dania mięsne - 13801 przepisów (strona:604/921)

LAZANIA Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM ORAZ MIĘSNO- POMIDOROWYM SOSEM + FILMIK 88

dużego naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę plastrów cukini, na to część sosu mięsnego i tarty ser. Następnie ponownie warzywa, sos i ser. Układamy warstwy aż składniki się skończą. Wierzch posypujemy tartym serem.  Lazanię zapiekamy 35 minut w temperaturze 180-190 % C, termoobieg.  Danie podajemy ciepłe, smacznego.         Zapraszam do obejrzenia  filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Paprykowe gołąbki w młodej kapuście 90

5 / 5 ( 8 votes ) Paprykowe gołąbki w młodej kapuście Gołąbki zawsze pojawiają się na naszym stole w momencie, kiedy pojawia się młoda kapusta w sklepach. Wolę

Ogrodnik w podróży
Karkówka z szynkowaru 121

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po

Proste-przepisy.pl
Kotlety ” Karczmarza „ 112

Kotlety ” Karczmarza „ Kotlety ” Karczmarza ” , to wieprzowe kotlety z karkówki , zapiekane z papryką i serem . Rozpustne danie jak na karczmę przystało , pod

Ogrodnik w podróży
Curry z kurczakiem i dynią 175

Curry to indyjska potrawa oznaczająca ni mniej, ni więcej, jak warzywa, mięso, ryby, lub inny główny składnik dania przyrządzany w sosie. To dla mnie

Pichceniomania
Soczysty indyk z aromatycznym sosem- czego chcieć więcej! 117

Bohaterem dzisiejszego przepisu jest mięso z indyka. Jednak pierwsze skrzypce, jeśli chodzi o smak, gra w tym daniu przede wszystkim koper włoski. Zwany także fenkułem

Pichceniomania
Węglowodany nie takie złe jak je malują 145

akcesorium pozwoli ci na efektywniejsze spalanie tłuszczu, z jej pomocą angażujesz do pracy więcej mięśni. Stepper Małe urządzenie, które działa cuda. Kilkanaście minut dziennie na tym urządzeniu wymodeluje twoje pośladki, uda oraz łydki. A modele takie jak Stepper Skrętny z regulacją HS-30S dadzą ci jeszcze lepsze efekty w krótszym czasie! Step do aerobiku Ten sprzęt także nie zajmuje wiele

Dajet
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 211

We włoskiej kuchni ragù to mięsny sos podawany do makaronu. Ragù z kaczki przygotowuje się na kilka sposobów – z mielonego lub siekanego mięsa, albo z bardzo

Karo in the Kitchen
Racuszki szarlotkowe 124

Kora cynamonowca w postaci zmielonej, rzadziej w formie kawałków, jest stosowana jako przyprawa, która poprawia smak szczególnie potraw mięsnych i rybnych. Często wykorzystywana jest w cukiernictwie

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka arabska z bakłażanem 150

Jest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem

KuchniaWeDwoje.pl
Bigos 372

Bigos według przepisu (oczywiście z głowy) mojej mamy 🙂 Mięsny – na bogato:) Najczęściej robiony w Sylwestra. Mama zawsze śmieje się, że 

KuchniaWeDwoje.pl
Karkówka z szynkowaru 149

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po

Proste-przepisy.pl
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 103

Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i

wyzwania kuchenne
Kapuścianka z mięsną wkładką . 128

Witajcie :) U nas dzisiaj zimno i pochmurno , więc na taki dzień przygotowałam pyszną rozgrzewającą zupę Kapuściankę z wkładką mięsną . Do zupy dodałam suszonej pietruszki od firmy

Sama słodycz i szczypta chili
Karkówka z cebulą 169

jest bardzo dużo. Zresztą nie tylko na to mięso. Jak pewnie zauważyliście, mięsnych przepisów jest najwięcej. Jednak nie tylko takie przepisy znajdziecie, ale wiele innych. Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką   , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki

O kuchni z uczuciem
Pierś gęsia pieczona w piwie 136

Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 190

Wołowina rządzi!  Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem 221

Można powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które można dowolnie modyfikować, bo oprócz pieczarek można do niego dodać mięso lub kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :)   Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz

Smakowy Raj
Leczo ze śliwkami i patisonem 218

Kocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże

Czerwień i błękit
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 241

Od jakiegoś czasu staram się, by nasze obiady były nie tylko smaczne, ale również zdrowsze. Nie zawsze to wychodzi, ale tak jak napisałam, staram się, by

Ratunku obiad
Sznycle z boczniaków 232

wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet Żarłoczek takie lubi. Boczniaki większość z Was zapewne zna tylko ze sklepów czyli w wersji hodowlanej tak jak pieczarki. Jednak

