaszparagami. De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem. Będzie doskonałe do risotto oraz dań z owocami morza. Z czerwonych win polecam De Stefani Plavis Merlot. Typowy merlot. Ma bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi(...)głęboko rubinowej barwie i aromatycznym bukiecie pełnym dojrzałych owoców, suszonych śliwek, pieprzu i korzennych przypraw. Wino o mocnej, bogatej strukturze, jedwabistych taninach i eleganckim finiszu. Dobrze komponuje się z mięsnymi sosami, grillowanym mięsem i włoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco zdecydowanie najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych
królestwo garówtradycyjnych gołąbków. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej(...)czasu mieszając. Do miski wrzucamy poszatkowaną kapustę, dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulkę, suchy ryż, jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony a następnie układamy w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. W misce
Smakowite Daniamięsny" smak z przypalonych pomidorów, a raczej ichprzypalonej skórki, przypalonej cebuli i czosnku. Zupa w oryginale zawiera jeszcze paprykę chipotle. Ja ją pominęłam dodająs trochę wędzonej papryki. SKŁADNIKI: 1 słoik lub puszka czerwonej fasoli lub białej 1 kostka bulionu warzywnego świeże pomidory - 4szt. cebula czerwona czosnek - 2-3 ząbki ostre papryczki chilli - do smaku ( dałam
AZgotuj!Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami. Składniki: 750 g wieprzowiny 2 małe cebule 3 jajka 250g bułki wrocławskiej 4 łyżki smalcu sól pieprz Przygotowanie: Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami. Doprawiłem solą i pieprzem. Obrałem bułkę ze skórki(...)miąższ pokroiłem w kostkę. Z masy mięsnej uformowałem kulki, które obtoczyłem w roztrzepanym jajku i bułce. Podsmażyłem je na smalcu, a następnie zapiekłem w piekarniku 5 minut w temperaturze 160 stopni
R'n'G Kitchenklientów . Jeżeli dany sklep ma małą liczbę klientów to bardzo możliwe, że sklep nie ma codziennych dostaw produktów i mięso w nim sprzedawane nie będzie pierwszej świeżości. Powinno też zwrócić uwagę na czystość sklepu i ubiór osób sprzedających. Powinni oni mięć założone czyste fartuchy, czepek na włosach oraz rękawice. To wszystko tyczy się przede wszystkim sklepów mięsnych, gdzie produkty mięsne
To Musisz WiedziećMięsną z pieczarkami oraz makaronem w pysznym sosie pomidorowym ;) Robi się ją szybko i smakuje bardzo fajnie ;) Idealna propozycja na obiad czy kolację ;) Wszystkie przyprawy znajdziecie jak zawsze w Sklepie Skworcu Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na Facebooku gotowaniepatki ❤ Gotowanie Patki Składniki dla 4 osób: Mięso: 500 g mięsa mielonego (ja dałam
Gotowanie PatkiDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyDuszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne
Ogrodnik w podróży