Klasyczny przepis na zupę pomidorową jest dziecinnie prosty – należy zrobić wywar mięsny lub warzywny i wrzucić do niego pomidorowy dodatek (zwykle świeże pomidory, pomidory z
Kulinarny S.O.S.Kozackie pierogi z farszem drobiowym Kozackie pierogi , to jedne z najlepszych pierogów mięsnych jakie znam. Moi chłopcy jedli by je na okrągło i to nawet codziennie
Ogrodnik w podróży400 g mąki pszennej, 120 g masła (roztopionego), 2 jajka, 2 torebki suszonych drożdży (po 7 g), sól. Farsz mięsny: 80 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki
Świat Domowej KuchniPlacuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na
mecooksPlacuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na
mecooksFaszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów
Podróż w kulinariaKurczak yakitori japońskie szaszłyki z kurczaka to nieco egzotyczne danie, bardzo proste w wykonaniu. Ostatnio przygotowałam je na rodzinną imprezę z pewną dozą nieśmiałości, bo
Pociąg Do KuchniW czasie spotkania, o którym pisałam poprzednio nie podałam oczywiście tylko ciastek :) W daniu głównym pozostałam przy smaku ananasa. A pod żółtym serem ukryłam inne
Weekendy w domu i ogrodzieGolonka uchodzi za typowo męski przysmak, bo tłusta osłonka często nas- kobiety odstrasza. Zdarzają się jednak wielbicielki tego mięsa. Nie da się jednak zaprzeczyć kaloryczności tego
Tradycyjna KuchniaMoja fascynacja książką Donny Hay trwa! Pięknie wydana, jasna, świeża, przejrzysta i tak apetyczna jak tylko się da. Przepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku
Dzieje kuchennej WiewióryŚmiało mogę napisać, że to jedna z najlepszych rzeczy jaką jadłam i nie tylko ja tak uważam. Danie proste, tradycyjne jeśli chodzi o dobór składników
Dzieje kuchennej WiewiórySwojsko czy orientalnie? oto jest pytanie. W ubiegłym tygodniu dzięki warsztatom na temat Dobrej Wołowiny poznałam danie o nazwie stir fry. Wtedy zrezygnowaliśmy z makaronu
Dzieje kuchennej Wiewiórywyspecjalizowałam się w przygotowaniu tego dania. Chili con carne. Jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Po podstawowej obróbce warzyw i podsmażeniu mięsa praktycznie robi się ono samodzielnie. Wystarczy je od czasu do czasu jedynie przemieszać i podlać wodą, aby się nie przypaliło i tyle. To, co w tym daniu zmieniłam na plus, to przyprawy. Kilka(...)mocno. I chyba to było błędem, gdyż moc papryczki chili zabijała cały aromat innych przypraw i warzywno-mięsnej potrawy. Dziś jestem zwolenniczką słodko-aromatycznego chili, które na podniebieniu najpierw grą słodyczą, nutami ziół, by pod sam koniec oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa. A co potrzebujemy do chili con carne
Raj dla Podniebieniawyspecjalizowałam się w przygotowaniu tego dania. Chili con carne. Jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Po podstawowej obróbce warzyw i podsmażeniu mięsa praktycznie robi się ono samodzielnie. Wystarczy je od czasu do czasu jedynie przemieszać i podlać wodą, aby się nie przypaliło i tyle. To, co w tym daniu zmieniłam na plus, to przyprawy. Kilka(...)mocno. I chyba to było błędem, gdyż moc papryczki chili zabijała cały aromat innych przypraw i warzywno-mięsnej potrawy. Dziś jestem zwolenniczką słodko-aromatycznego chili, które na podniebieniu najpierw grą słodyczą, nutami ziół, by pod sam koniec oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa. A co potrzebujemy do chili con carne
Raj dla Podniebieniawiemy, jak je przyrządzać. Bardzo ważnym jest, aby sporządzane przez nas mięsne potrawy nie traciły swoich wartości odżywczych podczas ich termicznej obróbki, a także były soczyste oraz kruche podczas ich podawania. Gotowanie, smażenie, grillowanie i duszenie to podstawowe sposoby przygotowywania mięs. Każda z tych metod inaczej wpływa na dany produkt. Która z nich jest najlepsza? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przyrządzać(...)zależy nam na uzyskaniu aromatycznej, prawdziwie soczystej sztuce mięsa to należy je poddać działaniu wysokiej temperatury już na początku przyrządzania – np. wrzucić je do wrzątku. W ten sposób białko mięsne zetnie się, a esencja smakowa pozostanie zamknięta w mięsie. Z kolei gotując wywar mięsny – rosół, mięso wrzucamy do zimnej wody, dzięki czemu będzie ono stopniowo oddawać swoje aromaty i uzyskamy
Kulinarne Przebojeplasterki Mały pęczek szczypioru drobno posiekany 1/2 szklanki posiekanych grubo liści mięty 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry lub pietruszki Kilka suszonych papryczek (opcjonalnie dla tych, którzy lubią ostre dania) Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj sok z 2 cytryn, 2 łyżki sosu rybnego, 1/2 łyżeczki cukru, posiekaną papryczkę chili, suszone chili, połowę szczypiorku, mięty i kolendry. Odstaw(...)Zdejmij z patelni i przestudź. Krok 3 Wymieszaj mięso z dresingiem, posyp pozostałym szczypiorkiem, miętą, kolendrą i drobno posiekaną cebulą. Podawaj z gotowanym ryżem. Artykuł Wtorek: Larb moo, czyli mięsna sałatka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmoże przytyć przez święta 3 kilogramy w postaci tłuszczowej tkanki? Tak czy inaczej świąteczna uczta zwłaszcza wigilia może być całkiem przyjemnym dla żołądka i duszy przeżyciem, zwłaszcza kiedy mięsne potrawy zastąpimy większością warzyw, serów i orzechów. Świąteczna sałatka z halloumi i pysznymi dodatkami już dawno należy do mojego do świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne(...)również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii
codojedzenia