danie, które od zawsze gości na polskich stołach, to jedno z najbardziej znanych zup polskiej kuchni, często wywołuje kulinarne kontrowersje, gdyż jedni je kochają inni nienawidzą, nigdy nie skosztowawszy flaków. Wychodzą z założenia, że flaki to wnętrzności i tego się nie jada. Flaki doprawia się m.in. liściem laurowym, majerankiem, pieprzem, papryką, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Ta mięsna zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsnej wersji można podać ją z podsmażonymi, cieniutkimi plasterkami chorizo lub pokrojonym w kosteczkę boczkiem. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 łyżka oleju 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 puszki (2x400g) pomidorów 500 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: soli (można dać
cool and mintydania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały do wszelkich sosów mięsnych
Stare Garydania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały do wszelkich sosów mięsnych
Stare GaryMimo rannego przymrozku dzisiejsza niedziela palmowa okazuje się naprawdę wiosenna 😊 Jest na tyle słonecznie i ciepło, że na balkon wystawiłam doniczkę z młodziutki siewkami sałat. Wiosna
Weekendy w domu i ogrodziemięsne smakołyki! opakowania przyciągające uwagę :) "Z gruntu dobre" to nowa linia produktów całkowicie WEGAŃSKICH! o bardzo dobrym składzie, która niebawem pojawi się na sklepowych pólkach. O samej idei powstania tej linii możecie przeczytać na stronie Akademii Samku Sokołów . Ja powiem tylko tyle, że na styczniowych warsztatach i degustacjach miałam okazje spróbować bardzo rożnych potraw. Rozmaitych smarowideł i dań
Dzieje kuchennej Wiewiórymięsnego. Leczo podaję z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki obieram ze skorki, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka do pieczenia, dodaję dwie łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku i 2 szalotki. Solę delikatnie. Do garnka wlewam 1/2 szklanki wody. Przykrywam pokrywką i wstawiam do pieca na godzinę temp. 220 stopni C. Całość dania
SMYKWKUCHNIKluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na
PatiGotujewięcej dodawać, ponieważ większość osób bardzo dobrze ją zna. Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Przygotowuję ją na różne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka(...)pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła sól, pieprz Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle
Di gotujeOtrzymałam od kolegi słoik kapusty, którą kisił osobiście. Wiejska kapustka kiszona w tradycyjny sposób. Od razu pojawił się pomysł aby powstał z niej bigos. Niestety mięsożerny
Łycha smakówdanie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików. Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu. Przepisy na farsz: z kapusty i grzybów , ruski , malinowo-serowy , jabłkowy , mięsny (function
Życie zamknięte w smakudziękuję wszystkim czytelnikom mojego newslettera, którzy wzięli udział w ankiecie dotyczącej cyklu "Proste obiady na 7 dni". To Wy zdecydowaliście, że dzisiejszy plan będzie zawierał wszystko - mięso, ryby oraz dania wegetariańskie. Również na Waszą prośbę, dodałam do wszystkich przepisów informację o czasie przygotowania, kaloryczności oraz makro. Receptury policzone są na 2 osoby, poza ostatnią. Wybaczcie, ale to wspaniałe(...)stwarza pewne problemy z pełnym wykorzystaniem produktów. Opakowania mięsa mielonego nie da się zjeść w jeden dzień i tak wpadłam na pomysł na te dwa przepisy. Idea jest prosta - gotujemy jeden mięsno - pomidorowy sos, potem dzielimy go na pół i po małym podkręceniu o przyprawy tworzymy dwa różne dania - faszerowane bataty oraz makaron z sosem pomidorowym. Oba obiady
