ludzie dowiadują się ile lat nie jem mięsa, niemal automatycznie zadają pytanie "Której mięsnej potrawy Ci brakuje?". Ogólnie rzecz ujmując - żadnej, bo mięso mi zwyczajnie nie smakowało. Dlatego w ciągu ostatnich lat rzadko pojawiały się tutaj zamienniki potraw mięsnych. Ale gdy się trochę dłużej zastanowię, to brakuje mi smaku karpia, pstrąga i śledzi oraz wołowiny po burgundzku. Tę ostatnią robiłam(...)kwartał przy okazji jakiegoś święta. Czasem przypomina mi się ten smak i przygotowuję wtedy niniejszy zamiennik. Tak jak w przypadku tego francuskiego klasyku, proponuję przygotować danie dzień wcześniej. Zapraszam :) Składniki (na 3 porcje): 100 g kostki sojowej (można użyć klasycznych kotletów sojowych, które po ugotowaniu trzeba pokroić w kostkę) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta kozieradki
Weekendy w domu i ogrodziezamiast mąki pszennej lub żytniej dałem skrobię ziemniaczaną, no i od siebie bo bardzo lubię dodałem świeży czosnek. WYKONANIE Kupione mięso kroimy w większe kawałki i peklujemy 24 godz. w temp.4-6 st. Po tym czasie mięsko rozdrabniamy, dodajemy wszystkie przyprawy i składniki dokładnie mieszamy (skrobię ziemniaczaną dodajemy na sam koniec) i pakujemy ściśle masę mięsną w słoiki. Teraz pasteryzujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łyżki oleju 2 parówki mięsne firmy HAŃDEREK 1 jajko sól pieprz 2 plastry pomarańczy sos wedle uznania papryka czarnuszka WYKONANIE: Parówkę nacinamy na końcu, smażymy z każdej strony na oleju, parówki stopniowo wywijają się na wzór ośmiorniczki, na tej samej patelni, wybijamy jajko solimy, pieprzymy, i smażymy z obydwóch stron. Po kilku minutkach danie gotowe, przekładamy wszystko na talerz
Dziś Ja gotujewięc pora na mój "Mięsny Wtorek", dlatego też zapraszam Was na risotto z kurczakiem w 5 smakach. Przepis na tego kurczaka znalazłam w książce z chińskimi przepisami, jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować, dzięki czemu powstało risotto z akcentem kuchni chińskiej, w postaci przyprawy 5 smaków, czyli jednym słowem kuchnia fusion. Polecam wypróbować to danie, ponieważ jest bardzo ciekawe
Codzienne Gotowanienieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.Następnie należy przygotować masę mięsną.Bułkę namoczyć w mleku. Pozostawić
Świat Domowej KuchniProsty przepis na wegetariańskie pikantne danie jednogarnkowe Ten przepis na wolno gotowaną soczewicę to pomysł na łatwy wegetariański obiad. Danie jest bardzo aromatyczne, pikantne i pożywne. Jeżeli posiadamy wolnowar to potrawa ugotuję się praktycznie sama. Możemy w tym czasie iść do pracy albo zająć się czymś innym w kuchni lub poczytać książkę. Składniki 200 g soczewicy beluga(...)dyni ( u mnie dynia Nelson) 300 g ziemniaków 400 g pomidorów pelati (może być passata lub przecier pomidorowy) 500 ml bulionu warzywnego (ewentualnie mięsnego) 100 g cebuli drobno pokrojonej w kostkę 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu) 1 papryka
Tajemnice SmakuNieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady :) Tajowie się nią zachwycają(...)sklepie mięsnym. Nie trzeba stać, można usiąść :) Ao Nang i uliczna kuchnia. Lodowa produkcja.... W pociągu na każdej stacji wsiadają sprzedawcy z innymi przysmakami. Tak jak pisałam wcześniej, zjeść można zawsze i wszędzie :) W Polsce jemy orzeszki ziemne w zupełnie innej postaci. W Tajlandii są one gotowane. Mam nadzieję, że dotrwaliście do końca i narobiłam Wam smaka na dania
Jemy PijemyPlacuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np
Blog z ApetytemLeczo do słoików na zimę Najlepszy przepis na leczo w słoikach. Leczo do słoików na zimę przygotowujemy dokładnie tak samo jak leczo z kiełbasą do szybkiego
Cztery FajeryTaki smalec robiła moja babcia i mama, zajadaliśmy się nim, aż nam się uszy trzęsły. Teraz ja go robię i nie muszę nikogo namawiać do jedzenia
Bułka z ChlebemKuchnia brytyjska nie ma zbyt wielu fanów Ja też jej wielką zwolenniczką nie jestem, ale są w niej pewne perełki! Jedną z nich jest właśnie pudding
PatiGotujeDo naszych pysznych tradycyjnych kopytek chyba nie muszę nikogo przekonywać, prawda ? Na pewno pojawiają się często na stole w każdym polskim domu. U mnie też
Kulinarne przygody GatityCzyli Poulet aux champiqnons avec un sauce au vin blanc prosto z "Małej paryskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do
Dzieje kuchennej Wiewióryporcji wyda, kiedy i co zamówią goście. To też forma reklamy, więc często udział w Festiwalu to świetny stosunek ceny płaconej przez gościa restauracji do jakości dań, które dostanie. Oczywiście na miejscu możemy zamówić sobie coś spoza zestawu dodatkowo, ale jeśli mamy ograniczony budżet, to wiemy, że zamkniemy się w tej kwocie + dobrowolny napiwek. Zdejmuje to stres z osób(...)wersję mięsną i wegetariańską, ale jest też mnóstwo opcji dla wegan i osób, które lubią ryby. Kiedy idę na kolację z kimś, kto nie je mięsa staram się wybrać miejsce, które będzie cieszyć także tą osobę, więc zwracam uwagę, żeby obydwa zestawy były równie atrakcyjne a nie typu pyszny wielki stek dla mięsożercy i byle jakie tanie danie warzywne
Ugotowane pozamiatanesetny przepis! Kto by pomyślał, że tak szybko zleci :) Z tej okazji zapraszam na pyszne muffinki mięsne z ziemniaczaną czapeczką. Kiedyś robiłam już podobne muffinki mięsne z dwoma farszami - te są jednak inne, bo mięso wymieszałam z warzywami i serem, a wierzch udekorowałam masą ziemniaczaną. Smakują wspaniale i na zimno i na ciepło - stanowią super przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy(...)czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu 1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle
Kto ugości moich gości?rodziny. Treściwe i sycące danie z podstawowych składników. Prostota, czyli to co lubię w kuchni najbardziej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 kubka/szklanki makaronu u mnie pene 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 3/4 szklanki kwasnej śmietany
Blog kulinarny S9.PLjakie dania z młodej kapusty królują na Waszych stołach. mięso lub koście na wywar 1 główka młodej kapusty (mała) 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 3ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Dodatkowo: koperek natka pietruszki Ponadto: olej/masło klarowane do smażenia Ugotować wywar mięsny
Di gotujebardziej traktowane jest jako danie główne. Focaccia z minimum składników świetnie smakuje z oliwą z oliwek. Odrywamy kawałek pieczywa i maczamy ją w oliwie - niebo! Focaccia z polędwiczką borową smakowała świetnie również z oliwą. Ja zazwyczaj focaccie podaję z serem, bo uwielbiamy połączenie ciasta drożdżowego i żółtego sera. Natomiast dzisiaj chciałam Wam przedstawić dodatek mięsny jakiego użyłam. Polędwiczka borowa
MamaOskarkaczęści. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć na papierowym ręczniku. Odsączone kotlety przełożyć do sosu koperkowego i całość ze sobą zagotować. Przygotowywanie sosu koperkowego Smażenie kotletów i wygląd dania przed zagotowaniem sosu
UgotowaćZiemniaki to danie, który towarzyszy nam niemal każdego dnia. Czy to w zupie, czy jako dodatek do obiadu. Ten prosty produkt może również służyć za super przekąskę! Dziś wam pokażę jeden z takich pomysłów. Są to pieczone ziemniaki w boczku. Są pyszne. Idealnie sprawdzą się do obiadu, ale też jako przekąska. Przez mięsny dodatek są dosyć syte. Są kaloryczne
Gotuj z Mąkąto jest kolejnym daniem, które robi się samo, i idealnie nadaję się dla większej ilości osób. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym oraz warzywami takimi jak sałata, pomidor lub ogórek kiszony. Klasyczny przepis na łopatkę, podany w nie co zmodernizowany sposób. Polecam :) Porcja: 8 osób Składniki: * 1.5kg łopatki wieprzowej * dwie małe cebule * kostka mięsna * 3 ząbki czosnku * wegeta
Klasyka Gotowaniacukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę. Postępować tak z resztą płatów makaronu. Do formy do zapiekania wlać połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć makaronowe roladki łączeniem do dołu. Wszystko polać resztą sosu pomidorowego. Obłożyć plasterkami mozzarelli. Jeśli zostały nam paski cukinii - udekorować nimi danie. Włożyć do piekarnika
Posadzone i zjedzonesposób - opanierować i drugie danie gotowe. Chrupiąca panierka, soczyste mięso rozpływające się w ustach to jeden z najsmaczniejszych recyklingów kuchennych. Bardzo lubię delikatny rosół drobiowy właśnie na skrzydełkach, niestety później gotowane skrzydełka z rosołu nie mają wzięcia, a chrupiące, panierowane i owszem. Przepis doskonale znany i popularny z czasów mizerii sklepowej i kartkowych zakupów mięsnych, a myślę, że wart
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!