Klasyczny przepis na zupę pomidorową jest dziecinnie prosty – należy zrobić wywar mięsny lub warzywny i wrzucić do niego pomidorowy dodatek (zwykle świeże pomidory, pomidory z
Kulinarny S.O.S.Kozackie pierogi z farszem drobiowym Kozackie pierogi , to jedne z najlepszych pierogów mięsnych jakie znam. Moi chłopcy jedli by je na okrągło i to nawet codziennie
Ogrodnik w podróży400 g mąki pszennej, 120 g masła (roztopionego), 2 jajka, 2 torebki suszonych drożdży (po 7 g), sól. Farsz mięsny: 80 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki
Świat Domowej KuchniPlacuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na
mecooksPlacuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na
mecooksFaszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów
Podróż w kulinariaKurczak yakitori japońskie szaszłyki z kurczaka to nieco egzotyczne danie, bardzo proste w wykonaniu. Ostatnio przygotowałam je na rodzinną imprezę z pewną dozą nieśmiałości, bo
Pociąg Do KuchniW czasie spotkania, o którym pisałam poprzednio nie podałam oczywiście tylko ciastek :) W daniu głównym pozostałam przy smaku ananasa. A pod żółtym serem ukryłam inne
Weekendy w domu i ogrodzieGolonka uchodzi za typowo męski przysmak, bo tłusta osłonka często nas- kobiety odstrasza. Zdarzają się jednak wielbicielki tego mięsa. Nie da się jednak zaprzeczyć kaloryczności tego
Tradycyjna KuchniaMoja fascynacja książką Donny Hay trwa! Pięknie wydana, jasna, świeża, przejrzysta i tak apetyczna jak tylko się da. Przepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku
Dzieje kuchennej WiewióryŚmiało mogę napisać, że to jedna z najlepszych rzeczy jaką jadłam i nie tylko ja tak uważam. Danie proste, tradycyjne jeśli chodzi o dobór składników
Dzieje kuchennej WiewiórySwojsko czy orientalnie? oto jest pytanie. W ubiegłym tygodniu dzięki warsztatom na temat Dobrej Wołowiny poznałam danie o nazwie stir fry. Wtedy zrezygnowaliśmy z makaronu
Dzieje kuchennej Wiewiórywyspecjalizowałam się w przygotowaniu tego dania. Chili con carne. Jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Po podstawowej obróbce warzyw i podsmażeniu mięsa praktycznie robi się ono samodzielnie. Wystarczy je od czasu do czasu jedynie przemieszać i podlać wodą, aby się nie przypaliło i tyle. To, co w tym daniu zmieniłam na plus, to przyprawy. Kilka(...)mocno. I chyba to było błędem, gdyż moc papryczki chili zabijała cały aromat innych przypraw i warzywno-mięsnej potrawy. Dziś jestem zwolenniczką słodko-aromatycznego chili, które na podniebieniu najpierw grą słodyczą, nutami ziół, by pod sam koniec oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa. A co potrzebujemy do chili con carne
Raj dla Podniebieniawyspecjalizowałam się w przygotowaniu tego dania. Chili con carne. Jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Po podstawowej obróbce warzyw i podsmażeniu mięsa praktycznie robi się ono samodzielnie. Wystarczy je od czasu do czasu jedynie przemieszać i podlać wodą, aby się nie przypaliło i tyle. To, co w tym daniu zmieniłam na plus, to przyprawy. Kilka(...)mocno. I chyba to było błędem, gdyż moc papryczki chili zabijała cały aromat innych przypraw i warzywno-mięsnej potrawy. Dziś jestem zwolenniczką słodko-aromatycznego chili, które na podniebieniu najpierw grą słodyczą, nutami ziół, by pod sam koniec oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa. A co potrzebujemy do chili con carne
Raj dla Podniebieniawiemy, jak je przyrządzać. Bardzo ważnym jest, aby sporządzane przez nas mięsne potrawy nie traciły swoich wartości odżywczych podczas ich termicznej obróbki, a także były soczyste oraz kruche podczas ich podawania. Gotowanie, smażenie, grillowanie i duszenie to podstawowe sposoby przygotowywania mięs. Każda z tych metod inaczej wpływa na dany produkt. Która z nich jest najlepsza? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przyrządzać(...)zależy nam na uzyskaniu aromatycznej, prawdziwie soczystej sztuce mięsa to należy je poddać działaniu wysokiej temperatury już na początku przyrządzania – np. wrzucić je do wrzątku. W ten sposób białko mięsne zetnie się, a esencja smakowa pozostanie zamknięta w mięsie. Z kolei gotując wywar mięsny – rosół, mięso wrzucamy do zimnej wody, dzięki czemu będzie ono stopniowo oddawać swoje aromaty i uzyskamy