Chilli Czosnek i Oliwamoich nowych gadżetów dostępnych w sklepie TESCOMA. Dzięki FOREMCE DO BURGERÓW każda sztuka jest równa, przed co wszędzie stopień wysmażenia jest równy. Jest to szczególnie ważne w przypadku burgerów mięsnych. Myślałam, że będzie to tylko taki „bajer”, a jestem zachwycona tym prostym gadżetem i z całą pewnością będzie regularnie używany w kuchni ( w sobotę wypróbuję go przy grillu(...)boki. Może być również wykorzystana w przypadku robienia np. słodkich drożdżówek. Duża PATELNIA GRILLOWA błyskawicznie się nagrzewa, a smażenie na niej pozwala ograniczyć ilość tłuszczu w daniu, a zarazem przyrządzić grillowe dania w zaciszu własnego domu. Dzięki zdejmowanym silikonowym rączkom może być stosowana również w piekarnikach. Wszystkie te produkty do kupienia oczywiście w sklepie TESCOMA. FOREMKI
Ostra na SłodkoZwiększyć ogień i zagotować. Kiedy danie zaczyna się gotować ponownie zmniejszamy ogień i od tego momentu dusimy całość na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po upływie 30 minut dodajemy pokrojone na kawałki łodygi selera oraz odlaną z zalewy fasolę czerwoną. Kontyuujemy gotowanie przez kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie możemy podać z ryżem(...)Chilli con carne O czym warto pamiętać przygotowując con carne. W sezonie zimowym zostają nam tylko pomidory z puszki. Jeśli będziecie to danie robić w sezonie letnim koniecznie sięgnijcie po świeże warzywa. Nie dodałam do tego dania dużo soli. Jeśli wyda się Wam mało słone dodajcie soli według uznania. Ja nie lubię przesalać dań
mecookszimowym wzrasta apetyt na dania rozgrzewające i sycące. Jednym z takich dań, które chcę wam zaproponować to danie jednogarnkowe ala leczo. Bardzo lubię przygotowywać takie dania bo wtedy z połączonych składników można wydobyć dużo lepszy aromat, zapach no i smak. Jednak gotując dla rodziny warto też zwrócić uwagę by gotować jak najzdrowiej i używać(...)czosnku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka sosu sojowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 250 g pieczarek 1 zielona cukinia 500-700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Odłożyć
Ala piecze i gotujeMakaron ryżowy z krewetkami to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Danie przygotujemy bardzo szybko i a swój smak zawdzięcza wykorzystaniu dosłownie kilku składników i przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czasami gotuję rosół ze specjalnym przeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam
Karo in the Kitchenrożnych smakach, kaszki na mleku. • obiad w godz. 12:30-14:00, - Coś dla każdego. Oczy wychodzą na widok tego wszystkiego a już bardzo wiele hoteli zjeździłam. Wykwintne dania z każdego niemalże zakątka świata. Kuchnia Chińska, Kuchnia Włoska - pyszne pasty i pizze, Owoce morza, Wołowina; Baranina i Wieprzowina na kilkanaście różnych sposobów, Dział z deserami to kraina(...)Beach Bar - serwowane Hamburgery, hot dogi, naleśniki, gofry, pizza, warzywa owoce, sałatki, soki i alkohole, oraz kurczaczki rodem z KFC :). Natomiast w Bazzar Bar - serwowane są kanapki mięsne i rybne. • lody w godz. 10:00-24:00, - bardzo bogaty wybór, wyśmienite w smaku. Lody na patykach lub tez na gałki. • kolacja w godz
ClauditteMissCookingsobie. Szczególnie wtedy gdy są to warzywa. Taki dodatek lub przekąska powinien być elementem obowiązkowym w codziennej diecie. Zarówno dziecka jak i człowieka dorosłego. Kształt i kolor danego warzywa czy owocu dużo mówią już o jego przeznaczeniu, tak twierdzi wiele filozofii. Jeśli przyjrzymy się papryce, zauważymy, że swoim kształtem przypomina serce. A co jak zbadamy zawartość? Okazuje(...)się, że czerwona papryka zawiera dużo witamin i minerałów. A dominujące wśród nich to wapń, potas fosfor i magnez. Magnez i potas te, które odpowiadają za właściwe funkcjonowanie mięśni. Do prawidłowego funkcjonowania serca potrzebujemy również wapń. Jeśli brakuje go w organizmie, w pierwszej kolejności pobierany jest z kości by zapewnić dobre funkcjonowanie serca. Zaobserwowano, że papryka obniża
Dieta Rozdzielna i Zdrowie