dania mięsne - 13801 przepisów (strona:601/921)

Curry z ziemniakami i kalafiorem / Potato and cauliflower curry 280

Uwielbiam kuchnię hinduską, a curry w różnorakiej postaci mogłabym jeść nawet codziennie. Jednak na moim blogu wszystkie curry do tej pory były mięsne, postanowiłam więc przygotować

karmelowy
Leczo z papryki z pieczarkami 141

papryki z pieczarkami to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne jednogarnkowe danie obiadowe. W sezonie papryka jest bardzo mięsista i pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać. Szybki, zdrowy i smaczny obiad, a do tego bardzo aromatyczny. Leczo z papryki z pieczarkami można przygotować w wersji mięsnej z kiełbasą lub bez mięsa z samymi pieczarkami. Stopień pikantności należy

Kuchcik gotuje
DELIKATNA PIECZEŃ Z ŁOPATKI + FILMIK 163

Pieczeń z łopatki, peklowana i upieczona z odrobiną przypraw jest bardzo delikatna i smaczna. Można ją  pokroić w plastry, podać na ciepło jako danie

Kulinarne Fantazje Marioli
MUSZTARDOWE ŚLEDZIE- JEDNA Z DWUNASTU 167

Za kilka dni ten magiczny wieczór. Moment spokoju, radości, miły czas spędzony w gronie rodzinnym. Zanim rozsiądziemy się do suto zastawionych mięsnych stołów świątecznych, przeżyć musimy

Z Majeczką w kuchni
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 418

Nie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych

Karo in the Kitchen
Kurczak tikka masala 218

porobiło, że uważa się, że pierś jest idealna do każdego dania - wcale nie... Ma ona mało wyrazisty smak i gdy dodamy do niej np intensywne hinduskie przyprawy to nie czujemy w ogóle smaku mięsa. Z udkami tak nie jest. Doskonale przechodzą smakiem przypraw zachowując jednocześnie swój mięsny smak. Naprawdę wspaniałe - polecam! Kurczak tikka masala 4 filetowane udka

sierotka maRysia w kuchni
Meksykanskie chili wolowe z salsa 177

Do Jamiego O. mam taka sama słabość jak do bułeczek cynamonowych i wołowiny :) tym razem połączyłam dwie miłości czyli przygotowałam danie z wołu wg przepisu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z dyni 130

Krem z dyni jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższe danie jest dosyć tanie, a także szybkie do przygotowania. Przyznam się, że dynia nigdy mi nie smakowała, ponieważ wydawało mi się, że jest bez smaku i mdła. Jednak, gdy przygotowałam krem na bazie wywaru warzywno-mięsnego to od razu zmieniłam zdanie. Krem z dyni jest idealny dla osób, które

Ugotować
Jak gotować małemu dziecku – słoiki? Czy codziennie zupka? Dwa razy ta sama? Zamrażać? 134

Mało nie kosztują, a jak dziecko nie chce danej porcji z danego słoiczka to na siłę obiadu nie podamy i wtedy słoiczek sruuuuuu do śmieci (ja zresztą na samą myśl o zjedzeniu tej papki mam odruch wymiotny). Zrób to sam Gotowałam głównie zupki typu krem. W dobrym mięsnym kupowałam kawałek mięsa –  kaczka, królik, indyk – plus minus

ClauditteMissCooking
Faszerowana papryka 231

Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać  z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej

Fabryka pomysłów
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 241

Z okazji Dnia Matki, a przy okazji również moich imienin postanowiłam się zmobilizować i dodać nowy przepis. To kolejny pomysł na zdrowy, względnie dietetyczny obiad, którego

Ratunku obiad
W kuchni Kari: przyprawy 152

fasoli do ugotowanego ryżu i danie gotowe. Ale jeśli oczekujecie od potraw czegoś więcej, jak satysfakcji po spożytym posiłku i wrażeń smakowych, to postarajcie się o odpowiednie przyprawienie dania.  Doprawianie zajmuje tylko chwilkę, więc nie żałujcie czasu na dopieszczenie swej potrawy odpowiednią ilością przypraw, kwaskowym posmakiem soku z cytryny czy świeżym, ‘zielonym’ aromatem natki pietruszki. Przyprawy(...)stan zapalny stawów, przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni. Ponadto pobudza krążenie krwi, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza jelita oraz nerki i odżywia skórę. Te przyprawy trzymam w pojemniczkach, gdyż najczęściej ich używam. Te rzadziej stosowane przechowuję w szczelnie zamykanych woreczkach foliowych (takich na zacisk). Są to m.in.: - KARDAMON: używany zarówno do dań ostrych, jak i kawy czy aromatyzowania ryżu

Wegańska kuchnia orientalna
Kuchnia molekularna – z czym to się je? 152

nich – podstawowe – można znaleźć w sklepie SklepAgnex . Techniki i produkty znane z kuchni molekularnej W kuchni kreatywnej wykorzystuje się technikę dekonstrukcji. Polega ona na przyrządzeniu i zaprezentowaniu danego dania, często nam znanego, ale w takiej postaci, by wizualnie w żaden sposób nie przypominało ono pierwotnej wersji. Tę zaś ma zdradzać jedynie smak. W kolejnej technice – sous vide – stawia(...)kąpiel wodną bądź parową produktów, które zostają zamknięte w torebce próżniowej. Do ich przygotowania niezbędna jest znacznie niższa temperatura niż w przypadku klasycznych technik gotowania, dlatego finalne wersje dań potrzebują znacznie więcej czasu na powstanie. Dzięki sous vide produkty spożywcze zachowują maksimum swoich właściwości i są równomiernie ugotowane. Jest jedna taka metoda, którą znamy, bo sami z niej korzystamy

Smaki Na Talerzu