Kulinarne Przebojeplasterki Mały pęczek szczypioru drobno posiekany 1/2 szklanki posiekanych grubo liści mięty 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry lub pietruszki Kilka suszonych papryczek (opcjonalnie dla tych, którzy lubią ostre dania) Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj sok z 2 cytryn, 2 łyżki sosu rybnego, 1/2 łyżeczki cukru, posiekaną papryczkę chili, suszone chili, połowę szczypiorku, mięty i kolendry. Odstaw(...)Zdejmij z patelni i przestudź. Krok 3 Wymieszaj mięso z dresingiem, posyp pozostałym szczypiorkiem, miętą, kolendrą i drobno posiekaną cebulą. Podawaj z gotowanym ryżem. Artykuł Wtorek: Larb moo, czyli mięsna sałatka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmoże przytyć przez święta 3 kilogramy w postaci tłuszczowej tkanki? Tak czy inaczej świąteczna uczta zwłaszcza wigilia może być całkiem przyjemnym dla żołądka i duszy przeżyciem, zwłaszcza kiedy mięsne potrawy zastąpimy większością warzyw, serów i orzechów. Świąteczna sałatka z halloumi i pysznymi dodatkami już dawno należy do mojego do świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne(...)również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii
codojedzeniapora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka słodka, ostra, czosnek Drobno posiekać cebulę i pory. Odkroić twarde końcówki szparagów, a resztę pokroić. Końcówki można użyć do gotowania wywaru(...)Doprawić. Odstawić, żeby zupa wystygła i zmiksować albo zostawić w postaci wywaru. Po zmiksowaniu spróbować i przyprawić jeszcze raz jeśli smak jest za mdły. Najlepiej podawać z grzankami, wtedy danie jest bardziej syte :) Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi oraz Szparagi na stół
Corner With RecipesPiersi z kurczaka napełnione nadzieniem z wątróbki drobiowej i papryki czerwonej. Duszone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja na smaczny, mięsny obiad. 4 filety z kurczaka sól pieprz czarny przyprawa do kurczaka NADZIENIE: 1 cebula 20 dag wątróbki z kurczaka 2 połówki papryki marynowanej majeranek sól pieprz czarny SOS: 1 cebula 3 szklanki przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów Pelati(...)dodać pomidory z puszki. Przyprawić, a jak sos zacznie gęstnieć, włożyć mięso. Dusić razem jeszcze około 10 min. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: filet z kurczaka , papryka , podroby , pomidory , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamryżowy, ale ja lubię eksperymentować w kuchni, więc zastosowałam nitki. Muszę Wam powiedzieć, że sajgonki wyszły znakomite! Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się Waszymi opiniami na nieco nietypowe danie kuchni orientalnej! Składniki: 1 marchewka 1 ząbek czosnku 300g grzybów (borowiki) 25 g imbiru 250g świeżego szpinaku 500g mięsa mielonego Łyżka smalcu Łyżka sosu ostrygowego Łyżka sosu sojowego Pieprz(...)opakowaniu. Łączymy z sosem mięsnym. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy. Kiedy ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Podajemy z ulubionym sosem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu
Słodki Zakątekpotrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko 15 dag ugotowanych ziemniaków(...)udusić z pokrojoną cebulą, następnie zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką, jabłkiem i ziemniakami. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić śmietanką wymieszaną z kostkami drobiowymi. Wymieszać z masą mięsną, startym serem, jajkami i przyprawami do smaku. Dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego, piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchnia4.8 / 5 ( 6 votes ) Jednogarnkowiec a’la Strogonow Strogonowa znają prawie wszyscy. Jest to pyszny gulasz, jeden z tych wiecznie żywych klasyków, które łatwo adaptują
Ogrodnik w podróżyZiemniaki po chińsku ❓ brzmi dość dziwnie, ale jest to dość popularne danie w chinach.Ziemniaki po chińsku oczywiście są zupełnie inaczej zrobione niż w świecie zachodnim.Ziemniaki po chińsku podawana najczęściej są z…ryżem. Ich smak ostro-kwaśny idealnie nadaj się do różnych potraw mięsnych lub rybnych.Zapraszam na ziemniaki po chińsku. 👥 – 2 ⏰ – 20-30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki
RafalCookNiedziela! Dzisiaj proponuję przepis na gulasz z indyka i salsiccia . Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Gulasz z fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak filet z kurczaka, tak aby mięso było miękkie i soczyste. Uwielbiam mięsne gulasze . U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję
codojedzeniapomyślenia… Tak też było ostatnio. Na myśl o typowo mięsnym obiedzie robiło mi się jakoś nieprzyjemnie. A że nie chciałam całkiem rezygnować z białka, postawiłam na krewetki. Do tego spaghetti z cukinii, czyli tzw. “zoodles” i obiad gotowy. Keto zoodles to danie, które robi się szybko i sprawnie. Oczywiście nie wliczając czasu niezbędnego do rozmrożenia krewetek(...)pewno ostatni raz, kiedy pojawiają się na łamach tego bloga! Zoodles z krewetkami Lekkie danie w wiosennej odsłonie. Keto zoodles, czyli spaghetti z cukinii w połączeniu z krewetkami oraz fasolką szparagową to kolorowa propozycja dla wszystkich wielbicieli warzyw i nie tylko! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Włoska Keyword spaghetti z cukinii Porcje 2 porcje Czas
Modern Cave GirlPlacki z cukinii to banalnie wręcz proste danie. Nie wymaga prawie żadnych nakładów finansowych i super smakuje z różnorodnymi dodatkami. Kwaśna śmietana, wędzony łosoś czy sadzone jajka jako kompletne śniadanie. Pamiętajcie też, że placki lubią wszelakie gulasze, nie tylko mięsne. Polecamy przepis krok po kroku na Placki
kuron.com.plspory i mięsisty grzyby, dlatego portabello burgery są idealne i smakują jakbym jadłam mięsne burgery . Portobello burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni do burgera można włożyć w hamburgerowe brioche . Super danie na kolację! Podoba Wam się? Portobello burgery Składniki: na 2 burgery 4 portobello
codojedzeniaspory i mięsisty grzyby, dlatego portabello burgery są idealne i smakują jakbym jadłam mięsne burgery . Portabello burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni do burgera można włożyć w hamburgerowe brioche . Super danie na kolację! Podoba Wam się? Portabello burgery Składniki: na 2 burgery 4 portabello
codojedzeniamarkecie (z własną gastronomią). Wiadome jest, iż nie chodzi tu o wyszukane dania, ale to co można podać jak najszybciej i co ludziom smakuje. Klopsiki okazały się lepsze, niż przypuszczałam. Mój mąż stwierdził, że są równie dobre jak w ..., a nawet lepsze, bo bardziej mięsne :) Składniki na klopsiki (około 24 sztuki): mięso wołowo - wieprzowe 500 g cebula ząbek
Karola gotujeOstatnio w sklepie mięsnym zobaczyłam boczek zrolowany i postanowiłam kupić i wypróbować. Wyszedł bardzo smaczny, a rolada się nie rozwalała. Składniki: boczek surowy (mój kawałek ważył ok 1,5 kg), sól peklowa, pieprz, majeranek, czosnek (dałam około 9 ząbków). Przygotowanie: Boczek kupiłam już zrolowany, nie chciałam go rozwijać, bo nie miałam sznurka żeby go ponownie związywać, więc nacierałam zrolowany
Państwo Wojtczuk gotująoddzielić od twardych łodyg i porwać na mniejsze kawałki. Upewnić się czy nasze danie ma odpowiedni smak, i ew. doprawić jeszcze do smaku. Zdjąć z ognia. Dodać jarmuż i gałązkę tymianku, zamieszać i odstawić na kilka minut. Kaszotto będzie równie dobrze smakowało w wersji bez mięsnej, kwestia upodobań i tego co aktualnie mamy w lodówce
Lubię to gotujęMałe, okrągłe cukinie na połowę przekroiłam, następnie środek wydrążyłam, farsz mięsny do nich dodałam i na grillu zapiekałam. Pod koniec ser żółty na wierzch poukładałam i sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy przygotowałam. Można ją jako przystawkę podawać, lub jako główne danie zajadać. Składniki: 300 mielonej wołowiny, ½ łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki
Moniki Smakołykipokazałam poniżej :). Przepis otworzy się w nowym okienku po kliknięciu w nazwę dania lub zdjęcie :) 1. Placki ziemniaczane na gotowanych ziemniakach 2. Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem 3. Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem 4. Kotlety ziemniaczane 5. Zapiekanka ziemniaczana 6. Zupa ziemniaczana z mięsnymi roladkami 7. Ryż po persku z chrupiącymi ziemniakami 8. Rolada ziemniaczana
Przepisy AleksandrySKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew
zielonacukinka