dania mięsne - 13801 przepisów (strona:621/921)

Kotlety marmurkowe czyli kotlety mielone inaczej 131

Niecodzienne, bardzo pyszne połączenie mięsa drobiowego oraz wołowego to nasze kotlety marmurkowe, czyli kotlety mielone inaczej! Przepis na kotlety mielone, to jeden z naszych ulubionych na

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka Drwala 123

Pyszna, prosta w przygotowaniu i treściwa sałatka drwala. Hit niejednej imprezy i spotkań rodzinnych. W moim domu zrobiła furorę. Sałatka drwala to raj dla mięsnych smakoszy

Blog kulinarny S9.PL
Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową 157

Zdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczakowe kąski 160

Takie mięsko lubią chyba wszyscy. Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada, to najprędzej musi trzymać dietę i tylko udaje ;) A poważnie, faktycznie jest to jedno z

Pichceniomania
Kotlety mielone z zielonym groszkiem 197

Jak nudne mielone podać w nieco odmiennym i bardziej kolorowym wydaniu???. Wystarczy dodać zielonego groszku i zaraz zrobi się bardzo letnio i zielono. Przygotowany farsz mięsny

Apetyczna babeczka
Boże Narodzenie: Uszka z mięsem 147

Cześć Od kiedy po raz pierwszy przygotowałam uszka (przepis na uszka z grzybami znajdziecie tutaj ), bardzo je polubiłam. Ostatnio przygotowałam je w wersji mięsnej. Nie wiem

blog.moje-pasje.info
Aromatyczne pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym z czubricą zieloną 148

Czubrica to przyprawa pochodząca z Bułgarii. Pod tą nazwą kryje się cząber górski lub mieszanki przypraw na bazie tego gatunku cząbru. W zależności od innych składników

Pichceniomania
Panini wersja wytrawna i łagodna 177

Osoby, które regularnie zaglądają na moją stronę mogą się domyśleć, że ja wolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne

Pasja tworzenia
Kotlety mielone z jarmużem 133

Kotlety mielone często goszczą na moim stole. Żeby jednak nie było, że ciagle te same kotlety lubię je urozmaicić różnymi dodatkami. Dodaje coś do mięsnej masy

Monia miesza i gotuje
Wołowina z imbirem i warzywami 144

Wołowina w chińskim wydaniu. Składniki 500 g polędwicy wołowej 200 g marchwi 1 żółta papryka 1 cebula 2 dymki 70 g imbiru 100 ml bulionu mięsnego

R'n'G Kitchen
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 155

Na żywo wygląda o wiele apetyczniej.. chyba czas jednak wybrać się do domu po sprzęt fotograficzny. (tę jakość sponsoruje kamera internetowa) Bardzo popularne u nas

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 153

Uwielbiam kardamon, ale na długo o nim zapomniałam. Najczęściej... i właściwie głównie, używałam go do rosołu. Przez to zrodziła się myśl o wykorzystaniu go do innego

Kuchenna Kontrrewolucya
Sos beszamelowy 117

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Świetny sos do gotowanych warzyw jak kalafior czy szparagi, do zapiekanek warzywnych, makaronowych – cannelloni i mięsnych jak lazania. Robiłam …

My Blueberry Corner
Kubanskie Picadillo po raz wtory czyli Niedzielne Mielenie odc.16 158

Lubię potrawy z mielonego mięsa. Ostatnio były klopsiki a dzisiaj mała powtórka z rozrywki czyli Picadillo, pyszne esencjonalne i szybkie danie rodem z Kuby. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jednogarnkowe klopsiki z warzywami 225

sosie pomidorowym Te pyszne mięsno-warzywne klopsiki już któryś raz pojawiają się na moim stole, w różnych wersjach. Jestem ich wielką fanką. Tym razem zapraszam na szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko(...)kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa i ser dokładamy do mięsa i wszystko dokładnie razem mieszamy *** *** Ręce delikatnie smarujemy olejem i formujemy z masy mięsnej nieduże klopsiki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy mięsne kuleczki, z każdej strony na rumiano. Smażymy raczej krótko ale na dość wysokim ogniu *** *** Następnie mięso zalewamy wodą i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość

Blog z Apetytem
Curry z zieloną soczewicą i tofu 54

Curry z zieloną soczewicą i tofu to świetne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Bogate w proteiny, pełne aromatycznych przypraw, jest idealne na jesienny obiad czy kolację. Indyjska i tajska kuchnia należą do naszych ulubionych, a curry ląduje na naszym stole kilka razy w miesiącu. Tym razem przygotowałam aromatyczne, smakowite curry z zieloną soczewicą i tofu. A dom szybko wypełnił się zapachem(...)naan. Jeśli zrobicie więcej, drugiego dnia curry z zieloną soczewicą i tofu smakuje jeszcze lepiej. Curry niejedno ma imię Słowo curry opisuje dziś wielką różnorodność pikantnych gulaszów warzywnych i mięsnych z egzotycznymi przyprawami. Termin wywodzi się od kari, słowa oznaczającego sos w języku tamilskim. XVII-wieczni brytyjscy kupcy, nie bacząc na różnorodność, wszystkie gęste, orientalne sosy umieścili pod jedną nazwą

smakowitehistorie.com
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 71

finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom UMAMI. Ten, określany jako piąty(...)Japonii (choć wcześniej termin był stosowany w innych okolicznościach na Hawajach, ale o tym innym razem), a jego źródłem jest istnienie receptorów kwasu glutaminowego. Ogólnie opisujemy go jako „mięsny“, „rosołowy“. Brzmi przyjemnie, prawda? Jednak jego wpływ na smak wina już taki niestety nie jest. Umami w potrawie zwiększa bowiem cierpkość oraz gorycz tanin, zwiększa odczucie kwasowości oraz wydobywa palący efekt

Kate's Kitchen
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 76

finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom UMAMI. Ten, określany jako piąty(...)Japonii (choć wcześniej termin był stosowany w innych okolicznościach na Hawajach, ale o tym innym razem), a jego źródłem jest istnienie receptorów kwasu glutaminowego. Ogólnie opisujemy go jako „mięsny“, „rosołowy“. Brzmi przyjemnie, prawda? Jednak jego wpływ na smak wina już taki niestety nie jest. Umami w potrawie zwiększa bowiem cierpkość oraz gorycz tanin, zwiększa odczucie kwasowości oraz wydobywa palący efekt

Kate's Kitchen
Wino na świąteczny stół 90

finałowych, ale i przy okazji najważniejszych tekstów tego roku, a mianowicie, jakie wino wybrać na wigilijny stół. Cóż, sprawa nie jest taka prosta ze względu na to, że dania wigilijne są tzw. „potrawami wysokiego ryzyka“. A cóż to oznacza? Już spieszę z wyjaśnieniem: Potrawy wysokiego ryzyka: 1. To takie, które zawierają wysoki poziom UMAMI. Ten, określany jako piąty(...)dwie prawidłowości: – wino dobierane do tego typu potraw powinno mieć na tyle skoncentrowaną owocowość, by poradziła sobie ona z takimi daniami – smak umami możemy jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ

Kate's Kitchen