dania mięsne - 13801 przepisów (strona:615/921)

Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną 152

przepis autorstwa Jagny Niedzielskiej, który został przez nas nieco zmodyfikowany. Jest to śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną. Zaskakujące połączenia? Tak, ale baaaardzo pyszne! Danie to przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadziła właśnie Jagna. Warsztaty odbyły się  pod hasłem "Jak cieszyć się zdrowym świętowaniem z bliskimi?" i zostały zorganizowane przez Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej(...)zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami

Kulinarne przygody Gatity
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 362

uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach?   Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie sztywne, spoiste i twarde. A niezupełnie o to nam chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić ręką, ale krótko, około minuty – tylko do momentu, aż da się łatwo uformować , nie porozpada

Karo in the Kitchen
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 271

Rostbef bez kości (ang. Striploin) zawiera mięsień najdłuższy grzbietu. To bardzo delikatne i smaczne mięso wołowe. Ma czerwoną barwę, a jego tłuszcz – białą. Mięśnie są drobnowłókniste, delikatne, tkanka mięsna soczysta i wyjątkowo smaczna.” (opis za „Wielką księgą wołowiny”, 2015). Mięso wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zdążyło się ogrzać do temperatury otoczenia – nie może być bardzo zimne! Osuszamy wołowinę(...)ewentualne kawałki tłuszczu. Sznurkiem bawełnianym obwiązujemy kawałek mięsa tak, żeby jak najbardziej go wyrównać i uformować – dzięki temu mięso równomiernie będzie się ogrzewało i równomiernie piekło, a potem da się łatwo pokroić na zgrabne kawałki (poszukajcie na youtube filmu „wiązanie beleronu”). Mocno i solimy i pieprzymy związane mięso. Nie obawiajcie się, że tak użyta sól w jakikolwiek sposób wysuszy mięso

Karo in the Kitchen
Pieczarki faszerowane - mała przekąska na każdą okazję 140

szukania sztućców. Pierwsze podobne jadłam przygotowane przez prawdziwą kucharkę na imprezę z okazji 40 mojego męża. Jednak nie dostałam przepisu i takie wyszły według mojego pomysłu na to danie. Do  przygotowania około 30 sztuk  potrzeba tylu właśnie pieczarek, raczej nie za wielkich. Zatem konkretnie: - 30 pieczarek  - 400g dowolnego mięsa mielonego  - 1 cebula drobniutko pokrojona(...)mięso, posiekaną cebulę i trzonki pieczarek oraz 1 jajko i dodatkowo oczywiście sól i pieprz. Można i z innymi przyprawami poeksperymentować.   Następnie każdy kapelusz napełniam dobrze wymieszaną masą mięsną formując rodzaj kuleczki. Gdy wszystkie są gotowe, szykują zestaw do panierowania, czyli trzy naczynia, z mąką, roztrzepanym jajkiem (1 może nie wystarczyć) i bułką tartą. Używam dwóch łyżek i obtaczamy

I tu będę miała takie te
Risotto z buraczkami 145

wywodzące się z Włoch danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Nie z każdego typu ryżu zrobimy risotto, potrzebny jest nam jeden konkretny rodzaj, a mianowicie ryż arborio . Ten rodzaj ryżu ma okrągłe ziarna, które w trakcie gotowania stają się lepkie, klejące i nie rozpadają się. Ryż gotujemy z dodatkiem wywaru, najczęściej warzywnego, ale wywar mięsny, rybny oraz woda(...)starsze. Młode i małe sztuki pieką się szybciej, po godzinie powinny być już miękkie. Jeśli wywar warzywny , którego używacie jest doprawiony solą, zredukujcie ilość soli, którą doprawiacie risotto. Lubisz dania z burakami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kuskusu z burakiem. Risotto The post Risotto z buraczkami appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Rolada drobiowa z kaparami i sos pieczeniowy 203

łyżka mąki Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko, kapary można przekroić na pół. Wymieszać masę mięsną, wyłożyć na folię spożywczą i zawinąć dość gruby rulon. Obwiązać nitką. Parzyć w wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić. Wywar z pod pieczeni wlać(...)śmietana nam się nie zważyła. Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry, polać sosem. Danie podawać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Mięsne kulki w occie 118

Tradycja przygotowywania zakąsek jest prawie tak stara jak tradycja spożywania napojów wyskokowych. Śledzik i ogórek stale towarzyszą co bardziej udanym spotkaniom. Do tak zacnego grona warto

Kulinarna Patilogia
Flaczki z kotletów sojowych 118

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 To jedno z nielicznych dań, po które sięgnąłem po wielu, wielu latach. Coś, co zwie się, jak się zwie, wcale nie musi tak smakować. Na szczęście spróbowałem i pokochałem to danie. Niestety, jak to w życiu bywa, nie długo cieszyłem się delektowaniem się tej zupy. Postanowiłem więc, poszukać alternatyw, które(...)jakiś sposób pozwolą zastąpić, nie tracąc zbyt wiele z niesamowitego aromatu. O konsystencję można sprzeczać się. Jednak dla kogoś, kto musi uważać na produkty mięsne lub z wyboru zrezygnował z jego spożywania, jest to przepis na miarę „złota”.   <AG>             Składniki:       100 g kotletów sojowych 2 marchewki 2 pietruszki

R'n'G Kitchen
Kotleciki drobiowe z różnymi dodatkami 286

Plusem jest to że bardzo dużo ich wychodzi i może być obiad na 2 dni Dawno ich nie robiłam, ale tym razem dodałam jeden składnik więcej

Moje Wyroby
Kotlety z brokuła i jajek 433

Dzień jak co dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla

Gotowanie z pasją
Kotlety z brokuła i jajek 450

Dzień jak co dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla

Gotowanie z pasją
kartacze z mięsem/cepeliny 248

Witam Kochani Dziś zapraszam po przepis na pyszne kartacze, specjał kuchni polskiej, wykonane są z ciasta ziemniaczanego, które jest połączeniem ziemniaków gotowanych i surowych. Kartacze nadziane

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zupa szparagowa (zielone szparagi) 151

inne. Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Za co bardzo dziękuję. 2 pęczki zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła klarowanego 100 g żółtego sera 100 g słodkiej śmietany 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego groszek ptysiowy sól pieprz bazylia Szparagi opłukać i odłamać

O kuchni z uczuciem
Polędwiczka w cydrze i "Miód na serce" 206

Po Świętach mam niesamowitą ochotę na mięso, więc dziś zaserwowałam polędwiczkę wieprzową marynowaną w cydrze i duszoną z jabłkami. Danie jest pachnące i pyszne, a

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania