dania mięsne - 13801 przepisów (strona:606/921)

3 zdrowe przyprawy, których powinieneś używać w swojej kuchni. 113

ulubione potrawy na wyższy poziom? Idealnym sposobem, aby nadać im jakości jest stosowanie przypraw, które uchodzą za szczególnie cenne i wyjątkowo zdrowe. To dzięki nim nie tylko wzbogacisz ulubione dania o intensywne aromaty, ale także zadbasz o organizm „od środka”. W ramach kulinarnych i prozdrowotnych inspiracji - przygotowaliśmy listę trzech niezawodnych przypraw, które warto trzymać w kuchennej szafce. Cynamon(...)klasycznym, meksykańskim taco; tajskich zupach; mięsnym Chili Corn Carne i ostrych sosach do nachosów. Curry - żółta mieszanka na anemię Curry to mieszanka korzennych przypraw, za podstawę której stanowi kurkuma, czarny pieprz, imbir, kolendra, kardamon i anyż. Żółta, aromatyczna kompozycja jest popularna zwłaszcza w kuchni azjatyckiej – jako dodatek do sosów lub dań z ryżem. Jedząc curry nie tylko zyskujesz wyrazisty

Kuchcik gotuje
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 261

były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić(...)dwie części. Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy.  Brzegi ciasta skleić ze sobą, tworząc sklejenie wysokie na około centymetr. Potem zawinąć sklejenie (patrz zdjęcie obok). Powtarzać czynności 10-12 do wykończenia ciasta. Ostatni placek rozwałkować

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami - prosty, zdrowy obiad. 753

jest dużo łatwiej nabyć takie szczęśliwe kurki, które żywią się znacznie lepiej i nie dostają serii ulepszaczy pod skórę. Nie jestem fanką drobiu, na ogół coraz częściej rezygnujemy z mięsnych obiadów na korzyść ryb, czy nabiałów, ale kiedy można zjeść mięso wiadomego pochodzenia, to zawsze staram się zrobić coś fajnego, co zachęci zwłaszcza moje dzieci do zjedzenia pełnowartościowego posiłku(...)prostoty.  Składniki na 6 osób: 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie go na zwykły biały, bo nie będzie sypki) mrożone warzywa - ulubiona mieszanka 750 g (ja dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw) 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu) tłuszcz do posmarowania formy, np masło pałki z kurczaka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu 167

Lasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii..... Składniki 30 dag płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina(...)formie warstwami przełożone masą mięsną. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku . Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut.  Podawać gorące danie

Wanilia i Kardamon
Sałatka z kabanosem i oscypkiem 230

Szybka sałatka z kabanosem i oscypkiem na kolacje lub przyjęcie. Jedna z moich ulubionych sałatek na kolację. Sałatka posypana jest solonym

KuchniaWeDwoje.pl
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 214

więc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU.  PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający(...)zastrzeżeń. Jedyne co, panuje w lokalu samoobsługa. Zamawiając danie, dostajemy numerek w postaci małego druczku jak paragon, a po przygotowaniu zostajemy wywołani przez mikrofon. Naczynia po skończonym daniu także musimy odnieś sami do okienka znajdującego się przy kasie. Poza tym, standardy na wysokim poziomie. Ocena lokalu: 7,5/10 Ocena dania: 9/10 ZAJAZD POD CARYŃSKĄ Leszek Skórka

W kuchni Karmel-itki
No to klops (moja "pieczeń rzymska") 482

wersja jest bez gotowanych jajek w środku, czyli pewnie to bardziej klops niż pieczeń rzymska, ale myślę, że z tego przepisu można spokojnie przygotować także wersję tradycyjną. W przygotowaniu dania inspirowałam się przepisem z programu ABC Gotowania  w Kuchni+. Dziś zrobiłam go pierwszy raz i wyszedł pyszny. A jutro pewnie będziemy jeść kanapki z klopsem na zimno(...)szczelnie napełnić masą mięsną. Trzeba dobrze dociskać, aby pozbyć się powietrza ze środka. Wierzch przykryć szczelnie plastrami boczku. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok godzinę. Na początek warto przykryć boczek kawałkiem papieru do pieczenia, aby za bardzo nie wysechł. Po ok 20 minutach zdejmujemy papier i pieczemy bez przykrycia.  Po wyjęciu z piekarnika dobrze dać klopsowi odpocząć przez

Kulinarne Inspiracje
Mac and cheese – Makaron z serem 84

cheese – makaron z serem Mac and cheese to popularne danie z makaronem i serem, które zyskało popularność na całym świecie. Jednak mało kto wie, jakie jest pochodzenie tego dania i jakie jest jego miejsce w historii kuchni. Początki dania. Początki mac and cheese datują się na XIII wiek we Włoszech, gdzie ser i makaron(...)pojawił się na rynku pierwszy serek do zapiekania, który miał za zadanie ułatwić przygotowanie dania. Mac and cheese na całym świecie. Od tego czasu danie to stał się popularnym daniem na całym świecie, a każdy kraj ma swoją wersję tego dania. We Francji serowy makaron nazywa się gratin, w Niemczech Käsespätzle, a w Kanadzie

RafalCook
Wołowina po meksykańsku 161

Lubię ostro przyprawione jedzenie, dlatego raczej nie stronię od kuchni meksykańskiej. Dzisiaj na obiad jest u mnie wołowina po meksykańsku - danie nie dość, że pyszne

Z notatnika dietetyka
SMAŻONE PIEROŻKI Z MASŁEM ORZECHOWYM 270

Jakiś czas temu odkryłam fajny pomysł na ciasto pierogowe , które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka. W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub

Ostra na Słodko
Wielkanocna terrina z rzodkiewką 173

naszym stole. Pojawiają się na nim nasz tradycyjne dania i potrawy, ale od czasu do czasu lubię wprowadzić jakiś nowy element do świątecznego menu. Też tak macie ? 😊 Pewnie tak, każdy z nas lubi nieco urozmaicenia. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować - obok oczywiście klasycznej terriny i pasztetu mięsnego -  terrinę z rzodkiewką i zielonym ogórkiem. Pięknie będzie

Kulinarne przygody Gatity
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 182

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę

Codziennik Kuchenny
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 172

Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje

Codziennik Kuchenny
Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy 258

Zagłębiając się w tajniki kuchni wegetariańskiej coraz bardziej przekonuję się, że ma nieograniczone możliwości. Właściwie wszystko, co wydawało nam się tylko i wyłączcie mięsne, jesteśmy w

Pyza i Surówka
Pieczony królik maślany 160

Dziś kolejna moja propozycja na króliczą tuszę. Tym razem bardziej aromatyczna, bo pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą

Weekendy w domu i ogrodzie