Smaczna Pyza
Zupa z pora z pulpecikami 165

Moja córeczka uwielbia wszelakie pulpeciki i klopsiki. Małe mięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie(...)serki prawie się rozpuszczą, od czasu do czasu zamieszać. Do mięsa mielonego dodać jajko oraz kaszę mannę. Dokładnie wyrobić masę, do smaku doprawić solę i pieprzem. Następnie z mięsnej masy uformować małe kuleczki-pulpeciki. Gotowe kuleczki wrzucić do zupy i gotować jeszcze ok 10 minut mieszając aby serki całkowicie sie rozpuściły. Gotową zupkę podałam z pieczywem

Monia miesza i gotuje
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 154

jednego kurczaka w trzech daniach! Podstawą jest wyporcjowanie kurczaka na udka, skrzydełka, filety oraz korpus, czyli porcję rosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję:  zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I)  naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III(...)Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus   Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada się do przygotowania planowanych wkrótce pierogów ;) 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule seler naciowy 3 liście laurowe kilka

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Lasagne bolognese 74

przepis nie został jeszcze oceniony) Lasagne bolognese to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości. Makaron z sosem bolońskim, przełożony serem oraz polany beszamelem smakuje wyśmienicie. Każdy się skusi i będzie prosił o dokładkę. Poniższa porcja może być obiadem nawet dla ośmioosobowej rodziny lub też obiadem dla mniejszej ilości osób na dwa dni. Aby lasagne wyszła(...)mięsny nie był zbyt gesty i by zawierał sporo płynnych pomidorów. Dlatego też najlepiej jeśli do jego przygotowania użyjecie krojonych pomidorów z puszki oraz przecieru pomidorowego. Zapiekankę możecie przygotować zarówno z mięsem wieprzowym, wołowym lub też mięsem mielonym z indyka czy kurczaka. Polecam także do lasagne, oprócz żółtego sera dodać odrobinę parmezanu, który podkręci smak dania. Smacznego! Zobacz

Kuchnia Bazylii
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 178

natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni , czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje(...)serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet z cukinii 135

Pasztet z cukinii to mój pierwszy pasztet jaki ze smakiem jadłam i zrobiłam! Nie jadam mięsnych pasztetów, więc ciężko mi

KuchniaWeDwoje.pl
Casserole z kurczakiem 187

Dziś dla Was propozycja mięsna, dawno u mnie takowej nie było. Szybka i smaczna, do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna również wtedy, gdy dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie

Garniec Magalie
Krokiety z mięsem 273

łyżek oleju - mąka, tyle ile zabierze ciasto 1. W zależności jakie grube pieczecie naleśniki dajcie mniej lub więcej składników. Wszystkie produkty miksujemy na najwyższych obrotach 3-4 minuty aby ciasto dobrze napowietrzyć. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 do 22 sztuk. 2. Naleśniki nadziewamy farszem mięsnym, zawijamy, moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju

Apetyczna babeczka
Zupa szczawiowa z jogurtem naturalnym 167

wodą, dodać kostkę rosołową i gotować ok 15 minut. Na spód miseczki dać ziemniaki przepuszczone przez praskę, następnie wlać zupę (chociaż jeszcze nie bardzo ja przypomina),dodać jajko, a na koniec dopiero przed podaniem dodać jogurt. Zupę szczawiową możemy też kotować na wywarze mięsnym. Ale nigdy nie dotujemy ziemniaków z szczawiem. Ponieważ szczaw jest kwaśny

Pomysłowa kuchnia
Panierowane żeberka 239

Ekonomiczny sposób na przygotowanie dwóch dań z jednego kawałka mięsa. W tym przepisie pokażę jak zrobić pyszne, chrupiące żeberka panierowane według staropolskiej receptury. Wywar, powstały po ich gotowaniu, posłuży jako baza do zupy. Składniki 1 kg mięsnych żeberek 1 włoszczyzna … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 232

skrojenie warzyw), trudno je zepsuć, a zmiksowane na krem śmiało mogą zastąpić pierwsze danie! Zupy obfitują w różnorodność warzyw, witamin i aminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler

Be Fit Be Strong
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 155

pewnym kraju na półkach sklepowych można było zobaczyć tylko ocet, a sklepy mięsne z powodzeniem mogły udawać sklepy żelazne, ponieważ były w nich tylko wielkie metalowe haki i tasaki, papryka faszerowana mielonym mięsem robiła niesamowite wrażenie na wielu gościach, którym Mama serwowała to danie z okazji różnych imienin i sylwestrów. Tego przepisu nauczyła mnie właśnie Mama, a ją Babcia

Kuchnia Prezydentowej
Lazania z mięsem mielonym 144

Danie idealne. Nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Można je wcześniej przygotować i później tylko podgrzać. Ładnie się prezentuje i smakuje prawie każdemu kto je mięso. 1 op ( 500 g ) lazani sos mięsny : 1 kg mielonego mięsa ( u mnie lopatka ) 2 cebule 1 duża marchewka 0,5 szkl czerwonego wina puszka pomidorów

Polska Zupa
Rolowany ser 222

będzie się przyklejał) i rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszu dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście

Pyry na Gaz