dania mięsne - 13801 przepisów (strona:593/921)

'Eat Well for Less' Jo Scarratt-Jones, przedmowa: Gregg Wallace i Chris Bavin 188

śmieszna cenę - dodatkowy plus. :)  I prawdę mówiac nie żałuję. Znalazłam cała kolekcję szybkich, prostych dań z ogólnie dostępnych składników, bardzo często obliczonymi tak, by pozostała dodatkowa porcja, idealna do zamrożenia na następna okazję. Na pewno skorzystam z pomysłów na zapiekanki, wegetariańskie i mięsne bolognese, owsiane cookies, czy chińskie kluski z kurczakiem. A dodatkowo kilka (naście) dobrych

Lejdi of the house
Bigos pieczony w piekarniku. Bigos odchudzony. 283

lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty.   Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny i z małą ilością mięsa. Jeśli lubisz bardziej mięsny bigos, to dołóż go tyle ile chcesz. Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny

Codziennik Kuchenny
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KALAFIOREM I BATATAMI 193

kalafiorem. Podana z kremowym kozim twarożkiem i szczodrze posypana natką pietruszki. Szybkie i łatwe danie z jednej patelni. Świetne do podgrzewania. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne do zabrania ze sobą do pracy.   Można je przygotować także w wersji mięsnej, z dodatkiem posiekanego lub zmielonego kurczaka czy indyka.  SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka ugotowanej

cool and minty
Gulasz rybny z gremolatą 180

przeciwieństwie do ciężkich gulaszy mięsnych, których w sezonie wiosenno-letnim raczej unikamy, gulasz rybny jest idealny na tę porę roku. Lekki, ale pożywny, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że robią się właściwie same i za to lubię je najbardziej;) Gulasz podajemy posypany aromatyczną gremolatą, wywodzącym się z włoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 208

możemy modyfikować nadając smak jaki lubimy. W krótkim czasie przygotujemy smaczne, kolorowe i bardzo aromatyczne danie. Zapraszam również inne potrawy orientalne: - Kurczak Gong Bao 宮保雞 - Ryż jaśminowy po tajsku - Udka z kurczaka po tajsku - Chińszczyzna - Wołowina stir fry w sosie teriyaki - Japońskie kuleczki mięsne - Spring rolls z nasionami chia - Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka - Paski drobiowe

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z kaszą gryczaną 191

dodałam do uprażonej kaszy, dokładnie wymieszałam z dodatkiem soli i pieprzu. Na każdy liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym

Darcia w kuchni
ZUPA ZIEMNIACZANA Z MIĘSNYMI ROLADKAMI 345

wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem zastąpią makaron czy grzanki, a przy tym są niezwykle aromatyczne i smaczne. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy

Przepisy Aleksandry
Zupa z bobem, fasolką szparagową i ziemniakami 174

Sezon na bób w pełni więc mamy dla Was kolejną propozycję na danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków Składniki: - 500 g bobu - 290 g ziemniaków - 280 g fasolki szparagowej - 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 cebula - 1 łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy

Kuchenne Wariacje
Golonka pieczona w piwie 148

golonkę naprawdę lubię. Taką pieczoną. Na piwie. I z piwem :) Kawał konkretnego, solidnego mięsa. Prawdziwa mięsna uczta. Wyszła genialnie. Cudownie upieczona z fantastycznie przyrumienioną skórką. I powiem wam szczerze, że nie zmogłem jej na jeden raz, jadłem przez dwa dni. I to ledwo dałem radę. No i oczywiście, dla formalności, muszę dodać, że to Madzia golonkę zrobiła. Mimo, że sama

Marder&Marder Manufacture
Żeberka w kapuście 159

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk

Kulinarna Patilogia
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 154

powstały jako dodatek do pomarańczowo-tymiankowego kurczaka. Pierwotna wersja kurczaka była w gazetce "Palce lizać". Danie to jest dość proste, bardzo aromatyczne i efektowne. Mięso i ziemniaki nabierają ładnego złotego koloru, w smaku są lekko słodkawe- polecam dla tych, którzy lubią owocowo-mięsne kombinacje. Jednocześnie to bardzo dobre, lekkie nomz na gorące dni. W roli głównej wystąpił tymianek, rosnący

les mirabelles
Dietetyczna rolada drobiowa z papryką 330

zwiększać wartości kalorycznej. Mam kilka woreczków zamrożonej, kolorowej papryki, którą wykorzystuję do różnych dań, papryka jako farsz sprawdza się doskonale. Przygotowałam więc roladę drobiową w wersji light z kolorową papryką w środku. Przygotowałam, więc drobiową roladę faszerowaną kolorową papryką. Wystarczyło masę mięsną rozłożyć w formie prostokąta na folii aluminiowej, wzdłuż brzegu ułożyć paski pokrojonej, zamrożonej jeszcze papryki i zwinąć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brokuły i kalafior zapiekane z serami 199

kolejna bezmięsna propozycja. Po bardzo mięsnych początkach tygodnia zazwyczaj koła czwartku już się buntuję. Wczoraj postanowiłam wykorzystać cudnego kalafiora, jakiego nabył Małżon i połączyć go z brokułem. Pomysł podpatrzyłam w "Kuchni wegetariańskiej świata". Danie było bardzo pachnące, smaczne i niestety wzdymające ale nas to nie zraziło i dziś dojadamy resztki :)Brokuły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Letnia sałatka z kurczakiem 303

Bardzo lubię letnie obiadowe sałatki. Dosłownie w kilkanaście minut możemy przygotować lekkie danie, które zastąpi nam typowy obiad. Dzisiaj kolejna sałatkowa odsłona, tym razem w wersji mięsnej. Letnia sałatka z kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 sałata lodowa 6 kromek chleba tostowego 10 żółtych pomidorków koktajlowych 10 dag twardego żółtego sera typu parmezan 2 ząbki czosnku

Kulinarne przygody Gatity